To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

Anonymous - Sob 05 Mar, 2011 22:10

A ja mam z kim, Kota mnie opuszcza, Mama ma alergię.
A Wy narzekacie :roll:

Admete - Nie 06 Mar, 2011 12:59

Ja tam nie narzekam - mogę równie dobrze sama. Ale tak sie skłąda, że w przyszłą sobotę u przyjaciół oglądamy dodatki do WP :)
Admete - Wto 08 Mar, 2011 07:25

Czytam książkę Szyjewskiego i coraz bardziej mi się oczy otwierają. Niby wiedziałąm, jak wiele głębi mitologicznej jest w twórczości Tolkiena, ale takie zebranie wszystkiego w jednym miejscu robi wrażenie. Nie dziwi mnie więc fakt, że ludzie spragnieni mitu w naszym racjonalnym i technologicznym świecie szukają pocieszenia w Śródziemiu. Intuicyjnie przeczuwaliśmy zawsze, że mit ma moc uzdrawiania i otwiera ludzi na tajemnicę.
Anonymous - Śro 09 Mar, 2011 12:14

Widziałam wydanego w miękkiej okładce i jednym tomie LOTRA. Ta ksiażka się rozleci po jednym przeczytaniu
łozińskiego tlumaczenie.
Nie widziałam ile cenią sobie ten luksus, książki jednego czytania...

Admete - Śro 09 Mar, 2011 15:02

Drogo sobie cenia, a okładka paskudna. Poczekam aż przecenią ;) Kupię dla porządku.
Anonymous - Śro 09 Mar, 2011 15:05

Admete napisał/a:
Kupię dla porządku.
:mrgreen:

Dla mnie wydawanie czegoś grubszego niż 800 str w miękkiej okładce to skandal. Książka jednokrotnego użytku?

Sofijufka - Śro 09 Mar, 2011 15:16

w twardej też! Mam taka książkę o Boschu niejakiego Fraengera, to aż się prosiło, żeby ilustracje wydali w osobnym tomie. Zwłaszcza że non stop autor odwołuje sie do obrazów, więc czytelnik wachluje sie kartkami jak rokokowa dama....
Anonymous - Śro 09 Mar, 2011 15:29

Sofijufka napisał/a:
Zwłaszcza że non stop autor odwołuje sie do obrazów, więc czytelnik wachluje sie kartkami jak rokokowa dama....

O to mnie denerwuje.
Tak jak przypisy na koncu.
Mam wydanie "uciekinierki z San Benito" a książka jest w połowie po hiszpańsku, bo nazw, w sumie nie własnych, ale takich prawie własnych :wink: nie tłumaczyli(np. nazwa okreslonego typu wojownika, czy takie tam) i wwalili to w przypisy, przypisy na końcu. No krew Cię zalewa, jak na jednej stronie masz z pięć. Dokładnie! wachlujesz książką. Ja jak się wciągne to czytam, a nie fruwam Bóg wie dzie. Pal sześć przypisy odsyłające do publikacji, to się spisuje eeee czyta :rumieniec: kiedy się chce, ale tak w tekście?
Nie wiem co za geniusze z Mensy to wydają.

Ja jestem zauroczona tymi amberowskimi wydaniami Tolkiena, drogie to jak skurczycórka, ale ładne.

Hortensja - Czw 31 Mar, 2011 16:01

lady_kasiek napisał/a:
Widziałam wydanego w miękkiej okładce i jednym tomie LOTRA.

Mam takie wydanie LOTRA po angielsku i musze przyznac ze dobrze sie trzyma i w dodatku latwo sie go uzywa.

Admete napisał/a:
Czytam książkę Szyjewskiego i coraz bardziej mi się oczy otwierają. Niby wiedziałąm, jak wiele głębi mitologicznej jest w twórczości Tolkiena, ale takie zebranie wszystkiego w jednym miejscu robi wrażenie. Nie dziwi mnie więc fakt, że ludzie spragnieni mitu w naszym racjonalnym i technologicznym świecie szukają pocieszenia w Śródziemiu.

A ja pisalam mgr z tej potrzeby mitu w kontekscie Tolkiena :-) No i ksiazka Szyjewskiego byla jednym z moich ulubionych zrodel ;)

Admete - Czw 31 Mar, 2011 20:54

O to musiało być ciekawe. Może jakies fragemnty tutaj zamieścisz?
Anonymous - Pią 01 Kwi, 2011 01:47

Oj tak !!! Hortensjo - prosze !!
Deanariell - Wto 19 Kwi, 2011 08:39

Tolkien się pewnie w grobie przewraca. :roll: :lol: Doda mianowała się Królową Elfów... :shock: :paddotylu: :rotfl:
http://www.kimono.pl/Tren...LFIE-USZY-a2106

Alicja - Wto 19 Kwi, 2011 08:41

Deanariell napisał/a:
Doda mianowała się Królową Elfów

:shock: chyba orków

kurs elfiego języka :thud: czego to "gwiazda" nie wymyśli :roll:

Deanariell - Wto 19 Kwi, 2011 10:10

Alicja napisał/a:
chyba orków

:lol:
Pod lewą piersią zrobiła sobie również tatuaż w języku elfów. :roll: Ja rozumiem, gdy ktoś ma świra na jakimś punkcie, jest fanem, lubi się przebierać itp. - to jest jednak taki image pod publiczkę, no cóż... Później zwykli ludzie będą patrzeć na miłośników Tolkiena i elfy przez pryzmat "wybryków" Dody i brać ich za jeszcze większych wariatów, niż zazwyczaj. :lol: Na szczęście mam to gdzieś. :roll: :wink: Trzeba jednak przyznać, że te elfie uszy ma profesjonalnie zrobione - w sumie, to zazdroszczę, sama bym takie chciała, choć przez chwilę. :mrgreen: Zdjęcie pamiątkowe bym sobie zrobiła. :P

Admete - Wto 19 Kwi, 2011 16:20

Wybacz, ale nie będę komentowac ;)
Deanariell - Wto 19 Kwi, 2011 18:50

Admete napisał/a:
Wybacz, ale nie będę komentowac

Czego? Dody Królowej Elfów :rotfl: czy mojej skrytej chęci posiadania elfich małżowin? :mysle: :rotfl:

Admete - Wto 19 Kwi, 2011 19:27

Głupoty pani D. ;)
Deanariell - Wto 19 Kwi, 2011 23:32

Admete napisał/a:
Głupoty pani D.

Aaaaa, to spoko. ;) Mnie z takimi uszami byłoby bardziej do twarzy i wiarygodnie, prawda? :mrgreen:

Admete - Śro 20 Kwi, 2011 15:14

Pewnie tak, ale nie widze potrzeby ubierania się w coś takiego ;) Tym bardziej, że pani D. już to zrobiła ;)
Deanariell - Śro 20 Kwi, 2011 19:22

Admete napisał/a:
Tym bardziej, że pani D. już to zrobiła

No, niestety. :roll: Jeszcze się okaże, że czytała "Władcę". :-P :lol:

Aragonte - Śro 20 Kwi, 2011 22:11

Też nie widzę potrzeby dokonywania takich przebieranek - w sumie czuję się i bez tego freakiem, więc po co przepłacać? :-P
Deanariell - Czw 21 Kwi, 2011 00:09

Aragonte napisał/a:
Też nie widzę potrzeby dokonywania takich przebieranek

A ja się lubię przebierać. :( Z tą różnicą, że w określonych sytuacjach i raczej jedynie w gronie znajomych. :mysle:

Anonymous - Wto 24 Maj, 2011 14:17

Wydają rozszerzoną wersję LOTRa na blue-ray. Ponieważ chyba na początku czerwca będę miała ekstra przypływ gotówki chyba nabędę rozszerzoną wersję, która jakoś spadła z ceny i te sto parę złotych będę w stanie znieść. Nie mogę dojść czy mam lapka z blue-ray wiec nie będe ryzykować
Admete - Wto 24 Maj, 2011 14:23

Ja na pewno nie mam blue raya.
Anonymous - Wto 24 Maj, 2011 14:25

Ale ma orginalną rozszerzoną Trylogię.
W normalnych okolicznościach mogłabym liczyć, że z okazji końca studiów mogłabym dostać, ale ta patologiczna rodzina ogląda jakieś gnioty, wiec nawet nie śnię...