To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Świat według Marvela

Agn - Śro 18 Maj, 2022 05:09

Boje sie, ze z Adamczykiem to tak bedzie jak z Musialem w "Wiedzminie" - mozna go bylo nie zauwazyc.

Na reklamach D+ smigaja marvelowi bohaterowie. Moze wiec tam beda te wszystkie seriale? :trzyma_kciuki:

annmichelle - Śro 18 Maj, 2022 11:53

Agn napisał/a:
Boje sie, ze z Adamczykiem to tak bedzie jak z Musialem w "Wiedzminie" - mozna go bylo nie zauwazyc.

Oj, był, był widoczny, chyba w każdym odcinku i miał swoje kwestie. :mrgreen:
Padłam, gdy nucił "Chwała na Wysokości" przygotowując się do skoku (tuż przed świętami).
No i jeszcze to:
"You are kidnapped, rozumiesz? You are our hostage, rozumiesz to?!" :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Zagrał dresa jak się patrzy! :mrgreen:

Generalnie "Hawkeye" najlżejszy z tych wszystkich czterech seriali.
Nic wielkiego, do obejrzenia na jeden raz.
A ostatni odcinek to parodia Bondów, "Szklanej pułapki" i "Kevina w Nowym Jorku". :mrgreen:
A z Jeleny taka Czarna Wdowa, że śmiechu warte. :wink:

Co mnie jednak irytuje w tych serialach (chyba w każdym z tych czterech była przynajmniej jedna taka sytuacja, a w "Hawkeye" jest ich kilka(naście)? Ze gdy jest pojedynek pani vs pan to facet dostaje oklep. :roll:
Nieważne, że może to być np. wyszkolony bandzior, który na oko waży 2, a nawet 3 razy tyle co pani. I nie chodzi mi o panie z jakimiś mocami, ale o zwykłe "człowieki". :wink:
Taaaa.....
Wystarczy wyobrazić sobie walkę dwóch facetów, gdzie jeden waży 60 kg, a drugi 90. I mowa o dwóch mężczyznach.
Wiem, marvel, ale jednak razi mnie to, gdy szczupła babka rzuca 120 kg killerem, a jej cios go powala, tymczasem gdy on ją tlucze, to tylko otrząśnie włosy i jest gotowa walczyć dalej. :rotfl:

Agn napisał/a:
Na reklamach D+ smigaja marvelowi bohaterowie. Moze wiec tam beda te wszystkie seriale? :trzyma_kciuki:

No ja właśnie oglądałam je na DisneyPlus, więc dlaczego miałoby ich nie być, jak platforma wejdzie do Polski? :mysle: U mnie w jakiejś połowie są nawet dostępne polskie wersje językowe.

annmichelle - Sob 21 Maj, 2022 22:45

Agn napisał/a:
Eternals
(...)Kurcze, serio nie wiem, co opowiedziec o filmie.

Od siebie powiem tak - do pewnego momentu oglądało mi się nawet w porządku, ale końcówka jest beznadziejna - bez sensu, bez logiki, zrobiona "na chybcika".
Cały film nie pasuje mi do dotychczasowego świata marvelowskiego, bo ociera się o boskość i siły twórcze wszechświata.
A jednocześnie jest prosty, żeby nie powiedzieć prostacki i popcornowy.
To już dla mnie za dużo.... :roll:
Mam nadzieję, że jeśli powstanie kontynuacja to nie będzie zahaczać o świat avengerski, bo kompletnie do niego nie pasuje.

annmichelle - Pią 24 Cze, 2022 23:53

Obejrzałam:
Agn napisał/a:
Doktor Strange w multiwersum obledu

(...)pierwsza sprawa - nie mam dostepu do WandaVision, wiec tego nie widzialam, kolezanka z ktora bylam w kinie ow serial widziala. Dlatego ona zapewniala mnie, ze postepowanie Wandy ma sens. Bo dla mnie jej motywacja jest z d. wzieta, sorry, ja tego nie czulam.
Spoiler:
W ktoryms z uniwersow zobaczyla, ze ma dzieci, wiec postanowila zostac ich matka. Super. :roll:

Agn, nie wiem, czy już widziałaś (od w/w posta) "WandaVision"? :mysle:
Bo jeśli tak, to wiesz, że
Spoiler:
to nie było tak, że Wanda "zobaczyła" siebie i dzieci w jednym z uniwersów. Ona "żyła" tym życiem z mężem i synami w mieście, które sterroryzowała (w serialu).
Dlatego chce to odzyskać.
Jej motywacja w tym filmie jest logiczna, choć kto oglądał "Endgame" i teraz "Multiversum", bez serialu po drodze, to rzeczywiście może to być naciągane.

Co do filmu to było ok, efekty specjalne super.
Podobały mi się smaczki jak w jednej z rzeczywistości zamiast kapitana Ameryki mamy kapitan Carter, a kapitan Marvel jest koleżanka pilotka kapitan Marvel z "naszej" rzeczywistości. Wiem, brzmi skomplikowanie :mrgreen: , ale kto widział ten wie.
Co do fabuły to zobaczymy, jak to się wszystko będzie dalej toczyć i czy marvelowski świat znów zbuduje jakiś wspólny cel, czy będą to raczej filmy niepowiązane ze sobą.

Caitriona - Pon 27 Cze, 2022 18:23

Obejrzałam Morbiusa, słabe to niesamowicie. Jared Leto, ja mam z nim problem, bo nie widzę jego talentu, jest drętwy, scenariusz leży, nic ciekawego. Efekty ładne. Wsio.
Agn - Wto 28 Cze, 2022 07:26

Tez nie przepadam za Leto. Nic nie poradze. "Morbiusa" wciaz nie widzialam.
BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 09:40

Obejrzeliśmy z Adamem Doktora Strange - całkiem sympatyczne łubudu ;)
Adam zachwycony magicznym płaszczem i wizualną stroną.
Mnie osobiście modyfikacja miasta kojarzyła mi się z Mrocznym Miastem, które lubię :serce:

annmichelle - Śro 29 Cze, 2022 09:46

BeeMeR, a planujecie obejrzeć też "Dr Strange i multiversum obłędu"?
Nie wiem, w jakim dokładnie wieku jest Twój syn, ale film jest dosyć brutalny jak na produkcje Marvela i trochę obrzydliwy (np. zombie).

BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 09:58

11 lat, dzięki za ostrzeżenie. :kwiatek:
Na pewno nie planuję obejrzeć z nim wszystkiego ale nie bardzo się znam na marvelach - pamiętam, ze podobal mi się Iron Man i Avengersi, wynudziłam się zaś na Thorze.
Chętnie przyjmę podpowiedzi co na początek - właściciel to był jego pierwszy Marvel i to tak dość przypadkowo wybrany :wink:

annmichelle - Śro 29 Cze, 2022 11:02

Nie będę polecać, "które są najlepsze", bo mnie np. pierwsze dwa Thory nie odrzuciły, jak np. trzeci. :-P
Kwestia gustu. :wink:
Poza tym np. film "Avengers" opiera się na "Thorze", więc oglądanie go bez znajomości Lokiego, Asgardu, pierwszych dwóch kamieni - no słabo, żeby to ogarnąć i także późniejsze wydarzenia.

Najlepiej zacznij z nim oglądać od początku :mrgreen: (czyli jak chronologicznie się ukazywały) - raz, że to się wtedy ogląda jak serial i wszystko ma "ręce i nogi", nie jest chaotyczne, widzi się, że od pierwszego kapitana Ameryki to będzie dłuższa i głębsza historia, a nie tylko kolorowe nawalanki :wink: , dwa - Twój syn ma pewnie inne oczekiwania, co innego mu się podoba niż mamie czy tacie i np. marvele, które Tobie nie podeszły mogą być jego ulubionymi. :-)
Poza tym fajnie, jak Twój syn pozna najpierw wszystkich głównych bohaterów i ich historie. To buduje przywiązanie do postaci i rozumienie ich postępowania.
Taki tam walor wychowawczy. :mrgreen:

Miłego oglądania!

BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 11:36

Mnie pierwszy Thor (nie oglądałam następnych) nie odrzucił, tylko znudził, ale to samo powiedziałam wzoraj Adaśkowi, gdy po napisach pojawił się Thor na kuflu piwa u Doktora Strange'a - że Thora jak Thora, ale Lokiego trzeba poznać :P

annmichelle napisał/a:
Twój syn ma pewnie inne oczekiwania, co innego mu się podoba niż mamie czy tacie i np. marvele, które Tobie nie podeszły mogą być jego ulubionymi.
Ależ ja to wiem od dawna ;)

On już jest filmowo dość ogarnięty, śmierć filmową znosi ok, fantastykę łyka z lubością, zabili go i uciekł kocha jak jego mama ;) ale nie chciałabym jeszcze żeby wchłaniał za dużo brutalności czy obrzydliwości, bo to jednak jeszcze duże dziecko - więc to są najcenniejsze uwagi, co na razie odpuścić. :kwiatek:
Generalnie taki jest plan - chronologicznie :mrgreen:

Admete - Śro 29 Cze, 2022 11:55

Może Kapitan Ameryka? Nie to, żebym się znała na Marvelach i widziała ich dużo ( całe dwa ;) ), ale pierwszą część o tym bohaterze obejrzałam, bo rozgrywa się w czasie II wojny światowej i ma przez to trochę inny klimat. Musisz tylko sprawdzić, jakie ma oznaczenie wiekowe. Wydaje mi się jednak, że nic tam aż takiego nie było.
praedzio - Śro 29 Cze, 2022 12:03

Rysiek połykający cyjanek i nieco się przy tym pieniący to chyba najbrutalniejszy moment w tym filmie.
annmichelle - Śro 29 Cze, 2022 12:55

Nie, nie - polecam oglądanie chronlogicznie tak jak się filmy ukazywały, a nie wg lat, w których dzieje się akcja. Bo tak drugim filmem musiałaby być "Kapitan Marvel" (akcja w latach 90-tych), a to wprowadzi lekki chaos poznawczy.

BeeMer:

"Iron Man" (2008)
"Incredible Hulk" (2008) jedyny, którego nie oglądałam i nic nie straciłam :-P
"Iron Man 2" (2010)
"Thor" (2011)
"Kapitan Ameryka: Pierwsze starcie" (2011)
"Avengers (2012)
"Iron Man 3 (2013)
"Thor: Mroczny świat (2013)
"Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz" (2014)
"Strażnicy galaktyki" (2014)
"Avengers: Czas Ultrona" (2015)
"Ant-Man" (2015)
"Kapitan Ameryka: Wojna Bohaterów" (2016)
"Doktor Strange" (2016)
"Strażnicy Galaktyki 2" (2017)
"Spider-Man: Homecoming" (2017)
"Thor: Ragnarok" (2017)
"Czarna Pantera" (2018)
"Avengers: Infinity War" (2018)
"Ant-Man i Osa" (2018)
"Kapitan Marvel" (2019)
"Avengers: Koniec gry" (2019)
"Spider-Man: Daleko od domu" (2019)
"Czarna Wdowa" (2021)
"Shang-Chi: legenda dziesięciu pierścieni" (2021)
"Eternals" (2021)
"Spider-Man: No Way Home" (2021)

no i najnowszy "Dr Strange w multiwersum obłędu"

BeeMeR napisał/a:
ale nie chciałabym jeszcze żeby wchłaniał za dużo brutalności czy obrzydliwości, bo to jednak jeszcze duże dziecko - więc to są najcenniejsze uwagi, co na razie odpuścić. :kwiatek:

Eternals, Czarna Wdowa - możecie spokojnie odpuścić.

Dla dzieci - Spider-Many, Ant-Many - ale one też mają mroczniejsze momenty.
Cięższy był np. drugi Thor, Czas Ultrona, Infinity War, Endgame - bo wojna, bo mroczność. Trzeci Kapitan Ameryka porusza tematy relatywizmu moralnego.

W sumie nie wiem na ile 11-stolatek połapie się w czasoprzestrzeni, światach równoległych. :-| Wielu dorosłych ma z tym problemy. Obejrzeć-obejrzą, ale do końca "nie wiedzą o co chodziło" i później żale, że film głupi.

Admete - Śro 29 Cze, 2022 13:43

Nie obejrzą przecież wszystkich, bo to dziecko jest i może sobie obejrzeć który bądź odcinek, jeśli mama pozwoli, a jemu się spodoba 😉 To nie tak, że to jakieś skomplikowane i bardzo istotne historie, że aż trzeba je oglądać chronologicznie i w całości 😉 Żeby akcja była, kolorowo, trochę zabawy, niezbyt brutalnie.
BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 14:07

Na razie zresztą Adama bardziej kręcą kreskówki i Lego Gwiezdne Wojny :wink:
Ale myślę, że w trakcie wakacji obejrzymy pierwsze kilka filmów, pewnie do Avengersów, niekoniecznie wszystkie - w każdym razie dzięki za podpowiedzi :kwiatek:
On się łapie w tematach fantastycznych wcale nieźle, a w komputerowych już niedługo lepiej niż ja :wink:

BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 20:11

Życie szybko zweryfikowało moje plany :lol:
Puściliśmy Iron Mana - Adaś odpadł w ciągu kilku pierwszych minut, afgańskie perypetie zupełnie go nie zainteresowały, poszedł się bawić do innego pokoju :lol:
Niby mówił, żeby go zawołać, jak już Iron Man będzie latał, ale może po prostu jest jeszcze za mały - nic na siłę zatem, jeszcze przyjdzie jego pora na Marvele (albo i nie :P )

annmichelle - Śro 29 Cze, 2022 20:24

BeeMeR napisał/a:
ale może po prostu jest jeszcze za mały - nic na siłę zatem, jeszcze przyjdzie jego pora na Marvele (albo i nie :P )

Może tak być.
Wiesz, ja "dojrzałam" do nich dopiero po 40-tce, :mrgreen: :wink: wcześniej w ogóle mnie nie interesowały.

BeeMeR - Sob 02 Lip, 2022 09:00

Dokończyłam wczoraj Iron Mana a Adam w dużej mierze ze mną - tj. bardzo mu się podobały podniebne akrobacje herosa :excited: , ale całkowicie go nudziły wszelkie rozmowy naziemne :cool:
annmichelle - Pią 08 Lip, 2022 18:46

Dziś premiera w Polsce: https://www.plotek.pl/plo...l#s=BoxMMtCzol2

Agn, planujesz obejrzeć w kinie w najbliższym czasie? :mysle:

W Niemczech premiera była kilka dni temu i recenzje raczej średnie i na minus. A światowe wręcz negatywne.
Co dziwne - fani "Ragnaroka" też wypowiadają się o 4. części raczej krytycznie i dominuje słowo "rozczarowanie".
"Ragnarok" to był dla mnie jeden ze słabyszych marveli, a tutaj ten sam reżyser i znowu niskich lotów gagi, więc poczekam jak będzie na Disney Plus.

Agn - Pon 11 Lip, 2022 21:27

Thor: Love and Thunder a.k.a. The Best of Guns'n'Roses

Rozrywka przednia. Zwłaszcza jeśli ktoś lubi poczucie humoru Taiki Waititi (ja kocham). Do tego świetny soundtrack. I Chris H. w (niemal) pełnej krasie (jeeeeest na co patrzeć :serduszkate: ).
Choć film w sumie o niczym, to jednak fajnie się ogląda. Jest tak absurdalny, że nic tylko się cieszyć. :mrgreen:

Agn - Sob 16 Lip, 2022 11:18

Odpalilam pierwszy (dla mnie pierwszy) serial MCU. Zaczelam do Lokiego. Dopiero pierwszy odcinek, ale ogladalo mi sie super. Tesknilam za Lokim i jego mieszaniem. Ciekawa jestem jak sobie poradzi. :)
annmichelle - Sob 16 Lip, 2022 11:22

Serial "Loki" mi się podobał :-) , bez jakiegoś wielkiego "wow" (ale tak nie mam z żadnym serialem Marvela lub Star Wars), ale przyjemnie się oglądało. :-)
BeeMeR - Nie 21 Sie, 2022 13:28

Nie byłam pewna czy oglądałam Kapitana Amerykę, więc sobie przypomniałam, ten pierwszy (owszem, widziałam kiedyś ;) ). Adaś dołączył i całkiem mu się podobało również, tylko facepalmował się przy występach kabaretowych, że jakże tak można postępować z hirołem, wysyłać na scenę w trykotach ;) Ale późniejsze łubudu przypadło mu do gustu ;)
annmichelle - Nie 21 Sie, 2022 14:10

Baaardzo lubię filmy ze Stevem Rogersem. :-)
Podoba mi się jak aktor podszedł do tej plastikowej, jednowymiarowej, patetycznej postaci, żeby dać jej trochę życia.
No i scenarusze trzech "kapitanowych" filmów są bardzo dobre w porównaniu z innymi marvelami.