To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP

Ulka - Pią 13 Lip, 2007 00:36

Co prawda jestem daleko w tyle jeśli chodzi o książki a jeszcze dalej jeśli chodzi o filmy (obejrzałam tylko 1 część :-P ) ale jestem ciekawa wszystkich nowinek. Harry, mogę prosić szczegóły na pw?
Harry_the_Cat - Pią 13 Lip, 2007 00:42

Wysłałam, chociaż, jesli nie czytałas Zakonu, to ta informacja jest trochę ten... bez zbyt wieklkiego znaczenia ....
Harry_the_Cat - Pią 13 Lip, 2007 00:46

Ja to tak własciwie musze isc spac, ale znalazłam na YT scenkę - Dumbledore wita Umbridge w szkole: http://pl.youtube.com/watch?v=BRIYa1HO8qo
Ulka - Pią 13 Lip, 2007 00:48

Dzięki:) Zakon jeszcze czytałam. Powiedzcie mi jeszcze, czy to uzasadnione by nie przeczytawszy 6 części czuć się tak nie w temacie jak ja się czasem czuję słuchająć rozmów i teorii? Tak wiele nowych rzeczy wyszło tam na jaw? (Pominąwszy fakt, że o pewnych wiem z Waszych min rozmów) :-)
Harry_the_Cat - Pią 13 Lip, 2007 00:51

No tak szczerze to ... TAK. Szósta część jest baaaaardzo ważna.
Admete - Pią 13 Lip, 2007 09:16

Harry napisz mi tę spoilerową informację na priwa, dobrze? Ja bez tych spoilerów nie moge życ ;-)
Anonymous - Pią 13 Lip, 2007 11:23

ja to ciekawa jestem cyz w mieđcinie gdyie diabe mwi dobranoc pusycy bey dubbingu a jak nie to chzba si bdyie tryeba uda do duego miasta
praedzio - Pią 13 Lip, 2007 11:26

Podobnie, jak u mnie... :roll:
Wow, kaśku! Literki ci się roztańczyły...! :lol:

Agn - Pią 13 Lip, 2007 11:41

Kicia, a ja też poproszę o tego spoilera filmowego, co sobie będę żałowała...
Caroline - Pią 13 Lip, 2007 11:49

Jeśli ktoś zamierza kupić Harry'ego w oryginale to może zainteresuje go oferta merlina, twarda oprawa, obie wersje (dorosła i dzieckowa) za 86 zł.
Zadzwoniłam do merlina (gorączka potterowa ciężko się objawia :) ) spytać, czy będzie można w sobotę odebrać książkę osobiście w jednej z ich księgarni, pani powiedziała, że tak :D

Harry_the_Cat - Pią 13 Lip, 2007 18:24

Caroline napisał/a:
Jeśli ktoś zamierza kupić Harry'ego w oryginale to może zainteresuje go oferta merlina, twarda oprawa, obie wersje (dorosła i dzieckowa) za 86 zł.
Zadzwoniłam do merlina (gorączka potterowa ciężko się objawia :) ) spytać, czy będzie można w sobotę odebrać książkę osobiście w jednej z ich księgarni, pani powiedziała, że tak :D

Extra. Musze plan opracowac bo juz czas nagli!

PW wysłane.

Anonymous - Pią 13 Lip, 2007 18:41

Może weźcie załóżcie osobny temat bo mi się smak robi :rumieniec: , i już szukam argumentów dla rodziców primo nowa książka, secundo po angielsku.
Myślicie, ze to będzie dobre, "To koneiczne dla mojej edukacji językowej"
Albo aby odciąć się od nowinek powinnam odciąć się od internetu do polskiej premiery

Gunia - Sob 14 Lip, 2007 09:37

Jeszcze raz Was ostrzegę przed ofertami na Merlinie, bo w zeszłym roku zamówiłam w preorder i nie dość, że nie doszło na czas (w dniu premiery), to jeszcze cena była jak na okładce, podczas gdy można było w sklepach kupić dużo taniej.
Harry_the_Cat - Sob 14 Lip, 2007 13:41

Avki:

Admete - Sob 14 Lip, 2007 13:48

:rotfl: Rewelacyjne - zastanawaim się nad 3 i 6 ;-) Tyle, że na razie nie wiem, kiedy będę czytać. Zawsze moga się jednak przydać.
Sprawdziłam i grają w krakowskim Multikinie HP z napisami :-)

Gunia - Sob 14 Lip, 2007 13:49

Czy mogłabym prosić o jakiego Dumbla na czas premiery? <szczerzy prosząco zęby>
Harry_the_Cat - Sob 14 Lip, 2007 14:47

Gunia napisał/a:
Czy mogłabym prosić o jakiego Dumbla na czas premiery? <szczerzy prosząco zęby>

To podeślij jakieś zdjęcie, bo ja nie mam żadnego ;)

Gunia - Sob 14 Lip, 2007 14:49

Najbardziej podoba mi się to:
.

Harry_the_Cat - Sob 14 Lip, 2007 14:52

Zapisałam, zobaczę co wyjdzie ;)
Gunia - Sob 14 Lip, 2007 14:53

Dzięki. :D
Pemberley - Nie 15 Lip, 2007 14:36

Obejrzalam film numer 5.
Sredni, wiecej nie da sie powiedziec. Zamiast magii sa efekty komputerowe i niestety widac, ze to sa efekty komputerowe...
Aktorzy sa swietni, nawet jesli niektorzy tylko migaja po ekranie i musze powiedziec, ze mlodziez sie bardzo podciagnela aktorsko.
Historia jest faktycznie ciemna, sa momenty, kiedy chce sie zawolac " wiecej swiatla" , kilka slabych zartow ala Disney, chociaz w ksiazce byly gotowce, wytarczylo przejac nastepne zdanie, sporo skrotow fabuly i osob i w sumie ksiazka opowiedziana bardzo powaznie, co akurat jest dla mnie na plus tego filmu, ze potraktowano cala historie z calym szacunkiem, ale wychodzac z kina to nie bardzo wiadomo, co ten film mial powiedziec- byl raczej preludium do kolejnej rozgrywki niz - jak dotad - uosobialoby przeslanie jednej powiesci.
No i dla mnie bylo to pozytywne, ale publicznosc nie bardzo dawala sobie rade z tym filmem, mialam w kinie sporo mlodziezy i jeszcze wiecej doroslych, dzieciaki mialy glosna glupawke nawet na scenach tortur, od glosnego rechotania do rzucania popcornu , niektorzy dorosli to wybiegali po kilka razy. :shock:
Mysle, ze naladowanie emocjonalne tego fimu jest malo pozytywne, ksiazka jest tez dosc trudna, ale Rowling rozbija ten ciezar wieloma dialogami i opisami, film nie unikl niestety tej pulapki.

Koncowa walka wyroznia sie na tle tego filmu bardzo pozytywnie i mimo nasuwajacych sie automatycznie skojarzen z Gwiezdnymi wojnami jest jego najwiekszym atutem. Calosc w ministerstwie bardzo dobrze sie oglada i swietnie przemyslane efekty :oklaski: Szkoda ze autorzy filmu tak na tydzien przed premiera siodmego tomu postanowili ukrocic spekulacje zwiazane z mozliwym powrotem Syriusza. Czyzby reka pani Rowling??

Brakow jest mase, dla mnie osobiscie zabraklo porzadkow w domu Blackow, oczywiscie nie da sie wszystkiego zawrzec, ale momentami historia jest przez to odklepana od punktu do punktu i czasami zadaje sie pytanie dlaczego, co...
No " bombarda maxima " po prostu..

Mam nadzieje, ze bedziecie miec lepsze towarzystwo w kinie, zycze wam udanego seansu :party:

Admete - Nie 15 Lip, 2007 14:44

Ja się wybieram na wersję z napisami, więc siłą rzeczy widownia będzie trochę starsza i poważniejsza. Dobrze jest też chodzić na maksymalnie późne seanse - w tym wypadku to bardzo pomaga, bo częśc dzieciaków nie pójdzie tak późno :-)
Harry_the_Cat - Nie 15 Lip, 2007 18:06

Kupiłam sobie soundtrack z HPOOTP. Miły dla ucha, ale nie porywający ;)

i jeszcze: SPECKULACJE nt obsady HP6:

Jim Broadbent jako Horacy Slughorn,
Bill Nighy jako Rufus Scrimgeour,
Daniel Day-Lewis jako Marvolo Gaunt,
Kristin Scott Thomas jako Narcyza Malfoy,
Ian McShane jako Fenrir Grayback,
Michael Sheen jako Minister Anglii.

z naciskiem na spekulacje ;)

kolejny edit:

Harry Potter & North and South

Pemberley - Pon 16 Lip, 2007 10:28

Wieczor autorski z nocy 20 na 21.7 bedzie transmitowany na oficjalnej stronie wydawnictwa. Jest mozliwosc chatu z p. Rowling i tam tez mozna znalesc wygaszacze ekranu i inne gadzety..:
http://www.bloomsbury.com/jkrevent/
http://www.bloomsbury.com/swot/

praedzio - Pon 16 Lip, 2007 10:52

Harry_the_Cat napisał/a:
Harry Potter & North and South

:rotfl: :rotfl: :rotfl: