Fantastyka - Farscape (Ucieczka w Kosmos)
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 11:28
Jestem już chyba na takim etapie, że pewne rozwiązania w serialu zaczynają mnie irytować. Nie znaczy, że zarzucę oglądanie, o nie. Za mocno wsiąkłam. Ale pewnych rzeczy w moim mniemaniu każde szanujące się SF powinno unikać - bo przestaje być wiarygodne. Mam nadzieję, że to był tylko taki słabszy epizod w epizodzie. Scenarzysta na kacu, albo cuś w ten deseń.
Za to baaaardzo dobry był odcinek traktujący o przybyciu Pilota na Moyę.
Ktoś tutaj zarzucał, albo tak mi się zdawało, że pojawiają się lalki w tym serialu. A ja na tyle przywiązałam się do tych postaci (Pilot, Rygel), że poryczałam się w odcinku, w którym Pilot o mało nie umarł (kiedy pilotowany przez niego Lewiatan umiera, Pilot umiera wraz z nim).
BeeMeR - Sob 27 Lis, 2010 11:37
Ja nie lubię lalek ani gumisiów, ani Alfów, tu Dargo jeszcze, Pilot też, ale Rygiel nie jest moją ulubioną postacią Niemniej jak mu zrobili sekcję to na kilka sekund zamarłam po czym doszłam do wniosku, że ani chybi mnie wkręcają i w następnym odcinku wszystko będzie ok.
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 11:40
Ja Alfa uwielbiałam.
A D'Argo nie jest lalką!
BeeMeR - Sob 27 Lis, 2010 12:04
| praedzio napisał/a: | A D'Argo nie jest lalką! | Niby nie, ale ma ośmiornicę na głowie
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 12:08
Oj tam, oj tam! Pełnokrwisty Luxianin w końcu. W SF-ach nie takie cuda charakteryzacji się zdarzają w końcu. Mi bardziej przeszkadza, że D'Argo ma jak najbardziej ludzkie (albo sebaceańskie ) dłonie na przykład.
Admete - Sob 27 Lis, 2010 13:04
| BeeMeR napisał/a: | Butki urocze
A serial się całkiem nieźle ogląda, lepiej niż Earth 2, które mnie po jakimś czasie nudziło. |
To ja mam na odwrót ( jak zwykle ) Earth 2 jest rewelacyjne, a Farscape to taka przygodówka, jakich wiele, ale sympatyczna.
Aragonte - Sob 27 Lis, 2010 14:21
| Admete napisał/a: | | BeeMeR napisał/a: | Butki urocze
A serial się całkiem nieźle ogląda, lepiej niż Earth 2, które mnie po jakimś czasie nudziło. |
To ja mam na odwrót ( jaz zwykle ) Earth 2 jest rewelacyjne, a farscape to taka przygodówka, jakich wiele, ale sympatyczna. |
Masz moje poparcie
Farscape'a obejrzałam cztery odcinki i jakoś zawisłam. Nie znaczy to, że nie obejrzę, ale nie wciąga mnie specjalnie. Miło, zabawnie i to wszystko.
Admete - Sob 27 Lis, 2010 14:33
No własnie - miło i zabawnie - dobre określenie. Żeby było naprawde interesująco, trzeba czegoś więcej. Ale obejrzę w wakacje. W sam raz na lato.
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 14:37
Ech, żeby zawsze było miło i zabawnie... Drugi sezon już nie jest taki optymistyczny. Ale za to trafiają się jajcarskie odcinki.
Właśnie oglądam sobie jeden. D'Argo w trampkach!
Admete - Sob 27 Lis, 2010 14:54
Wiem,a le raczej nie powinnam sie tam spodziewac jakiegoś dużego wątku spinającego całość. No i te kukiełki
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 14:57
No, tak - świata nikt tu nie zbawia. Natomiast są wątki, które ciągną się przez wszystkie sezony.
Admete - Sob 27 Lis, 2010 14:59
Ja muszę mieć zbawianie świata inaczej mnie nudzi A tak serio, to na lżejsze rzeczy paradoksalnie musze miec nastrój, a na powazne to mam zawsze
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 15:05
Wszystko zależy od upodobań. Na pewno nasze definicje "lekkości" w pewnych miejscach się rozmijają. U mnie działa jeszcze dodatkowo czynnik zwany roboczo przeze mnie "chemią serialową".
A na poważne rzeczy muszę mieć nastrój, żeby w ogóle zacząć, a później czekam, aż załączy się chemia - lub nie.
Admete - Sob 27 Lis, 2010 15:17
Mnie musi coś trzepnąć, bo tak poza tym to niewiele rzeczy mnie interesuje. Starość plus depresja
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 15:26
Zawsze mogę ja Cię trzepnąć.
Admete - Sob 27 Lis, 2010 15:27
A dziekuję, ale to nie to samo A z lekkich rzeczy, z fantastyki oglądam na bieżąco Sanctuary. Z cięższych Stargate Universe
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 15:35
Za Stargate'a wezmę się, kiedy skończę Farscape i przeżyję stosowny okres żałoby - albo odwyku - jak zwał, tak zwał.
BeeMeR - Sob 27 Lis, 2010 17:37
A jak dla mnie i Earth 2 i Farscape są idealne do oglądania w łóżku, ot, kosmiczne bajki, przy czym w Earth 2 spodobał mi się pomysł i postaci, ale treść mnie znudziła w trakcie - idą i idą, a do tego gapią się na nich wielkie kukiełki
Mnie ludzkie ręce nie przeszkadzają, gorzej reaguję na gumowe rękawiczki
Ośmiornica mnie nie ni ziębi ni grzeje, ale już się przyzwyczaiłam. Postać jest ok.
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 17:44
A jak Ci się podoba Scorpi? Miesza, skurczybyk jeden.... Przypomina mi trochę Gulnara z RoS.
BeeMeR - Sob 27 Lis, 2010 17:56
Scorpi się dopiero pojawił, jeszcze nie mam zdania - świeci spryciarz
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 18:15
Crais to przy nim pikuś.
BeeMeR - Sob 27 Lis, 2010 18:54
Crais to ten rozjemca, co ich ściga?
Mój ulubieniec - jest taaaki zły
Urodził się lewiatanek - chyba.
Jak powstają Piloci?
Skoro giną z lewiatanem, to myślałam, że powstają też
praedzio - Sob 27 Lis, 2010 19:27
Tak, to ten Rozjemca. Momentami budzi sympatię, zamiast gniewu. Scorpius za to to prawdziwy Zuyyyy... Zresztą zobaczysz niedługo pana Hitlerka w akcji (o ile już nie zobaczyłaś).
Piloci to odrębna rasa, która asymiluje się z Lewiatanami. W drugim sezonie będzie o tym odcinek. Pilot się zbuntuje (będzie miał swoje powody) i wyniknie z tego cała heca.
Admete - Sob 27 Lis, 2010 20:53
| Cytat: | | ot, kosmiczne bajki |
Nie moje podejście Wolę te kosmiczne bajki od obyczajówek. Właściwie ostatnio to jedyne, co mogę oglądać poza kostiumowymi.
Aragonte - Sob 27 Lis, 2010 21:46
| Admete napisał/a: | | Cytat: | | ot, kosmiczne bajki |
Nie moje podejście Wolę te kosmiczne bajki od obyczajówek. Właściwie ostatnio to jedyne, co mogę oglądać poza kostiumowymi. |
Moje też nie. Zresztą określenie "kosmiczna bajka" (jak dla mnie lekceważące i lekko deprecjonujące) od biedy pasowałoby do Farscape'a (chociaż też nie jestem pewna), ale na pewno zgrzyta mi, kiedy jest użyte w stosunku do Earth 2, serialu z pomysłem i z potencjałem, który niestety nie został wykorzystany. No i mnóstwem poważnych wątków (także obyczajowych), które do określenia "bajka" nijak nie pasują
Wiem, że ta uwaga o "bajkach" tylko subiektywna opinia BeeMeR, ale chcę zaznaczyć, że moja subiektywna opinia jest inna
|
|
|