To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Gra o tron (TV)

BeeMeR - Pon 01 Lip, 2013 22:07

Akaterine napisał/a:
Mam nadzieję, że trzeci sezon jest lepszy.
Nie jest - więcej, im dalej tym gorzej w moim odczuciu (jestem po s03e07), zwłaszcza że coraz więcej jest zmian w stosunku do książki i to na gorsze, co mnie coraz bardziej irytuje.
Już sama książka (Taniec ze smokami), którą kończę jest według mnie za bardzo rozdmuchana o nowe postaci i miejsca, zamiast skupić się na dotychczasowych i kontynuacji ich losów.

Admete - Wto 02 Lip, 2013 11:14

Ja czekam tylko na książki, choć ostatnia część mnie wkurzyła.
Akaterine - Wto 02 Lip, 2013 11:31

Jeżeli zawędruję do biblioteki to przejrzę książkę, ale nie jestem przekonana - większość współczesnej literatury mnie rozczarowuje i mam wrażenie, że z tym będzie tak samo.
Admete - Wto 02 Lip, 2013 11:32

Jasne, że to literatura popularna, ale bardziej mi pasuje niż serial.
Akaterine - Wto 02 Lip, 2013 11:49

To inaczej powiem - obawiam się, że to będzie typ literatury, który czyta się fajnie, ale później pozostawia wrażenie, że to jednak nie było tak dobre, jak się podczas czytania wydawało, i w zasadzie szkoda poświęconego czasu ;) . Takie uczucia miałam np. po przeczytaniu Filarów ziemi, albo po kryminałach (za wyjątkiem Menkella). Dlatego niewiele czytam literatury pięknej, a jak już, to wolę wracać do tego, co znam i mam ochotę sobie przypomnieć.
Admete - Wto 02 Lip, 2013 12:00

Filary ziemi są dużo gorsze niż książki Martina. Filarów nie byłam w stanie przeczytać, a Martina i owszem.On był zawsze świetny w opowiadaniach. Właściwie na początku znałam go głównie jako twórcę opowiadań takich jak Piasecznki czy serii o Tufie Wędrowcu. Kryminały nie wszystkie są złe - lubię Marthę Grimes i powieści Arnaldura Indriðasona, Mankella tez czytywałam z przyjemnością. Z polskich dobrze się czyta Wrońskiego i Miłoszewskiego.
BeeMeR - Wto 02 Lip, 2013 15:25

Mnie najbardziej rozczarowała Nawałnica mieczy, ale zaraz po tym Taniec ze smokami. Za dużo wątków, za dużo postaci pobocznych, mało interesujących więc spójność akcji głównej dla czytelnika się rozmywa i umyka.
Ale czyta się bardzo dobrze - i mimo wszystko w obecnym przy trzecim sezonie (tj. głównie Nawałnicy mieczy) znacznie lepsze w zamyśle niż serial :P

Akaterine - Wto 02 Lip, 2013 18:47

Może już było - próbując sobie zobrazować, gdzie kto zawędrował, trafiłam na taką mapę:
http://quartermaester.info/
Pokazuje drogę dowolnego bohatera na dowolny rozdział w powieści lub dowolny odcinek w serialu.

Eeva - Wto 02 Lip, 2013 20:27

Suuuuuuper, dzięki :-)
BeeMeR - Wto 02 Lip, 2013 20:49

Świetna ta mapa :kwiatek:
Caitriona - Wto 02 Lip, 2013 22:35

Ja nie byłam rozczarowana książkami Martina, w ręcz przeciwnie, wciągnęły mnie natychmiast i już nie puściły. Klasa sama w sobie. Ale fakt, że ja lubię taki rodzaj literatury.

Mankell za to tak mnie rozczarował, że do tej pory nie sięgnęłam po kolejną jego książkę, mimo że wszyscy go wychwalają.

Akaterine - Sob 06 Lip, 2013 13:13

Jestem w połowie trzeciego sezonu - czy wyjaśni się, kto i dlaczego więzi i torturuje Theona? :mysle: To ktoś od Starków? W ogóle nie rozumiem, co tam się stało - jego ekipa go powaliła, a gdy się obudził, był już więźniem nie wiadomo gdzie. Czy ominęłam jakiś fragment to wyjaśniający? (bo przyznam, że w momentach nudnych robię co innego, a film sobie leci ;) ).
BeeMeR - Sob 06 Lip, 2013 21:52

Ja jestem dalej po s03e06 i chyba nie padło nazwisko oprawcy, ale ufam, że wszystko jeszcze przed nami - jeśli nie, chętnie służę wyjaśnieniami jakby co :mrgreen:
Nawiasem w moim odczuciu wątek Theona został rozdęty trochę bardziej niż było to konieczne :roll:
Zaś postać Littlefingera (i Varysa po trochu też) została strasznie wypaczona - zamiast skryto-działacza, o interesujących efektach podstępów i knucia w serialu mamy przechwalającego się głośno a niewiele robiącego faceta :roll:

Skończyłam czytać Taniec ze smokami - szkoda, że nie ma następnej części bo chętnie bym pochłonęła za jednym zamachem.
Przyznaję, że wątek Tyriona tak trochę skapcaniał... :roll:

Akaterine - Sob 06 Lip, 2013 22:26

BeeMeR napisał/a:
Ja jestem dalej po s03e06 i chyba nie padło nazwisko oprawcy, ale ufam, że wszystko jeszcze przed nami - jeśli nie, chętnie służę wyjaśnieniami jakby co :mrgreen:

Spojrzałam na mapę, do której linka dałam wcześniej - przez kilka odcinków przy Theonie jest znak zapytania, a później przy 10 nagle przeskakuje do jednego miejsca - więc stawiam, że wtedy coś się wyjaśni ;) . W ogóle obejrzałam ścieżki wszystkich bohaterów, w książkach i w serialu, wiem, gdzie zawędrują i czy zginą. Ale stwierdzam, że mi to nie przeszkadza, bo nadal ciekawe jest, jak do tego dojdzie. Może jednak zabiorę się za książki - interesują mnie losy bohaterów, a nie chce mi się czekać kilka lat, aż skończą kręcić serial ;) .

Admete - Nie 07 Lip, 2013 10:26

I tak sobie poczekasz ;)
Akaterine - Nie 07 Lip, 2013 16:20

To ile ma być tych części? ;) Na wikipedii jest 7, z czego 6 jest dokładniej opisanych, więc zakładam, że 7 jeszcze nie wyszła, ale 6 chyba zaspokoi moją ciekawość ;) .
Jeszcze mam pytanie - czy sezon serialu odpowiada np. jednej części sagi?

Admete - Nie 07 Lip, 2013 20:29

Obecnie wydano pięć - Gra o tron, Starcie królów, Nawałnica mieczy, Uczta dla wron, Taniec ze smokami. Ma być ponoć 7, ale ile wyjdzie, któż to wie ;)
Tytuły pozostałych ( o ile zmian nie będzie ) - The Winds of Winter, A Dream of Spring

BeeMeR - Nie 07 Lip, 2013 20:31

Akaterine napisał/a:
Na wikipedii jest 7, z czego 6 jest dokładniej opisanych, więc zakładam, że 7 jeszcze nie wyszła, ale 6 chyba zaspokoi moją ciekawość ;) .
Oj, raczej zaostrzy ciekawość, zostawiając większość postaci w nierozwiązanej sytuacji jak to Martin lubi: tj. zaginionych, w potrzasku, uznanych za zmarłych itp. - nawiasem ma bardzo bollywoodzkie podejście do uśmiercania bohaterów - jeśli kogoś publicznie nie spalą tylko zaginie/tajemniczo zginie to jest wielkie prawdopodobieństwo, że wróci :lol: A jeśli kogoś spalą to i tak może wrócić, bo czemu by nie :P (swoją drogą to już się robi więcej niż przewidywalne :roll: )

Akaterine napisał/a:
Jeszcze mam pytanie - czy sezon serialu odpowiada np. jednej części sagi?
Pierwsze dwa sezony na pewno odpowiadają kolejnym tomom powieści i są dość wierne - w trzecim zaczyna się wariacja na temat - raz, że powieści robią się dłuższe, dwutomowe, dwa, że komplikuje się tok narracji (w jednym tomie występuje część bohaterów, w następnym druga część). Coraz też dochodzą nowi bohaterowie i miejsca akcji - trochę zbyt dużo grzybków w barszczu według mnie - w każdym razie ja się ogromnie cieszę, że się skusiłam na książki, bo są znacznie obszerniejsze w tłumaczeniu zawiłości co kto komu i dlaczego, a niejeden spisek jest po prostu bardziej pikantny niż wywalenie wszystkiego "kawę na ławę" w filmie - acz rozumiem, że widz musi dobrze wszystko zrozumieć, więc mu się podaje na tacy - tj. Martin tez podaje wyjaśnienia, ale niejednokrotnie dwa tomy później ;)
Eeva - Pon 22 Lip, 2013 10:40

Zabrałam się za drugi tom Uczty dla Wron i z przykrością muszę stwierdzić że kompletnie pozbylam się złudzeń co do pięknego i romantycznego połączenia Sansy i Sandora ;-)
Za to mocno mi brakuje Tyriona i nie mogę się doczekac aż znowu się pojawi.

BeeMeR - Pon 22 Lip, 2013 15:04

Mnie się śniło niekoniecznie romantyczne acz wielce interesujące połączenie Brienne i Jaimego :rumieniec: , acz też nie mam złudzeń w tym temacie ;)
Skończyłam obecny serial, czekam na następny (ale bardziej na książkę) - nawiasem, czy dla kogoś też było tak strasznie absurdalne to, że wszyscy niema Dzicy Ludzie za murem chodzą z gołymi głowami po tej wiecznej zmarzlinie? :roll:

Eeva - Pon 22 Lip, 2013 15:07

BeeMeR napisał/a:
Dzicy Ludzie za murem chodzą z gołymi głowami po tej wiecznej zmarzlinie?

Ha! Też o tym myślałam!
BeeMeR napisał/a:
acz też nie mam złudzeń w tym temacie

Ja jeszcze się łudzę :-)

Yvain - Pon 29 Lip, 2013 17:45

http://www.geekweek.pl/ga...duzym-zblizeniu piękne, ogromna praca została w nie włożona :mrgreen:
Eeva - Wto 30 Lip, 2013 08:27

o woooow, niesamowite
Deanariell - Wto 30 Lip, 2013 17:19

Ale cuda! :opad_szczeny: :thud: :slina:
Anonymous - Śro 31 Lip, 2013 10:13

Romantyczne połączenie Sansy i Gregora, romantyczne połączenie Jamiego Lanistera i Brienne , czy wy na pewno tą samą książkę co ja czytam. Wszak to nie Moda na Sukces !!!