To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP

Gunia - Wto 07 Sie, 2007 20:40

Mi się te wszystkie rozmowy bez większego znaczenia dla akcji po prostu mieszają, zwłaszcza z piątki i szóstki, bo je właśnie czytałam. I chociaż mogłam zacytować ten fragment bezbłędnie, to nie mogłam go znaleźć. Ale jest już zaznaczony. :)
praedzio - Wto 07 Sie, 2007 21:18

Eee..., to taki quiz rozwiążesz pewnie bez problemu... http://quizeria.pl/quiz.php?id=1624
Anonymous - Wto 07 Sie, 2007 21:29

i poszedł bez problemu 100% :D
Gunia - Wto 07 Sie, 2007 22:04

100% bez wahania. Nawet było pytanie o ten cytat. :D
Ciekawa strona, muszę ją sobie zapamiętać.

Agn - Śro 08 Sie, 2007 10:59

A mi wyszło 90%. Szkoda, że quiz nie podaje, gdzie się człowiek walnął. Mogłam palnąć głupotę przy miotle Rona albo przy zaklęciu leczącym złamany nos.

Kupiłam sobie muzykę do Harry Potter and the Order of the Phoenix. Ktoś ma ochotę o tym podyskutować? Wg mnie muzyka jest interesująca, są chwile, kiedy jest autentycznie przepiękna i łagodna, ale są też pazurki (polecam nr 12 - Death of Sirius. Miodzio!). Tylko imho gitara elektryczna w nr 1 (Fireworks) to przedobrzenie. Pasuje jak pięść do nosa. Cała reszta palce lizać.

Admete - Śro 08 Sie, 2007 12:28

W filmie tej muzyki nie słychac tak dobrze - musiałabym jeszcze raz obejrzeć, żeby ostatecznie stwierdzić. W teście tez mi wyszło 90. jakie jest toz aklęcie na nos i jaką miotłą latał Ron? :)
Agn - Śro 08 Sie, 2007 13:08

Nie mam bladego pojęcia. Musiałabym poznać ang. wersje tych mioteł (oprócz Firebolt i Nimbusa, bo tego się domyślam ;) ), żeby zacząć zgadywać (a żem leń patentowany, to mi się sprawdzać nie chce. Chociaż to powinno być w 5 tomie :roll: ). Natomiast zaklęcia za wiejskie Chiny nie pamiętam. Było coś takiego w książkach???

Admete, jeśli chcesz zapoznać się z muzyką, to mogę ci ją pożyczyć. :mrgreen:

Anonymous - Śro 08 Sie, 2007 16:08

Zamiataczem, nawet w piątce to akcentowane jest, że leci powiedzieć matce, zeby mukupiła zamiatacza. W zaklęciu o nosie strzelałam :P metodą eliminacyjną
Agn - Śro 08 Sie, 2007 16:32

To bardzo możliwe, ale ja z polską wersją nie miałam do czynienia i niestety, nie miałam pojęcia, co Polkowski zrobił z miotełką o nazwie Cleansweep.
Gunia - Śro 08 Sie, 2007 18:02

Episkey. Używają go po znokautowaniu ścigającej przez jednego z pałkarzy na treningu.
:D
No i Zamiatacz Jedenastka.

MiMi - Śro 08 Sie, 2007 21:45

Byłam na filmie. Podobał mi się. Luna była świetna, Dolores też. Muzyka również bardzo mi się podobała. Ciekawie były pokazane sny Harry'ego i "wejście" Voldemorta w Harry'ego - te wszystkie wspomnienia. Było trochę za mało kawałów Weasley 'ów. Dzwinie rozwiązano sprawę z Cho i wydaniem GD. Ciekawe, czy rozwiną ten wątek w nasętępnej części, bo przecież się okazuje, że ona musiała powiedzieć. Nie podobało mi się wspomnienie Snape'a. Nie pokazywało wszystkiego, co było w książce. Jednyny problem: film był z dubbingiem, a ja wolę z napisami. Będę musiała obejrzeć jeszcze raz bez dubbingu.
Harry_the_Cat - Śro 08 Sie, 2007 21:55

Agn napisał/a:
Ktoś ma ochotę o tym podyskutować?

Nie wiem, czy od razu dyskutować... Ale muzyka bardzo mi sie podoba - im dłużej słucham, tym bardziej ;) Po soundtracku z POA to chyba będzie mój ulubiony.
Niestety tytułów nie kojarzę zupełnie.... :rumieniec:

Anonymous - Śro 08 Sie, 2007 22:27

A odnośnie "Futerkowego problemu" tom 6 str 365 chyba. Nie "obrona" przed Tonks jak myślałąm, ale Lupin odpowiada na pytanie co się z nim ostatnio działo
Agn - Śro 08 Sie, 2007 22:44

Harry_the_Cat napisał/a:
Ale muzyka bardzo mi sie podoba - im dłużej słucham, tym bardziej ;) Po soundtracku z POA to chyba będzie mój ulubiony.

Ja kupiłam muzykę po części dlatego, by jej dokładnie wysłuchać, po części, ponieważ mam wszystkie soundtracki, no i to, czego dosłuchałam się w kinie całkiem mi się spodobało. Ale teraz, jak słucham, to mam jej pełny obraz i bardzo mi się on podoba.
Haaa, Kocie! Piąteczka!!! Czyżbyś też ost z POA stawiała na pierwszym miejscu? Jeden z moich ukochanych soundtracków w ogóle. Kocham słuchać. Esp. Buckbeak's Flight oraz A Window To The Past. Moje dwa ukoffane... :serduszkate:

Harry_the_Cat - Śro 08 Sie, 2007 22:48

Agn napisał/a:
Harry_the_Cat napisał/a:
Ale muzyka bardzo mi sie podoba - im dłużej słucham, tym bardziej ;) Po soundtracku z POA to chyba będzie mój ulubiony.

Ja kupiłam muzykę po części dlatego, by jej dokładnie wysłuchać, po części, ponieważ mam wszystkie soundtracki, no i to, czego dosłuchałam się w kinie całkiem mi się spodobało. Ale teraz, jak słucham, to mam jej pełny obraz i bardzo mi się on podoba.
Haaa, Kocie! Piąteczka!!! Czyżbyś też ost z POA stawiała na pierwszym miejscu? Jeden z moich ukochanych soundtracków w ogóle. Kocham słuchać. Esp. Buckbeak's Flight oraz A Window To The Past. Moje dwa ukoffane... :serduszkate:

Ja tez mam wszystkie. A piąteczke kupiłam jeszcze przed filmem....
No i of kors, że POA jest najlepsza! Ha!

Najsłabsza, tak w ogóle, to moim zdaniem jest czwórka... :roll:

Gunia - Śro 08 Sie, 2007 23:14

Właśnie się zakrztusiłam ze śmiechu...
http://hermiona-corka-czarnego-pana.mylog.pl
:rotfl:

Agn - Czw 09 Sie, 2007 10:22

Wiesz, Kocie, ja bym się kłóciła. IMHO 2 pierwsze soundtracki są takie sobie, potem ustawiam czwórkę, piątkę i trójeczkę mą umiłowaną :serduszkate:
W sumie może nawet najsłabiej oceniam dwójkę. Pierwszy był nowością, więc wiadomo, specjalny sentyment, chociaż mówiąc szczerze 2 pierwsze płytki należą u mnie do kategorii "kilka fajnych utworów, reszta ZIEW". Dopiero przy trójce się Williams tak jakby bardziej postarał.

Gunia, tfu!rczość blogaskowa? Hurra! Będzie co komentować! :twisted:

Admete - Czw 09 Sie, 2007 13:37

Moje oczy, moje biedne oczy! Jam niewinne dziewczę, a Ty Guniu taki blog tu prezentujesz :excited: Jaki wystrój czarrrno rrróżowy, jaki rysunek, a tekst- po - wa - la - ją - cy ;-)
Agn - Czw 09 Sie, 2007 19:40

Admete, wzrok jak wzrok, cierpi, ale nie to jest najgorsze. Ja się martwię o moje zwoje mózgowe, bo się prostują jak opętane...

PS Skończyłam tekst na pojedynek. Jeee!!! :banan:

Gunia - Czw 09 Sie, 2007 19:52

Szczerze mówiąc nie czytałam jeszcze tego blogaska. Zaintrygował mnie adres, a potem wystrój wystarczył, żeby go zaklasyfikować. ;) Poczytałabym go może, ale jak się go otwiera, to jakaś muzyka bucha i zagłusza mi moją.
Anonymous - Czw 09 Sie, 2007 20:03

Oj Guniu nawet nie wiesz co poleciłaś uracz się tymi delicyjami. Cuuda niewida
Gunia - Czw 09 Sie, 2007 20:12

Jak tylko znajdę jakieś rozwiązanie problemu z tą muzyką.
Agn: jak będziesz miała chwilę, to może uraczysz nas komentarzem?
A co do soundtracka: czy tylko mi szesnastka zalatuje pieśnią kościelną?

Agn - Czw 09 Sie, 2007 20:14

Gunia napisał/a:
Szczerze mówiąc nie czytałam jeszcze tego blogaska. Zaintrygował mnie adres, a potem wystrój wystarczył, żeby go zaklasyfikować. ;) Poczytałabym go może, ale jak się go otwiera, to jakaś muzyka bucha i zagłusza mi moją.

Borze, przeczytałam "jakaś mucha bzyka i zagłusza mi moją" i nie wiedziałam o co chodzi... :rotfl:

Gunia - Czw 09 Sie, 2007 20:17

Agn, nie pij więcej... :przytul:
:rotfl:
Najlepsza jest dwunastka. Jest fantastyczna! (O soundtracku mówię.)
A tamtą muzykę można wyłączyć. Trzeba tylko wziąć głęboki wdech, zamknąć oczy i zjechać na sam dół strony, a tam są odpowiednie guziczki.
A gdzie to ma początek? To się zaczyna od tej swobodnej pozy na fotelu? Kto się zna na mylogach, ręka w górę...

Agn - Czw 09 Sie, 2007 20:31

Gunia, a ty koniecznie chcesz przeczytać od początku? Ja też, heheheh, szukam początku, może znajdę...
Z muzyki - 12 to cud, miód i orzeszki (a wszystko polane gęęęęstą czekoladą). Uwielbiam ten utwór. Mówiłam, że genialny!
I ja nie piję... znaczy piję, ale w tej chwili wodę...
Chociaż po południu wypiłam piwko, to może teraz działa? :roll: :lol: