To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

ŁukaszG - Sob 18 Paź, 2008 17:34

Sprawa nie jest pilna, pozostawiam otwartą na tydzień... w przyszły weekend coś zdecydujemy, może rzeczywiście "pobawimy się" w przenoszenie wybranych wątków, stworzymy jakieś archiwa...

Miłego weekendu
Pozdrawiam
Luc

Admete - Sob 18 Paź, 2008 19:08

Ja z tego wyszukiwania nigdy nie korzystałam, nawet nie wiedziałam, że istnieje. Myslę, że powinny się głównie moderatorki wypowiedzieć, bo to one by ewentualnie pracowały przy tej drugiej opcji. Jak dla mnie to mozna tabele wyczyścić.
Caroline - Sob 18 Paź, 2008 19:09

Łukasz, a jesteś w stanie stwierdzić, które działy forum są najbardziej obciążone? Może rozwiązaniem na początek będzie krytyczne przejrzenie tych wątków pod kątem dużych obrazków etc.
Na razie forum chodzi dobrze, ale nie ma sensu odkładać porządków, prędzej czy później trzeba będzie to zrobić.
Chyba tylko raz korzystałam z opcji wyszukiwania na forum, więc moja pierwsza myśl była "wywalić!", ale skoro się przydaje :roll:

Aragonte - Sob 18 Paź, 2008 19:18

Ja w sumie sporadycznie korzystam z opcji wyszukiwania, ale jeśli większość zechce ją zachować, to nie upieram się.
Tak czy siak, na pewno przydałaby się czystka w dziale "Na każdy temat". Sporo rzeczy tam się szybko dezaktualizuje. Jakby co, mogę na jakiś czas wystąpić tam w roli moda-czyściciela :)

praedzio - Sob 18 Paź, 2008 20:50

Rzadko korzystam z wyszukiwania, może dlatego, że jestem już dosyc dawno na forum i po prostu pamiętam, gdzie co było. Pewnie gorzej jest z nowymi użytkowniczkami. Jak dla mnie, można wyczyścić tabele.

A w ogóle to nie zauważyłam żadnych problemów z forum. :D

aneby - Sob 18 Paź, 2008 20:57

Nowe (to jest ja ) nawet nie wiedziały, że jest coś takiego :rumieniec:
Mnie to nie potrzebne ....

Tamara - Sob 18 Paź, 2008 21:20

Patrz post powyżej :ops1:
Aragonte - Sob 18 Paź, 2008 23:40

Mag13 napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Tak czy siak, na pewno przydałaby się czystka w dziale "Na każdy temat". Sporo rzeczy tam się szybko dezaktualizuje. Jakby co, mogę na jakiś czas wystąpić tam w roli moda-czyściciela :)

OMG! :zalamka: Doznałam na własnej skórze! I nic ze mnie nie zostało. Cud, że żyję! :wink:

Wiedziałam, że zareagujesz :lol:

A co do czyszczenia lub nie - no cóż, to zależy, czy traktujemy to forum jako ewentualne pole pracy przyszłych socjologów. Ja podchodzę do niego bardziej użytkowo i doraźnie, przyznaję :)

Harry_the_Cat - Sob 18 Paź, 2008 23:47

Popieram Aragonte.
Gunia - Nie 19 Paź, 2008 00:52

Wg mnie też lepiej wyczyścić te bazy, co nie zmiena faktu, że w bieżących wątkach przydałby się czystki. Z tej opcji korzystałam jedynie parę razy i to bez zbytnich rezultatów. Może zresztą dałoby się wyczyścić tabele do pewnego momentu - powiedzmy rok wstecz? No i czy pomogłoby pozbycie się tych postów, które znikły przy przenosinach i starszą teraz pustkami?
Calipso - Nie 19 Paź, 2008 10:19

praedzio napisał/a:
jestem już dosyc dawno na forum i po prostu pamiętam, gdzie co było. Pewnie gorzej jest z nowymi użytkowniczkami. Jak dla mnie, można wyczyścić tabele.

A w ogóle to nie zauważyłam żadnych problemów z forum. :D

Jestem krótko na forum :wink: Ale pod resztą wypowiedzi mogę sie podpisać :-D

ŁukaszG - Nie 19 Paź, 2008 14:02

Caroline napisał/a:
Łukasz, a jesteś w stanie stwierdzić, które działy forum są najbardziej obciążone?

Teoretycznie tak, ale wymagało by to dość sporo nakładu pracy z mojej strony, ponieważ zawartość wszystkich postów trzymana jest w jednej tabeli (jak nie trudno się domyślić, jednej z większych). Podział na poszczególne fora/wątki odbywa się za pomocą przyporządkowanych liczb, których znaczenie "przetrzymywane" jest znowu w innych tabelach... Myślę, że analiza tego wszystkiego mogła by okazać się nieadekwatna do wyników mojej pracy, tym bardziej, że operowałbym tylko na liczbach, nie oceniając merytorycznej zawartości wątków.
Dużo wydajniejszą metodą może się okazać po prostu porównanie ilości postów w danym wątku, które może ułatwić decyzję, od czego warto zacząć.

Gunia napisał/a:
Może zresztą dałoby się wyczyścić tabele do pewnego momentu - powiedzmy rok wstecz?

Jest taka możliwość. Kolejne posty pojawiające się na forum, mają przydzielane kolejne numery niezależnie od ich lokalizacji tematycznej. Mogę bez większego problemu wyznaczyć numer postu napisanego np. 1 października 2007 roku i w tabeli związanej z wyszukiwaniem wyczyścić rekordy dla wszystkich starszych postów niż ten z daty granicznej, praktycznie za pomocą jednego zapytania sql. Jest to jakieś tymczasowe rozwiązanie problemu, bo operacja ta może zmniejszyć bazę o około 25-30%.

Gunia napisał/a:
No i czy pomogłoby pozbycie się tych postów, które znikły przy przenosinach i starszą teraz pustkami?

Ich skasowanie nie wpłynie na wielkość bazy, to puste posty, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abym przy okazji zrobił z tym porządek.

Jak już wspomniałem wcześniej, zajmę się tym raczej za tydzień, ale już teraz zaczynam się zastanawiać, czy może rzeczywiście nie będzie dobrym rozwiązaniem wyczyść tabele do szukania w pewnym okresie plus znaczące przeczyszczenie kilku "nietematycznych" czy zdeaktualizowanych wątków w dziale Na każdy temat czy Organizacyjnych.

Luc

Caitriona - Nie 19 Paź, 2008 15:21

Osobiście w ogóle nie korzystam z wyszukiwarki, więc dla mnie może jej nie być.
Gunia napisał/a:
że w bieżących wątkach przydałby się czystki

Popieram. Np temat co warto zobaczyć w tv itp. można nieco odchudzić ;)

Gunia - Nie 19 Paź, 2008 17:07

Caitriona napisał/a:
Gunia napisał/a:
że w bieżących wątkach przydałby się czystki

Popieram. Np temat co warto zobaczyć w tv itp. można nieco odchudzić ;)

I dodatki do gazet... Wiem, ostatnio się z tym zagapiłam.

Harry_the_Cat - Nie 19 Paź, 2008 21:27

Dodatki, Guniu, to możesz po prostu chyba całe prawie wyciąć, nie?
Anaru - Nie 19 Paź, 2008 23:57

Ja nie lubie wywalania postów niemerytorycznych :mrgreen: , bo czasem mi się zdarza, że włażę w jakiś dotychczas nieczytany wątek i czytam. Nie chodzi mi tu oczywiście o czysto i informacyjne posty typu nowy film w gazecie wtedy i wtedy, tylko takie ogólne, fajnie sie to czyta z perspektywy czasu. Zresztą w ogóle nie lubię strzyżenia wątków... :roll: Czyta sie potem odpowiedzi na coś, czego nie ma czy zawieszone w próżni pytania... :roll: Ale to moje takie subiektywne podejście.
Z wyszukiwarki nie korzystam, korzystałam chyba raz czy dwa, ale nie zadziałało mi tak, jak powinno, więc zignorowałam. I tu się zgadzam - można chyba te tabele (cokolwiek by to było), wyrżnąć ;)

BeeMeR - Wto 21 Paź, 2008 09:25

Anaru napisał/a:
Ja nie lubie wywalania postów niemerytorycznych :mrgreen: , bo czasem mi się zdarza, że włażę w jakiś dotychczas nieczytany wątek i czytam.
Ja też - ale merytorycznych - zwłaszcza, jak akurat obejrzę film czy serial, o którym wcześniej były dyskusje - jestem zdecydowanie przeciwna czystkom w wątkach merytorycznych, wyjątkiem są puste posty.
Organizacja Forum jest tak przejrzysta, że z Wyszukiwarki nie korzystam (nawet nie wiedziałam, że jest :rumieniec: ), a w razie czegoś zawsze można zapytać gdzie coś jest i jakaś litościwa dusza zawsze podpowie :mrgreen: - tak już mi się zdarzało :mrgreen:

Natomiast watki niemerytoryczne, dezaktualizujące się spokojnie można przetrzepać - najlepiej bez wielkiego nakładu pracy kogokolwiek - np. od jakiejśtam daty.

asiek - Wto 21 Paź, 2008 12:14

Harry_the_Cat napisał/a:
Czy tylko ja nie wiem na czym polega wyszukiwanie ?
(==> widać, że da się bez niego funkcjonować ;) )

Ja też nie wiem. :rumieniec: ...Chyba raz usiłowałam coś namierzyć za pomocą wyszukiwarki i poniosłam klęskę. :wink: ....Szybciej poszło "na piechotę". :wink:

trifle - Śro 22 Paź, 2008 23:34

To i ja dołożę głos - z wyszukiwania nigdy nie korzystałam, mogłoby go nie być jak dla mnie.
Gosia - Czw 23 Paź, 2008 17:25

Czy tylko ja korzystam z wyszukiwarki ? :rumieniec:
Gosia - Czw 23 Paź, 2008 18:11

Czy to oznacza, ze jestem bardziej zaawansowana? :-P
Harry_the_Cat - Czw 23 Paź, 2008 18:20

Mag13 napisał/a:
Jo!
W amnezji.... :wink:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Gosia - Czw 23 Paź, 2008 18:22

Nie, technicznie :foch2:
Anaru - Czw 23 Paź, 2008 19:02