Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP
Admete - Sob 07 Lip, 2007 21:06
No tak - głos dziewczynki Może ze smutku, kto wie kogo zabiła Ech lubię 5 częśc - jest taka konspiracyjna z ducha.
Harry_the_Cat - Sob 07 Lip, 2007 21:15
ale jestem zła, że u nas dopiero 27!!!!
Admete - Sob 07 Lip, 2007 21:20
No właśnie, juz po premierze 7 tomu. Troche się będzie dziwnie oglądać - będziemy już pewnie wiedzieć jak cała historia się skończyła.
Harry_the_Cat - Sob 07 Lip, 2007 21:34
Ja to pewnie spać nie pójdę dopóki siódemki nie skończę
Admete - Sob 07 Lip, 2007 21:39
jak już dorwę książke w swoje ręce, to też różnie może być. Jakoś mi się w głowie nie mieśći, że to juz ostatni tom. Pamiętam jak siedem lat temu ( wtedy się u nas I tom pojawił ) kupiłam za 19 zł ( promocja była ) pierwszą część w księgarni Hetmańskiej w Krakowie. A kupiłam, bo wcześniej przeczytałam artykuł w Polityce...
Zedytuje posta - skończyłam w nocy HP 5 - dobrze mi sie czytało oj dobrze. Rowling ma naprawdę niezłe wyczucie w opisywaniu dzieciaków i szkoły. Natknęłam się wczoraj na coś zabawnego. Nie mam pojęcia jak jest w oryginale, ale pan Polkowski przetłumaczył komisję do SUMÓW jako Czarodziejską Komisję Egzaminacyjną - z tego jest skrót CKE - czyli tak jak u nas Centralna Komisja Egzaminacyjna - rozśmieszyło mnie to jakoś
Pemberley - Nie 08 Lip, 2007 14:22
Przeczytalam brutalna recenzje najnowszego filmu, a ze ten recenzent z doswiadczenia mego trafia zawsze w sedno, to juz przestalam sie cieszyc na premiere w czwartek.
Film jest najciemniejszy ze wszystkich, takze w sensie doslownym - nacieszyc sie efektami nie ma jak kiedy , bo Garp czy bezskrzydlate powozace sa w tych ciemnych ujeciach ledwie do rozpoznania i jak na tak drogie efekty podobno niewiele pokazane. Historia zrobiona jak dwojka, czyli skoncentowane na opowiesc i malo w tym wszyskim magii czy mozliwosci rozdziawienia buzki. Recenzent zachwycal sie Umbridge i stwierdzil, ze reszta aktorow nie miala szans sie specjalnie pokazac, graja dobrze, tylko ze ino migaja po ekranie..
Za tydzien pewnie powiem, ze pan mial znow racje
Harry_the_Cat - Nie 08 Lip, 2007 14:35
z tego, co piszesz to dla mnie ok. Efekty nie są chyba najważniejsz, nie? dla mnie najwazniejsza jest opowiesc. A ze film mroczny - no chyba trudno sie dziwic, nie?
A testrale juz pooglądałam w klipach i wiem, ze fajne
Admete - Nie 08 Lip, 2007 14:37
Mnie tam recenzje nie ruszają - sama zobaczę, to stwierdzę Żadna z części filmowych nie była dobra - no może poza trójka. Na pierwszej prawie zasnęłam, na dwójce nie byłam w kinie, bo z dubbingiem to nie zniosę, trójka była niezła - inna od pozostałych. Czwórkę do tej pory przypominam sobie z dreszczem grozy Może to dlatego, że czwartej części cyklu nie darzę sympatią. Jeśli się skupią na opowieści, to dobrze - bo akurat treść 5 bardzo mi odpowiada.
Mimo wszystko jednak oglądam każdą część i całościowo nie jest tak źle zawsze to radośc popatrzec na różnych aktorów, choćby przez chwilę. Mankiety Snape'a - to jest to!
Ja teraz czytam część 6 - scena w domu Snape'a ze złożeniem Wieczystej Przysięgi bardzo dobra.
Pemberley - Nie 08 Lip, 2007 18:17
No coz, mialam nadzieje, ze rezyser i senarzysta wydobeda z tej ksiazki to, czego tam nie ma, czyli film. O ile jedynka czy czworka byla latwa do sfilmowania ( ze az nie rozumiem tych poscigow ze smokiem), to piatka jest wyzwaniem i mialam nadzieje na male momenty typu jedzenie cukierkow czy gaszenie swiecy, jak w trojce, ktore nadaly jej tego magicznego charakteru.
Jesli im to sie nie udalo, to po prostu szkoda.
Harry_the_Cat - Nie 08 Lip, 2007 18:22
Czwórka była Twoim zdaniem łatwa do sfilmowania? Moim zdaniem była bardzo trudna... i częściowo dlatego nie wyszła rewelacyjnie. Za duzo się tam działo i konieczne były bardzo duże skróty.
A ja sobie w międzyczasie taki banerek zrobiłam:
Admete - Nie 08 Lip, 2007 18:24
Ale chyba nie chodzi o Bombonierki Lesera? To ( z mojego punktu widzenia ) mogliby sobie darować. Widziałam fragment z Gwardią Dumbledora i moment wywoływania patronusów był dobry. Luna mi się spodobała. Wiecie co? Ja sobie już teraz wyobraziłam scenę ze Snape'em z tomu szóstego...No tak - możliwe, że po przeczytaniu 7 części już nie będę chciała iść do kina...z żałości.
Próbuję przekonać sama siebie, że rodzinie Weasley'ów nic się nie stanie. Tłumaczę sobie - stracili Percy'ego ( w zasadzie stracili ), Bill poraniony...może już wystarczy? Snape pewnie zginie - to w zasadzie jedyne wyjście dla tej postaci...Bannerek rewelacyjny - już zazdroszcze
Admete - Nie 08 Lip, 2007 18:27
Harry mam prośbę. Czy mogłabyś zrobić jakieś potterowskie avatarki? Dla mnie jakiś z Luną na przykład albo z Lupinem, z Ronem, którego bardzo lubię Mogłybyśmy założyć w dzień premiery ksiązki i filmu.
Harry_the_Cat - Nie 08 Lip, 2007 18:29
Mi się tez Luna bardzo podoba. Ma rewelacyjny głos ta dziewczynka. Scena z patronusami - zgadzam się - świetna. Nie za bardzo mi sie Tonks widzi, ale dam jej szansę. Fajnie moim zdaniem zrobili ministerstwo, z tego co widziałam - mam na myśli scenografię.
Harry_the_Cat - Nie 08 Lip, 2007 18:31
| Admete napisał/a: | Harry mam prośbę. czy mogłabys zrobić jakies potterowskie avatarki? Dla mnie jakiś z Luną na przykład albo z Lupinem, z Ronem, którego bardzo lubię Mogłybyśmy założyć w dzień premiery ksiązki i filmu. |
okej
Z Luną powiadasz? To juz patrzę, co tam mam za zdjątka...
Z Ronem i Lubinem też bardzo chętnie, bo to moi ulubieńcy
Admete - Nie 08 Lip, 2007 18:32
Masz jakieś linki do zdjęc w ministerstwie? Nie widziałam. Umbridge jest tez na pewno świetna. Mówię wam - niestety takie osoby istnieją naprawdę. Cóż bardzo bym chciała mieć mozliwość zareagować jak McGonagall - "Dolores naprawdę nie potrzebujesz cukierków od kaszlu?"
To czekam w takim razie. Widzę, że mamy takich samych ulubieńców
Harry_the_Cat - Nie 08 Lip, 2007 18:37
Zaraz wrzucę tu jakieś zdjęcia z ministerstwa
EDIT:
Pemberley - Nie 08 Lip, 2007 18:44
| Harry_the_Cat napisał/a: | Czwórka była Twoim zdaniem łatwa do sfilmowania? Moim zdaniem była bardzo trudna... i częściowo dlatego nie wyszła rewelacyjnie. Za duzo się tam działo i konieczne były bardzo duże skróty. |
Sure, Paris. Byla bardzo obrazowa i miala mase opisow, ktore az sie prosily o przeniesienia na ekran. Skracanie historii to inna bajka. To byla jedyna czesc, o ktora wiedzialam, ze ja warto zobaczyc w kinie, co do tegorocznej to sie wlasnie zaczynam wahac.
Szosta tez nie bedzie latwa ze wzgledu na mnogosc opowiesci z mysloodsiewni.
Ale jak widze, kazdy w tych ksiazkach widzi cos innego
Admete - Nie 08 Lip, 2007 18:45
Widzę, że zadbali o szczegóły - jest i fontanna i ta wypolerowana drewniana podłoga Dzieciaki wyglądają na zdeterminowane w tym Departamencie Tajemnic
To chyba dobrze świadczy o książkach - jej różne interpretacje. Ja czwórki nie znosze, ale o tym już wspominałam. Moje ulubione części ( książki ) to trójka, piątka i szóstka ( tylko bez wątków miłości nastoletniej ). W cześci 3 uwielbiam Lupina. A polubiłam jeszcze bardziej, gdy przeczytałam fanfiki Nilc na stronie Mirriel nawet lepsze od oryginału, pokazuja Lupina z czasów młodości. W piatce podoba mi się klimat konspiracyjny no i mam okazję nienawidzić Umbridge bardziej niż Sami Wiecie Kogo Szóstka jest rewelacyjna dzięki wspomnieniom z myśloodsiewni.
Spotkałam się już z opiniami, ze filmowej czwórce zaszkodziły skróty.
Harry_the_Cat - Nie 08 Lip, 2007 19:01
| Pemberley napisał/a: | | Sure, Paris. |
nie kumam.....
Anonymous - Nie 08 Lip, 2007 21:11
| Admete napisał/a: | Harry mam prośbę. Czy mogłabyś zrobić jakieś potterowskie avatarki? Dla mnie jakiś z Luną na przykład albo z Lupinem, z Ronem, którego bardzo lubię Mogłybyśmy założyć w dzień premiery ksiązki i filmu. |
a mroczny Snape nie zabłąka się gdzieś tam?
Admete - Nie 08 Lip, 2007 21:23
Wystarczająco mrrroczny?
Anonymous - Nie 08 Lip, 2007 21:32
Admete. Dziękuję. JA jednak kocham tego człowieka.
Admete - Nie 08 Lip, 2007 21:51
To co zakładamy 21 lipca?
Harry_the_Cat - Nie 08 Lip, 2007 21:57
No ja jeszcze nie skończyłam
(<-- a tymczasem taka ginny mi wyszła )
Admete - Nie 08 Lip, 2007 22:03
Jasne, ze nie skonczyłaś - czekamy na kolejne Twoje avatary Jak masz Ginny ( śliczna ), to zrób tez Rona, co?
<-------- A mnie taka Luna
|
|
|