To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Duma i uprzedzenie (1995)

Admete - Czw 11 Lip, 2013 09:33

Pozmieniali bohaterów, zrobili z nich trzpiotowate podlotki męskie i damskie. A niczego takiego w powieści nie ma. Jak mówiłam, chętnie kiedyś zobaczę nową - serialową produkcję DiU, pod warunkiem, że ktoś postara się zawierzyć książce. Wątpię jednak, by nastąpiło to szybko. na razie nie można się doczekać porządnej serialowej ekranizacji Mansfild Park i Perswazji.
Ania Aga - Czw 11 Lip, 2013 11:00

W tej Dumie podoba mi się też pomysł odwrócenia ról męskich i kobiecych w pokazywaniu nagości, skoro ze względu na epokę nie można pokazać ciała Lizzie (oprócz imponującego biustu), skupiono się na Darcym i eksponowaniu jego ciała, bardzo przyjemne sceny w jeziorze i wannie.
BeeMeR - Czw 11 Lip, 2013 12:31

Pomnik jest okropny :confused3:
Anonymous - Czw 11 Lip, 2013 12:42

Adze na FB napisałam co o nim myśle :lol:
Anonymous - Nie 25 Sie, 2013 21:06

\mnie sie podoba :)

http://www.youtube.com/watch?v=EAZTJvV1dTI

Caroline - Czw 29 Sty, 2015 12:00

Zwierz popkulturalny o DiU w związku z rocznicą ekranizacji:
http://zpopk.pl/wyjdzmy-z...l#axzz3QCtXdBOY

Admete - Czw 29 Sty, 2015 12:11

Fajnie pisze tylko czasem źle używa związków frazeologicznych ;)
Aragonte - Pią 30 Sty, 2015 12:43

Zwierz ma ogółem problemy z poprawnym pisaniem :wink: ale i tak lubię jej recenzje.

Właśnie chciałam podlinkować tę o DiU, Caroline mnie uprzedziła :)

Admete - Pon 03 Kwi, 2017 20:26

Musze sobie kupić nowe wydanie dvd D&U. Widzę w sklepach różne. Chciałabym takie naprawdę dobrej jakości.

Chyba wiem już które. Zamówię w tym tygodniu. Chociaz nie. Nigdzie nie podają czy to jest ta odnowiona wersja.

annmichelle - Pon 03 Kwi, 2017 21:08

Admete napisał/a:
Musze sobie kupić nowe wydanie dvd D&U. Widzę w sklepach różne. Chciałabym takie naprawdę dobrej jakości.

Chyba wiem już które. Zamówię w tym tygodniu. Chociaz nie. Nigdzie nie podają czy to jest ta odnowiona wersja.

Polecam wersję BluRay. Mam od kilku lat oryginalną z Wlk. Brytanii i obraz, dźwięk po prostu rewelacyjne. :mrgreen:
Mam też polską wersję DVD i bez porównania pod względem jakości. :-|

Agn - Pon 03 Kwi, 2017 21:19

Tylko że do BR trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Ja np. nie mam i nie zamierzam kupować. DVD to dla mnie wystarczająca jakość obrazu.
Nabyłam DiU jakiś czas temu, tylko dziwnie podzielono odcinki - są 3 odcinki po 1,5 h czy jakoś tak to zrobiono. :mysle:

Admete - Wto 04 Kwi, 2017 07:37

Myślałam nad tym, bo odtwarzacz mam. Ale to musiałabym z Anglii zamawiać.
annmichelle - Wto 04 Kwi, 2017 10:31

Admete napisał/a:
Myślałam nad tym, bo odtwarzacz mam. Ale to musiałabym z Anglii zamawiać.

Ja kupowałam przez Amazon, pamiętam, że wszystko (z wysyłką) kosztowało mnie jakieś 13-15 euro, było to jakieś 5-6 lat temu. Czyli jak na BluRay cena w porządku. :-) Nie wiem jak jest z Amaznem w Polsce, piszę o wysyłce do Niemiec.

milenaj - Wto 04 Kwi, 2017 15:53

Wiecie pamiętam jak to oglądałam w podstawówce, potem latałam po księgarniach za książką...

A potem na Studiach po obejrzeniu "Emmy" i "Rozważnej i Romantycznej" w towarzystwie zachwalałam serial. I nikt go nie oglądał, aż wreszcie po roku, jak wychodziłyśmy z "To właśnie miłość" koleżanka w ogólnych zachwytach nad Firthem powiedziała, że ma "DiU".

Oj co to był za seans później. :)

Ale z sali z ekranizacją filmową to ja się dziwię, że nas nie wyrzucili za nasze nieraz niedyskretnie wyrażanie zastrzeżenia. :)

Tamara - Wto 04 Kwi, 2017 17:01

Film jest tak do bani, jak to tylko możliwe :confused3:
Jotka - Wto 04 Kwi, 2017 19:40

E tam, jak sobie wmówisz, że to taka historia i nie porównujesz to idzie przetrzymać :wink: oprócz świnki :-P
Tamara - Śro 05 Kwi, 2017 08:20

Ale jeżeli nie porównywać - to nie można tego za ekranizację uznać :-P
oprócz świnki, biegania boso, majtek suszących się przed frontem domu, chrapiącej pani Bennet, sukienek jak z sierocińca, rozczochrania, niechlujnego pana Benneta , Darcy'ego o wyglądzie zmokniętego zbitego spaniela , ogólnej szkieletowatości bohaterek ( i bohaterów też) , wrzaskliwości i szczerzenia się bez sensu przez Lizzy , ogólnego brudu , niechlujstwa i bajzlu , braku manier , siedzenia z nogami na kanapie - więcej nie pamiętam :-P jakby to wszystko usunąć, na pewno zostało by kilka ładnych plenerów do pooglądania i ładna muzyka , chociaż wolę tę z serialu :serce: :mrgreen:

Jotka - Śro 05 Kwi, 2017 20:54

Poddaję się, już nie będę więcej prowokować :mrgreen: Sama wolę serial, średnio dwa razy do roku lub gdy mam chandrę :mrgreen:
Barbarella - Śro 05 Kwi, 2017 21:00

Tamara :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Ot, skrótowo zreferowałaś drobne niedociągnięcia. :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Agn - Śro 05 Kwi, 2017 21:57

*ómiera ze śmiechu* Tamaro, ty mnie kiedyś wykończysz...
Tamara - Czw 06 Kwi, 2017 13:11

:rumieniec: ja tylko szczerą prawdę mówię :mrgreen:
milenaj - Czw 06 Kwi, 2017 13:38

Tamara napisał/a:

ja tylko szczerą prawdę mówię

z którą ja się zgadzam :)

Admete - Pon 01 Maj, 2017 21:13

Obejrzałyśmy dziś z Akne część serialu - pani Bennet zbyt przejaskrawiona, jakby rodem z Monthy Pythona ;) Tyrady pana Collinsa doprowadzały nas do śmiechu, a Lidię byśmy wytrzaskały porządnie po buzi ;) Jaka to głupia nastolatka! Pan Darcy wyniosły i dumny jak należy - oświadczył się w najgorszy możliwy sposób ;) Elżbieta z pięknymi oczami i figurą, a nie płaska Keira z końską szczęką.
Agn - Pon 01 Maj, 2017 21:46

Uwielbiam ten serial. Postanowione - 3.05 to będzie megaseans! O!
A, nie, wtedy jestem umówiona. No to kiedy indziej urządzę.
PS Uwielbiam tę wersję matki Bennetówien. Jest przerysowana mocniej, ale Austen też ją przerysowywała na swój sposób. :)
Lidia to była bardzo głupia dziewucha.

Tamara - Pon 01 Maj, 2017 22:31

Pani Bennet moim zdaniem wcale nie przejaskrawiona - toż JA co i rusz pisze o jej głupocie, bezczelności, braku taktu i wychowania oraz histerycznym usposobieniu :roll: