Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP
Gunia - Czw 09 Sie, 2007 20:38
Kurczę... NIKT nie ma pojęcia jak działa ten przeklęty serwis...
MAM!!! JUPI!!! Na samej górze jest archiwum, takim maczkiem pisane.
EDIT: Agn, poznęcaj się nad tym blogiem, tak dawno nie czytałam żadnych mądrych ffów z Twoim komentarzem...
Agn - Czw 09 Sie, 2007 20:47
Mnie się podoba nazwisko nowego nauczyciela DADA - Johan Lust. Już czuję, co to się będzie działo. I zapewne nie będzie to powtórka z Lockharta. Tylko bardziej.
Gunia - Czw 09 Sie, 2007 20:48
| Agn napisał/a: | Mnie się podoba nazwisko nowego nauczyciela DADA - Johan Lust. Już czuję, co to się będzie działo. I zapewne nie będzie to powtórka z Lockharta. Tylko bardziej. |
O oplułam sobie świeżopraną klawiaturę sokiem. Może nie będziemy rozpychać tego wątku, gdzieś mamy taki o ffach. Omawiane tego w wątku prawdziwej sagi to bezczeszczenie.
Harry_the_Cat - Pon 13 Sie, 2007 23:38
Ron Weasley Facts
Gunia - Śro 15 Sie, 2007 22:21
Właśnie tak sobie oglądam "HP i KF" i tak jakoś mi cały czas miękko na sercu... Kiedy się na to spojrzy z perspektywy siedmiu tomów i człowiek sobie myśli "Jacy oni wtedy byli młodzi i beztroscy", to łzy same w oczach stają...
Harry_the_Cat - Śro 15 Sie, 2007 23:18
Ja też właśnie skończyłam ogladać. Dawno już jedynki ani dwójki nie oglądałam więc to fajne przeżycie było. Jacy oni mali! Ale Emma juz wtedy mocno brwiami grała...
A wcześniej dzis byłam w IMAXie na HP5. Dalej baaardzo mi się podoba. To chyba będzie mój ulubiony film z serii do tej pory.
Gunia - Śro 15 Sie, 2007 23:24
Ja właśnie obejrzałam i poczułam jakiś ogromny sentyment do jedynki. Oni byli tacy malutcy i ja wtedy byłam jeszcze mniejsza... I w ogóle to jest chyba mój ulubiony Hogwart, taki jakim go pokochałam po raz pierwszy. Chyba rzucę swoją wsteczną kolejność i sobie jedynkę przeczytam. Kopę lat, od mojego ostatniego spotkania.
I chyba jestem rąbnięta. Ostatni raz to widziałam chyba z półtora roku temu, a nadal znam wszystkie teksty i ich intonację na pamięć. Czasami musiałam się w ostatniej chwili ugryźć w język, żeby nie wyjść na wariatkę przy rodzinie.
Ja już nawet nie pamiętam, czego ja się w szkole od tego czasu nauczyłam, a tego nadal z mojej świadomości nie wyparło.
Harry_the_Cat - Śro 15 Sie, 2007 23:33
Tak mi sie przypomniało, że trochę za wcześnie, bo juz w filmie # 5 pojawia się "Levicorpus"...
Jeannette - Czw 16 Sie, 2007 12:18
| Gunia napisał/a: | | Ja właśnie obejrzałam i poczułam jakiś ogromny sentyment do jedynki. Oni byli tacy malutcy i ja wtedy byłam jeszcze mniejsza... I w ogóle to jest chyba mój ulubiony Hogwart, taki jakim go pokochałam po raz pierwszy. Chyba rzucę swoją wsteczną kolejność i sobie jedynkę przeczytam. Kopę lat, od mojego ostatniego spotkania |
Masz rację Gunia...dla mnie KF jako film ma jeszcze ten urok. Podobnie jak KT, którą oglądałam po raz pierwszy bez napisów w oryginale. Te 2 części darzę sympatią. Im dalej tym niestety gorzej.
A tak a'propos muzyki - dziwne, że score Hoopera cieszy się taką sympatią, bo został tak zmasakrowany przez krytyków, że aż żal. Dla mnie nadal niepowtarzalny urok ma Czara Doyle'a. Więźnia nie lubię, jest mętny. KF też jest fajny, szczególnie Harry Wondorous World...
Agn - Czw 16 Sie, 2007 12:38
A mnie pierwsze dwa filmy jakoś nie ruszyły. Columbus odzwierciedlił całą książkę, ale nie odważył się na zrobienie odpowiedniej atmosfery. Ot, odrobienie lekcji bez fantazji. Muzycznie też nic nadzwyczajnego. Trójka jest dla mnie boska. Paru rzeczy może i brakuje, ale klimat jest nieziemski. Podoba mi się "przybrudzona" kamera, to, że wykorzystano wreszcie piękno Szkocji, a nie tylko zamek stale i wciąż, do tego młodzi aktorzy jakoś tak lepiej zagrali i muzyka... *le sigh*
Czwórka obniżyła loty. Pocięli książkę (to oczywiste), ale potem tego zgrabnie nie połączyli w całość i film scenami jest świetny, ale jako całość nie trzyma się kupy. Muzyka - owszem, inna. Całkiem niezła. Kilka utworów świetnych (choćby Neville's waltz czy Quidditch World Cup <---- mlask!). Piosenki na zakończenie soundtracku osobno niezłe, ale przylepione do muzyki i nie pasują do reszty. A, zresztą. Powiedzmy, że jestem uprzedzona, bo tomu czwartego nie lubię, bo to jedna wielka bzdura.
Piątka - też pocięta, ale połączone wszystko w płynną całość. Muzycznie też jest bardzo dobrze. Zresztą Hooper przypomniał wizytówkę HP czyli Hedwig's theme, czego brakowało mi u Doyle'a. Wiem, to kompozycja Williamsa, ale mimo wszystko chyba wpleść można? Jak widać - można.
Ach, idę sobie włączyć lot na hipogryfie, bo ta scena zaparła mi dech w piersiach i wycisnęła łzy z wrażenia.
PS A na forum Mirriel zrobiłam sobie takiego avka
Gunia - Czw 16 Sie, 2007 20:31
| Jeannette napisał/a: | | szczególnie Harry Wondorous World... |
Ostatnio się tym zasłuchiwałam. Kilka razy pod rząd... Dlaczego nie mamy rozmarzonej minki?
Ja wolę pierwsze dwie części. Trójka jest dla mnie potworna. Przez cały film nie wiedziałam, czy śmiać się, czy płakać, że tak skaleczyli moją ulubioną książkę. Jedyne, co tam było udane, to dementorzy. Reszta to dla mnie czarna rozpacz i wyszłam z kina w bardzo złym nastroju. Zupełnie, jakby dementorzy wyszli z ekranu i gdybyśmy się przezornie nie zaopatrzyli w czekoladę, to marnie by z nami było. Jak dla mnie płacz i zgrzytanie zębów, ale de gustibus etc.
Anonymous - Wto 21 Sie, 2007 18:45
czy było?
http://pl.youtube.com/watch?v=k9O1zimYIBk
Jeannette - Wto 21 Sie, 2007 19:09
Aine -
Harry_the_Cat - Wto 21 Sie, 2007 20:28
Hehe .. wkleiłam to w wątku Becoming Jane wczoraj
Anonymous - Wto 21 Sie, 2007 21:42
A widzisz Kotek - tutaj bardziej pasuje
Ja znalazłam wiedziona niedosytem spowodowanym przerwaniem oglądania Becoming dokładnie w połowie (3 i 4 cz,. mi nie wchodzą)
Agn - Czw 30 Sie, 2007 20:27
Bede miala powod, by wyslac siostre do Madame Tussauds za jakis czas...
http://www.madame-tussaud...l_radcliffe.htm
Sama chcialabym te figure obejrzec, ale niestety mnie nie bedzie.
Trzeba przyznac - zaszczyt chlopaka kopnal niewaski. Najmlodszy jest...
Admete - Śro 19 Wrz, 2007 18:23
Nie mogłam odszukać wątku o fanfikach, więc wklejam tu. Opowiadanie przyjaciółki O Snapie - udało jej się bardzo ( moim zdaniem ):
http://www.mirriel.ota.pl...opic.php?t=6446
Thin ( Agn znaczy się ) - zajrzałam do tej dyskusji z obrażoną autorką och, och
Agn - Śro 19 Wrz, 2007 19:19
A fanfiki niedawno odgrzebywałam, gdzieś tu się plączą.
O, są: http://forum.northandsout...topic.php?t=131
A obrażona autorka... Fiu fiu fiu... mój folderek pt. "durne twory" wzbogacił się o kolejną pozycję.
PS Widziałąm już zdjęcia tej figury. Hmmm... jak by to rzec... DR wygląda jakby go robili błądząc myślami gdzieś w okolicach Orlando Blooma. Skaszanili nieco szczękę (zbyt kwadratowa) i kapkę go postarzyli (a w końcu ma dopiero 18 lat - figura na to nie wskazuje). Aczkolwiek wszystko pewnie zależy od perspektywy - być może z tą figurą będzie taka sama historia jak z figurą SRK. Na zdjęciach okropnie, a na żywo - świetna robota. Hmmm...
Agn - Czw 27 Wrz, 2007 20:19
Uwaga! Tapetka w zwiazku z OOTP! http://forum.northandsout...ghlight=#106739
fanturia - Sob 03 Lis, 2007 00:06
| MiMi napisał/a: | | Jednyny problem: film był z dubbingiem, a ja wolę z napisami. Będę musiała obejrzeć jeszcze raz bez dubbingu. |
Podstawowy problem Z dubbingiem nie jestem w stanie oglądać i czekam...
Aragonte - Pią 23 Lis, 2007 21:00
Ha, co prawda to wątek literacki, ale o filmach też tu gadałyśmy, więc się pochwalę - nabyłam dzisiaj (w ramach poprawiania sobie humoru) "Zakon Feniksa" na DVD (notabene w podobnym celu został też nabyty ostatni Cadfael i "Igraszki z diabłem", ale to nie ten wątek raczej).
Harry_the_Cat - Pią 23 Lis, 2007 21:02
Juz jest!!!????? Jutro pędze do sklepu!
Aragonte - Pią 23 Lis, 2007 21:04
Jest, ja kupiłam za niecałe 50 zeta w Carrefourze
Jest też trójka "Piratów z Karaibów", ale poczekam, aż ci stanieją ciut, bo chyba byli drożsi...
...więc skończyło się jeszcze tylko na zakupie dwóch pierwszych części "Piratów", bo przecenili je na 26 zeta z haczykiem
Harry_the_Cat - Pią 23 Lis, 2007 21:06
O rany... Ale mnie jutro zakupy czekają
Aragonte - Pią 23 Lis, 2007 21:28
Polecam supermarkety, choć kto wie, może w Empikach też będzie taniej... ale wątpię, by od razu zeszli z HP do 50 zeta
|
|
|