Bardzo fajny jest koncert The Gathering z okazji 25-lecia zespołu. Pojawiają się wszyscy wokaliści - dwójka występująca przed Anneke (męski wokal dość specyficzny , damski ciekawy, ale ona miała być chyba tylko tłem dla niego) oraz solistka, która ją zastąpiła. Ale Anneke rządzi https://www.youtube.com/watch?v=q8KlfuzNiK8 (pierwsza piosenka z koncertu, cała czwórka razem)
https://www.youtube.com/watch?v=UpEm0YZWI8k (cały koncert)
Mnie jednak bardziej podoba się nowa wokalistka - Floor Jansen (śpiewała też w Valley Of The Queens, które wrzucałam wcześniej; jest niesamowita - potrafi i śpiewać operowo, i growlować):
https://www.youtube.com/watch?v=pVPTUEW1PEM
Ale Tarja w duecie z Within Temptation brzmi świetnie.
Ja Floor dopiero odkrywam - słuchałam sobie płyty Nightwisha z nią dzisiaj w komunikacji miejskiej. Ogółem miałam przerwę w słuchaniu tego rodzaju muzyki, a kiedy zaczynałam ją odkrywać, to śpiewała Tarya.
Do Within Temptation mam stosunek ambiwalentny - niby dość lubię (czasem mam ochotę potaplać się w patosie Inaczej bym symfonicznego metalu ani opery w ogóle nie tykała), ale nie jestem do końca przekonana do głosu wokalistki
Zaraz posłucham The Gathering. Najlepiej znam ich płytę Mandylion.
Bardzo fajny jest koncert The Gathering z okazji 25-lecia zespołu. Pojawiają się wszyscy wokaliści - dwójka występująca przed Anneke (męski wokal dość specyficzny , damski ciekawy, ale ona miała być chyba tylko tłem dla niego) oraz solistka, która ją zastąpiła. Ale Anneke rządzi
Prawda, rządzi
Ale dosyć ciekawy wokal ma też pani z prawej. To następczyni Anneke?
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Wysłany: Pią 23 Sie, 2019 17:36
Nie bardzo słychać
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Please come close, for I long for you to hear
Hear the sound that will rid you of your fears
In a land where no water can be found
In a place where there is no fertile ground
Longing for, yearning not to be forgotten
In an age when the music is forgotten
In an age when the music is forgotten
And the truth speaks of great and mighty things
Teaching us what the peace of heaven brings
We must give we must give to all the others
Those in need who we fear to call our brothers
Reaching out so that we are not forgotten
In a time when the music is forgotten
In a time when the music is forgotten
If we stand on a hill and do not touch how can we do good?
If we wash our hands of all our friends what change can really come?
If we hide our fears and don't draw near have we really lived?
Or are we all just standing here hoping there is grace?
In a dream that I had not long ago
Visions of a city made of gold
And a sound that I'd never heard before
Such a sound saturating to the core
Such a sound one that cannot be forgotten
In a time when the music's not forgotten
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Usłyszałam kilka dni temu w radiu i zachwyciłam się głosem wokalisty. Morriseya znałam tylko z nazwy, a jakoś nie wpadłam na niego "z usłyszenia" albo dotychczas nie zwtróciłam na niego uwagi. Fajnie jest po latach odkrywać perełki.
Wysłany: Nie 06 Paź, 2019 17:20
Rzeczywiście dobre.
Wysłany: Nie 06 Paź, 2019 19:20
Pewnie temu tak lubię indie rock.
Moje odkrycie przez wielkie "O" - Julia Pietrucha, znana mi do tej pory wyłącznie z Tataraku Wajdy, jakichś rólek w tv i okładki Twojego Stylu. A tu taka niespodzianka.
Unda Da Sea https://www.youtube.com/watch?v=AeXPzVcdCSk
Bardzo lubię ten album Pietruchy, idealny na lato, ale i przy obecnej porze pozwala zapomnieć o szarówie za oknem . I jest taki cudownie niewspółczesny w brzmieniu.
Wysłany: Sro 09 Paź, 2019 08:20
Bardzo przyjemne.
Egipska Księga Umarłych - muszę ją zobaczyć. A na razie Preisner, Towarnicka i Opera Egipska z tekstem z tejże księgi.
Jesteś dniem wczorajszym,
jesteś dniem dzisiejszym,
jesteś dniem jutrzejszym
i masz moc urodzić się po raz drugi http://youtube.com/watch?v=NHvabdxp4BI,
Wysłany: Wto 22 Paź, 2019 21:12
Świetny tekst.
Wysłany: Czw 05 Gru, 2019 16:56
Ostatnio nawróciłam się na Fairport Convention. Dziś nie mogę się uwolnić od tego kawałka:
Red Tide
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.