To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Gra o tron (TV)

Admete - Czw 17 Maj, 2012 21:24

Ciekawostka :) Fragmentów mogłabym posłuchać. Nie dla mnie jednak audiobooki, bo ja z tych, którym mysli uciekaja przy słuchaniu tekstu książki. Musze sama czytac inaczej nic z tego. Niestety jest to złe dla moich oczu...
Agn - Czw 17 Maj, 2012 21:35

Ja się właśnie przekonałam do audiobooków. Czasem jak idę po mieście, a mam obsesję książkową... albo na siłowni... tam nie mam jak czytać. A dzięki audiobookom mogę "czytać". No i oczy odpoczywają. A skupić się na treści już nie jest mi tak trudno, jak na początku. Nauczyłam się tego. :)
Admete - Czw 17 Maj, 2012 21:39

Za długo trwa takie czytanie, nie mam tyle czasu ;) I powiem ci szczerze, że próbowałam, ale to jest takie nużące - jak czytam, to ograniam od razu spory fragment tekstu, a przy słuchaniu dwadzieścia razy pomyślę o czymś innym, a tu kurcze dalej ta sama strona ;)
Aragonte - Czw 17 Maj, 2012 23:24

Admete, mam tak samo :wink:
Admete - Pią 18 Maj, 2012 15:47

Może to przypadłość wzrokowców. Nie widzisz, nie istnieje ;)
Agn - Sob 19 Maj, 2012 07:28

Eeeeej, jestem wzrokowcem!
asiek - Sob 19 Maj, 2012 08:19

Oj, też mam problem z audiobookami, tracę wątek, myśl uciekają... nie dla mnie to. Lubię mieć kontakt z literkami. :wink:
Choć oczy coraz słabsze, chyba niebawem czekają mnie okulary. :zalamka:

Admete - Sob 19 Maj, 2012 09:05

A mnie niebawem czeka wizyta u okulisty i pewnie grubsze szkła...Aż się boje iść i naprawdę powinnam słuchac audiobooków, a nie czytać.
BeeMeR - Pon 11 Cze, 2012 13:17

U mnie to zależy kto jak czyta. Z komputerowym głosem ma ogromny problem, brak intonacji, zaznaczania głosem znaków interpunkcyjnych itd. Ale jak ładnie ktoś czyta - czemu nie?

wracając do GOT - Starcia królów:
rewelacyjny jest ten młody aktor grający wrednego króla Lanistera :oklaski: - jestem w połowie 2 sezonu i mam ochotę osobiście skręcić mu kark ;)

Fibula - Sob 16 Cze, 2012 16:06

Wrzucam tutaj, ale chyba bardziej przydatna będzie dla czytelników niż widzów: mapa świata Martina
Yvain - Sob 16 Cze, 2012 18:25

Dzięki :kwiatek: przyda się.
praedzio - Pią 22 Cze, 2012 09:45

"Wielka" afera wokół 10 odcinka serialu (pierwszy sezon): http://www.filmweb.pl/new...przez+HBO-86218
corrado - Pią 22 Cze, 2012 19:49

Interesujący "przypadek" :D
BeeMeR - Pon 25 Cze, 2012 13:03

Skończyłam drugi sezon GoT - podobał mi się ale mniej niż pierwszy. Podoba mi się rozwinięcie wątków dzieci Starka, zaraz za nimi ciekawią mnie barwni Lannisterowie. Gdybym miała wybierać, to wybrałabym Tyriona na króla ;)
Chyba wrócę do książek. :)

Anaru - Śro 27 Cze, 2012 01:10

A ja zaczęłam czytać książkę :mrgreen: . Bo mnie tak irytuje mechaniczny "czytacz", że gubię wątki. Nie mam się jak skupić, więc się wzięłam za czytanie osobiste ;)

Jeszcze mnie czeka obejrzenie serialu :banan:

praedzio napisał/a:
"Wielka" afera wokół 10 odcinka serialu (pierwszy sezon): http://www.filmweb.pl/new...przez+HBO-86218

:rotfl:
No, oni są czuli na tym punkcie :wink:

asiek - Śro 27 Cze, 2012 08:02

A przede mną do obejrzenia drugi sezon. Celowo czekałam na jego zakończenie w tv, aby objerzeć całość.
Anonymous - Śro 27 Cze, 2012 09:33

Ja tez i chyba jednak bardziej mi sie podoba niz pierwszy - ale to dlatego, ze tak sie zlozylo, ze wiedzialam jak sie konczy i kto umiera.
Teraz podeszlam swiezutenka niczym stokrotka, nieswiadoma niczym dziecie...

Podoba mi sie lamanie stereotypow - ci teoretycznie dobrzy okazuja sie draniami wiekszymi niz ci zli (jak Robert. Az dziw co do niego przyciagnelo tak szlachetnego czlowieka jakim byl Ed Stark. I dlaczego byl mu tak wierny... Przeciez Joffrey ma wiecej z Roberta, niz Lannisterow...) A ci zli, np. Cersei i Jaime, wzbudzaja litosc i zal. To przeszlosc sprawila, ze dzis sa tymi kim sa teraz. Trudno nie szanowac Lannisterow. Trudno jest lubic niektorych, ale nie da sie ich lekcewazyc i uwazac za slabych i niegodnych szacunku...
Rownie trudno kibicowac ktoremukolwiek z rodow - moze najlatwiej odpuscic Stannisowi, bo postarano sie, aby rzeczywiscie nikt go nie lubil... :P Stosunkowo latwo jest kibicowac Starkom, ale Lannisterowie maja Tyriona i dzieci, ktore poza najstarszym, wzbudzaja sympatie. Poza tym nie trawie Catelyn (Sansa jest mloda i ewoluuje w ciekawym kierunku). No i Daeneris. Pomimo przynaleznosci do powszechnie znienawidzonego rodu, bylaby najlepsza krolowa - tylko co potem? Co jesli urodzi szalonego potomka? Przeciez przy narodzinach Targaryenow bogowie rzucaja moneta...

BeeMeR - Śro 27 Cze, 2012 13:31

Ja do pierwszego sezonu też podchodziłam tak świeżo i może dlatego mi się spodobał. W drugim już wiedziałam czego się spodziewać - m/w. Ja mam wrażenie, że Sansa byłaby ciekawą królową - ale oczywiście jeszcze nie teraz, tylko jak dorośnie. Daeneris ma w sobie za dużo gniewu, rozgoryczenia, chęci zemsty - trochę jak Cersei - obie tak ukształtowało życie. Generalnie ciekawa jestem co dalej :)

Aniu, mnie czytacz też odrzucił, potem obejrzałam serial i słucha mi się łatwiej bo już wiem kto, co i jak, a słuchanie utrwala i czasem coś mi wyjaśnia - np. sny Brandona

Admete - Sob 14 Lip, 2012 20:13

Lista aktorów, którzy pojawią się pierwszy raz w GoT s. 3:

http://www.huffingtonpost..._n_1672550.html

Anonymous - Sob 14 Lip, 2012 21:55

BeeMeR napisał/a:
Daeneris ma w sobie za dużo gniewu, rozgoryczenia, chęci zemsty - trochę jak Cersei - obie tak ukształtowało życie.

W chwili rozpoczecia serialu byla niewinna i pelna zycia dziewczyna, ktora w bardzo krotkim czasie zostala zdradzona przez osobe, krtorej ufala bez reszty. Ukochany brat sprzedal ja jak worek ziemniakow za obietnice korony, a mimo to odnalazla szczescie w nowym zyciu i to szczescie zostalo jej pozbawione. Postawila wszystko va banque, ale zostala oszukana i przegrala wszystko - meza, dziecko, ludzi. Zostaly jej tylko smoki. Sadze, ze one sa dla niej tak cenne wlasnie poprzez pewne powiazanie z Drogo.
Mysle, ze to wlasnie ona moglaby najszybciej odnalesc rownowage - ciagle jest jeszcze na poczatku drogi i jest bardziej niezalezna niz Cersei (nie charakterem, a sytuacja zyciowa - Cersei zawsze byla corka sadysty, a potem zona innego sadysty. Jej marzenia zwiazane z malzenstwem zostaly brutalnie zdeptane i ciagle zyla w cieniu - nauczylo ja to wyzszej polityki, ale jednak to inna sytuacja niz Dan, ktora wzrastala wprawdzie w przeswiadczeniu straty, ale jednak przez wiekszosc swojego zycia byla kochana przez brata, krory pod koniec dopiero sfiksowal. Nie byla zterroryzowana - zdominowana, owszem, ale nigdy zrerroryzowana. Potem jakon zona byla w gruncie rzeczy Pania, kobieta Khala, kochana i doceniana). Poza tym jest jeszcze ciagle nieskazona syfem polityki,ciagle jeszcze kieruje sie sercem. Moze ewluowac w zupelnie innym kierunku nic Cersei...
Sadze jednak, ze pokaze pazurki i jakas wredniejsza strone natury...

BeeMeR - Pią 20 Lip, 2012 19:24

AineNiRigani napisał/a:
Moze ewluowac w zupelnie innym kierunku nic Cersei...
Oczywiście (ja jestem po drugim sezonie GoT), ale ciągle to jeszcze mała dziewczynka, która trochę już wie o życiu, guzik o polityce, a ambicje i oczekiwania ma ogromne. Pazurki już pokazała parę razy i na pewno posiada je ostre i waha się ich użyć jak ktoś jej podpadnie :twisted:
Anonymous - Sob 21 Lip, 2012 00:05

I wlasnie dlatego, ze jest ciagle mala dziewczynka, postac ma tak wielka przyszlosc i potencjal :)
praedzio - Śro 25 Lip, 2012 08:06

Króciutki filmik z sesji zdjęciowej dla magazynu Rolling Stone: http://www.rollingstone.c...-shoot-20120330

Jakby kto znalazł zdjęcia z tej sesji, to polecam się łaskawej pamięci. ;) :kwiatek:

Admete - Śro 25 Lip, 2012 09:18

Ta młodsza to Dany w serialu, tak? A ten z ciemnymi włosami to Jon?
praedzio - Śro 25 Lip, 2012 09:22

Tak jest! :D