Wysłany: Nie 29 Paź, 2023 21:47
Dokladnie pod skrzydłami Cara. Bardzo przygnębiająca wizją. Zorzynek był uroczy, golem po przemianie też.
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Wysłany: Pon 30 Paź, 2023 21:36
I to, że wygląda jak jakaś kupa śmieci I ciągle się odbudowuje.
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
O samej Mary Shelley czytałam już wcześniej w książce Buntowniczki. Niezwykłe życie Mary Wollstonecraft i jej córki Mary Shelley, ale tutaj autorka skupia się na samej powieści o istocie stworzonej przez Victora Frankensteina.
Mam tez ochotę na książkę Kamila Janickiego "Cywilizacja Słowian" - kupię ebook.
EDIT: Kupiłam.
Wysłany: Wto 07 Lis, 2023 22:04
Wawel ma dobry. Ksiazka miała jakąś promocje i nie zapłaciłam nawet 30 zł.
Czytam teraz Przepis na potwora. Jak z odkryć naukowych narodził się Frankenstein Kathryn Harkup.
Przymierzam się do tego, warto ?
Admete napisał/a:
Mam tez ochotę na książkę Kamila Janickiego "Cywilizacja Słowian" - kupię ebook.
U mnie właśnie wleciała wersja papierowa
Trzykrotka napisał/a:
Jakoś zraziłam się do Janickiego, który produkuje książki z podejrzaną łatwością i w zawrotnym tempie.
Może bierze przykład z Kraszewskiego, bo z Mroza raczej chyba nie
Ponieważ przysięgłam sobie nic już nie kupować, wczoraj wyciągnęłam z paczkomatu"Od chłopców do mężczyzn - formowanie męskości w późnośredniowiecznej Europie zachodniej" Ruth Mazo Karras, a teraz mam na chcieliście Bell Hooks "Teoria feministyczna - od marginesu do centrum", "Przybyszewska/Pajakówna głuchy krzyk"Anny Kaszuby-Dębskiej i prawdopodobnie biografię Urbana Doroty Karas i Marka Sterlingowa.
_________________ Niepełnosprawny umysłowo współpracownik gestapo czyli kanalia o zdradzieckiej mordzie , de domo chamska hołota
Wysłany: Sro 08 Lis, 2023 11:30
Nie przysięgaj już nic takiego 😆 Dobrze mi się czyta książkę o Frankensteinie.
Wysłany: Sro 08 Lis, 2023 16:27
Jeśli ktoś czyta na bieżąco serię Idy Żmiejewskiej z I wojny światowej, to ukazał się właśnie 4 tom - "Błędne ognie".
Poczekam jak wyjdzie piąty-ostatni na wiosnę i przeczytam całość za jednym razem.
Nie lubię czytać serii/sag z przerwami półrocznymi czy jeszcze dłuższymi (za dużo pozapominam i od początku muszę się "wgryzaź w klimat").
Wysłany: Sro 08 Lis, 2023 20:47
To prawda, tym bardziej, że tom 3 i 4 są dość cienkie. Powinny stanowić całość, ale wiadomo, że więcej tomów, to dla wydawnictwa lepiej.
Wysłany: Czw 09 Lis, 2023 05:07
A co, miałam kłamać? 😉
No pewnie że nie
Frankenstein kliknięty, oprócz tego Urban, Ha-Ga obrazki z życia, Przybyszewska/Pająkówna. Głuchy krzyk Anny Kaszuby-Dębskiej Kot na szczęście, czyli dlaczego kociarze to najwięksi szczęściarze. Muszę jeszcze gdzieś wyczaić Bell Hooks, ale chyba trzeba czekać na dodruk, bo nigdzie nie ma, poza kilkoma ebookami na allegro.
_________________ Niepełnosprawny umysłowo współpracownik gestapo czyli kanalia o zdradzieckiej mordzie , de domo chamska hołota
Wysłany: Czw 09 Lis, 2023 17:37
Może ta książka o córce Przybyszewskiego będzie na Legimi.
Wysłany: Czw 09 Lis, 2023 17:42
Ja z zupełnie innej bajki - przeczytaliśmy Siostzreńca Czarodzieja CS Lewisa - nie było źle, ale też szału nie było Ulubioną częścią opowieści z Narni moich dzieci i moją pozostaje Koń i jego chłopiec, a zaraz za nim Podróż Wędrowca do Świtu
Wysłany: Wto 14 Lis, 2023 12:27
Przeczytałam Kongres Futurologiczny Lema - że też ja się broniłam przed Lemem te 20-25 lat temu, nie rozumiem bardzo interesująca wizja świata - albo jednej wielkiej wielopiętrowej halucynacji
Wysłany: Czw 16 Lis, 2023 22:03
Tamara napisał/a:
opisał nawet uzależnienie od internetu, zanim komukolwiek się internet przyśnił.
I wiele innych rzeczy, jak czytniki książek. Podziwiam fantazję i nieziemskie pomysły
Zdobyłam jeszcze kilka audiobooków których nie znałam i lemuję się dalej - teraz słucham "Ze wspomnień Ijona Tichego".
Nawiasem, w kongresie lektor czytał "Ijon Tiszy"
Wysłany: Czw 23 Lis, 2023 17:09
Przeczytałam "Mewę" Ann Cleeves - kolejny kryminał z serii o Verze Stanhope.
Wysłany: Pon 27 Lis, 2023 22:35
Zrobiłam przerwę od Lema by wysłuchać audiobooka czytanego przez autora: Matthew Perry: Friends, Lovers and the Big Terrible Thing
czyli autobiografia napędzana uzależnieniem i walką z nim - alkohol, leki, nikotyna. Autor jest brutalnie szczery co do siebie, swoich błędów, nałogów i dupkowatości wobec kobiet. rzucanymi jak tylko relacja zaczynała nabierać kolorów (albo z założenia nie wchodziła w w nic więcej niż seks) usprawiedliwiając to trudnym dzieciństwem tj. porzuceniem przez ojca, poczuciem osamotnienia i narcyzmem. To nie jest miła i lekka lektura, to bolesny proces upadków i podnoszenia się, odwyków, wypadków medycznych oraz oczywiście tworzenia Przyjaciół i filmów, mniej lub bardziej udanych. Książka jest nierówna, jak życie autora, miejscami zaburzona chronologicznie (szkoda, wolałabym wszystko po kolei), ale interesująca i dająca do myślenia. Nie da się ukryć, że inaczej ogląda się Przyjaciół po lekturze (jestem w połowie pierwszego sezonu, za młodu obejrzałam wszystkie sezony i może to powtórzę ) np żarty o nałogu Chandlera , żarty z gejów i osób otyłych to osobna sporawa - teraz inaczej by to napisano jak sądzę, bardziej poprawnie
Wysłany: Pon 04 Gru, 2023 17:04
Przeczytałam nowy tom przygód profesorowej Szczupaczyńskiej i uśmiałam się w paru momentach. Poza tym czytam ostatnią chyba książkę LeGuin - "Lawinia".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.