To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Świat według Marvela

Agn - Nie 21 Sie, 2022 16:34

Tez je lubie. Ogolnie jak zaczynalam przygode z MCU, to Kapitana Ameryki chyba sie najbardziej obawialam. No bo wezcie sobie przeczytajcie to na glos:
K A P I T A N A M E R Y K A
Jedzie patosem jak beczka marynowanymi sledziami. Ale dobrze to ograli i wlasnie przy pierwszym Kapitanie Ameryce w moim serduszku przeskoczyla jakas wajcha.
Zreszta KA dzielnie sie trzyma w mojej ulubionej pierwszej trojce.

BeeMeR - Pon 22 Sie, 2022 14:48

Oglądamy Thora, Adam:
"Powinien zrobić kici, kici, młotku. Kici kici zbroja też"
:rotfl:

edit:
Adasiowi się bardzo podobało, uznał, że nie miałam racji mówiąc, że film jest miejscami nudny ;)
No i dobrze - ja tam dalej uważam, że miejscami są dłużyzny, a wątek "miłosny" jest taki ino-ino, ale film obejrzeć było warto, zwłaszcza, że na jutro jesteśmy umówieni z Adasiem na Avengersów :mrgreen:

edit2:
Uważam też, że Loki (przynajmniej w tej wersji) z jego charakterem, zdolnością multiplikacji swoich hologenów oraz hełmem wyraźnie nawiązuje do Małpiego Króla ;)

Agn - Wto 23 Sie, 2022 09:54

"Kici kici mlotku" :rotfl:
Choc w najnowszej czesci zasadniczo moglby tak robic, pasowaloby i do fabuly, i do konwencji. :lol:

Fajnie, ze sie Adasiowi podobalo. Czekam na kolejne doniesienia z placu boju. :mrgreen:

BeeMeR - Wto 23 Sie, 2022 10:09

Przyznaję, lubię oglądać z dziećmi i ich wrażenia - oboje bardzo szczerze reagują widać kiedy się nudzą, albo kiedy emocjonują, o tak: :excited:
Jeszcze dziś rano Adam mi przypomniał, że Thor wcale nie był nudny jak zapowiadałam :lol:
Dla niego nudny był wojenny początek Iron Mana, nie ma ochoty na część 2 i 3, a na Thora zdecydowanie bardziej ;)

Ja zaczęłam Doktora Strange i Multiversum obłędu - faktycznie jest miejscami dość obrzydliwe (już np. ta jednooka ośmiornica na wstępie, której wyjmują oko :roll: ), choć widowiskowe, jak obrona klasztoru. Jeszcze raz dzięki za ostrzeżenie, żeby Adamowi oszczędzić. :kwiatek:

annmichelle - Wto 23 Sie, 2022 16:23

BeeMeR napisał/a:
Jeszcze raz dzięki za ostrzeżenie, żeby Adamowi oszczędzić. :kwiatek:

Proszę, proszę. :-)
Zombiak też był raczej średnio apetyczny :wink: , dziecko (a nawet niektórych dorosłych) może przestraszyć.

To miłego oglądania kolejnych części marvela. :-)

Agn napisał/a:
Ale dobrze to ograli i wlasnie przy pierwszym Kapitanie Ameryce w moim serduszku przeskoczyla jakas wajcha.

:mrgreen:
Ja lubię pierwszego kapitana za ten klimat retro i takie naiwne, proste bohaterstwo.
No i za wątek melodramatyczny. Zawsze "oczy mi się pocą" podczas ostatniej rozmowy Steve'a i Peggy... :cry2:

Agn napisał/a:
Zreszta KA dzielnie sie trzyma w mojej ulubionej pierwszej trojce.

A pozostała dwójka to...? :mysle:

Agn - Wto 23 Sie, 2022 16:49

1. Kapitan Marvel
2. Kapitan Ameryka
3. Czarna pantera

Na czwartym miejscu wrzucilabym chyba cala trylogie o Pajasiu. :mrgreen:

(Wiem, malo kto mialby pierwsza trojke, ktora pokrywalaby sie z moja.)

annmichelle - Wto 23 Sie, 2022 16:55

Agn napisał/a:
1. Kapitan Marvel
2. Kapitan Ameryka
3. Czarna pantera

Agn, powyżej chodzi Ci o bohaterów czy konkretne filmy? :mysle:

Agn - Wto 23 Sie, 2022 17:03

Konkretne filmy.

Czekam teraz na druga "Czarna pantere". Bedzie mi brakowalo Chadwicka :( ale tez ciekawi mnie, co zrobia w tej serii. I jak.

annmichelle - Wto 23 Sie, 2022 17:04

Czyli nr 2 to pierwszy film z kapitanem, tak? :-)

We wrześniu ma być nowy Thor na Disney plus - obejrzę, ciekawa jestem moich wrażeń. :-P

Agn napisał/a:
Czekam teraz na druga "Czarna pantere". Bedzie mi brakowalo Chadwicka :( ale tez ciekawi mnie, co zrobia w tej serii. I jak.

Hm, jakby tu napisać dyplomatycznie, że jest mi z "Czarną Panterą" (filmem) pod górkę? :wink:

Agn - Wto 23 Sie, 2022 17:18

Zdaje sobie sprawe, ze film "Czarna pantera" malo kogo tak jara jak mnie. ;) Ja lubie.

Jak obejrzysz nowego "Thora" to oczywiscie niecierpliwie czekam na twoje wrazenia. :mrgreen:

W ogole nadal nie moge sie wgryzc w te nowa faze. Nie skleja mi sie to w nic. Poki co z nowych filmow w sumie tylko Spiderman szalenie mi sie podobal (i czekam na dalsze dzieje tej postaci), a reszta mnie ani grzeje, ani ziebi. Nawet jesli fajowo sie bawilam na "Czarnej wdowie" i w sumie czekam na to, co dalej z Jelena, to niewiele jestem dzis w stanie powiedziec, co sie dzialo w tym filmie. :roll:

annmichelle - Wto 23 Sie, 2022 18:37

Mam tak samo, jeśli chodzi o wszystkie filmy/seriale po "Endgame".
Oglądam dla części bohaterów i jakiegoś tam sentymentu, ale jakoś mi się to wszystko razem nie klei, ku czemu to wszystko zmierza (czyżby multiversum?).
Ojej, "Czarna wdowa" to wg mnie jeden z gorszych (jeśli nie najgorszy) marveli. :cool:

W sumie jedyny film, którego jestem ciekawa to nowi Strażnicy Galaktyki.
A, no i słyszałam, że nowy Ant-man ma być baaaardzo istotny dla całej fabuły. Zobaczymy, bo dotychczasowe dwa filmy z nim były mocno średnie.

Brakuje mi po prostu tych silnych postaci jak Rogers i Stark. Lubiłam ich oglądać razem i osobno :mrgreen: na ekranie. Podobały mi się te relacje między nimi.
Byli przeciwieństwami, ale na końcu w sumie "zamienili się" rolami.

A teraz brakuje mi takich silnych charakterów, Dr Strange miał warunki i możliwości, a jakoś tego nie wykorzystano, niestety.

Agn - Wto 23 Sie, 2022 19:19

Dr Strange w ostatnim filmie to sie w ogole rozmemlal. Latanie po wszystkich uniwersach i sprawdzanie, w ktorym razem z jakas pania (ktorej totalnie nie pamietam z poprzednich filmow - byla gdzies???) sa szczesliwa para. Serio?! :roll:
Nowych filmow praktycznie nie zapamietuje poza moze jakimis niewyraznymi przeblyskami scen.
Piszac w skrocie - ogladam, ale nie czuje tego wszystkiego. :czekam2:
W sumie ja tez zaczynam juz troche czekac na "Straznikow galaktyki". JA! A za SG nie przepadam jakos szczegolnie.

annmichelle - Wto 23 Sie, 2022 19:33

Agn napisał/a:
razem z jakas pania (ktorej totalnie nie pamietam z poprzednich filmow - byla gdzies???)

No ba - w pierwszym Strange'u miała jedną z głównych ról. :mrgreen: :wink:

Mam tylko nadzieję, że nigdy nie wrócą Robert Downey Jr, Chris Evans czy Scarlet Johansson. :trzyma_kciuki:
W żadnym ze światów równoległych i w żadnym wątku. :twisted:

BeeMeR - Wto 23 Sie, 2022 21:44

Obejrzeliśmy Avengersów - bardzo nam się podobało :mrgreen: raczej wszystko, acz najbardziej chyba gdy Thor z Ironmanem tłumaczyli sobie który jest silniejszy :lol:
Mamy ochotę na pozostałe Avengersy i być może Thory (nie widziałam jeszcze nic prócz pierwszych filmów z tych tematów) :mrgreen:

Acha, mieliśmy skojarzenia mandaloriańskie - Kapitan Ameryka ma tarczę z beskaru, a Ironman "wirujące ptaszki" na wyposażeniu ;)

Agn - Śro 24 Sie, 2022 09:35

Czekaj, w ktorych avengersach bylo jak sie wszyscy brali za mlot? W tych? Czy pozniejszych? :lol:
BeeMeR - Śro 24 Sie, 2022 10:26

W pierwszych wszyscy próbowali chwycić młot (Loki też), który zrobił krater spadając z nieba i tkwił jak Excalibur w skale - dookoła piknik i tesprawy, póki nie pojechała władza i zepsula wszystkim zabawę zamykając teren, a pozostałych nie widziałam jeszcze :wink:
Agn - Śro 24 Sie, 2022 11:10

A nie, to nie o te sytuacje mi chodzi.
Wszystko przed toba. :mrgreen:

annmichelle - Śro 24 Sie, 2022 16:53

To było chyba w "Czasie Ultrona" poczas imprezki, jak sobie golnęli. :-P

Swoją drogą w "Endgame" był moment gdzie odniesiono się do tej sytuacji: okrzyk Thora "I knew it!" (do kogo zawołał - nie będę spoilerować :wink: ). :mrgreen:

A oglądałyście kiedykolwiek (ja tak) krótkometrażówki, które kręcono - takie 10-15-stominutowe?
Tylko trzeba je oglądać tak jak powstawały.
Np. fajna była ta z Benem Kingsleyem, trzeba ją obejrzeć po "Iron Manie 3" i było nawet do niej odwołanie w najnowszym "Shang Chi".

Agn - Śro 24 Sie, 2022 20:04

Jakie krotkometrazowki?!!! :co_stracilam:
BeeMeR - Śro 24 Sie, 2022 20:13

Ja też nie oglądałam żadnych krótkometrażówek (ale obejrzeliśmy pół Ironmana 2 ;) )
annmichelle - Śro 24 Sie, 2022 22:04

Agn napisał/a:
Jakie krotkometrazowki?!!! :co_stracilam:

Były dołączane jako bonusy na blurayach (stąd je znam), ale są też na Disney plus. :-)
Jedna była o młocie Thora (też było w którymś z filmów nawiązanie do tej krótkometrażówki), inna o agentce Carter (Peggy), kolejna o dwójce złodziei albo ta z Benem Kingsleyem (chyba najlepsza).
Jak Cię interesuje to zerknij na Disney Plus, bo już nie pamiętam dokładnie ile ich było :ops1: - oglądałam je jak oglądałam filmy na blurayach, więc już trochę dawno. :-P

BeeMeR - Czw 25 Sie, 2022 20:42

Ja dziś obejrzałam pierwszą czterominutówkę, wygląda na to że z czterech - Konsultant :mrgreen:
Nic wielkiego, ale sympatyczna wisienka na torcie jakim był Ironman 2, gdzie Stark nie został zaliczony do Avengersów tylko został - no właśnie - ich konsultantem ;)

Adam chyba złapał bakcyla, na chwilę obecną uważa, że dobrze by było obejrzeć wszystko po kolei fazami ;)
Nie wiem czy tak zrobimy, się obaczy w trakcie. Przypomnijcie mi proszę, czy powinnam z nim jeszcze któryś film ominąć :kwiatek:

Doktora Strange'a w multiwersum obłędu, bardzo widowiskowy, owszem, ale w dużej mierze obrzydliwy, zwłaszcza w działaniach Szkarłatnej Wiedźmy i jej sposobach zabijania :confused3: Zombie Strange to już nawet mnie nie zdziwił, ale charakteryzacja waliła sztucznością tak jak przejścia między światami więc cóż, nie bardzo mnie ruszył. Generalnie najsłabszy film z tych, które dotąd obejrzałam.

annmichelle - Pią 26 Sie, 2022 07:28

BeeMeR napisał/a:
Przypomnijcie mi proszę, czy powinnam z nim jeszcze któryś film ominąć :kwiatek:

Nie kojarzę, żeby któryś z pozostałych marveli był brutalny, obrzydliwy, czy jakoś moralnie skrzywiony. :mysle: Agn, masz pomysł?
No może niektóre sceny, hm, z Thanosem (ale to bardziej w "Infinity War" i "Endgame") - nie będę spoilerować, ale śmierć niektórych postaci była dosyć brutalna.

Wg mnie dla dojrzalszego widza jest "Kapitan Ameryka. Wojna bohaterów", bo oprócz tradycyjnej nawalanki (jak to w marvelach :-P ) jest konflikt między Rogersem i Starkiem plus wynikający z tego podział avengersów, no i dylematy moralne (kto widział ten wie, o co mi chodzi).
Jest też scena pojedynku między Kapitanem, a Iron Manem, która w pewnym momencie "łamie serce" :-| (gdy widać, że jeden drugiemu naprawdę chce zrobić krzywdę i nie są to tylko kaskaderskie wygłupy) i aż chce się powiedzieć "ej chłopaki, przestańcie".

No i są bardzo wzruszające sceny we wspomnianych "IW" i "E" - jak ktoś jest empatyczny, emocjonalny to może łezka polecieć. Ja mam dwie-trzy takie sceny, gdzie zawsze mam "gulę w gardle" :? :wink: , nieważne ile razy już te filmy widziałam. :-P

BeeMeR - Pią 26 Sie, 2022 20:22

Na razie skończyliśmy Ironmana 3 - w trakcie sobie przypomniałam, że byłam na tym w kinie dawno temu ;)
Adasiowi się lawa-ludzie całkiem podobali, i fajerwerki ze zbroi Ironmanów na koniec ;)

A Ben Kingsley był doskonały w swojej roli :serce:

BeeMeR - Nie 28 Sie, 2022 09:58

Obejrzałam All Hail the King - one shot z Benem Kingslayem i nie mogę się przestać szczerzyć :rotfl: