Wysłany: Sro 31 Sie, 2022 07:52
O! Mnie też. W kółko słuchałam
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
A te wszystkie cztery utwory, o których pisałyście, bardzo lubię i czasami sobie do nich wracam.
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
z komentarzy:
1991: Wow! That's a great song!
2022: Wow! That's a great song!
3022: Wow! That's a great song!
10022: Wow! Ancient civilizations had great songs!
In the army now to jedyna piosenka Status Quo, której szczerze nie znoszę, i od początku jej nie znosiłam . Nie mam pojęcia czemu, ale jej nie cierpie .
_________________ Niepełnosprawny umysłowo współpracownik gestapo czyli kanalia o zdradzieckiej mordzie , de domo chamska hołota
Ooo, ale fajne starocie przypomniałyście
Ja jakiś czas temu wrzucałam sobie na playlistę utwory Ace Of Base, bo kilka naprawdę lubiłam. I Kasię Kowalską mi przypomniało, ona też świetne piosenki miała.
Imitator głosu świetny Ładnie ta piosenka wyszła też
Ciekawe, że na liście przebojów Marchewkowe Pole jest całkiem nisko, a wyżej jest inny utwór Lady Pank, którego w ogóle nie kojarzę Tak z 1/3 utworów albo w ogóle nie słyszałam, albo w ogóle nie pamiętam, czyli nie zestarzały się dobrze
Wysłany: Pią 25 Lis, 2022 19:58
A na samym początku Rod Stewart Muszę sobie posłuchać tej piosenki, zapomniałam o niej, a lubiłam. A potem Europe oczywiście - to był hit Słucham dalej. Kobranocka In The Army Now - zaraz wrzucę na poją listę dawnych przebojów na Spotify. Rozpoznaję większość, już wtedy musiałam słuchać Trójki w takim razie. We built this city słucham dość regularnie. Van Halen - nie ma już takich kawałków. Lady in Red...Loano po prostu jesteś młodsza i nie kojarzysz tych piosenek. Power of love to piosenka Rielli Ale nawrzucałam teraz piosenek do mojej listy. I teraz śpiewam Take on me
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
https://www.youtube.com/watch?v=Vmn_oyN9VT0 Klenczon śpiewający rocka, dzisiaj pierwszy raz usłyszałam w radiu.
"Nie przejdziemy do historii" to dosyć znana piosenka "Trzech Koron", a może tylko ja tak to widzę, bo "od zawsze" jestem fanką Klenczona.
On skomponował dużo rockowych piosenek (większość w okresie z "Trzema Koronami") i jeśli weźmie się pod uwagę, że był to sam początek lat 70-tych w Polsce było to dosyć nowatorskie.
O Klenczonie, podobnie jak o The Beatles, to ja mogłabym cały dzień rozmawiać , nie wiem, czy na forum są jakieś osoby, które są na ich punkcie zakręcone, jak ja.
Klenczona najbardziej kojarzę z Czerwonymi Gitarami i z "Białym krzyżem"
To pewnie jak (niestety) większość. Z czasu w "Czerwonych Gitarach" lubię kilka jego piosenek, niekoniecznie tych najbardziej znanych typu "Matura"
Najbardziej lubię go z okresu "Trzech Koron" - jako nastolatka godzinami zdzierałam ich jedyny longplay i z trudem zdobywałam jakieś nagrania radiowe nagrywane na kasety (początek lat 90-tych).
Później, oczywiście, zaczęli wydawać różne utwory "Trzech Koron" na kompaktach i tak uzbierałam sobie chyba wszystko co wydali, nagrali.
Klenczon nagrał też jeden LP w USA i jeden podczas dwóch tras koncertowych, które dał w latach 1978-79. Ale to już bardziej dla koneserów - do mnie najbardziej trafia czas z "Trzema Koronami".
Niesamowite jest, jak ludzie wzruszają się w komentarzach i wyliczają, ile kto miał wtedy lat
I co i rusz ktoś wspomina, jak na Grundigu tego słuchał i czatował na wybrane piosenki. Też miałam Grundiga - w nocy się słuchało kawałków z kaset albo nocnych audycji...
A jednak były to czasy takie, jakie były.
Wysłany: Nie 27 Lis, 2022 10:36
Też nagrywałam na magnetofon, ale miałam lepszy - Panasonic przysłany z Hameryki przez ciotkę. Nadal żyje, serio - do muzeum by się nadał. Kiedyś może oddam
Wysłany: Nie 27 Lis, 2022 16:19
Ja też miałam Panasonic i to dwukasetowy, co było doskonałe do przegrywania nagranych z radia kawałków - ale ja zgrywałam głównie z Radia Kraków, uwielbiałam nocne audycje, ile tam było dobrej muzyki
Jeszcze wspominki z lat 80 - mam do nich ogromny sentyment, to muzyka czasów, gdy byłam ciągle zakochana i dużo tanczyłam i sama chciałam wyglądać jak ci na teledyskach...
Jak wtedy cudacznie ale barwnie się wyglądało - ilość makijażu u panów powala, o ciuchach i fryzurach nie wspomnę. Barok naszych czasów - kicz, ale mam dla niego ciepłe miejsce w sercu
Wybiórczo
Duran Duran, Save A Prayer https://www.youtube.com/watch?v=6Uxc9eFcZyM
Panowie wyglądają mocno nie na miejscu na tej boskiej plaży, ale piosenka się broni do dziś
No a jednocześnie takie perły jak ta: U2, Bono i (Pride) In The Name of Love - to też te czasy
https://www.youtube.com/watch?v=LHcP4MWABGY
Do dzis pamiętam jak oczu nie mogłam oderwać od ekranu, kiedy zobaczyłam ten teledysk
Wysłany: Wto 27 Gru, 2022 19:40
Dwie pościelówy z młodości:
Glenn Medeiros - Nothing's Gonna Change My Love For You
https://www.youtube.com/watch?v=mUg5aEy-8CQ
(pamiętam jak polowałam na tą piosenkę w radio i ciągle nie mogłam nagrać od początku bo rozpoznawałam dopiero refren )
I co i rusz ktoś wspomina, jak na Grundigu tego słuchał i czatował na wybrane piosenki. Też miałam Grundiga -
W zeszłym roku kupiłam sobie nową wieżę Grundiga (z DAB i całym tym kramem, stary Panasonic wyzionął ducha).
Ta firma nadal ma się świetnie i produkuje dobry sprzęt.
BeeMeR - ale klasyki wrzuciłaś.
Ostatnio zmieniony przez annmichelle Sro 28 Gru, 2022 11:35, w całości zmieniany 1 raz
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.