Wysłany: Pią 06 Maj, 2011 14:51 I polskie wydanie Północ Południe
Już w czerwcu w EMPIKU I tom powieści „Północ Południe” Elizabeth Gaskell, w której wielkie namiętności idą w parze z błyskotliwą analizą społeczną wiktoriańskiej Anglii.
Wydawnictwo Elipsa (pod znakiem Biblioteki Bluszcza) postanowiło wyjść naprzeciw potrzebom tak dużej grupy czytelników i opublikować pierwsze polskie tłumaczenie powieści.
Szczęśliwi??
Wysłany: Pią 06 Maj, 2011 20:50
A kto to jest Północ Południe?
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 08:57
Przyłączam się do wszytskich uradowanych. A to miła niespodzianka! Kupię oczywiście. Okładka ładna, stylowa. Tylko ten "tom I" mnie martwi. Ile trzeba będzie czekać na drugi i czy ta książka wymaga dzielenia na tomy? Moim zdaniem w jednym by się spokojnie zmieściła.
_________________ Ciemność jest szczodra, jest cierpliwa i zawsze zwycięża, lecz w samym środku jej siły leży jej słabość: wystarczy jedna, jedyna, samotna świeca, by ją pokonać. Miłość jest czymś więcej niż świecą. Miłość potrafi zapalić gwiazdy.
A ja jak czarny charakter i zabijacz przyjemności powiem, że okładka nadal mi się nie podoba, dół jest ok, ale ta lady w koronkach nadal jak z tandetnego romansidła Ale trudno, dobrze, że w końcu ktoś to wyda.
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi.
ale ta lady w koronkach nadal jak z tandetnego romansidła
szczerze mówiąc, nie zdziwiłabym się, jeśli tę książkę znajdziemy na półce pod kategorią 'romans'...
a co do tego, że ma się w ogóle pojawić na półkach sklepowych, to, zgodnie z moim optymistycznym podejściem do życia: 'nie uwierzę, póki nie zobaczę'...
_________________ "Trwa wielka sztuka, a ty możesz dopisać swój wers."
ale ta lady w koronkach nadal jak z tandetnego romansidła
szczerze mówiąc, nie zdziwiłabym się, jeśli tę książkę znajdziemy na półce pod kategorią 'romans'...
Na pewno nie w mojej księgarni! Jeśli na romansidła nie dałam wsadzić Austen i Bronte (no jakże by one wyglądały pośród autorzyn z BISu?!), to i Gaskell nie dam!
Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 20:10
Thin masz rację przypilnuj tego u siebie.
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
W każdym razie ta książka na pewno nie dostanie kategorii "literatura kobieca", podobnie jak Austen, Bronte, James etc. są jako literatura piękna, to i Gaskell się w grobie przewracała nie będzie.
A w razie czego ja wiem, o co chodzi i nie pozwolę na to, by się Gaskell kisiła z chłamem z Amberu i resztą badziewia.
Ale już np. za empik nie ręczę.
Wysłany: Sob 07 Maj, 2011 20:27
A to w takim razie, ja się chyba wstrzymam z kupnem.
Okładka niezbyt trafiona, ale trudno sie mówi.
Niepokoi mnie informacja z dzisiejszej korespondencji mailowej od pewnej pani redaktor, prowadzącej sprawę wydania N&S. Zapytałam, kiedy zostanie wydana część II. Odpowiedź: Co do kolejnej czesci, jeszcze nie wiadomo - zobaczymy jak pojdzie z pierwsza. Czyżby, o ile, np. "nie pójdzie" sprzedaż I części, nie wydadzą drugiej???
Wrrrr! Miejmy nadzieję, że sprzedaż pójdzie dobrze (pewnie się o to i tak postaramy ), ale ta informacja nie brzmi zachęcająco Czemu to w ogóle podzielili?
Dzięki za info
_________________ Hell is empty. And all the devils are here.
Wysłany: Nie 08 Maj, 2011 00:01
Mag113 napisał/a:
Co do kolejnej czesci, jeszcze nie wiadomo - zobaczymy jak pojdzie z pierwsza. Czyżby, o ile, np. "nie pójdzie" sprzedaż I części, nie wydadzą drugiej???
No świetny, genialny wręcz pomysł...
czyli niezorientowany człowiek czyta część pierwszą i jak wreszcie wydadzą część drugą, to już nic nie pamięta z pierwszej...
Pogratulować.
Świetna wiadomość! Nareszcie.
Okładka bardzo mi się podoba, w każdym razie ładniejsza niż dwie poprzednie.
Czekamy zatem z niecierpliwością na czerwiec. To już niedługo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.