To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP

Harry_the_Cat - Nie 25 Lis, 2007 14:57

Obejrzałam sobie własnie HP5. To zdecydowanie mój ulubiony film z serii. Mimo, że na małym ekranie, to scena z ministerstwa dalej zachwyca. :oklaski:
trifle - Nie 25 Lis, 2007 15:22

Ooo, a ja właśnie też zdobyłam i będę oglądać na dniach.
Aragonte - Nie 25 Lis, 2007 19:15

Harry_the_Cat napisał/a:
Obejrzałam sobie własnie HP5. To zdecydowanie mój ulubiony film z serii. Mimo, że na małym ekranie, to scena z ministerstwa dalej zachwyca. :oklaski:

Mnie też, oglądałam ją chyba z pięć razy :wink:

Harry_the_Cat - Nie 25 Lis, 2007 19:40

Ja rozważam jeszcze powtórne odpalenie pytki dziś wieczorem... Ale chyba na kompie. Może jakieś skrinki czy coś... :rumieniec:
Anonymous - Nie 25 Lis, 2007 19:49

a nie weim czy pisano już, że polski najnowszy HP będzie nosił tytuła Insygnia śmierci a sprytny Empik już przedsprzedaż prowadzi http://www.empik.com/prod...ctId=prod310167
a premiera będzie za dwa miesiące :D
kurczak sam środek sesji :mysle:

Harry_the_Cat - Nie 25 Lis, 2007 19:53

Uważam, że to niezłe tłumaczenie. Brzmi zdecydowanie lepiej niż "relikwie".

No i tak, styczeń.... Już to omawiałyśmy z Aragonte - martwy sezon po świętach ratują... :roll:

nicol81 - Nie 25 Lis, 2007 21:28

Myślę, że nie chcieli wchodzić na relikwie z przyczyn piarowych. Myśleli też podobno o regaliach- ale to rzadkie słowo. Insygnia chyba pasują.
Harry_the_Cat - Nie 25 Lis, 2007 21:54

Nie sądzę - jeśli chodzi o relikwie. Wydaje mi się, że po prostu p. Polkowski nie tyle wziął po uwagę PR, co konotacje jakie niesie ze sobą słowo "relikwie" i to, czym "hallows" rzeczywiście są w książce.
Agn - Pon 26 Lis, 2007 19:34

Insygnia? O, to mi sie podoba. No, panie Polkowski, bardzo dobry pomysl! :)
Chyba zaopatrze sie w tlumaczenie siodmego tomu.

Dzisiaj podziwialam w MM piaty film... I w sumie bez tragedii narodowej, bo tylko 44,90 zl za nia chca. Myslalam, ze bedzie gorzej, ale jeszcze sprawdze Saturna, bo moze byc te 5 zl taniej.

Ja te czesc uwielbiam (no, jest na drugim miejscu - zaraz po trojeczce mej ukofffffanej :serduszkate: ). Juz niedlugo zakupie ja sobie i bede scene walki w ministerstwie odtwarzac az do zajechania plyty na smierc. ;) Bede to tlukla tak samo jak pierwszy lot na hipogryfie... :serce:

Anonymous - Pon 26 Lis, 2007 21:10

Ojcze - tak ogolnie to przybij piateczke.
Ja na Trojeczke poszlam nawet specjalnie po raz drugi do IMAXu - scena z hipogryfem zaparla mi dech (mimo, ze bylam po projekcji kinowej i kilkukrotnej domowej)
Nie slyszalam, zeby kolejne czesci grali w IMAXie, a szkoda. Piorunujace wrazenie...

Agn - Pon 26 Lis, 2007 21:17

*beczy* Nie widzialam tego w IMAXieeeee... :cry2:
Anonymous - Pon 26 Lis, 2007 21:32

Oszamniające przezycie. Przez tydzien nie moglam dojsc do siebie.
Agn - Pon 26 Lis, 2007 21:36

Kop leżącego, kop... :cry2:
Harry_the_Cat - Pon 26 Lis, 2007 21:41

Ja w imaxie z kolei piątke oglądałam. Ministerstwo - :thud: Ale to za drugim razem. Za pierwszym poszłam tam, gdzie wyświetlali cyfrową jakość ;)
Anonymous - Pon 26 Lis, 2007 21:42

czyli jednak !!! To ja nie popuszcze i nastepne czesci to juz w IMAXie...
Agn - Pon 26 Lis, 2007 22:04

UUUUUEEEEEEEEHEHEEHEHEHEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cry2:

(Czytaj: tatuś nie ma szans na IMAXa... a barrrrdzo by chciał obejrzeć tak szóstkę, bo to jego ulubiony tom.)

trifle - Śro 28 Lis, 2007 11:06

I ja też obejrzałam piąty film. Najlepszy ze wszystkich, bardzo dobrze się ogląda, a scena w ministerstwie rzeczywiście imponująca :thud: Bałam się takich sztucznych efektów specjalnych, ale naprawdę super to zrobili.

A książkowo część trzecia to też moja ulubiona :-D

trifle - Śro 28 Lis, 2007 11:08

Aaa, co to jest IMAX? :mysle:
Gunia - Śro 28 Lis, 2007 17:39

To taka super ekstra wypasiona jakość filmu w kinie. Ogromna rozdzielczość i obraz wbijający w fotel. ;)
KLIK

Harry_the_Cat - Śro 28 Lis, 2007 20:00

Gunia zapomniała dodać, że scena w Ministerstwie jest w 3D ;)
trifle - Czw 29 Lis, 2007 11:22

A we Wrocławiu nie ma :?
A wczoraj włączyłam sobie jeszcze raz tę scenę. Bardzo mi się podoba to jak Voldemort yyy wszedł wciało Harry'ego i pokazane są takie migawki i ten taki miękki (pasuje mi to określenie :roll: ), spokojny i złowrogi głos Ralpha "so weak".Świetne to jest.

Agn - Czw 29 Lis, 2007 12:00

To jest w ogóle genialnie zmontowana scena. Uwielbiam ją! I w tle jeszcze leci jeden z moich ukochanych utworów z piątego filmu - Possession.
trifle - Pią 30 Lis, 2007 15:03

Ja też ją uwielbiam. Choć się wcale nie spodziewałam, bo mój stosunek do wszystkich poprzednich filmów HP był yyy dość sceptyczny :roll:
Chyba dziś też sobie zapuszczę, czy aby na pewno jest taka dobra jak zapamiętałam :roll:

Anonymous - Pon 03 Gru, 2007 04:09

jestem po pierwszej częsci Zakonu Feniksa. Wrażenia jak na razie pozytywne.
Wiecie co powaliła mnie na kolana scena z Uczty Powitalnej, jak Umbrige konczy przemówienie Snape ma zabójczą minę.
Słodko-figlarne było też mrugnięcie Syriusza do Harrego zaraz po przybyciu do Kawtery Głównej. Nie wiem kiedy oglądnę nastęną część, ale już się doczekać nie mogę

Anonymous - Wto 04 Gru, 2007 19:33

I oglądnęłam całość. Daje radę. zwłaszcza jak się ogląda o 3 nad ranem w całkowitych ciemnosciach. Tonks mi sie bardzo podobała szkoda,że jej tak mało.
Za krótki ten film :(