Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 22:14
Brawo Mnie 6 a w zeszłym roku tak posłodziła i nazwała Gandalfem
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
To ja sprzedam taką anegdotkę
Jak wiecie, dawno, dawno temu prowadziłam zespół tańca irlandzkiego. Moje "dzieciaki" miały od 15 lat wzwyż większość liczyła tak 18-20 lat. Byłam najstarsza i - jak skomentowała to mama jednej z dziewczyn - wychodziło mi nieźle zachowywanie równowagi między byciem "friendly" i egzekwowaniem posłuszeństwa, jak było trzeba (chodziło głównie o to, żeby wyezgekwować np. fafnaste powtórzenie układu, chociaż wszyscy byli już zmęczeni, no i żeby trening nie zamieniał się w kompletne wygłupy).
Ktoś tam kiedyś zanadto się rozbrykał, po czym po mojej reakcji (która niczym bardzo groźnym nie była, mam wrażenie) usłyszałam od jednej z dziewczyn: "A pamiętasz, jak Gandalf tak urósł?..."
To było pewnie na przełomie 2001/2002 roku, czyli LOTR królował na ekranach
_________________ Nolite te bastardes carborundorum.
Podrzucam do posłuchania trochę później - głównie o kostiumach, ich wiarygodności i celu, tj. tym, że powinny aktorowi wejść w charakter postaci i pomoc opowiedzieć historię. Oczywiście to zestawienie LOTR Jacksona i Ring of Power Amazona https://www.youtube.com/watch?v=KoqbcB2SuZ4
Coraz bardziej doceniam filmową trylogię, ech.
_________________ Nolite te bastardes carborundorum.
Wysłany: Sro 10 Sie, 2022 13:54
Muszę przyznać, że mądrze ten pan mówi na przykład o detalach. To wyjaśnia fakt, że podczas oglądania zwiastunów serialu z Amazonu zaczynam się śmiać.
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Wysłany: Pią 12 Sie, 2022 11:47
Tolkien w kosmosie - od dawna kojarzę, że jest galaktyka zwana Okiem Saurona, ale o całym zestawie nazw tolkienopochodnych jeszcze nie wiedziałam - ot, taka ciekawostka na dziś https://www.reddit.com/r/...lkien_in_space/
Wysłany: Wczoraj 19:50
Skończyliśmy wczoraj czytać naradę u Elronda - ależ była długa
Na koniec Ania z miną znawcy oznajmiła: Ja to bym wolała, żeby na wyprawę poszedł Bilbo, ja wiem, ze jest trochę za stary ale Bilbuś na pewno lepiej by sobie poradził niż Frodo!
Przyznała jednak, że Frodo nie tylko jest młodszy ale też ma w Samie przyjaciela, sługę i wsparcie
Wysłany: Wczoraj 19:51
No proszę - Bilbo ponad wszystkich i wszystko
Wysłany: Wczoraj 20:11
Zapytałam Adasia, kto jest jego ulubioną postacią z Władcy Pierścieni, odpowiedział, że Thorin
Potem się poprawił, że chyba jednak: Tom Bombadil, Beorn, Gandalf i ten co pokonał smoka, Bard.
Czyli on ewidentnie usłyszał "Tolkien" a nie "Władca Pierścieni"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.