To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Marija - Nie 04 Lis, 2007 16:42

Hehe, niedawno czytałam i "Pollyannę", i "P. dorasta"; niby że córce kupiłam :wink: . Córka póki co ma w nosie i czyta "Pinokia" do szkoły, ale mam nadzieję, że jakoś ją zachęcę :roll: .
Mag - Nie 04 Lis, 2007 19:06

Ja też ostatnio wróciłam do Pollyanny, zaraz wrócę do Ani i Emilki, a potem powtórzę Jane.'
:banan_Bablu:

praedzio - Nie 04 Lis, 2007 19:10

A na mnie czekają dwa tomy Tapatików M. Tomaszewskiej. To moja ulubiona powieść dzieciństwa! :D
Marija - Nie 04 Lis, 2007 19:19

Mag napisał/a:
Ja też ostatnio wróciłam do Pollyanny, zaraz wrócę do Ani i Emilki, a potem powtórzę Jane.'
Chyba nie za dobrze z naszymi lekturami, Maguś. "Puca, Bursztyna i gości" też pochłonęłam :mrgreen: . Jeśli można cofać się w rozwoju, to ja to właśnie mam :confused3: .
praedzio - Nie 04 Lis, 2007 19:50

A ja pracuję w szkolnej bibliotece! Wiecie: SP i gimnazjum. Zdajecie sobie sprawę z tego, na jakie pokusy jestem narażona pod względem lektur? A te Tapatiki to niby skąd się wzięły?? ;)
fanturia - Nie 04 Lis, 2007 19:55

praedzio napisał/a:
A na mnie czekają dwa tomy Tapatików M. Tomaszewskiej. To moja ulubiona powieść dzieciństwa! :D

Tapatiki czekają w którymś kartonia aż chłopcy podrosną. W dzieciństwie nawet lubiłam, ale teraz chyba nie wziełabym się za nie...

fanturia - Nie 04 Lis, 2007 19:59

a "Pollyannę" w oryginale dostałam od męża pod choinke kilka lat temu :-D
Mag - Pon 05 Lis, 2007 16:04

Marija napisał/a:
Mag napisał/a:
Chyba nie za dobrze z naszymi lekturami, Maguś. "Puca, Bursztyna i gości" też pochłonęłam :mrgreen: . Jeśli można cofać się w rozwoju, to ja to właśnie mam :confused3: .

Ja to mogę "zwalić" na ciążę, ale Ty Marijka to się chyba cofasz :wink:

ps wiem, że to pod pozorem lektur dzieci

Marija - Pon 05 Lis, 2007 17:00

Mag napisał/a:
Ja to mogę "zwalić" na ciążę, ale Ty Marijka to się chyba cofasz :wink:
Zabrzmiało dramatycznie i jednoznacznie :zalamka: .
To gdzie leży Brzechwa? :twisted:

praedzio - Pon 05 Lis, 2007 17:06

Ja tylko czekam, aż ktoś się pochwali, że zaczytuje się Bobem Budowniczym... :P
nicol81 - Pon 05 Lis, 2007 17:31

praedzio napisał/a:

Tapatiki!!! :excited: ja miałam o nich kasety, tylko oddałam dzieciom :wsciekla: Ale książki gdzieś są. Uwielbiałam Tapati i jej kuzyna na B z lunetą. (Bimbel?)

nicol81 - Pon 05 Lis, 2007 17:33

praedzio napisał/a:

Tapatiki!!! :excited: ja miałam o nich kasety, tylko oddałam dzieciom :wsciekla: Ale książki gdzieś są. Uwielbiałam Tapati i jej kuzyna na B z lunetą. (Bimbel?)

fanturia - Pon 05 Lis, 2007 21:05

praedzio napisał/a:

Ja! Ja! Ja! No... nie całkiem dobrowolnie ;) Do tego dochodzi "Frankilin..." i "Thomas..."
Już nie mogę się doczekać, kiedy sami będą czytac ;)

Dorfi - Wto 06 Lis, 2007 11:37

praedzio napisał/a:

No cóż, swego czasu czytałam tego sporo. Potem były książeczki o Noodym, a teraz mamy Baśnie Braci Grimm na tapecie :mrgreen:

Marija - Wto 06 Lis, 2007 11:43

A moje już same czytają :banan_Bablu: , nawet młodszy leniwiec. Zaczął na wakacjach, kiedy wszyscy z krzykiem uciekali od niego, bo żądał nieustannego czytania mu komiksów "Gwiezdne Wojny" :zalamka: . Chcąc nie chcąc, musiał zabrać się do czytania osobiście :cool: ... Czytał nawet w samochodzie i od czasu do czasu rzucał pytania: "Co to są hippisi?" Ja mu na to (dosłownie!!! ) "subkultura młodzieżowa", a on "aha!!". I czytał dalej :rotfl: .
snowdrop - Wto 06 Lis, 2007 11:45

A gdzie Kubuś Puchatek?

Mój siostrzeniec, który jest niby taki cool, dorosły a ma 9 lat, zaczytuje się w Kubusiu, ale tak pokątnie, żeby nikt nie widział.

Marija - Wto 06 Lis, 2007 11:51

Nie cierpią Kubusia, bohaterem dzieciństwa jest Han Solo z kolegami :paddotylu: .
Admete - Wto 06 Lis, 2007 11:58

Marija popieram twoje dzieci w kwestii wyboru bohaterów dzieciństwa ;-D
Marija - Wto 06 Lis, 2007 12:03

Sporo książek na temat SW zebrali :wink: , a poszczególne filmy to tłuką przynajmniej raz w tygodniu, dyskutując i przerzucając się nazwami planet i generałów Imperium :zalamka: . Ja się oczywiście zatrzymałam na trzech pierwszych filmach, a książki miałam w ręku przy ścieraniu kurzu :ops1: .
snowdrop - Wto 06 Lis, 2007 12:24

SW to miłość mojego męża. A mój siostrzeniec (zarazony od mojego męża) już dwa lata temu chłonał ich. Zna na pamięć wszystkie planety, postacie, kody 66 i takie tam. Przeszedł wszystkie gierki komp, w tym lego star wars tez.
Zresztą gierkę lego star wars też uwielbiam i wielokrotnie we dwóch razem ze swoim mężem graliśmy na dwie postacie. Ja oczywiście byłam Obi-Wan Kenobi (ze względu na Ewana :serce2: )

Dlatego teraz ten Kubuś Puchatek jest zaskoczeniem :) .

Marija - Wto 06 Lis, 2007 12:45

Lego Star Wars to niemal codziennie widzę :cry2: . Co za czasy :confused3:
praedzio - Wto 06 Lis, 2007 14:56

U mnie w bibliotece najbardziej schodzą z półek komiksy (tzw. Giganty - czytają je zgodnie i podstawówkowicze i gimnazjaliści), Mikołajek i Koszmarny Karolek.
Marija - Wto 06 Lis, 2007 15:01

Muszę się przyznać, iż Koszmarny Karolek nie jest mi obcy :ops1: ...
Dorfi - Wto 06 Lis, 2007 15:12

Karolka nie znam, za to Mikołajka uwielbiam
Gunia - Wto 06 Lis, 2007 19:05

praedzio napisał/a:
Mikołajek

A propos: widziałyście, że wydali drugi tom "Nowych przygód Mikołajka"?