Wysłany: Wto 28 Wrz, 2010 21:54 Książki około-Austenowskie
Nie wiem, czy o tym już było. Nie śledzę wątków Jane Austen na bieżąco, więc mogło mi umknąć.
6 października wychodzi "Książka kucharska Jane Austen" autorstwa Maggie Black i Deirdre Le Fayei (Wydawnictwo Literackie 2010). Jest to zbiór przepisów kuchni anglosaskiej z przełomu XVIII i XIX wieku, opatrzony komentarzem na temat obyczajów epoki, a także licznymi cytatami z ówczesnych dzienników, notatników kulinarnych oraz powieści i opowiadań tej znanej autorki.
Okładka:
To może być ciekawe.
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Ta książka była już wydana parę lat temu i kupiłam ją na Allegro - jest naprawdę ciekawa i można się z niej dowiedzieć mnóstwo ciekawych rzeczy o ówczesnym jedzeniu i zwyczajach. Fantastyczne są przepisy - najpierw przepisane z książki kucharskiej przyjaciółki Jane Austen, a potem podane w formie przystosowanej do współczesnych warunków, gdyby ktoś chciał spróbować. Ja jeszcze nie testowałam żadnej potrawy, ale czytanie jest bardzo przyjemne. Polecam!
Tak wyglądała poprzednia okładka:
.
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
Czasami po prostu odpowiedź brzmi: nie.
Wysłany: Sro 29 Wrz, 2010 09:40
Jak nie zapomnę, to kupię, Harry.
Wysłany: Sro 06 Paź, 2010 20:53
Harry, książkę kupiłam.
Komentującemu można to jeszcze wybaczyć, ja już myślałam że ktoś rypnął się w samym artykule
A ta książka kucharska wygląda wielce smakowicie! Zastanawiam się, czy nie sprezentować jej mojej siostrze na gwiazdkę. Sama bym też przy tym skorzystała, a jakże
O!!! I wlasnie taka ksiazke warto kupic - duzo bardziej niz najnowsze wydania Gaskell.
Dla Ciebie
lady_kasiek [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 13:58
Tu podzielam zdanie trifle (BTW witaj po przerwie ) ja wolę Gaskell
AineNiRigani [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 14:42
pewnie, ze dla mnie Dla mnie ta ksiazka ma duzo wieksza wartosc - ot i tyle. Cena jest adekwatna do pracy wlozonej w jej powstanie. Niestety w PiP i ZiC tego nie odczuwam
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi.
AineNiRigani [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 15:29
Nie napisalam, ze malo. Jednakze w stosunku do zbierania materialow i tworzenia od podstaw - zdecydowanie mniej.
Poza tym wlasnie Gaskell mozna sobie pozyczyc w bibliotece - w przeciwienstwie do tego opracowania. Nie wierze, aby sie pojawilo (chyba, ze w wielkich, wojewodzkich, kierunkowych uniwersytckich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.