Wysłany: Sro 08 Gru, 2010 10:56 Hobbit
Pomału zaczyna się kompletować obsada filmu. W związku z powyższym zakładam nowy wątek i trzymam kciuki za pomyślne ukończenie produkcji.
Trochę wieści: http://www.filmweb.pl/new...bbicie%22-67966
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 07:52
Ale tutaj problem nie będzie duzy. W końcu w drużynie normalnego wzrostu będzie tylko Gandalf. Reszta to hobbit i krasnoludy. Zabawa ze zmniejszaniem będzie tylko w przypadku zetkniecia się z innymi postaciami np. elfami.
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
w sumie jako serial - czemu nie? Moze bym sie w tych wszystkich fiorindelach polapala...
Spoko.
Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie miałam z Silmarillionem podobnych problemów - pożyczałam od Admete (Eru, napisałam przed chwilą "od Sulwen" - stare przyzwyczajenia dają o sobie znać ) i tak się przywiązałam do niego, że kiedy wreszcie kupiłam sobie mniej przyniszczony egzemplarz, to oddałam ten nowszy, a zostawiłam ten bardziej zaczytany. Ot, sentymentalna bywam czasami...
Aragonte napisał/a:
Fajnie, że znowu jest na co czekać
Też się cieszę. Już o tym chyba kiedyś pisałam w wątku tolkienowskim, ale takie rzeczy można wspominać w nieskończoność - pamiętam, że najpierw wpadł mi w ręce właśnie Hobbit, chyba nawet sama kupiłam w księgarni nie mając pojęcia o czym to jest (zdaje się na etapie siódmej klasy jakoś), przeczytałam i zachwyciłam się opisaną tam przygodą. Zainteresował mnie wtedy autor, a później to już wpadłam jak przysłowiowa śliwka w kompot. Najbardziej zawsze chce mi się śmiać, gdy sobie przypomnę, że zabierając się za lekturę Władcy myślałam naiwnie, iż będzie to coś podobnego do Hobbita, tylko dłuższe - zupełnie nie spodziewałam się głębszych refleksji - tym bardziej w szoku byłam po przeczytaniu. A przecież jest cała masa ludzi na świecie, którzy nijak nie potrafią pojąć tej fascynacji Tolkienem... Bo jak się tak zastanowić, to cała ta historia na pozór wydaje się w sumie dość banalna... Co sprawia, że niektóre książki i filmy stają się kultowe, a inne (podobne) okazują się zwykłą szmirą? Jest to fenomen, nad którym będę chyba rozmyślać po grób.
_________________ "Carry on my wayward son,
For there'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Now don't you cry no more..."
["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion Winchesterland forever and ever!
Ostatnio zmieniony przez Deanariell Czw 09 Gru, 2010 15:24, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 15:21
Calipso napisał/a:
Muszę sobie odświeżyć Hobbita.
Muszę chyba przeczytać Hobbita
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 17:17
Ja naprawde nie mam pamieci do imion. Jak mi sie tam namnozylo tych wszystkich fuldenow, fildenow, florinow, farinow, to ja sie juz totalnie pogubilam kto jest kim, czyim bratem, wujkiem, ojcem, dziadkiem... Dopiero na koniec zauwazylam drzewo - to przynajmniej przy ponownym czytaniu zerkalam sobie kto zacz.
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 17:47
Admete-Sulwen dwojga imion do usług
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 17:56
Ja najpierw przeczytałam WP i Hobbitem byłam rozczarowana - bo to takie dziecinne się przy WP wydawało.
_________________ Pamięci wieku XIX, kiedy to literatura była wielka, wiara w postęp -
bezgraniczna, a zbrodnie popełniano i wykrywano ze smakiem tudzież
elegancją.
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 17:57
Ja polubiłam Hobbita tak naprawdę z czasem. A teraz lubię go bardzo Czytałąm zupełnie niedawno.
Ja najpierw przeczytałam WP i Hobbitem byłam rozczarowana - bo to takie dziecinne się przy WP wydawało.
Na ja szczęście na odwrót - ale drugi w kolejności czytania był Silmarillion, LOTR-a było strasznie ciężko dostać. W bibliotece nie mieli, uratowało mnie dopiero wydanie z lat dziewięćdziesiątych. Coś mi się kojarzy, że nawet jakieś ogłoszenie w Świecie Młodych zamieszczałam podczas swoich poszukiwań LOTR
_________________ There is always hope. (J.R.R.T.)
Ja naprawde nie mam pamieci do imion. Jak mi sie tam namnozylo tych wszystkich fuldenow, fildenow, florinow, farinow, to ja sie juz totalnie pogubilam kto jest kim, czyim bratem, wujkiem, ojcem, dziadkiem... Dopiero na koniec zauwazylam drzewo - to przynajmniej przy ponownym czytaniu zerkalam sobie kto zacz.
Aine, ja Ci się wcale nie dziwię - tam naprawdę można się pogubić. Rozbawiło mnie tylko Twoje szczere wyznanie, bo tak rozbrajająco zabrzmiało. Nawet sam Tolkien pewnie by się uśmiechnął.
Admete napisał/a:
Admete-Sulwen dwojga imion do usług
praedzio napisał/a:
Bo to w sumie miała być książka właśnie dla dzieci, czyż nie? Ale los chciał, że zakochali się w niej także dorośli.
_________________ "Carry on my wayward son,
For there'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Now don't you cry no more..."
["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion Winchesterland forever and ever!
Heh, a ja od Hobbita zaczynałam przygodę z Tolkienem, bo miałam to w podstawówce jako lekturę. Przypominać sobie chyba nie będe, czytałam półtora roku temu i dość wolno mi szło - zdecydowanie wolę Władcę Pierśceni. Ale to mi przypomina, że chyba powinnam Hobbita kuzynowi pożyczyć, akurat dorasta do odpowiedniego <moim zdaniem> wieku, żeby to czytać.
Irlandzkie przysłowie
Ostatnio zmieniony przez praedzio Pią 24 Cze, 2011 10:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pią 24 Cze, 2011 10:18
A, bo link jest taki, że nie można skopiować... Zaraz go wyedytuję.
EDIT: Poprawiłam. Skopiować w całości i wkleić w pasek przeglądarki. Powinno pójść.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.