To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie

Admete - Nie 31 Maj, 2009 12:19

O! To ja dziś obejrzę tez :-) Przypomne sobie.
praedzio - Nie 31 Maj, 2009 12:24

Powiedz mi tylko, które tam odcinki trzeba miejscami zamienić, bo już nie pamiętam.
Admete - Nie 31 Maj, 2009 12:59

Podaja taką kolejność:

First contact
The man who fell to earth
Life lessons
Promises, promises
A memory play
Natural born grendlers
Water
The church of Morgan
The enemy within
Redemption
Moon cross
Better living through Morganite 1
Better living through Morganite 2
Grendlers in the myst
The greatest lovestory never told
Brave new Pacifica
The boy who would be Terrian king
After the thaw
Survival of th fittest
Flower child
All about Eve

Tutaj lista podobieństw Lost do tego serialu. Tez zauważyłam to podobieństwo.

A sci-fi series about a group of people who crashlands on strange, deserted place.

Less than 50 survivors, men and women of different ages and ethnicities, focus on 10-12 main characters.

The season begins with a double episode about the crash, then episodes told from each of the main characters' point of view.

We gradually learn more about the main characters' past as the story progresses.

One of the central themes in the series is redemption/second chances.

A male survivor dies a few days after the crash.

Another male member of the group who has been sick/disabled suddenly gets well and is able to walk again.

One of the main characters is a doctor who is at odds with a character played by Terry O'Quinn.

Another main character is a military handyman with long, curly hair.

There's a single parent who has a son with mystical powers tied to the strange place they're in.

There's a married couple who fight all the time, one of them is from the upper class and one from the lower class.
(The man also has a difficult relationship with his father-in-law.)

They set up camp at a place where they find two human skeletons.

A woman has transmitted a message in a loop for approximately the last 20 years.

They encounter a crazy person with long frizzy hair who has been alone the past 15-16 years.

The survivors were spread out during the crash and they discover fellow passengers who've landed other places.

They encounter another group of wild, murdeous people who have been stranded on the place a long time.

There are mysterious monsters and one of the survivors has a special connection with them.

Something about the place they're in causes strange dreams/hallucinations.

Caitriona - Nie 31 Maj, 2009 13:43

o! To ja też zacznę, ale pewnie dam radę jutro to obejrzeć ;)
praedzio - Nie 31 Maj, 2009 13:46

No, proszę!... Tyle podobieństw do Lostów? :shock: Chociaż niektóre są nie tyle może podobieństwami, co stałymi elementami w tego typu produkcjach. Lecę oglądać dalej.
Katarynka - Nie 07 Cze, 2009 23:52

Od 3 tygodni oglądam 3 serię "Doctora Who" na BBC Enterteiment. A raczej staram się ogladać, bo pierwszy odcinek wyemitowali tak jak trzeba, tydzień później zamiast drugiego puścili trzeci. I dziś powtórka trzeciego - załamałam się :( :( :( A do tego Doctor moim zdaniem za szybko zaprzyjaźnił sie z Marthą Jones, nawet stwierdzenie Dziesiątego, że Martha nie zastąpi Rose, nie poprawiło mojego nastroju :( :(

Ale za to David Tennant po nocach mi sie śni :wink:

Admete - Pon 08 Cze, 2009 23:22

http://film.onet.pl/0,0,1559893,1,600,artykul.html

Artykuł na temat Terminatora - ogólnie o wszystkich filmach. Ja i tak najbardziej lubię pierwszego Terminatora, miał klimat.

Harry_the_Cat - Pon 08 Cze, 2009 23:25

Ktos widział nowego Star Treka? Nie mogę dojść tu jakoś do kina, a wszyscy bardzo chwalą...
Aragonte - Pon 08 Cze, 2009 23:32

Nie widziałam jeszcze, ale zamierzam się wybrać. Kiedyś :roll:
Admete - Pon 08 Cze, 2009 23:36

Ja go nie obejrzę w kinie, bo grają tylko przez tydzień, w kinie na drugim końcu miasta na seansach o 20. Nie mam nikogo z kim mogłabym iść, a samej po nocy nie chce mi się wracać. Tam niestety jest ode mnie zły dojazd :cry2:
Aragonte - Pon 08 Cze, 2009 23:42

A Riella? Ona nie ma szansy z Tobą pójść?
Ja pójdę sama albo wyciągnę Praedzio :roll:

Admete - Pon 08 Cze, 2009 23:49

Nie sądzę, żeby teraz dała się wyciagnąć gdziekolwiek. Dopiero wróciła do domu i ma mnóstwo pracy.
Harry_the_Cat - Wto 09 Cze, 2009 00:52

Ja juz się ze trzy razy tu do kina wybierałam i na razie nie dotarłam. Dobrze, że chociaz raz do teatru...
maenka - Wto 09 Cze, 2009 10:51

Harry_the_Cat napisał/a:
Ktos widział nowego Star Treka? Nie mogę dojść tu jakoś do kina, a wszyscy bardzo chwalą...

Nie wszyscy chwalą . Jako zagorzała Trekkie byłam juz na drugi dzień po wejściu do kin. I mnie sie nie podobał. To znaczy , fajnie , że jest następny ST ale szkoda że taki. JJ Abrams był dobry do Lostów ale Trekkerem to on nie jest. Film jest bardziej w stylu zabili go i uciekł w barwach ST niż samym ST. I troche przesady z tą rzeczywistościa alternetywną. I tyle nieścisłości w porónaniu z innymi ST. Chociaz rzeczywiście są tacy , którym się podoba. Trzeba samemu zobaczyć aby wyrobić sobie własne zdanie.

Obejrzałam ostatnio drugi raz i zaczęłam sie nawet przyzwyczajać Jestem pewna , że przy 10 może zacznie mi sie nawet trochę podobać. A po 20 właczę go do kanonu. Trochę tak jak było z Perswazjami z 2007 (tylko pocałunek po biegu jeszcze mnie mierzi).

aneby - Wto 09 Cze, 2009 11:32

Zależy czego kto oczekiwał po tym filmie. Mój mąż, który obejrzał wszystkie dostępne do tej pory Star Treki, był rozczarowany. Fajne efekty specjalne, ale poza tym za bardzo w hollywoodzkim stylu. Dokładnie tak, jak napisała Maenka - zabili go i uciekł.

A po seansie zapytał: Nie mogli zaangażować tych samych aktorów, co w poprzednich filmach ? Przecież jeszcze żyją .... :wink:
Niestety są już wiekowi i nie pasują na pięknych superheros.

maenka - Wto 09 Cze, 2009 19:16

aneby napisał/a:

A po seansie zapytał: Nie mogli zaangażować tych samych aktorów, co w poprzednich filmach ?

No Spock (Leonard Nimoy) zagral (siebie :mrgreen: starszego).

Admete - Wto 23 Cze, 2009 00:49

Mam pytanie - da się obejrzeć SG Atlantis bez znajomości całego SG1? Znam w zasadzie dwie serie plus jakies pojedyncze odcinki. Nie ma szans, zebym nadrobiła całość. Tego jest za dużo. I jeszcze jedno - czy w jakikolwiek satysfakcjonujący sposób rozwiązano związek- nie - związek między O'Neilem a Samathą? Czy było jak zwykle w serialach?
Fibula - Wto 23 Cze, 2009 19:57

Admete napisał/a:
Mam pytanie - da się obejrzeć SG Atlantis bez znajomości całego SG1?

Jako że moja fiksacja stargejtowa nadal trwa, trochę się pomądrzę :wink:
Moim zdaniem spokojnie możesz oglądać - co prawda słyszałam, że najlepiej oglądać Atlantydę naprzemiennie z 8 sezonem SG-1, a dalej pilnując kolejności wyświetlania poszczególnych odcinków obu serii, ale gdy zaczynałam oglądać Atlantydę, hamująco na mnie podziałała świadomość, że SG-1 ma 10 sezonów. Obejrzałam całą Atlantydę i dopiero teraz, korzystając z okazji (powtórka w AXN), po raz pierwszy oglądam SG-1.
Cytat:
Znam w zasadzie dwie serie plus jakies pojedyncze odcinki. Nie ma szans, zebym nadrobiła całość. Tego jest za dużo.

;) Niedawno i ja tak sądziłam :mrgreen:
Cytat:
I jeszcze jedno - czy w jakikolwiek satysfakcjonujący sposób rozwiązano związek- nie - związek między O'Neilem a Samathą? Czy było jak zwykle w serialach?

A tego nie wiem. Jestem w połowie drugiego sezonu SG-1.

Admete - Wto 23 Cze, 2009 21:06

Ja jestem ograniczona czasowo, więc na razie nie obejrze tych brakujących serii ;) Doczytałam, że ewentualny romans nie został zrealizowany - szkoda.
Admete - Sob 27 Cze, 2009 10:47

Zaczynają nowy serial w świecie Stargate! SG Universe

http://spoilertv.blogspot...gate%20Universe

Edgier and younger in tone, SGU will take the franchise in a dynamic new direction, appealing to longtime Stargate fans and first-time viewers alike. The two-part premiere of Universe is being directed by Andy Mikita (Stargate Atlantis, Stargate SG-1) and lensed by Rohn Schmidt (The Shield, The Mist). The series is expected to premiere in October 2009. SGU follows a band of soldiers, scientists and civilians, who must fend for themselves as they are forced through a Stargate when their hidden base comes under attack. The desperate survivors emerge aboard an ancient ship, which is locked on an unknown course and unable to return to Earth. Faced with meeting the most basic needs of food, water and air, the group must unlock the secrets of the ship's Stargate to survive. The danger, adventure and hope they find on board the Destiny will reveal the heroes and villains among them.

Chyba się inspirowali BSG ;)

Fibula - Sob 27 Cze, 2009 20:55

Admete napisał/a:
Zaczynają nowy serial w świecie Stargate! SG Universe

Fabuła wydaje się interesująca, natomiast aktorzy nie bardzo. Mam wątpliwości, czy Carlyle jest odpowiednim aktorem do tego serialu, a Diamond Phillips w ogóle mi nie pasuje :cry2: . No i mam wrażenie, że SGU powstaje kosztem SGA, ale pewnie i tak będę go oglądać.

Fibula - Śro 01 Lip, 2009 23:59

AXN startuje z BSG, w związku z czym mam pytanie, czy serial rozwija wątki z filmu z 2003 r., czy jest jego kontynuacją?
Nie wierzę, że dobrowolnie wciągam się w kolejny serial i na dokładkę kaptuję rodzinę, by mieć z kim na bieżąco omawiać odcinki. :paddotylu: :wink:

Admete - Czw 02 Lip, 2009 09:47

Z tego co wiem rozwija. Ostrzegam, że BSG to bardzo ponury serial.
praedzio - Czw 02 Lip, 2009 09:49

E, tam. Wcale nie taki ponury. Poważny, epicki, zmuszający do refleksji - ale nie ponury. :)
Admete - Czw 02 Lip, 2009 09:52

Nie mogłam go obejrzeć w całości. Doszłam do końca 2 serii, a potem obejrzałam koniec. Wystarczy. Strasznie mnie przygnębiał.