To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Tamara - Śro 31 Gru, 2008 11:39

Na cały Wielki Post powinnyśmy dostać wizerunek śledzia :wink:

Ślicznie dzisiaj znów :oklaski:

Gunia - Śro 31 Gru, 2008 16:00

praedzio napisał/a:
No, ale przecież musiałyśmy wtedy obgadać ekranizację "Wojny i pokoju", co to bodajże ówczas na Polsacie leciała. :D

Moja rodzina do tej pory mrocznie ten okres wspomina. :lol:

Anonymous - Śro 31 Gru, 2008 16:08

Gunia napisał/a:
Moja rodzina do tej pory mrocznie ten okres wspomina.

ij u mnie podobnie. Tołstoj popadł w niełaskę...

Gunia - Pią 02 Sty, 2009 19:23

Mam od jakiegoś czasu problem z odtwarzaniem muzyki i filmów w internecie np. na onecie, radiach internetowych itp. Sądząc po pasku zadań (tym z playem, przewijaniem etc.) mam jakąś starą wersję potrzebnego programu, która w ogóle się nie uruchamia. Zainstalowałam najnowszego Flash Playera, ale nie ma zmian. Czy ktoś wie, co powinnam zrobić?
Admete - Sob 03 Sty, 2009 14:30

Jaką nagrywarke ( napęd ) dvd kupić? Padł mi w komputerze. Oni tak specjalnie robią, że jak się skończy gwarancja to się i nagrywarka kończy...
Aragonte - Sob 03 Sty, 2009 14:38

Podczepiam się pod pytania Admete - mnie co prawda nagrywarka jeszcze nie padła, ale zbiera się do tego powoli, coraz trudniej działa mechanizm wysuwający i muszę sobie szpikulcem pomagać :roll:
Admete - Sob 03 Sty, 2009 14:43

U mnie sie od tego zaczęło. Trwało czas jakis aż siadło....
Harry_the_Cat - Sob 03 Sty, 2009 14:48

u mnie się zaczyna... w pececie... :roll:
aneby - Sob 03 Sty, 2009 14:49

Na pewno nie LG, kijowe są. Ja mam w kompie SONY 52x już prawie 3 lata i działa bez zarzutu.
praedzio - Sob 03 Sty, 2009 14:52

Ja to najczęściej robię tak: zaglądam na stronkę ulubionego sklepu komputerowego, zaglądam w cennik, określam sobie próg cenowy, z tego progu wybieram kilka sztuk nagrywarek, a później latam po różnych forach czytając opinie tych, którzy kupili wybrany model. Może trochę czasochłonne, ale się zdobywa rozeznanie w temacie. :D

Przydatna stronka: http://www.cdrinfo.pl/tes...-nagrywarek.php

Anonymous - Sob 03 Sty, 2009 14:59

praedzio napisał/a:
Może trochę czasochłonne, ale się zdobywa rozeznanie w temacie.

zgadzam się. też stosuję tą metodę i się nie zawiodłam jeszcze

Gosia - Sob 03 Sty, 2009 16:11

Ja mam w komputerze Lite-On i LG.
Ale Lite-On nie przyjmuje niektórych tanich płyt typu: Esperanza, Platinum, Hawk.

aneby - Sob 03 Sty, 2009 16:20

moja siostra ma LG i były problemy z czytaniem niektórych płytek np gier dla dzieci dołączonych do gazet. Dlatego nie polecam. Moja łyka wszystko. Nie trafiłam jeszcze na płytę, która by nie szła.
ŁukaszG - Sob 03 Sty, 2009 19:21

Gunia napisał/a:
Mam od jakiegoś czasu problem z odtwarzaniem muzyki i filmów w internecie np. na onecie, radiach internetowych itp. Sądząc po pasku zadań (tym z playem, przewijaniem etc.)

Zacznij od sprawdzenia, czy nie pomoże przypadkiem wyczyszczenie plików tymczasowych Firefoxa, czasami pomaga przy tego rodzaju problemach:
menu Narzędzia/Opcje - Zaawansowane, zakładka Sieć, przycisk [Wyczyść teraz] w dolnej ramce.
Jeśli to nie pomoże, to wklej tu jakiś konkretny przypadek, coś wymyślimy ;)

aneby napisał/a:
Na pewno nie LG, kijowe są. Ja mam w kompie SONY 52x już prawie 3 lata i działa bez zarzutu.

Mówiąc szczerze, ja też bym nie polecał napędów LG i Lite-On, nie twierdzę, że wszystkie są złe, ale modele masowo sprzedawane w większości sklepów komputerowych po najniższych cenach niestety nie grzeszą jakością i ich czas efektywnej pracy nie wykracza daleko poza okresem gwarancji.
Z pewnością rozważyłbym trochę większy wydatek i także zainteresował się napędami SONY, lub - jeśli chcemy zamknąć się w kwocie 80zł, oczywiście w zależności jeszcze od sklepu - kupiłbym model firmy NEC z serii 7200 (inna sprawa, że firma NEC kilka lat temu została częściowo wykupiona przez SONY). Zresztą napędy firmy NEC w wersji OEMowej (bez pudełka), są +/- w podobnej cenie jak LG.
Inna sprawa, że proszę pamiętać, aby sprawdzić przed zakupem pod jaki interfejs, jaki typ złącza (ATA/SATA), podłączony jest nasz obecny napęd optyczny i najlepiej dla pewności kupić nowy napęd z takim samym złączem. W przypadku napędów firmy NEC najczęściej napędy z SATA mają literkę S jako ostatni znak w nazwie modelu.

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu :)
AdminLuc

Admete - Sob 03 Sty, 2009 19:36

Interfejs? Złącze? To dla mnie za dużo. Nic nie rozumiem. Skończy się na tym, że pójdę do sklepu i powiem, żeby mi dali jakąs nagrywarke do 100 zł... :(
Jak się to sprawdza? To chodzi o rodzaje kabli...Jeden jest szeroki, a drugi wąski? Ja mam kompa sprzed dwóch lat...Nie mam żadnej specyfikacji. Stara nagrywarka cd, która jest nadal podłączona na pewno ma takie szerokie łącze...A ta dvd - nie mam zielonego pojęcia.
Trzeba pewnie rozkręcic i sprawdzić...

Aragonte - Sob 03 Sty, 2009 20:09

Admete, pociesz się, ja też niespecjalnie to rozumiem, zwłaszcza że nie pamiętam już szczegółów podłączania obecnej nagrywarki. Pewnie znowu będę improwizować, jak kupię nową :roll:
praedzio - Sob 03 Sty, 2009 20:58

Jeśli znacie modele swoich obecnych nagrywarek, wpiszcie je w googlach i może znajdziecie jakieś specyfikacje bez rozkręcania kompa.
ŁukaszG - Sob 03 Sty, 2009 21:01

Admete napisał/a:
Interfejs? [...] Ja mam kompa sprzed dwóch lat...Nie mam żadnej specyfikacji. Stara nagrywarka cd, która jest nadal podłączona na pewno ma takie szerokie łącze...

Z tego co piszesz wnioskuję, że masz złącze ATA, słusznie zwróciłaś uwagę, że jest ono szersze. Dla pewności - może przyda się innym, niżej są linki do zdjęć tych dwóch rodzajów złączy (dylemat taki może Was spotkać także przy ewentualnym zakupie dysku twardego).
Tył napędu optycznego ze złączem ATA: http://overclock.pl/image...7173/nec_02.jpg
Tył napędu optycznego ze złączem SATA: http://www.pcstats.com/ar...AH62N_sata2.jpg
Wiele komputerów, które mają kilka lat, może mieć możliwość podłączenia napędów zarówno ze złączem ATA, jak i SATA, jednak wygodniej kupić nowy napęd z takim samym złączem, aby uniknąć kłopotliwych zmian w konfiguracji płyty głównej pod napęd z innym złączem, (może np. okazać się konieczne wejście do BIOSu i uaktywnienie złączy SATA).
Istnieje wiele możliwości sprawdzenia, na jakim złączu mamy nasze napędy (optyczne, a także dysk twardy). Najłatwiej chyba zerknąć do Menadżera urządzeń - "gałązka" Stacje dysków CD-ROM/DVD (Właściwości systemu / zakładka Sprzęt), tam możemy spisać nazwę naszego napędu, a potem trochę "pogooglać", najpewniej odszukać dane na stronie producenta.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie, propozycje ze sklepu http://www.euro.com.pl to wskazałaś napęd DVD tylko do odczytu, a chyba potrzebujesz nagrywarki. Jeśli chcesz dokonać zakupu lub sprawdzić produkty w tym sklepie, to kliknij w menu po lewej Napędy optyczne, a w oknie filtrowania jakie się potem pojawi, przy pozycji Rodzaj napędu wybierz: DVD-REC (Dual Layer) - dzięki temu będziesz mogła - kiedy zajdzie potrzeba, nagrywać także płytki dwuwarstwowe, dzięki temu możesz zapisać powyżej 9GB danych - przydaje się np. do kopiowania dłuższych filmów DVD z dodatkami.
...i tak w tym sklepie mamy np.:
http://www.euro.com.pl/na...e,h4,_NEC.bhtml
czy z firmy Pioneer, także godne polecenia:
http://www.euro.com.pl/na...ioneer,h4.bhtml

AdminLuc

Gunia - Sob 03 Sty, 2009 21:25

Spróbowałam tego czyszczenia i bez zmian.
Np. na stronie RMF po każdym kliknięciu play natychmiast się samo stopuj i w ogóle nie odtwarza, a pasek wciąż wygląda dziwnie.

Natomiast po naciśnięciu play na dowolnym filmiku na onet.tv Mozilla się wyłącza i wyskakuje taki komunikat:

Próbowałam odtwarzania na Explorerze, ale też nie działa.

Admete - Sob 03 Sty, 2009 21:30

Dzięki za informacje!
Mam taki model - niestety Lite On - nic dziwnego, że niezbyt długo wytrzymała.

http://www.cdrinfo.com/Se...ArticleId=18774
Nie mogę znaleźć informacji o tym interfejsie. Znalazłam - ATA 33. Czy ta z ATA 66 będzie pasować?

Jutro podejdę do takiego zwykłego sklepu i spytam o te, które wskazałeś, a jeśli nie będą mieli pewnie zamówię przez Internet.

Jeszcze jedno pytanie - być może głupie. Te nagrywarki działają pod Nero, tak?

Aragonte - Sob 03 Sty, 2009 21:54

Ja mam też LITE ON, tylko inny model, SHM-165H65.
To idę ryć w googlach :roll:

Admete - Sob 03 Sty, 2009 21:56

Jaka ja się mądra zrobiłam po tym wszystkim ;-)
A tak serio, to ja się w tym gubię i jestem wdzięczna za każdy okruch informacji.

Anonymous - Sob 03 Sty, 2009 23:24

lady_kasiek napisał/a:
praedzio napisał/a:
Może trochę czasochłonne, ale się zdobywa rozeznanie w temacie.

zgadzam się. też stosuję tą metodę i się nie zawiodłam jeszcze

Ja pisze SMSa do brata i zdaje sie calkowicie na niego. On za dobrze zna mnie, moja wiedze, zainteresowania i potrzeby - zawsze trafia w sedno i rowniez nigdy sie na nim nie zawiodlam :D

Admete - Sob 03 Sty, 2009 23:33

Szczęściara. U mnie się nikt na tym nie zna. Muszę bratanicę wykierować w przyszłości na informatyka.
ŁukaszG - Sob 03 Sty, 2009 23:39

Gunia napisał/a:
Spróbowałam tego czyszczenia i bez zmian.
Np. na stronie RMF po każdym kliknięciu play natychmiast się samo stopuj i w ogóle nie odtwarza, a pasek wciąż wygląda dziwnie.[...]

Zainstaluj Windows Media Player 10, zrestartuj system i daj znać czy coś pomogło.
Plik do pobrania np. tu:
http://dobrepliki.pl/Down...ayer_10_PL.html

Admete napisał/a:
Znalazłam - ATA 33. Czy ta z ATA 66 będzie pasować?

Tak

Admete napisał/a:
Te nagrywarki działają pod Nero, tak?

Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi ;)
Tak, Nero działa ze wszystkimi nagrywarkami, a co najwyżej jego możliwości są ograniczone w zależności od możliwości technicznych danej nagrywarki.

Jeśli chodzi o wybór... zapytaj o jakiegoś NECa lub SONY... pamiętaj, aby było złącze ATA.

AdminLuc