To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Opowieści z Narnii - książki, ekranizacje

Anonymous - Nie 20 Gru, 2009 13:40

Moją tak samo zwłaszcza fantastyką nie przemawiają do niej fauny, centaury, rżne inne stwory a tutaj przesiedziała z otwartymioczętami cały film...
Gunia - Nie 20 Gru, 2009 14:59

I ja obejrzałam, jakżeby nie. :lol:
RaczejRozwazna - Nie 20 Gru, 2009 15:21

Który raz Guniu?? :lol:
Gunia - Nie 20 Gru, 2009 16:06

Nie wiem, nie liczę... :lol:
RaczejRozwazna - Sob 02 Sty, 2010 01:32

Obejrzałam po raz kolejny Kaspiana i nadal jestem pod urokiem. I filmu i głownego bohatera. :mrgreen: I przypomniałam sobie nasze gadki o wgryzaniu się w fotelik kinowy; miałam u boku siotrę która NIEMAL wgryzałą mi się w ramię :lol: Oby, oby nie zepsuli Wędrowca :trzyma_kciuki:
Agn - Sob 02 Sty, 2010 10:57

Eee, czemu mieliby zepsuć? Wiem, że on jest do ekranizacji trudny (ta fragmentaryczność!), ale zrobią z tego przygodówkę i jakoś to będzie. :)
RaczejRozwazna - Sob 22 Maj, 2010 18:41

Właśnie zobaczyłam plakat Narni 3. Swietny jest moim zdaniem.

http://gfx.filmweb.pl/po/...l=1273927335000

a to pierwszy banner

http://www.narniafans.com/page/2

- Sob 22 Maj, 2010 18:52

ciekawe kiedy wypuszcza pierwszy zwiastun... :slina: :-P
Agn - Sob 22 Maj, 2010 18:58

Jeeeeeeeeeeeżu, to trzeba będzie czekać aż do grudnia?!!!
Admete - Czw 17 Cze, 2010 15:54

Zwiastun Podróży Wędrowca do Świtu :) :cheerleader2:

http://napisy24.pl/artykul/424/

RaczejRozwazna - Czw 17 Cze, 2010 16:49

No, nie spodziewałam się tak szybko.... Świetnie, że już jest. Ale jakoś... Nie do końca mnie przekonuje ta stylistyka. Tak infantylna jakoś.... Albo ja dorosłam... :wink: W każdym razie po mrocznym, tajemniczym ale świetnym "Księciu Kaspianie" teraz jakieś kolorowe kino przygodowe dla dzieci. I Aslan jakiś nie ten... A to jest moja ulubiona część Narni...Marudna baba ze mnie, ale może im dalej w las, tym będzie lepiej.

No i Jadis, OCZYWIŚCIE musieli wstawić. Piotra i Zuzannę takoż.... :roll:

EDIT.Obejrzałam jeszcze raz i trailer nieco zyskuje w moich oczach. Ale już wiem też z czego wynikało moje pierwsze wrażenie. Kurcze, pachnie tu sztucznością – za dużo komputera, za mało „prawdziwych” pomieszczeń, plenerów itp. Może w filmie jakoś nie będzie tego widać, bo strasznie nie lubię sztuczności i nadmiernej teatralności.

- Czw 17 Cze, 2010 17:59

faktycznie sztuczny... ale mam nadzieję, że jest to spowodowane tym, że twórcy nadal pracują nad efektami.
jak dla mnie za mało Kaspiana (nie jestem obiektywna, bo bardzo lubię tego aktora :-P ).
obecność Piotra i Zuzanny mi nie przeszkadza- nie czytałam książek, więc może dlatego nie podchodzę sceptycznie do ich pojawienia się :wink: . zresztą bardzo polubiłam całą czwórkę rodzeństwa, więc wychodzę z założenia, że im jest ich więcej, tym lepiej :-P (tylko mnie za to nie zlinczujcie :wink: )

p.s. jak Lucy wydoroślała :shock: , a Edmund... toż to już mężczyzna...

Admete - Czw 17 Cze, 2010 19:40

Mnie się podoba. Oni chyba nie planują zrobić całej Narnii, więc może stąd pojawienie się Piotra i Zuzanny. Aktorka grająca Lucy jest śliczna :) Podróż Wędrowca do Świtu nie jest mroczną częścią - Srebrne krzesło takie jest.
Yvain - Czw 17 Cze, 2010 19:56

Też mi się wydaje że będzie nieźle. :-) Szkoda by było gdyby pominęli jakąś część, każda z nich to wspaniałe przygody warte nakręcenia. Mi jakoś ciężko z nich wyrosnąć :mrgreen: warto przeczytać i dać się ponieść wyobraźni bo książka ma swój niepowtarzalny urok.
BeeMeR - Czw 17 Cze, 2010 20:08

Podróż Wędrowca do Świtu jest moją chyba najmniej ulubioną częścią - nigdy nie polubiłam Edmunda :roll:
Admete - Czw 17 Cze, 2010 20:38

Ja lubię Podróż, choć moją ulubioną częścią jest Srebrne krzesło :) Błotosmętek to ja ;)
Agn - Czw 17 Cze, 2010 21:20

Mam mieszane uczucia względem tego trailera. Z poniższych względów:
RaczejRozwazna napisał/a:
Kurcze, pachnie tu sztucznością – za dużo komputera, za mało „prawdziwych” pomieszczeń, plenerów itp. Może w filmie jakoś nie będzie tego widać, bo strasznie nie lubię sztuczności i nadmiernej teatralności.

Też mi się wydaje, że za dużo tego wszystkiego. Ale zobaczymy, co będzie dalej.

BeeMeR - Czw 17 Cze, 2010 21:36

Ja właśnie nie jestem pewna, czy moja ulubiona część to Koń i jego chłopiec czy Srebrne krzesło :mysle:
Yvain - Czw 17 Cze, 2010 21:42

Admete napisał/a:
Ja lubię Podróż, choć moją ulubioną częścią jest Srebrne krzesło :) Błotosmętek to ja ;)
A dasz przepis na gulasz z węgorzy, ponoć świetnie Ci wychodzi :mrgreen:
praedzio - Czw 17 Cze, 2010 21:57

Mnie wszystkie części bardzo się podobały. Koń i jego chłopiec, Srebrne krzesło i Siostrzeniec Czarodzieja chyba jednak najbardziej.
Aragonte - Czw 17 Cze, 2010 22:22

Yvain napisał/a:
Admete napisał/a:
A dasz przepis na gulasz z węgorzy, ponoć świetnie Ci wychodzi :mrgreen:

:lol:

Piąteczka, Admete :wink:
Muszę sobie znowu Srebrne krzesło przypomnieć :D

Admete - Pią 18 Cze, 2010 07:23

Razem z Aragonte przetrząśniemy stare rodzinne przepisy Błotosmętków, to może znajdziemy ten przepis na gulasz z węgorza ;)
RaczejRozwazna - Pią 18 Cze, 2010 11:02

Admete napisał/a:
Podróż Wędrowca do Świtu nie jest mroczną częścią

Zgoda, ale mnie nie o to chodzi. "Wędrowiec' jest bardzo tajemniczy i niesamowity, a w trailerze wygląda to na familijne kino przygodowo-s.f z dużą dozą quasi animacji. I Biała Czarownica mnie strasznie denerwuje - no właśnie o to chodziło, że jej tam nie było, a jednak zło istniało. Straszne spłaszczenie tematu... Mam nadzieję, że z Aslana nie zrobią przyjemnego pluszaka, bo ... :wsciekla: :bejsbol: :frustracja:

A co do tego, że nie nakręcą dalej - też mi się tak zdaje. Strasznie szkoda.. Tak chciałabym doczekać ekranizacji "Siostrzeńca czarodzieja" i "Konia"... Choć"Ostatniej bitwy" jakoś nie wyobrażam sobie przeniesionej na ekran... :mysle:

Admete - Pią 18 Cze, 2010 13:41

Cytat:
Wędrowiec' jest bardzo tajemniczy i niesamowity

Nigdy tak nie odbierałam tej powieści. Jest tam motyw jak z Odysei, wędrówka od wyspy do wyspy i wizyta na krawędzi świató ( Odyseusz odwiedził kraj Kimerejczyków ). Na pewno tez można się doszukiwać inspiracji Podróżami św. Brendana. A poza tym jest to fanatastyczno-przygodowa powieść dla dzieci :)

A tu przepis na gulasz z węgorza ;)

Cytat:
Cytat:
Pikantny gulasz z węgorza ...
Składniki:
... Około 1 kg sprawionego węgorza, sok z 1 cytryny, 3 ząbki czosnku, 2-3 pomidory, 3 cebulki, oliwa, 2 łyżki orzeszków piniowych, 200 ml białego wina, 20 dag mrożonego groszku, około1/2 kg ugotowanych ziemniaków, łyżka posiekanej świeżej mięty, szczypta cynamonu, 1/2 kieliszka brendy, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Węgorza opłukać, osuszyć pokroić na niewielkie kawałki. Rybę włożyć do miski, obficie skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulki i ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć węgorza na ostrym ogniu. Rybę ostrożnie zdjąć z patelni (tak by kawałki się nierozpadły), osączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulki, dodać czosnek i pomidory. Wrzucić orzeszki piniowe, kilka minut smażyć, a następnie wlać wino. Całość gotować jeszcze kilka minut na ostrym ogniu.

Gulasz przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kawałki węgorza i dusić pod przykryciem 20 minut.
Ugotowane ziemniaki pokroić w niewielkie plasterki i wraz z groszkiem dołożyć do węgorza na około 10 minut przed końcem gotowania. Przyprawić cynamonem, wlać brendy, zamieszać.Na koniec posypać posiekaną miętą.

Smacznego ...

BeeMeR - Pią 18 Cze, 2010 14:05

i mam ochotę na gulasz :slina: - taki normalny, nie z węgorza ;)