To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne

przecinek - Wto 11 Mar, 2008 14:25

Chciałam polecić wam serial "Life" - historia policjanta który po kilku latach wychodzi z więzienia. Zweryfikowano jego wyrok, okazał się niewinny, dostał kilka milionów odszkodowania, mimo to wraca do pracy w swoim komisariacie jako detektyw. Jako partnerkę dostaje policjantkę po przejściach, jest cały czas obserwowany i wszyscy czekają na jego potknięcie, aby go wyrzucić z pracy, bo stanowi pewne zagrożenie i jest zbyt "medialny". Podejmuje swoją pracę i jednocześnie szuka sprawców morderstwa, za które go wcześniej oskarżono. Niesamowite jest jego podejście do życia, w więzieniu przejął filozofię zen, którą się kieruje na wolności oraz zetknięcie z rzeczywistością, telefony komórkowe, internet itp. są dla niego nowością. A w roli głównej Damian Lewis. Na razie nakręcili 11 odcinków, i są szanse na dalsze.
http://www.youtube.com/watch?v=W_PBTq4zTxc
http://www.youtube.com/wa...feature=related

praedzio - Wto 11 Mar, 2008 14:51

Ooo... Chyba się zainteresuję. Dzięki! :kwiatek:
Caitriona - Wto 11 Mar, 2008 17:44

Oo, chciałabym to zobaczyć... Bardzo lubię Lewisa.
praedzio - Śro 12 Mar, 2008 00:10

Obejrzałam pierwszy odcinek. :D Chyba polubię Charliego Crewsa! ;)
"Ja się wcale nie przywiązałem do tego samochodu!" :rotfl:

Admete - Śro 12 Mar, 2008 07:41

Ja najpierw doczytałam czy robia dalsze serie - podobno robia.
przecinek - Czw 13 Mar, 2008 14:07

Ostatni odcinek zamyka główne wątki sensacyjne, a jednocześnie stawia nowe pytania. Dobry wybieg scenarzystów - serial teraz tworzy pewną całość, ale jakby oglądalność była odpowiednia, to można kręcić nowe odcinki, fabuła już jest.
praedzio - Czw 13 Mar, 2008 15:56

Na razie obejrzałam dwa odcinki i muszę przyznać, że mnie wciągnęło. Bohater jest nietuzinkowy, ma świetne teksty, a jego filozofia... hm... powiedzmy, że często jest w konfrontacji z twardą rzeczywistością. :mrgreen:
Admete - Czw 13 Mar, 2008 16:55

Obejrzałam pierwszy odcinek i bardzo mi się spodobało. Główny bohater jest naprawdę oryginalny i sympatyczny :-) Świetne dialogi, sceny dramatyczne tez dobrze zrobione ( ta pod prysznicem ;-) ).

EDIT:

Obejrzałam drugi i trzeci. Zaczynam żałować, że jest ich tylko 11 :-D W trzecim Charlie sprawił sobie nowy samochód, jeszcze lepszy od tego wcześniejszego. I chyba jest do niego trochę przywiązany ;-) W tym odcinku jest tez miła niespodzianka dla fanek Spn - pojawia sie agent Henrickson ;-)

Admete - Pią 14 Mar, 2008 13:24

Muzyka z 6 odcinka Ashes to ashes:

Tainted Love - Soft Cell
Into the Valley - The Skids
Same Old Scene - Roxy Music (Again??)
Kids in America - Kim Wilde
Vienna - Ultravox
Golden Brown - Stranglers
Ghosts - Japan

Caitriona - Pią 14 Mar, 2008 14:21

Coś znam, w końcu coś znam!! M.in. "Soft Cell": http://www.youtube.com/wa...feature=related

A i tak barzdo mi sie dobór muzyki podoba w tym serialu. Jestem zaskoczona tym, bo lata 80 to nie jest mój ulubiony okres ;)

A co do poprzedniego odcinka myślałam ze padne jak Raymondo odgrywał zaloty w clubie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Admete - Pią 14 Mar, 2008 15:27

Raymondo ma ukryte zalety ;-) Nie oglądałam jeszcze szóstego odcinka, ale bardzo go chwalą :-)
Muzyka jest świetnie dobrana. Ja znam jeszcze Ultravox

http://www.youtube.com/watch?v=X3OaIsqtG64

A to znam chyba od zawsze, choć nigdy nie wiedziałam, kto wykonuje tę piosenkę. Pewnie gdzieś w dzieciństwie słyszałam...

To także nie jest dla mnie nowe, ale ja jestem od Ciebie starsza o całe 10 lat. Jak fajnie posłuchać sobie Kim Wilde, w tamtych czasach nie oglądało sie zbyt wielu teledysków, bo i gdzie. Skarby teraz odkrywam ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=-hWZqllm3mQ

Tego nie znałam, pierwszej piosenki tez nie:

http://www.youtube.com/watch?v=A_e3RbwzzdA

praedzio - Pią 14 Mar, 2008 16:59

O, Admete! Widzę Charliego na twym avku! :lol:
A propo's muzyki z lat 80-tych (aż mi łezka się w oku zakręciła), przypomniała mi sie jedna piosenka z filmu Eksperyment Filadelfia (z moim ukochanym Michaelem Pare :serce2: ):

Sorry, że troszkę nie na temat. :kwiatek:

praedzio - Pią 14 Mar, 2008 18:15

Admete napisał/a:
W tym odcinku jest tez miła niespodzianka dla fanek Spn - pojawia sie agent Henrockson ;-)

Taaa...
... i wzmianka o zmiennokształtnych :P

Admete - Pią 14 Mar, 2008 18:57

Nie mów - też zauważyłaś? To już skrzywienie. Dodatkowo Ted mówił o kojotach jako o stworach ;-)
praedzio - Pią 14 Mar, 2008 19:29

Jako stworach i zmiennokształtnych. :D
Admete napisał/a:
To już skrzywienie.

Pffff... Powiedz mi coś nowego... ;)

Admete - Pią 14 Mar, 2008 19:40

My juz wszędzie dostrzegamy związki z Spn ;-)

EDIT:

Właśnie obejrzałam 11 ( ostatni ) odcinek Life. Wow! Doskonały serial. Pięknie powiązane różne drobne wątki i informacje ze wszystkich odcinków, ciekawe sprawy do rozwiązania, zabawne dialogi i bardzo dobre aktorstwo. Podoba mi się, że wyjasniono jedną sprawę, ale zostawiono jeszcze jakieś tajemnice. Zastanawiam się nawet czy warto robić kolejną serię. Nie zrozumcie mnie źle - to rewelacyjny serial, ale mogą go zepsuć, tak jak zepsuli Prison Break. Psuje jedne ;-)
Jak oni to robią, tam w USA, w Anglii? Znaczy jak robią takie seriale? To chyba nie chodzi tylko o pieniądze. U nas brak przemyślanych scenariuszy. Taka pańcia od M jak mdłość uchodzi za wielka scenarzystkę :zalamka:

Znalazłam listę utworów wykorzystanych w serialu - podobały mi się zwłaszcza pod koniec serii, ale ogólnie były genialnie dopasowane.

Promos

"Dream Awake" by The Frames
"Life" by Our Lady Peace
"No Heaven" by Champion
"I Just Want to Celebrate," by Rare Earth

101 Merit Badge

"Single Sedative" by Eastern Conference Champions. "Last Hero" by Negative (Rewind)
"Dream Awake" by The Frames.
"Jique" by Brazilian Girls. Charlie runs upstairs with a half-dressed woman.

102 Tear Asunder

"John 2:14" by Shivaree. "Free Bird" by Lynyrd Skynyrd.
"Black Honey (Who Made Who remix)" by Mainline.
"Little Miss Saturday Night" by The Old Nationals.
"Hunted By A Freak" by Mogwai.

103 Let Her Go

"Mr. Fate" by Bejamin Diamond.
"Here We K*m" by Molotov.
"Polaris" by Bostich.

104 What They Saw

"Bloody Bunnies" by Gram Rabbit.
"Everybody's Got To Learn Sometime" by Beck.
"Seven" by Will Derryberry.

105 The Fallen Woman

"Face The Day" by Ren Stewart.
"Land Of Jail" by Gram Rabbit.
"It Is Only Love That Lets You Down" by Gene Loves Jezebel.
?. Tattoo parlor.
"Haiku Ten" by Sigmatropic ft Cat Power.
"In The Sun" by Donna De Lory.

106 Powerless

"Buena" by Morphine.
"Going, Going, Gone" by Stars ft Emily Haines.
"Get Lucky" by New Young Pony Club.
"Go" by Sparklehorse ft Flaming Lips.

107 A Civil War

"Daft Punk Is Playing At My House" by LCD Soundsystem.
"Sweet Hour Of Prayer" by Christina Hendricks.
"Kele Lao" by Hooshere. Daria plays Prince of Persia.
"Trans Fatty Acid (Kruder & Dorfmeister remix)" by Lamb.
"Sarah" by The Ketamine Suns
"Pictures Of Matchstick Men" by Camper Van Beethoven.
"Who Are You" by Caution Cat

108 Farthingale

"One" by Aimee Mann.
"Arrogance" by Beth Thornley
"All I Need" by Radiohead.

109 Serious Control Issues

This Voiceless Cry - Harri Lake
"Silent Anymore" by Lisa Witty
Broken Boy Soldier -
Ooh Child - Beth Orton

110 Dig A Hole

Ride - Liz Phair
Ooh La La - Goldfrapp Vintage
Perfect Disaster - Caution Cat
Fleur de Saison - Emilie Simon
Hello Hello I'm Back Again - Shivaree Connie
Gimmie Shelter - Rolling Stones

111 Fill It Up

"El Rodeo" by Kyuss.
"Ahead Of Time" by Teddybears ft Daddy Boastin'.
"Shoot Out The Lights" by X. Crews goes to the Hollis house.
"Killer In Me" by D'amato
"Who By Fire" by Leonard Cohen.
"Sorry" by Gram Rabbit.
"Down Boy" by Yeah Yeah Yeahs.
"Finally" by The Frames.

Admete - Sob 15 Mar, 2008 23:56

To znów ja ;-) Obejrzałam właśnie Ashes to ashes i będę musiała obejrzec go raz jeszcze. Doskonały odcinek. Dorównuje najlepszym odcinkom Life on Mars. W końcu więcej tajemnicy, która tak lubiłam w LoM. Gene Hunt ratujący Alex Drake w rytm piosenki Ultravox to niezapomniany obraz. Jestem pod wrażeniem. I biedaczek chyba sie faktycznie zadurzył w Alex ;-) Normalnie słodki :rumieniec:
Klaun jest naprawde przerażający. Nie dziwie się, że Booth i Sam Winchester ich nie lubią ;-)
Następny odcinek tez zapowiada sie ciekawie - Matthew Macfadyen będzie grać i ktos ma umrzeć...

praedzio - Nie 16 Mar, 2008 20:44

Obejrzałam sobie piąty odcinek "Life". Tak sobie dawkuję je po jednym na dzień i stwierdzam, że są jak pyszne ciastka - chwilę po skończeniu jednego masz ochotę na następne. :D
Muzyka... Tak... Jest znakomita - świetnie oddaje klimat danej sytuacji, wprowadzając też nowe doznania.
Charlie jest niesamowity. A jak iskrzy pomiędzy nim a Constance - jego prawniczką! Aż mnie ciary przechodzą!

Admete - Nie 16 Mar, 2008 20:51

Iskrzy, iskrzy - jest romantycznie przy okazji, choć Charliego trudno nazwać wstrzemięźliwym ;)
Ja mam ochotę na powtórke Life. Może namówię Riellę do wspólnego oglądania.

praedzio - Nie 16 Mar, 2008 21:09

Koniecznie! :D
Najbardziej chyba lubię momenty (poza oczywiście tymi z Charliem i Constance), kiedy Charlie i jego partnerka wkraczają do akcji. W tle leci wtedy świetna muzyka, poziom adrenaliny rośnie i ogólnie jest fajnie. :D

Admete - Nie 16 Mar, 2008 21:24

I jeszcze jak prowadzi samochód ;-) Ten drugi wóz ma całkiem fajny. I zobaczysz, co się z nim stanie ;-) Co ciekawe stopniowo Charlie jest coraz mniej optymistyczny, mimo ż etaka twarz wszystkim pokazuje. W tym więzieniu słodko nie było. Na przykład jakie genialne jest to zakończenie odcinka 5 - jak patrzy w lustro i mówi: "I'm the police". Tak jakby przekonywał sam siebie.
praedzio - Nie 16 Mar, 2008 21:27

Takie dziwne wrażenie miałam w tym momencie. Jakby ta twarz w lustrze nie była twarzą Charliego.
P.S. A tego Romana miałam ochotę ukatrupić. Za kogo on się uważał?!

Admete - Nie 16 Mar, 2008 21:54

A czy to nie ten sam aktor gra w Kronikach Sary Connor? Jest terminatorem :-) Odcinek piąty był bardzo dobry, ten cały wątek z dziewczyną - aniołem mnie poruszył. Natomiast śmiałam się z tego aniołka w samochodze ;)
praedzio - Pon 17 Mar, 2008 07:41

Ja z miny Reese, kiedy Charlie przykleił tego aniołka... :mrgreen:
Tak, tamtego aktora już mieliśmy okazję widzieć w Kronikach Sary Connor i 4400... Cholera, zawsze gra takich skurczysynów... :shock:

Caitriona - Wto 18 Mar, 2008 14:07

Admete napisał/a:
Znalazłam listę utworów wykorzystanych w serialu - podobały mi się zwłaszcza pod koniec serii, ale ogólnie były genialnie dopasowane.

Dzięki Admete! Muzyka jest świetna w tym serialu, idealnie dopasowana. Klka utworów mi się naprawdę spodobało ;)

Cały serial jest świetny! Obejrzałam wczoraj trzy odcinki pod rząd :D Ma i humor i akcję, dobre aktorstwo - coraz bardziej lubię Lewisa ;) Super, po prostu wciąga.