Ekranizacje - Duma i uprzedzenie (1995)
Admete - Czw 11 Lip, 2013 09:33
Pozmieniali bohaterów, zrobili z nich trzpiotowate podlotki męskie i damskie. A niczego takiego w powieści nie ma. Jak mówiłam, chętnie kiedyś zobaczę nową - serialową produkcję DiU, pod warunkiem, że ktoś postara się zawierzyć książce. Wątpię jednak, by nastąpiło to szybko. na razie nie można się doczekać porządnej serialowej ekranizacji Mansfild Park i Perswazji.
Ania Aga - Czw 11 Lip, 2013 11:00
W tej Dumie podoba mi się też pomysł odwrócenia ról męskich i kobiecych w pokazywaniu nagości, skoro ze względu na epokę nie można pokazać ciała Lizzie (oprócz imponującego biustu), skupiono się na Darcym i eksponowaniu jego ciała, bardzo przyjemne sceny w jeziorze i wannie.
BeeMeR - Czw 11 Lip, 2013 12:31
Pomnik jest okropny
Anonymous - Czw 11 Lip, 2013 12:42
Adze na FB napisałam co o nim myśle
Anonymous - Nie 25 Sie, 2013 21:06
\mnie sie podoba
http://www.youtube.com/watch?v=EAZTJvV1dTI
Caroline - Czw 29 Sty, 2015 12:00
Zwierz popkulturalny o DiU w związku z rocznicą ekranizacji:
http://zpopk.pl/wyjdzmy-z...l#axzz3QCtXdBOY
Admete - Czw 29 Sty, 2015 12:11
Fajnie pisze tylko czasem źle używa związków frazeologicznych
Aragonte - Pią 30 Sty, 2015 12:43
Zwierz ma ogółem problemy z poprawnym pisaniem ale i tak lubię jej recenzje.
Właśnie chciałam podlinkować tę o DiU, Caroline mnie uprzedziła
Admete - Pon 03 Kwi, 2017 20:26
Musze sobie kupić nowe wydanie dvd D&U. Widzę w sklepach różne. Chciałabym takie naprawdę dobrej jakości.
Chyba wiem już które. Zamówię w tym tygodniu. Chociaz nie. Nigdzie nie podają czy to jest ta odnowiona wersja.
annmichelle - Pon 03 Kwi, 2017 21:08
| Admete napisał/a: | Musze sobie kupić nowe wydanie dvd D&U. Widzę w sklepach różne. Chciałabym takie naprawdę dobrej jakości.
Chyba wiem już które. Zamówię w tym tygodniu. Chociaz nie. Nigdzie nie podają czy to jest ta odnowiona wersja. |
Polecam wersję BluRay. Mam od kilku lat oryginalną z Wlk. Brytanii i obraz, dźwięk po prostu rewelacyjne.
Mam też polską wersję DVD i bez porównania pod względem jakości.
Agn - Pon 03 Kwi, 2017 21:19
Tylko że do BR trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Ja np. nie mam i nie zamierzam kupować. DVD to dla mnie wystarczająca jakość obrazu.
Nabyłam DiU jakiś czas temu, tylko dziwnie podzielono odcinki - są 3 odcinki po 1,5 h czy jakoś tak to zrobiono.
Admete - Wto 04 Kwi, 2017 07:37
Myślałam nad tym, bo odtwarzacz mam. Ale to musiałabym z Anglii zamawiać.
annmichelle - Wto 04 Kwi, 2017 10:31
| Admete napisał/a: | | Myślałam nad tym, bo odtwarzacz mam. Ale to musiałabym z Anglii zamawiać. |
Ja kupowałam przez Amazon, pamiętam, że wszystko (z wysyłką) kosztowało mnie jakieś 13-15 euro, było to jakieś 5-6 lat temu. Czyli jak na BluRay cena w porządku. Nie wiem jak jest z Amaznem w Polsce, piszę o wysyłce do Niemiec.
milenaj - Wto 04 Kwi, 2017 15:53
Wiecie pamiętam jak to oglądałam w podstawówce, potem latałam po księgarniach za książką...
A potem na Studiach po obejrzeniu "Emmy" i "Rozważnej i Romantycznej" w towarzystwie zachwalałam serial. I nikt go nie oglądał, aż wreszcie po roku, jak wychodziłyśmy z "To właśnie miłość" koleżanka w ogólnych zachwytach nad Firthem powiedziała, że ma "DiU".
Oj co to był za seans później.
Ale z sali z ekranizacją filmową to ja się dziwię, że nas nie wyrzucili za nasze nieraz niedyskretnie wyrażanie zastrzeżenia.
Tamara - Wto 04 Kwi, 2017 17:01
Film jest tak do bani, jak to tylko możliwe
Jotka - Wto 04 Kwi, 2017 19:40
E tam, jak sobie wmówisz, że to taka historia i nie porównujesz to idzie przetrzymać oprócz świnki
Tamara - Śro 05 Kwi, 2017 08:20
Ale jeżeli nie porównywać - to nie można tego za ekranizację uznać
oprócz świnki, biegania boso, majtek suszących się przed frontem domu, chrapiącej pani Bennet, sukienek jak z sierocińca, rozczochrania, niechlujnego pana Benneta , Darcy'ego o wyglądzie zmokniętego zbitego spaniela , ogólnej szkieletowatości bohaterek ( i bohaterów też) , wrzaskliwości i szczerzenia się bez sensu przez Lizzy , ogólnego brudu , niechlujstwa i bajzlu , braku manier , siedzenia z nogami na kanapie - więcej nie pamiętam jakby to wszystko usunąć, na pewno zostało by kilka ładnych plenerów do pooglądania i ładna muzyka , chociaż wolę tę z serialu
Jotka - Śro 05 Kwi, 2017 20:54
Poddaję się, już nie będę więcej prowokować Sama wolę serial, średnio dwa razy do roku lub gdy mam chandrę
Barbarella - Śro 05 Kwi, 2017 21:00
Tamara
Ot, skrótowo zreferowałaś drobne niedociągnięcia.
Agn - Śro 05 Kwi, 2017 21:57
*ómiera ze śmiechu* Tamaro, ty mnie kiedyś wykończysz...
Tamara - Czw 06 Kwi, 2017 13:11
ja tylko szczerą prawdę mówię
milenaj - Czw 06 Kwi, 2017 13:38
| Tamara napisał/a: |
ja tylko szczerą prawdę mówię |
z którą ja się zgadzam
Admete - Pon 01 Maj, 2017 21:13
Obejrzałyśmy dziś z Akne część serialu - pani Bennet zbyt przejaskrawiona, jakby rodem z Monthy Pythona Tyrady pana Collinsa doprowadzały nas do śmiechu, a Lidię byśmy wytrzaskały porządnie po buzi Jaka to głupia nastolatka! Pan Darcy wyniosły i dumny jak należy - oświadczył się w najgorszy możliwy sposób Elżbieta z pięknymi oczami i figurą, a nie płaska Keira z końską szczęką.
Agn - Pon 01 Maj, 2017 21:46
Uwielbiam ten serial. Postanowione - 3.05 to będzie megaseans! O!
A, nie, wtedy jestem umówiona. No to kiedy indziej urządzę.
PS Uwielbiam tę wersję matki Bennetówien. Jest przerysowana mocniej, ale Austen też ją przerysowywała na swój sposób.
Lidia to była bardzo głupia dziewucha.
Tamara - Pon 01 Maj, 2017 22:31
Pani Bennet moim zdaniem wcale nie przejaskrawiona - toż JA co i rusz pisze o jej głupocie, bezczelności, braku taktu i wychowania oraz histerycznym usposobieniu
|
|
|