To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

arlekin - Pią 25 Sty, 2013 17:54

Obejrzałam, wyszłam zachwycona. Richard genialny, a Bilbo to majstersztyk.

Nawet moja siostra nie padła przy tych trzech godzinach, a biorąc pod uwagę jej stan - to duży ukłon w stosunku do nowego dzieła Jacksona. :mrgreen:

Admete - Pią 25 Sty, 2013 18:35

Mnie sie podoba pierwszy i ostatni ;)
Anaru - Pią 25 Sty, 2013 19:20

Obejrzałyśmy z Asią, udało się na jeden raz resztę filmu. Ściskała mnie za rękę cały czas, w mocniejszych momentach bardzo mocno, nie odwróciła wzroku od ekranu ani na moment, a jak smok dmuchnął złotem, to mi prawie z fotela wyskoczyła.

Dubbing da się przeżyć, zastrzeżenia miałam tylko do Golluma, był mało zrozumiały. Kto go dubbingował? Gandalf też nie brzmiał jak Gandalf, a i Thorinowi było daleko do głębokiego głosu pierwowzoru, ale starali się.

Kolejny raz stwierdziłam, że Gollum jest rewelacyjnie zrobiony z tymi oczyskami, Krasnoludy są urocze i maja finezyjne warkoczyki (po porannym pleceniu teraz bardziej zwróciłam na nie uwagę ;) ), Bilbo jest świetny, a Thorin też rewelacyjny. Ale chwilowo muszę odczekać trochę zanim zobaczę kolejny raz ;)

Admete - Pią 25 Sty, 2013 19:33

Zdaje się, że Szyc podkładał głos Golluma.
BeeMeR - Pią 25 Sty, 2013 19:34

Anaru napisał/a:
zastrzeżenia miałam tylko do Golluma, był mało zrozumiały. Kto go dubbingował?
Borys Szyc, Bilba Cezary Pazura a Galadriel Stenka - reszty nie wiem. Cieszę się że obejrzałyście na dwa razy, nie więcej - mam nadzieję, że się Asi podobało :-D
Anaru - Pią 25 Sty, 2013 22:19

No to Szyc mi nie odpowiadał, niezrozumiale mówił, chociaż Gollumowe odgłosy były w porządku. :roll: Całe szczęście, że nie wiedziałam, że Bilbo to Pazura, bo by mi się pewnie zwizualizował, a tak to na szczęście nie poznałam. ;)

Podobało się najwyraźniej, zafascynowało. :-D

Aragonte - Pią 25 Sty, 2013 22:41

Anaru napisał/a:
Podobało się najwyraźniej, zafascynowało. :-D

:-D :-D :-D

A ja dalej hobbituję - oglądam fragmenty i coraz bardziej mi się ten film podoba :mrgreen: (mimo usterek).

Deanariell - Sob 26 Sty, 2013 15:06

Caitriona napisał/a:
Deanariell napisał/a:
Caitri, nie mogłam nie zauważyć Twojego przepięknego avka z Dean'em!

Z ostatniego odcinka :D Bardzo udanego, lżejszego, z przebierankami ;) Polecam!

Na pewno kiedyś nadrobię, bo tęsknię... :wink: :serce2: Póki co utknęłam w sezonie siódmym... :roll: :-|

Anaru napisał/a:
Obejrzałyśmy z Asią, udało się na jeden raz resztę filmu. Ściskała mnie za rękę cały czas, w mocniejszych momentach bardzo mocno, nie odwróciła wzroku od ekranu ani na moment, a jak smok dmuchnął złotem, to mi prawie z fotela wyskoczyła.

To super! :oklaski: :-D Zawsze to jakaś chwila rozrywki, oderwanie od prozy dnia codziennego... :przytul: Wiem, że Wy siłą rzeczy musiałyście wybrać dubbing - ale osobiście chyba bym tego nie zniosła... Musiałabym być bardzo zdesperowana, żeby słuchać jak Pazura dubbinguje Bilba, a Szyc - Golluma :obrzydzenie: :lol: (choć w sumie nieco do niego podobny, tylko znacznie grubszy... :mysle: :rotfl: ).

BeeMeR - Sob 26 Sty, 2013 16:35

Anaru napisał/a:
Całe szczęście, że nie wiedziałam, że Bilbo to Pazura, bo by mi się pewnie zwizualizował, a tak to na szczęście nie poznałam. ;)
Ja niestety poznałam po głosie :roll:
Anaru - Sob 26 Sty, 2013 17:11

Deanariell napisał/a:
Wiem, że Wy siłą rzeczy musiałyście wybrać dubbing - ale osobiście chyba bym tego nie zniosła...

Alternatywą byłoby moje czytanie przez cały film, to ja już wolałam dubbing ;)
Ja się dzięki oglądaniu z nią nauczyłam oglądać filmy z lektorem, przedtem mi przeszkadzało. Bo Asia czyta, ale nie wiem na ile szybko wszystko łapie wraz z obrazem, łatwiej jest z dubbingiem czy lektorem.

Deanariell - Nie 27 Sty, 2013 01:15

Anaru napisał/a:
łatwiej jest z dubbingiem czy lektorem

Najważniejsze, że w ogóle ogląda i chce. :)

Aragonte - Nie 27 Sty, 2013 11:25

Hyhy - ktoś wolałby Thorina z lewej? :-P
http://sphotos-h.ak.fbcdn...766928660_n.jpg

Admete - Nie 27 Sty, 2013 12:13

A fuj ten z lewej ;) Elrond mi się wyjątkowo w tej cześci podoba. Jest mniej sztywny niż reszta elfów, może dlatego, że jest Półelfem ;) To tak jakby Hugo Weaving czuł się doskonale w jego skórze. Dali mu teraz inne, lżejsze stroje i jest taki pełen energii. Gollum jest rozbrajający i przerażajacy zarazem. Serkis i ludzie od efektów komputerowych wspięli sie na szczyt. Ja widzę Golluma i widze jdnocześnie mimikę, ruchy Serkisa. Ogólnie miałoby się ochote powiedzieć podczas sceny z zagadkami: "Gollum nie baw się jedzeniem" ;) Bardzo mnie cieszy, że Richard Armitage tak dobrze wypadł jako Thorin - my go decaniamy jako aktora od dawna - teraz miał okazję zrobić to cały niemal świat. Brawo :oklaski: Niech mu się kariera rozwija także po Hobbicie jeszcze przez wiele lat. krasnoludy cudnie scharakteryzowane i zróżnicowane. Teraz już każdego rozpoznaję. Moim ulubieńcem jest Bofur ( nadal ) :)
Aragonte - Nie 27 Sty, 2013 12:24

Popieram, Elrond wypadł w H1 fantastycznie :oklaski: Ogółem podobało mi się też dość konsekwentne stosowanie języków danych ras i dodawanie napisów - to taki dodatkowy smaczek.
Anaru - Nie 27 Sty, 2013 12:43

Deanariell napisał/a:
Najważniejsze, że w ogóle ogląda i chce. :-)

Asia uwielbia oglądać filmy, pisałam w tym Asinym wątku. To jest faktycznie chwila oderwania od rzeczywistości, bardzo mocno skrzeczącej w tym wypadku. :(

Czekam z niecierpliwością na następne części. :excited:

Aragonte napisał/a:
Popieram, Elrond wypadł w H1 fantastycznie Ogółem podobało mi się też dość konsekwentne stosowanie języków danych ras i dodawanie napisów - to taki dodatkowy smaczek.

W wersji na komputerze tłumaczenia tych napisów na nasze nie było ;)

Aragonte - Nie 27 Sty, 2013 13:15

W moje wersji są tam napisy :)
No, ale za to dubbingu nie ma :wink:

Anaru - Nie 27 Sty, 2013 14:07

W tej wersji z dubbingiem było tłumaczenie napisami po angielsku, to Asi przetłumaczyłam na nasze ;) .
Aragonte - Nie 27 Sty, 2013 14:34

Pomyliłam się - tłumaczenia też u mnie nie było, tylko wersja angielska :)
Admete - Nie 27 Sty, 2013 15:08

A czy wiadomo, kto będzie grać Barda? Jakieś zdjęcia są?
Aragonte - Nie 27 Sty, 2013 15:42

Luke Evans. Widziałam parę fotek jego w stroju.
http://staticc04.insing.c.../pc_600x450.jpg
http://www.filmuniverzum....an-600x332.jpeg

Obejrzałaś do końca? :wink:

Admete - Nie 27 Sty, 2013 16:06

Tak jest :wink: Nie do końca mi się te zdjęcia podobają, ale pan w ruchu może zyska :wink:
Aragonte - Nie 27 Sty, 2013 16:48

I co, wiesz już, co przegapiłaś wcześniej? :wink:
Admete - Nie 27 Sty, 2013 16:49

Mnóstwo szczegółów - na przykład ogon smoka w Ereborze na początku ;)
Aragonte - Nie 27 Sty, 2013 17:31

Co, nie widziałaś tego wcześniej? Ogółem widzieliśmy na razie ogonek, łapy i oczko smoka :D
No i było widać, jak jechało mu z pyska :-P

Admete - Nie 27 Sty, 2013 19:54

Nie widziałam tych szczegółów. Oko tak, ogona nie ;)