To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

izek - Pon 12 Lis, 2007 22:35

Ja też bardzo lubię Dewajtis - razem z Między ustami a brzegiem pucharu to moje 2 ulubione Rodziewiczówny :mrgreen: i czytam je regularnie.
fanturia - Pon 12 Lis, 2007 22:56

Dewajtis może być ;) U mnie od dziecka z Rodziewiczówny króluje "Lato leśnych ludzi".
Dorfi - Wto 13 Lis, 2007 13:38

To dodam jeszcze do tej listy "Czahary" i "Wrzos". Wrzos czytałam już chyba ze sto razy i za każdym razem beczę jak dziecko. :rumieniec:
Aragonte - Wto 13 Lis, 2007 22:19

Hmm, co prawda w temacie wątku jest czas przeszły, ale śpieszę zawiadomić, że dorwałam w bibliotece "Kwinkunksa" (i jeszcze jedną książkę, która pewnie zafrapuje mnie bardziej, jak siebie znam, o czasach powstania Wercyngentoryksa :wink: ) i zamierzam się z nim zmierzyć. A jest z czym :shock: Bite 1000 stron...
Caitriona - Wto 13 Lis, 2007 22:21

Aragonte napisał/a:
(i jeszcze jedną książkę, która pewnie zafrapuje mnie bardziej, jak siebie znam, o czasach powstania Wercyngentoryksa :wink: )

A co to? Bom ciekawa? ;)

malmik - Wto 13 Lis, 2007 23:10

Gosia napisał/a:
Bardzo mnie to cieszy, bo to naprawde dobra ksiazka. :D
Z tworczosci Rodziewiczowny polecam takze "Jerychonke" i "Magnata" (prosze nie zrazac sie tytulem!). Ja po kolei czytam obecnie jej ksiazki.

Jerychonkę to chyba czytałam ale taż wieki temu natomiast Magnat nic mi nie mówi :roll: Przeczytam ale pod warunkiem że się dobrze kończy......

Gosia - Pią 16 Lis, 2007 19:46

Zalezy dla kogo :mysle:
malmik - Sob 17 Lis, 2007 13:47

No jak to dla kogo - dla bohaterów pozytywnych oczywiście. Wrzosu np już więcej nie przeczytam...... :cry2:
Gosia - Sob 17 Lis, 2007 16:47

No to moze nie czytaj zakonczenia Magnata :rumieniec:
malmik - Sob 17 Lis, 2007 19:07

No tak - to już wszystko wiem..... :frustracja:
Gosia - Sob 17 Lis, 2007 22:33

Ja tez sie troche zdziwilam :frustracja: :frustracja: Ale czytalo sie dobrze! :D
Admete - Nie 18 Lis, 2007 11:27

Przeczytałam ponownie Mistrza i Małgorzatę ( wszystko przez rozmowę Dean'a Winchestera z pewnym demonem ;-) ), a teraz dzięki Aragonte :kwiatek: zaczęłam się zagłebiać w tajemnic Rzymu pod przewodnictwem Gordianusa Poszukiwacza. Rewelacyjnie się to czyta.
Aragonte - Nie 18 Lis, 2007 11:38

Czytaj, czytaj :-D To czekam na recenzję :wink:
Admete - Nie 18 Lis, 2007 12:32

Na razie czyta się naprawdę dobrze. Widać, że autor zna się na histori starożytnego Rzymu. Na dodatek ma wyrobiony styl, co nie zdarza sie często w tego typu powieściach. Zagadka kryminalna też zapowiada się intrygująco.
malmik - Nie 18 Lis, 2007 15:33

Admete napisał/a:
Przeczytałam ponownie Mistrza i Małgorzatę ( wszystko przez rozmowę Dean'a Winchestera z pewnym demonem ;-) ), a teraz dzięki Aragonte :kwiatek: zaczęłam się zagłebiać w tajemnic Rzymu pod przewodnictwem Gordianusa Poszukiwacza. Rewelacyjnie się to czyta.

Mmmmm - ciekawie brzmi - może się za to zabrać ??? :roll: Sama historia starożytna jest dla mnie nie do przejścia dzięki traumatycznym wspomnieniom z liceum ale razem z jakąś zagatką :mysle: A od czego zacząć, żeby się nie zrazić?

Kaziuta - Nie 18 Lis, 2007 20:48

Mistrza i Małgorzaty nie strawiłam mimo licznych zachwytów różnych osób. Przeczytałam całą, ale nie jest to książka do której będę wracać. Juz myślałam, że jestem jakimś dziwolągiem, ale na szczęście znalazło się jeszcze parę osób, które mają tak samo. Uf, kamień z serca. :wink:
Marija - Nie 18 Lis, 2007 22:04

:shock: Ojej, a ja swego czasu dzieliłam swoje życie na to przed i po przeczytaniu "Mistrza i Małgorzaty". To był literacki wstrząs.
Aragonte - Pon 19 Lis, 2007 01:16

Admete napisał/a:
Na razie czyta się naprawdę dobrze. Widać, że autor zna się na histori starożytnego Rzymu. Na dodatek ma wyrobiony styl, co nie zdarza sie często w tego typu powieściach. Zagadka kryminalna też zapowiada się intrygująco.

Admete, coś zaspoileruję: moim zdaniem pierwsze książki z cyklu (te, które Ci podesłałam) to głównie świetnie napisane kryminały osadzone w realiach starożytnego Rzymu końca republiki, wiarygodne psychologicznie i wciągające. Ale dalej (od "Zagadki Katyliny") było duuużo lepiej i pan Saylor naprawdę osiągnął sporą głębię przemyśleń... Ja byłam pod wrażeniem, serio-serio.

Malmiku, do biblioteki, i czytać! :wink:

Dorfi - Śro 21 Lis, 2007 17:59

Kaziuta napisał/a:
Mistrza i Małgorzaty nie strawiłam mimo licznych zachwytów różnych osób. Przeczytałam całą, ale nie jest to książka do której będę wracać. Juz myślałam, że jestem jakimś dziwolągiem, ale na szczęście znalazło się jeszcze parę osób, które mają tak samo. Uf, kamień z serca. :wink:

No to znalazłaś jeszcze jedną taką osobę :mrgreen:

Alison - Śro 21 Lis, 2007 19:36

Marija napisał/a:
:shock: Ojej, a ja swego czasu dzieliłam swoje życie na to przed i po przeczytaniu "Mistrza i Małgorzaty". To był literacki wstrząs.

Ja też uwielbiam tą książkę. Jest taka "wizyjna". Może Kaziutka musisz znaleźć inny moment życia na MiM...

Matylda - Śro 21 Lis, 2007 20:28

Kaziutko to ja też jestem dziwolągiem
Marija - Śro 21 Lis, 2007 21:08

A ja sobie podczytuję "Pierwotnych" Orzeszkowej i zaraz na 3. stronie wydruku taki kwiatek: "Czyż chciałabyś, aby cię nazwano emancypantką, taką, co to nosi suknie zabłocone, oczy ma czerwone, włosy rozczochrane, a twarz chudą, żółtą, straszną?" :shock: . Czuję, że już lubię to dzieło.
Admete - Śro 21 Lis, 2007 22:02

A ja czuję, że to wyląduje razem z Miszkówną ;-) ( przepraszam pani Elizo ;-) ).
Marija - Śro 21 Lis, 2007 22:20

Admete napisał/a:
A ja czuję, że to wyląduje razem z Miszkówną ;-) ( przepraszam pani Elizo ;-) ).
Jeśli nawet nie wyląduje, to się dowiemy, SKĄD Mniszkówna rodem :wink: . W każdym razie, za mało jeszcze przeczytałam.
trifle - Czw 22 Lis, 2007 18:30

Matylda napisał/a:
Kaziutko to ja też jestem dziwolągiem

I ja też. Przeczytałam MiM, ale wracać do tej książki nie będę. Czemu to miałby być szok literacki? :mysle: