Wysłany: Wto 06 Gru, 2016 13:53 Opowieść o dwóch miastach
czyli opowieść o Londynie i Paryżu w drugiej połowie XVIIIw, ze szczególnym uwzględnieniem rewolucji francuskiej. Bohaterami są dwaj dość podobni na pierwszy rzut oka mężczyźni, francuz i anglik: Karol Darnay i Sydney Carton obaj zakochani w Łucji Manette, jeden tragicznie. Równie ważnym - może i ważniejszym - bohaterem zbiorowym są masy biedoty uciskane przez arystokrację, wrzące i dochodzące do odwetu przez gilotynę, opowieść rozciąga się na długie lata.
Po dalsze szczegóły odsyłam do wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Opowie%C5%9B%C4%87_o_dw%C3%B3ch_miastach
Obejrzałam wersję z 1989r - miniserial dwuodcinkowy - ale mam w planie jeszcze jedną wersję (zerknąć albo obejrzeć) ale nie będę tworzyć dwóch tematów, bo i tak nie wróżę im wielkiej przyszłości
Trochę mi zajęło wgryzienie się w film i dojście co kto komu winien ale ostatecznie podobał mi się, a na koniec nawet się autentycznie wzruszyłam. Najsłabszym punktem była dla mnie panna, a może jej ukochany, a najmocniejszym ten odrzucony i biedota, ale w sumie całość mi się podobała.
Wysłany: Wto 06 Gru, 2016 16:27
Czy to jest w naszej wersji językowej? Uśmiechnęłabym się wtedy
Widziałam jeszcze o tym tytule filmy z 1935 i 1958 roku oraz coś z 1980, którą zamierzasz obejrzeć?
Wysłany: Sro 25 Sty, 2017 12:58
Obejrzałam wersję z 1935r.
Batalistyczne sceny świetne
Zwłaszcza zdobycie Bastylii i szubienica na koniec Podróże też zacnie sfilmowane, nocą i dniem
Konflikt arystokracja-biedota też (tu markiz rozjechał chłopca bo mu się spieszyło, a dodatkowo nie widział w tym swojej winy - przecież malec spłoszył mu konie od karocy )
Najsłabiej wypada trójkąt miłosny - ale tez panna jest okropna, 3/4 filmu na wytrzeszczu . Z panów ponownie bardziej podobał mi się odrzucony prawnik niż piękny wybranek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.