To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Wampiry i wilkołaki

Agn - Sob 28 Lis, 2009 08:01

Ja się zastrzelę!!! :thud:
*leci szukać*

Anaru - Pon 30 Lis, 2009 10:15

praedzio napisał/a:
Mam. Nie mogłam się powstrzymać. :mrgreen:

Jeszcze się rozejrzę za Nightflyers. Nawet nie wiedziałam, że to na podstawie powieści George'a R.R. Martina.

Jak się skutecznie rozejrzysz, to ja się kiedyś szeroko pouśmiecham :wink:

Caroline napisał/a:
Grał, jakby chciał zrobić konkurencję najgorszym rolom Keeanu Reevesa, którego porównano kiedyś do borsuka z zatwardzeniem.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nie wiedziałam, ale piękne określenie.

Na razie ta druga część jest tylko w kinach? Nie było jeszcze DVD? Bo do kina mi się za nic nie chce, a obejrzałybyśmy z Basią, żeby sobie własne zdanie wyrobić jak poprzednio ;)
I Edzio i Bond są mi tak całkiem, wręcz absolutnie idealnie obojętni, tylko przy Edziu rechoczę, a przy Bondzie nie. ;)
Ten ciemniejszy mi się podoba bardziej, przynajmniej z profilu widocznego tam pod tym artykułem, ciekawym zresztą. To Jacob właśnie? Edzio przy nim prezentuje się jakoś wyjątkowo chorowicie. Wiem, wampiryczna bladość...

Lubie czytać zażarte dyskusje stron o kompletnie różnym zdaniu na ten sam temat. :wink:

aneby - Pon 14 Gru, 2009 09:05

Czy ktoś może wie, kiedy będzie nowy sezon Being human ? Zdążyłam się już stęsknić .... :wink:
Pemberley - Wto 15 Gru, 2009 21:22

aneby napisał/a:
Czy ktoś może wie, kiedy będzie nowy sezon Being human ? Zdążyłam się już stęsknić .... :wink:

Sa plotki o styczniu, ale nie ma jeszcze konkretow- na oficjalnym blogu jest troszke spoilerow: http://www.bbc.co.uk/beinghuman/

A tutaj kwiatuszek dla Teamu Jakob : http://www.youtube.com/watch?v=VmKhkoCQ-W4
link pewnie niedlugo bedzie zdeaktualizowany

Czy slyszalyscie juz o Daybreakers? zapowiada sie tak :http://www.imdb.com/video/imdb/vi3142452505/ a stronka oficjalna zaprasza nas do zalozenia konta w banku, krwi oczywiscie...: http://daybreakersmovie.com/

spin_girl - Śro 16 Gru, 2009 16:16

Zaczęłam właśnie oglądać serial Moonlight. W porównaniu z nim Zmierzch wydaje się superlogiczny :mrgreen: Ale za to główny wampir jest bardzo przystojny, więc pewnie dooglądam resztę sezonu :wink:
Calipso - Śro 16 Gru, 2009 16:34

Lubiłam Moonlight,tylko wielka szkoda że tak szybko się skończył :roll:
spin_girl - Śro 16 Gru, 2009 21:17

Moonlight jest całkiem sympatyczne (głownie dlatego, że od Alexa O'Laughlina nie można oderwać wzroku :slina: ) ale nielogiczności tam pełno.
Przede wszystkim dlaczego jak już wampirzyca to od razu w białym powiewnym negliżu? To już nie ma lepszego stroju do porywania dziecka?
Poza tym, w odcinku pierwszym wampir Mick ratuje Beth uprowadzaną samochodem przez psychopatę, poprzez rzucenie się na rozpędzony samochód i szarpanie prowadzącego go psychopaty, co w rezultacie powoduje rozbicie się samochodu o latarnię. To już nie ma lepszych metod? Przecież mogła jej się stać krzywda przy okazji wypadku!
Poza tym mogli by się zdecydować co z tymi kołkami - zabijają, czy nie? Co chwilę ktoś komuś wbija kołek i spokojnie odchodzi, czyli powinno być to rozwiązanie ostateczne, ale za chwilę wampirza ofiara kołka wstaje (Coraline - odc. 1 , Mick - odc 2). Kołek w serce to zawsze był koniec pieśni.
Poza tym nie rozumiem, dlaczego wampirom nagle się robią takie bladoniebieskie oczy.
I dlaczego śpią w lodówce?
Na razie mam tyle obserwacji, ale obejrzałam dopiero dwa odcinki. :wink:

Caitriona - Śro 16 Gru, 2009 21:34

Kurczę, nie zastanawiałam się na takimi problemami ;) Po prostu dobrze mi się oglądało ten serial, i się w pełni zgadzam, ze duza w tym zasługa Alexa ;)

Co do kołków to nie było to tak, że one nie tyle uśmiercały wampira, co powodowały jego, nie wiem jak to nazwać, zawieszenie? Nie mógł się ruszać itp. a po wyciągnięciu go był cały i zdrowy ;) Ale ja już dobrze tego nie pamiętam, oglądałam dawno temu.

Co do oczu, chyba to jest spotykany motyw, zmiana koloru oczu. Edward tak miał w zależności czy był najedzony czy nie. W jakimś filmie, nie pamiętam jakim, oczy wampira stawały się czerwone, gdy się przemieniał. To taki efekt, podkreślnie inności. Ot, wsio.

A czemu śpią w lodówkach to nie wiem :lol: :lol:

praedzio - Śro 16 Gru, 2009 21:38

Bo w universum Moonlight wampiry mają takie oczy i lubią spać w lodówkach. I tyle. Jest tyle opowieści o wampirach, że rzeczą niemożliwą jest utrzymanie wszystkich najczęściej powtarzających się motywów. Zawsze ktoś (w sensie reżyser czy scenarzysta, czy również pisarz) gdzieś będzie inaczej je traktował. I ma do tego prawo.
spin_girl - Śro 16 Gru, 2009 22:15

Ok, oglądam odcinek 3 i niestety nielogiczności jest coraz więcej. Mick tłumaczy Beth, że wampiry uchowały się w tajemnicy ponieważ są bardzo ostrożne. Jak to się ma w takim razie do orgietek Josefa? A sam Mick, który opowiada to wszystko kobiecie zawodowo zajmującej się tropieniem i ujawnianiem sensacji?
Jakim cudem Mick nie zorientował się, że jego żona jest wampirem aż do nocy poślubnej? Przecież powinien go zastanowić sam fakt, że nic nie jadła.
W szpitalach w LA najwyraźniej nie ma żadnej ochrony, skoro bandy wampirów mogą bezkarnie biegać po korytarzach i walczyć, a faceta z kołkiem w sercu może ubrany po cywilnemu facet wieźć przez pół szpitala. Również pomieszczenia typu krematorium są ogólnie dostępne. Poza tym w szpitalach nie ma personelu ani w ogóle żywego ducha, wyłącznie jakieś dwie niezorientowane w niczym osoby w recepcji.
:frustracja:

aneby - Śro 16 Gru, 2009 22:17

spin_girl napisał/a:
Przede wszystkim dlaczego jak już wampirzyca to od razu w białym powiewnym negliżu? To już nie ma lepszego stroju do porywania dziecka?
Poza tym, w odcinku pierwszym wampir Mick ratuje Beth uprowadzaną samochodem przez psychopatę, poprzez rzucenie się na rozpędzony samochód i szarpanie prowadzącego go psychopaty, co w rezultacie powoduje rozbicie się samochodu o latarnię. To już nie ma lepszych metod? Przecież mogła jej się stać krzywda przy okazji wypadku!
Poza tym mogli by się zdecydować co z tymi kołkami - zabijają, czy nie? Co chwilę ktoś komuś wbija kołek i spokojnie odchodzi, czyli powinno być to rozwiązanie ostateczne, ale za chwilę wampirza ofiara kołka wstaje (Coraline - odc. 1 , Mick - odc 2). Kołek w serce to zawsze był koniec pieśni.
Poza tym nie rozumiem, dlaczego wampirom nagle się robią takie bladoniebieskie oczy.
I dlaczego śpią w lodówce?

To są pytania, na które nie ma jasnej odpowiedzi, ewentualnie można odpowiedzieć tak jak zrobiła to Praedzia -
praedzio napisał/a:
Bo w universum Moonlight wampiry mają takie oczy i lubią spać w lodówkach. I tyle.

Nie nazwałabym tego nielogicznościami :roll:
Równie dobrze można zapytać, dlaczego Edwardowi błyszczała się skóra w słońcu - bo tak sobie zażyczyła autorka :wink:

Edit: A Mick opowiedział Beth o wampirach, bo przyłapała go jak pił krew. To co jej miał powiedzieć ? Że to specjalna dieta ? :roll:

spin_girl - Śro 16 Gru, 2009 22:34

aneby napisał/a:
Edit: A Mick opowiedział Beth o wampirach, bo przyłapała go jak pił krew. To co jej miał powiedzieć ? Że to specjalna dieta ?

rozumiem, że musiał jej powiedzieć, ale on jej zdradza wszystkie szczegóły!

Admete - Czw 17 Gru, 2009 11:38

A Edzio nie opowiedział? ;)

Moonlight nie oglądałam w całości, bo za dużo było romansu i się znudziłam ;)

spin_girl - Czw 17 Gru, 2009 13:10

ale Edzio był zakochany, a mick na razie jeszcze nie jest, poza tum Bella nie była dziennikarką. Gdyby Beth była dobrą dziennikarką powinna natychmiast opublikować tę historię, to jak machanie kością przed głodnym psem - ujawnienie dziennikarzowi sensacji stulecia. I niby jedna mała prośba "nie mów nikomu" miała ją powstrzymać? To faktycznie jest spora dawka zaufania, a tym etapie znajomości Micka i Beth, moim zdaniem, nieuzasadniona.
praedzio - Czw 17 Gru, 2009 13:18

A ja nie wiem, czego się czepiacie. ;) Mick uratował kiedyś Beth i przez to czuje się z nią związany, co oznacza, że nie traktuje jej jako dziennikarki (obcej osoby). A dołóżmy jeszcze do tego jego niechęć do wampirycznej natury...
BeeMeR - Czw 17 Gru, 2009 14:19

RaczejRozwazna napisał/a:
złożyłam pracę nad którą ślęczałam ładnych parę lat. Czuję się jakbym wyszła z więzienia... W każdym razie stawiam wszystkim miłym damom: :party: :party: :party:
Gratulacje! :kwiatki_wyciaga:
*stawia się na imprezę*
:cheerleader2: :party: :cheerleader2: :party: :cheerleader2:

Agn - Czw 17 Gru, 2009 21:09

praedzio napisał/a:
Bo w universum Moonlight wampiry(...) lubią spać w lodówkach.

Nie tyle lubią, co muszą. Wampir = trup. Trup = konserwacja najlepiej gdzie? W zimnym opakowaniu. Lodówka jak najbardziej (patrz: kostnica). Moim zdaniem b. fajny motyw.
A kołki nie uśmiercały, tylko hamowały. Nie w każdym uniwersum kołki to niezawodna broń przeciwko wampirom (co jak co, ale u Meyer też niewiele z kołkiem i czosnkiem można zdziałać :P ).

Resztę dyskusji przeczytam później, wtedy odpowiem. Teraz idę... hmm... oglądać film.

Admete - Czw 17 Gru, 2009 21:14

Jaki? :)
Agn - Pią 18 Gru, 2009 00:20

Khahahhaha. Robiłam Fanturii i jej mężowi pranie mózgu i puściłam im Twilight. :rotfl:

Już widzę, jak zaliczasz pieczątkę, czytając tego posta. :lol:

BeeMeR - Pią 18 Gru, 2009 07:35

Ja za to zaliczam banana :mrgreen:
asiek - Pią 25 Gru, 2009 15:47

Agn napisał/a:
A z innej beczki - czy tylko ja nie mogę się doczekać tego filmu?
http://www.youtube.com/watch?v=VS02xaTIdRI
Bo mnie ściska w dołku z niecierpliwości!
Klasyczny pomysł z wilkołakiem-bestią. Mniam, mniam. Będzie fajny horror (mam nadzieję). No i Hopkins... I Del Toro... I Blunt... I Weaving... I Chaplin. I sama nie wiem, kto tam jeszcze się zaplątał, ale strasznie czekam na ten film.

Zapowiada się smakowicie.... :excited:

aneby - Pią 25 Gru, 2009 17:16

Agn napisał/a:

A z innej beczki - czy tylko ja nie mogę się doczekać tego filmu?
http://www.youtube.com/watch?v=VS02xaTIdRI

:excited: :excited:
Bardzo lubię Del Toro, dawno już słyszałam, ze ma zagrać w takim filmie :-D
Can't wait :excited:

Calipso - Sob 26 Gru, 2009 20:40

Przerywając wątek zmierzchowy......

Obejrzałam pierwszy odcinek TB i jestem zachwycona :excited: Dawno nie widziałam tylu scen przepełnionych emocjami,nie ważne czy dobrymi czy złymi :excited: Nawet pierwszy raz mam swoją ulubiona scenę,co nigdy wcześniej nie zdarzyło się przy pierwszym odcinku jakiegokolwiek serialu.
Jak przeżyję,to obejrzę drugi odcinek.Na razie musiałam go zatrzymac,bo jak to kiedyś powiedział pewien Indianin too much blood will kill you :rumieniec:

Admete - Sob 26 Gru, 2009 22:43

asiek napisał/a:
Calipso napisał/a:
Przerywając wątek zmierzchowy......

Obejrzałam pierwszy odcinek TB i jestem zachwycona :excited: Dawno nie widziałam tylu scen przepełnionych emocjami,nie ważne czy dobrymi czy złymi :excited: Nawet pierwszy raz mam swoją ulubiona scenę,co nigdy wcześniej nie zdarzyło się przy pierwszym odcinku jakiegokolwiek serialu.
Jak przeżyję,to obejrzę drugi odcinek.Na razie musiałam go zatrzymac,bo jak to kiedyś powiedział pewien Indianin too much blood will kill you :rumieniec:

Co tak słabiutko, hę? Tylko jeden odcinek ? :lol: ... Ja to półsezonu obejrzałam na raz. :lol: :wink:

Riella cały czas się przymierza do 2 sezonu, tylko biedulka z powodu stanu błogosławionego ;) wiecznie przysypia ;) A wiecie, że był kiedyś jeszcze jeden serial o wampirach? Nazywał się Kindred. Nie widziałam. Tu jest jakiś filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=58K_byhB50g

spin_girl - Sob 26 Gru, 2009 22:51

Obejrzałam ten filmik z linka Admete i zauważyłam tam scenkę, w której, uwaga uwaga, wampir-bohater gapi się na śpiącą bohaterkę :rotfl: