To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie

Caitriona - Wto 24 Lut, 2009 21:09

Ja się tam wciągnęłam w ten serial, po jakiś dwóch, trzech odcinkach już mi się podobał i nadal podoba. Ja lubię takie klasyczne fantasy: bohater, miecz, niepokonany wróg, legenda, podróż, magia. Kurczę, barkuje mi tylko smoka ;) Jak to dziewczyny określiły ten serial jest lekko Xenowaty, ale ja tam go oglądam z przyjemnością. Bardzo lubię Zeda ;) A sam Richard, cóż, na pierwszy rzut oka nie ma wielkiej urody, ale z czasem go naprawdę polubiłam.
Aragonte - Wto 24 Lut, 2009 21:55

A ja nie mogę wyjść z podziwu, jak niewiele ten serial ma wspólnego z książką.
Czytam i czytam ten I tom Seekera, przegryzłam się przez prawie trzysta stron... i zaczęło mi się wreszcie podobać :wink: Tzn. nadal uważam, że można go by napisać lepiej, sprawniej, w bardziej wciągający sposób. Są ciekawe patenty, ale przez te pierwszą połowę chyba autor uczył się rzemiosła.
Ale może ja się czepiam :roll:

Admete - Wto 24 Lut, 2009 23:35

Może kolejne tomy będa lepsze? Ja bym sobie cheęnie to sprawdziła, ale jak już kiedyś wspomniałam, w głównej miejskiej bibliotece nienawidzą fantastyki. Chyba napiszę do nich oficjalny list i zażądam wyjaśnień. Kupuja nawet nowości z głównego nurtu, jakieś sensacje też się trafiaja, mają romansów do ( pardon ) wyrzygania i zero fantastyki.

Ja Seekera lubię w taki niezobowiązujący sposób :-) Podoba mi się pewien rodzaj humoru, który wprowadza Zed. Podoba mi się naiwnośc Richarda. Wątek miłosny jest na razie taki, jaki lubię - nie mogą być razem ;-) Okoliczności przyrody są świetne ( tej prawdziwej ), a inne mają ładną rzeźbę terenu ;-)

Aragonte - Śro 25 Lut, 2009 00:02

Może i będą lepsze, ale musiałabym się w pełni przekonać do Goodkinda i zostać potężnie wciągnięta w tę historię. Zerkam czasem na Allegro i widzę, że po fazie na św. pamięci Jordana (z którego cyklu mam wszystko poza jednym tomem) nastał czas Goodkinda, więc drogo jest :-|
W mojej bibliotece na szczęście mają sporo fantastyki.
Ale w sumie to jakie to ma znaczenie, skoro ostatnio od wszystkiego mnie odrzuca :?

Harry_the_Cat - Śro 25 Lut, 2009 12:38

Oglądam właśnie czwarty odcinek. Chyba najbardziej mi przeszkadza kulawe aktorstwo Seekera i Spowiedniczki :roll:
praedzio - Śro 25 Lut, 2009 13:10

Admete, kiedyś przez ciebie na zawał zejdę. Właśnie zakrztusiłam się herbatą przy "rzeźbie terenu". :rotfl:
Admete - Śro 25 Lut, 2009 13:50

praedzio napisał/a:
Admete, kiedyś przez ciebie na zawał zejdę. Właśnie zakrztusiłam się herbatą przy "rzeźbie terenu". :rotfl:

To stary żart ;-)

Harry_the_Cat - Śro 25 Lut, 2009 13:56

A jeśli o mnie chodzi to Seekera chyba mogę dopisać do listy seriali, przy których się poddałam.
Admete - Śro 25 Lut, 2009 14:03

A ja go wole od Merlina, bo nie znoszę jak mi mity przerabiają ;-) Czarna Ginewra odpada ;-)
Harry_the_Cat - Śro 25 Lut, 2009 14:11

a czy gdzieś było napisane, jaki kolor skóry miała Ginewra? ;)
Sofijufka - Śro 25 Lut, 2009 14:22

no przeciez niebieski - od farby bojowej :mrgreen:
praedzio - Śro 25 Lut, 2009 14:23

Zważywszy na to, że w 8-9 w. ciemnoskóry człowiek za diabła był uważany.. ;)
praedzio - Śro 25 Lut, 2009 14:25

Matko jedyna! Albo przestanę czytać ten wątek przy piciu czegokolwiek, albo przestanę pić cokolwiek w pracy. :mrgreen: Sofi... *wyciera klawiaturę z capuccino*
Harry_the_Cat - Śro 25 Lut, 2009 14:42

praedzio napisał/a:

A to nie wcześniej było? :mysle:

ETA: według Wiki to wczesny wiek 6.

Admete - Śro 25 Lut, 2009 14:43

Tak Harry, Celtowie to byli Afroamerykanie, tylko o tym nie wiemy ;-) Nie da rady - ja tego nie przeskoczę.
praedzio - Śro 25 Lut, 2009 14:46

Harry_the_Cat napisał/a:
praedzio napisał/a:

A to nie wcześniej było? :mysle:

ETA: według Wiki to wczesny wiek 6.

A, sorki, pomylnęło mi się. W 8 czy 9 wieku (nie pamiętam) pojawiła się pierwsza wzmianka o królu Arturze.

Harry_the_Cat - Śro 25 Lut, 2009 14:46

Admete napisał/a:
Tak Harry, Celtowie to byli Afroamerykanie, tylko o tym nie wiemy ;-) Nie da rady - ja tego nie przeskoczę.

Eeee.... no moze się dużo opalali :-P

praedzio - Śro 25 Lut, 2009 14:47

Harry_the_Cat napisał/a:
Admete napisał/a:

Eeee.... no moze się dużo opalali :-P

To by zostali Indianami. :mrgreen:

Harry_the_Cat - Śro 25 Lut, 2009 14:50

No wiesz... Kolumb nie był pierwszy w Ameryce :-P
praedzio - Śro 25 Lut, 2009 14:51

No wiem. :P
Harry_the_Cat - Sob 28 Lut, 2009 00:48

Zerknęłam na Dollhouse - wygląda nawet nie najgorzej, ale jeśli nie będzie jakichś bardziej gwałtownych zwrotów akcji, to może być monotonnie.

Spoiler:
Nie wyobrażam sobie, że przez cały sezon będziemy oglądać co raz to owe wcielenia Echo i po kawałeczku odkrywać jej przeszłość a agent jak-mu-tam będzie przez cały sezon rozwiązywał zagadkę domu dla lalek. Liczę na to, że twórcy mają coś więcej do zaoferowania. Nie przekonuje mnie trochę Eliza Dushku, ale to może dlatego, że jakiś wielki szał panuje na jej punkcie na LJ i już mi się bardzo opatrzyło to jej spojrzenie.

Admete - Sob 28 Lut, 2009 09:00

Nie znam tej aktorki z Dollhouse, za to znam aktora grającego agenta :-) Gra w BSG :-) Myslę, że historia w Dollhouse się rozwinie.
Harry_the_Cat - Sob 28 Lut, 2009 10:14

No właśnie ja też tak właściwie jej nie znam, ale jej twarz pojawia się na każdym kroku
Admete - Nie 01 Mar, 2009 11:23

Juz niedługo będziemy mogły porozmawiać o Ziemi 2. Znalazłam informację, że odcinek 21 nalezy ogladać między 6, a 7.
Harry_the_Cat - Nie 01 Mar, 2009 13:31

Nie wiem, czy o Apparitions to tu, czy w sensacyjnym wątku, więc to może być delikatnie nie na temat. Obejrzałam wczoraj jakieś półtora odcinka (zmęczenie wygrało... dlatego nie do końca drugi) i muszę powiedzieć, że to bardzo dobry serial. Brytyjczycy znają swoje rzemiosło ;) Ciekawy scenariusz (w ogóle fajny pomysł), intrygujące postacie i świetne aktorstwo. Jest momentami nieco brutalnie (a nawet bardzo) i nie wszystko jestem w stanie spokojnie obejrzeć, ale z chęcią będę oglądać dalej (btw - ile to ma odcinków?). Tematyka na pierwszy rzut oka podobna do SPN-owej - bohaterem jest ksiądz egzorcysta (Martin Shaw) - ale klimat i sam pomysł zupełnie inny.
Wielkie dzięki, Admete, za polecenie :kwiatki_wyciaga: