Fantastyka - Gra o tron (TV)
Admete - Czw 17 Maj, 2012 21:24
Ciekawostka Fragmentów mogłabym posłuchać. Nie dla mnie jednak audiobooki, bo ja z tych, którym mysli uciekaja przy słuchaniu tekstu książki. Musze sama czytac inaczej nic z tego. Niestety jest to złe dla moich oczu...
Agn - Czw 17 Maj, 2012 21:35
Ja się właśnie przekonałam do audiobooków. Czasem jak idę po mieście, a mam obsesję książkową... albo na siłowni... tam nie mam jak czytać. A dzięki audiobookom mogę "czytać". No i oczy odpoczywają. A skupić się na treści już nie jest mi tak trudno, jak na początku. Nauczyłam się tego.
Admete - Czw 17 Maj, 2012 21:39
Za długo trwa takie czytanie, nie mam tyle czasu I powiem ci szczerze, że próbowałam, ale to jest takie nużące - jak czytam, to ograniam od razu spory fragment tekstu, a przy słuchaniu dwadzieścia razy pomyślę o czymś innym, a tu kurcze dalej ta sama strona
Aragonte - Czw 17 Maj, 2012 23:24
Admete, mam tak samo
Admete - Pią 18 Maj, 2012 15:47
Może to przypadłość wzrokowców. Nie widzisz, nie istnieje
Agn - Sob 19 Maj, 2012 07:28
Eeeeej, jestem wzrokowcem!
asiek - Sob 19 Maj, 2012 08:19
Oj, też mam problem z audiobookami, tracę wątek, myśl uciekają... nie dla mnie to. Lubię mieć kontakt z literkami.
Choć oczy coraz słabsze, chyba niebawem czekają mnie okulary.
Admete - Sob 19 Maj, 2012 09:05
A mnie niebawem czeka wizyta u okulisty i pewnie grubsze szkła...Aż się boje iść i naprawdę powinnam słuchac audiobooków, a nie czytać.
BeeMeR - Pon 11 Cze, 2012 13:17
U mnie to zależy kto jak czyta. Z komputerowym głosem ma ogromny problem, brak intonacji, zaznaczania głosem znaków interpunkcyjnych itd. Ale jak ładnie ktoś czyta - czemu nie?
wracając do GOT - Starcia królów:
rewelacyjny jest ten młody aktor grający wrednego króla Lanistera - jestem w połowie 2 sezonu i mam ochotę osobiście skręcić mu kark
Fibula - Sob 16 Cze, 2012 16:06
Wrzucam tutaj, ale chyba bardziej przydatna będzie dla czytelników niż widzów: mapa świata Martina
Yvain - Sob 16 Cze, 2012 18:25
Dzięki przyda się.
praedzio - Pią 22 Cze, 2012 09:45
"Wielka" afera wokół 10 odcinka serialu (pierwszy sezon): http://www.filmweb.pl/new...przez+HBO-86218
corrado - Pią 22 Cze, 2012 19:49
Interesujący "przypadek"
BeeMeR - Pon 25 Cze, 2012 13:03
Skończyłam drugi sezon GoT - podobał mi się ale mniej niż pierwszy. Podoba mi się rozwinięcie wątków dzieci Starka, zaraz za nimi ciekawią mnie barwni Lannisterowie. Gdybym miała wybierać, to wybrałabym Tyriona na króla
Chyba wrócę do książek.
Anaru - Śro 27 Cze, 2012 01:10
A ja zaczęłam czytać książkę . Bo mnie tak irytuje mechaniczny "czytacz", że gubię wątki. Nie mam się jak skupić, więc się wzięłam za czytanie osobiste
Jeszcze mnie czeka obejrzenie serialu
No, oni są czuli na tym punkcie
asiek - Śro 27 Cze, 2012 08:02
A przede mną do obejrzenia drugi sezon. Celowo czekałam na jego zakończenie w tv, aby objerzeć całość.
Anonymous - Śro 27 Cze, 2012 09:33
Ja tez i chyba jednak bardziej mi sie podoba niz pierwszy - ale to dlatego, ze tak sie zlozylo, ze wiedzialam jak sie konczy i kto umiera.
Teraz podeszlam swiezutenka niczym stokrotka, nieswiadoma niczym dziecie...
Podoba mi sie lamanie stereotypow - ci teoretycznie dobrzy okazuja sie draniami wiekszymi niz ci zli (jak Robert. Az dziw co do niego przyciagnelo tak szlachetnego czlowieka jakim byl Ed Stark. I dlaczego byl mu tak wierny... Przeciez Joffrey ma wiecej z Roberta, niz Lannisterow...) A ci zli, np. Cersei i Jaime, wzbudzaja litosc i zal. To przeszlosc sprawila, ze dzis sa tymi kim sa teraz. Trudno nie szanowac Lannisterow. Trudno jest lubic niektorych, ale nie da sie ich lekcewazyc i uwazac za slabych i niegodnych szacunku...
Rownie trudno kibicowac ktoremukolwiek z rodow - moze najlatwiej odpuscic Stannisowi, bo postarano sie, aby rzeczywiscie nikt go nie lubil... Stosunkowo latwo jest kibicowac Starkom, ale Lannisterowie maja Tyriona i dzieci, ktore poza najstarszym, wzbudzaja sympatie. Poza tym nie trawie Catelyn (Sansa jest mloda i ewoluuje w ciekawym kierunku). No i Daeneris. Pomimo przynaleznosci do powszechnie znienawidzonego rodu, bylaby najlepsza krolowa - tylko co potem? Co jesli urodzi szalonego potomka? Przeciez przy narodzinach Targaryenow bogowie rzucaja moneta...
BeeMeR - Śro 27 Cze, 2012 13:31
Ja do pierwszego sezonu też podchodziłam tak świeżo i może dlatego mi się spodobał. W drugim już wiedziałam czego się spodziewać - m/w. Ja mam wrażenie, że Sansa byłaby ciekawą królową - ale oczywiście jeszcze nie teraz, tylko jak dorośnie. Daeneris ma w sobie za dużo gniewu, rozgoryczenia, chęci zemsty - trochę jak Cersei - obie tak ukształtowało życie. Generalnie ciekawa jestem co dalej
Aniu, mnie czytacz też odrzucił, potem obejrzałam serial i słucha mi się łatwiej bo już wiem kto, co i jak, a słuchanie utrwala i czasem coś mi wyjaśnia - np. sny Brandona
Admete - Sob 14 Lip, 2012 20:13
Lista aktorów, którzy pojawią się pierwszy raz w GoT s. 3:
http://www.huffingtonpost..._n_1672550.html
Anonymous - Sob 14 Lip, 2012 21:55
| BeeMeR napisał/a: | | Daeneris ma w sobie za dużo gniewu, rozgoryczenia, chęci zemsty - trochę jak Cersei - obie tak ukształtowało życie. |
W chwili rozpoczecia serialu byla niewinna i pelna zycia dziewczyna, ktora w bardzo krotkim czasie zostala zdradzona przez osobe, krtorej ufala bez reszty. Ukochany brat sprzedal ja jak worek ziemniakow za obietnice korony, a mimo to odnalazla szczescie w nowym zyciu i to szczescie zostalo jej pozbawione. Postawila wszystko va banque, ale zostala oszukana i przegrala wszystko - meza, dziecko, ludzi. Zostaly jej tylko smoki. Sadze, ze one sa dla niej tak cenne wlasnie poprzez pewne powiazanie z Drogo.
Mysle, ze to wlasnie ona moglaby najszybciej odnalesc rownowage - ciagle jest jeszcze na poczatku drogi i jest bardziej niezalezna niz Cersei (nie charakterem, a sytuacja zyciowa - Cersei zawsze byla corka sadysty, a potem zona innego sadysty. Jej marzenia zwiazane z malzenstwem zostaly brutalnie zdeptane i ciagle zyla w cieniu - nauczylo ja to wyzszej polityki, ale jednak to inna sytuacja niz Dan, ktora wzrastala wprawdzie w przeswiadczeniu straty, ale jednak przez wiekszosc swojego zycia byla kochana przez brata, krory pod koniec dopiero sfiksowal. Nie byla zterroryzowana - zdominowana, owszem, ale nigdy zrerroryzowana. Potem jakon zona byla w gruncie rzeczy Pania, kobieta Khala, kochana i doceniana). Poza tym jest jeszcze ciagle nieskazona syfem polityki,ciagle jeszcze kieruje sie sercem. Moze ewluowac w zupelnie innym kierunku nic Cersei...
Sadze jednak, ze pokaze pazurki i jakas wredniejsza strone natury...
BeeMeR - Pią 20 Lip, 2012 19:24
| AineNiRigani napisał/a: | | Moze ewluowac w zupelnie innym kierunku nic Cersei... | Oczywiście (ja jestem po drugim sezonie GoT), ale ciągle to jeszcze mała dziewczynka, która trochę już wie o życiu, guzik o polityce, a ambicje i oczekiwania ma ogromne. Pazurki już pokazała parę razy i na pewno posiada je ostre i waha się ich użyć jak ktoś jej podpadnie
Anonymous - Sob 21 Lip, 2012 00:05
I wlasnie dlatego, ze jest ciagle mala dziewczynka, postac ma tak wielka przyszlosc i potencjal
praedzio - Śro 25 Lip, 2012 08:06
Króciutki filmik z sesji zdjęciowej dla magazynu Rolling Stone: http://www.rollingstone.c...-shoot-20120330
Jakby kto znalazł zdjęcia z tej sesji, to polecam się łaskawej pamięci.
Admete - Śro 25 Lip, 2012 09:18
Ta młodsza to Dany w serialu, tak? A ten z ciemnymi włosami to Jon?
praedzio - Śro 25 Lip, 2012 09:22
Tak jest!
|
|
|