To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie II

praedzio - Sob 25 Maj, 2013 14:30

Nadgoniłam kilka odcinków Orphan Black. Dobry serial. Naprawdę dobry. :excited:
Admete - Sob 25 Maj, 2013 17:01

A to się cieszę, że obejrzę sobie kiedyś w całości. Stwierdziłam, że ostatniego Grimma tej serii obejrze dopiero z początkiem kolejnej. Mniej czekania będzie ;)
praedzio - Sob 25 Maj, 2013 17:15

Zostały jeszcze dwa odcinki Orphan Black, no, i - co najważniejsze - już dziś wiadomo, że będzie drugi sezon w przyszłym roku. Też 10 odcinków. :cheerleader2:

P.S. *Wcale, ale to wcale nie myśli o pewnym Paulu, który jest ozdobą serialu*. :serduszkate:

asiek - Sob 25 Maj, 2013 18:51

Praedziu, a ten serial, to bardziej kryminał, czy sf ?
praedzio - Sob 25 Maj, 2013 19:00

W sumie ani jedno, ani drugie. To znaczy są tam elementy zarówno kryminalne, jak i Sci-Fi. ;) Bardziej jest to o próbie rozwikłania zagadki pochodzenia bohaterki i o usiłowaniu zachowania przy tym własnego życia. ;) Trudno wyrażać się mi mniej enigmatycznie nie zdradzając przy tym fabuły, sorry. :mrgreen:
asiek - Sob 25 Maj, 2013 19:07

OK :wink: Dzięki :kwiatek:
Anonymous - Nie 26 Maj, 2013 16:03

praedzio napisał/a:
. To znaczy są tam elementy zarówno kryminalne, jak i Sci-Fi. ;) Bardziej jest to o próbie rozwikłania zagadki pochodzenia bohaterki i o usiłowaniu zachowania przy tym własnego życia. ;) Trudno wyrażać się mi mniej enigmatycznie nie zdradzając przy tym fabuły, sorry. :mrgreen:

Juz myslalam, ze mowa o Heaven :)

praedzio - Nie 26 Maj, 2013 20:49

Nieee, nie ma tajemniczych wypadków/zdarzeń/kataklizmów etc. ;) Skupiamy się na pochodzeniu Sary li i jedynie. No, owszem - jest tam trochę depczącej po piętach policji i szalonych naukowców. I fanatyczny zabójca. ;) I tak już dużo powiedziałam. ;)
Admete - Pon 27 Maj, 2013 22:00

Znalazłam na FB stronę, na której walczą o przywrócenie do kin filmów w 2D - jakbym miała FB to bym się dołączyła. Może ktoś się za mnie wpisze? ;)

https://www.facebook.com/...570265209665237

Aragonte - Wto 28 Maj, 2013 11:22

Polubiłam tę stronkę :mrgreen:
Admete - Wto 28 Maj, 2013 14:01

Dziękuje bardzo. Pewnie to i tak nic nie da, ale inicjatywa mi odpowiada ;)
praedzio - Wto 25 Cze, 2013 22:48

Jestem po pierwszym odcinku Under the Dome na podstawie książki Kinga. Zapowiada się bardzo... Kingowo. ;) Miodzio! :cheerleader2:

Poza tym widać, że jestem uzależniona od seriali, bo prawie każdego aktora odgrywającego jakąś rolę w tej produkcji widziałam w innych serialach. :rumieniec:

Admete - Śro 26 Cze, 2013 08:08

O to już jest? Nie wyrabiam. To ja bym się uśmiechnęła kiedyś.
praedzio - Śro 26 Cze, 2013 08:21

Nie ma sprawy.

Na Filmwebie opinie mieszane, ale to zrozumiałe, bo serial podobno różni się od książki (też mi niespodzianka :roll: ), ale przy jego produkcji kręcił się sam S. King (są nawet jego zdjęcia z planu), więc wydaje mi się, że to działa tylko na plus. Słyszałam nawet, że King uważa, że spieprzył książkę, więc chce naprawić to w serialu. Ciekawe, ile w tym prawdy. ;)

Najbardziej z tego wszystkiego podoba mi się zachowanie klimatu Kingowego; do obsady nie mam praktycznie zastrzeżeń. :cheerleader2:

praedzio - Wto 09 Lip, 2013 12:55

Na okres letniej kanikuły (khe, khe - urlopie, gdzieżeś ty?) oglądam sobie wieczorami do poduszki Akta Dresdena (The Dresden Files) - serial na motywach cyklu powieściowego autorstwa Jima Butchera traktujący o magu Harrym Dresdenie, który zajmuje się rozwiązywaniem zagadek kryminalnych w sposób dość niekonwencjonalny, jak na jego profesję przystało. ;)

Serial leciutki, niewymagający - ot, w sam raz na lato. Z początku drażniła mnie narracja offowa, ale już się przyzwyczaiłam.
Przyłapuję się teraz na tym, że czekam z utęsknieniem do wieczora, co by zapuścić sobie kolejny odcinek. :P Szkoda, że serial liczy ich sobie tylko 12. :(

asiek - Wto 09 Lip, 2013 13:24

Obejrzałam 2-3 odcinki, ale mnie nie wciągnęło... Inna rzecz, że ostatnio mało seriali mnie porywa. Nawet nie obejrzałam zakończenia sezonu Grimma. :rumieniec:
praedzio - Wto 09 Lip, 2013 13:38

Grimma to i ja nie skończyłam. :wink:
Admete - Wto 09 Lip, 2013 14:16

Grimma to ja zamierzam skończyć, jak się zacznie 3 sezon, żeby za długo nie czekać ;) Mam zamiar obejrzeć Conttinuum i Orphan Black, ale na razie wciągnęła mnie w ponownie w swój świat Jane Austen.
Aragonte - Wto 09 Lip, 2013 14:44

praedzio napisał/a:
Serial leciutki, niewymagający - ot, w sam raz na lato. Z początku drażniła mnie narracja offowa, ale już się przyzwyczaiłam.
Przyłapuję się teraz na tym, że czekam z utęsknieniem do wieczora, co by zapuścić sobie kolejny odcinek. :P Szkoda, że serial liczy ich sobie tylko 12. :(

Sympatyczny serialik, oglądałam z rok - półtora roku temu :) Czytałam pierwszą książkę z cyklu (i mam ją, jaikby co).

Caitriona - Wto 09 Lip, 2013 14:47

Aragonte napisał/a:
Sympatyczny serialik

Chciałam to samo napisać :) Nie powala z nóg, ale w sumie może wciągnąć. Czytałam dopiero jedną książkę Butchera, ale w planach mam następne. Też nie powalają, ale czyta sie w sumie nieźle.

Fibula - Wto 09 Lip, 2013 21:39

Czytasz w nowym tłumaczeniu czy starym?
Serial niewiele ma wspólnego z książkami, a same książki, o dziwo, trzymają wyrównany poziom (czasem nawet zwyżkowy). :wink: Mag ślamazarnie, ale jednak ciągnie wznowienia (potem ma być reszta) i jak dojdzie do tej "reszty", odświeżę sobie początkowe tomy.

Ale i tak wygrywa Garrett Cooka. :wink:

praedzio - Wto 09 Lip, 2013 22:03

Czy mi się wydaje, czy też powstał komiks o Harrym Dresdenie?
asiek - Wto 09 Lip, 2013 22:13

Fibulo, a jak Drood Simmonsa ? Przeczytałaś ? :-)
Caitriona - Wto 09 Lip, 2013 22:16

Fibula napisał/a:
Czytasz w nowym tłumaczeniu czy starym?

W nowym :)

Fibula napisał/a:
Ale i tak wygrywa Garrett Cooka

Idę sprawdzić co to ;)

Fibula - Wto 09 Lip, 2013 23:50

asiek napisał/a:
Fibulo, a jak Drood Simmonsa ? Przeczytałaś ? :-)

Jeszcze nie, postanowiłam najpierw zapoznać się z Tajemnicą Edwina Drooda Dickensa, ale niebawem się za niego wezmę.
Jak wrażenia po Terrorze, bo pewnie już przeczytałaś?