To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Duma i uprzedzenie (1995)

Balbina - Śro 20 Sie, 2008 10:50

Tamara napisał/a:
Może należałoby do listy uzależnień oprócz alkoholizmu , pracoholizmu , seksoholizmu :ops1: , nikotynizmu , dołączyć jeszcze dumoholizm ? Zgłaszam się jako pierwsza chora i odmawiam leczenia :excited:

Ja też się zgłaszam :banan: i nie dam się wyleczyć :uzi:

damamama - Śro 20 Sie, 2008 11:38

Dołączam się obiema rękami i nogami :mrgreen: Taka ciekawostka. W filmie Niania jedna z dziewczynek nazywała się Eliza Bennett. Colinek też chyba skazany na DiU :rotfl: :rotfl:
Copycat - Śro 20 Sie, 2008 15:28

Która? Bo chyba mi umknęło.
damamama - Śro 20 Sie, 2008 16:45

Starsza córka, nie pamiętam jakie imię miała bohaterka. W dodatkach o castingu dzieci widać w podpisie jej imię i nazwisko.
Gunia - Śro 20 Sie, 2008 19:39

damamama napisał/a:
W filmie Niania jedna z dziewczynek nazywała się Eliza Bennett.

Też to zauważyłam na filmwebie, jak szukałam nazwiska odtwórcy Simona. Świetne! :mrgreen:
Bohaterka miała na imię Tora:
http://www.filmweb.pl/o145185/Eliza+Bennett.

Serenissima - Czw 21 Sie, 2008 01:00

Tamara napisał/a:
Może należałoby do listy uzależnień oprócz alkoholizmu , pracoholizmu , seksoholizmu , nikotynizmu , dołączyć jeszcze dumoholizm ? Zgłaszam się jako pierwsza chora i odmawiam leczenia

Również się zgłaszam i popieram Cię w pełni. To błyskawicznie działający i wspaniały nałóg - już na początku pierwszego odcinka wiedziałam, że się uzależnię :) Mogę też dodać to tego grona Mamę, która jest zachwycona serialem i Colinem. Kiedy Pani Bennet mówi po oświadczynach Bingley'a, o tym jaki jest przystojny, moja Mama natychmiast zaprotestowała: "To Darcy jest najprzystojniejszy!" :D :colinweloveu:

Gunia - Czw 21 Sie, 2008 01:03

Serenissima napisał/a:
Kiedy Pani Bennet mówi po oświadczynach Bingley'a, o tym jaki jest przystojny, moja Mama natychmiast zaprotestowała: "To Darcy jest najprzystojniejszy!" :D :colinweloveu:

No i tak ma być! :mrgreen: 100 pkt. dla Mamy!
:colinweloveu:

Anonymous - Czw 21 Sie, 2008 09:01

Serenissima napisał/a:
"To Darcy jest najprzystojniejszy!"

nie do wiary :| moja też tak powiedziała :shock:

Copycat - Czw 21 Sie, 2008 10:18

Gunia napisał/a:
damamama napisał/a:
W filmie Niania jedna z dziewczynek nazywała się Eliza Bennett.

Też to zauważyłam na filmwebie, jak szukałam nazwiska odtwórcy Simona. Świetne! :mrgreen:
Bohaterka miała na imię Tora:
http://www.filmweb.pl/o145185/Eliza+Bennett.

Przeoczyłam to zupełnie. Gratuluję dziewczynie rodziców, mają poczucie humoru.
A przy okazji Elizabeth Bennet: gadżet
Chyba sobie taką zrobię.

damamama - Czw 21 Sie, 2008 11:56

lady_kasiek napisał/a:
I Jeżu ja głupieję jak nigdy się w Colinie nie kochałąm tak teraz...zaczynam ulegać jego wpływom. Chyba przestanę to oglądać...

Czy w związku z tym zmiana avatarka? Pytanie w stylu Hamletowskim "ulec albo nie ulec jego wpływom?" :mrgreen: :mrgreen:

Serenissima - Czw 21 Sie, 2008 12:13

Gunia napisał/a:
No i tak ma być! 100 pkt. dla Mamy!

lady_kasiek napisał/a:
nie do wiary moja też tak powiedziała

A to wszystko przez ten niesamowity urok Colina :D :serduszkate:

Anonymous - Czw 21 Sie, 2008 16:59

Damomamo, chyba właśnie tak zrobię :D .

Colin ma niesamowity urok oczarowuje kobiety w tak różnym wieku. Fenomen...

Alicja - Pią 22 Sie, 2008 14:03

czyż to nie miłe, że do DiU95 zawsze można wrócić? przed wyjazdem po raz kolejny obejrzała wersję późniejszą, ale nadal mnie zatyka jak to oglądam. Mój ty smutku, co oni w tej Ameryce zrobili z taką ekranizacją! :shock:
Natomiast Colin w roli Darcego nigdy się nie nudzi :-D Należę chyba do grona tu zaglądających, którzy jak już włączą film na chwilkę, to kończą po raz kolejny w środku nocy, po 6 odcinku :-D

nicol81 - Pią 22 Sie, 2008 22:06

Wnerwiłam się, że w dzisiejszym odcinku zamienili kwestie Jane i Elżbiety :bejsbol: To Elżbieta powinna żałować, że milczały o Wickhamie, a Jane być w zgodzie ze swoją dobrocią... :wsciekla:
aneby - Sob 23 Sie, 2008 23:28

w pierwszej wolnej chwili zabieram się za oglądanie DiU '95 :wink:
Serenissima - Nie 24 Sie, 2008 01:32

Alicja napisał/a:
Natomiast Colin w roli Darcego nigdy się nie nudzi Należę chyba do grona tu zaglądających, którzy jak już włączą film na chwilkę, to kończą po raz kolejny w środku nocy, po 6 odcinku

Dokładnie :) Jak włączę DiU'95 to już nie ma mowy, żebym nie obejrzała do końca. Problem pojawia się, kiedy ochota na seans najdzie mnie bardzo późnym wieczorem :D Oglądałam to już tak wiele razy, a za każdym kolejnym dostrzegam coś nowego, co mnie zachwyca i powiększa moje uwielbienie :D A przy tym emocje, które mi towarzyszyły podczas pierwszego seansu, wcale nie znikają - wciąż mi serce bije mocniej gdy Darcy powoli opuszcza powieki na pierwszym balu, patrzy na Lizzy po kąpieli, pociesza ją w gospodzie itd... :serduszkate:

Alicja - Nie 24 Sie, 2008 17:10

i w tym sęk dla nas - miłośników tejże wersji, przyprawia nas nadal o szybsze bicie serca :mrgreen:
aneby - Nie 24 Sie, 2008 17:42

Obejrzałam pierwszy odcinek DiU i cieszę jak głupia :mrgreen: rewelacyjny sposób na poprawę humoru :mrgreen:
Alicja - Pon 25 Sie, 2008 21:21

gratuluję samozaparcia w dawkowaniu filmu, mnie to się nie udaje :mrgreen: ale sposób na poprawę humoru fantastyczny :-D
aneby - Pon 25 Sie, 2008 21:52

Dzisiaj drugi, trzeci i może czwarty :mrgreen:
Serenissima - Wto 26 Sie, 2008 01:01

Alicja napisał/a:
w tym sęk dla nas - miłośników tejże wersji, przyprawia nas nadal o szybsze bicie serca

Właśnie :) Mnie samą to dziwi, że tak reaguję na ten serial, ale cóż zrobić ... :serce2: , zdecydowanie nie żałuję, że tak jest :D :colinweloveu:
aneby napisał/a:
Obejrzałam pierwszy odcinek DiU i cieszę jak głupia rewelacyjny sposób na poprawę humoru
Zgadzam się, mnie on zawsze poprawia nastrój :) Ale też się dziwię, że zdołałaś wylączyć po pierwszym odcinku, mnie się to nie udaje :)
damamama - Wto 26 Sie, 2008 12:29

Ale macie się dobrze. :cry2: Ja niestety jestem ostatnio bardzo zapracowaną kobietą i niestety nie mam czasu na spokojne oglądnięcie :frustracja:
Alicja - Wto 26 Sie, 2008 13:15

aneby napisał/a:
Dzisiaj drugi, trzeci i może czwarty

to pewnie na tym się nie skończy :mrgreen: :wink:

damamama napisał/a:
Ale macie się dobrze. Ja niestety jestem ostatnio bardzo zapracowaną kobietą i niestety nie mam czasu na spokojne oglądnięcie

z czegoś trzeba zrezygnować, możę ze snu :wink: nie martw się, spokojnie to my tego nie oglądamy o 2 w nocy :mrgreen: :wink:

aneby - Wto 26 Sie, 2008 13:20

Czwarty wczoraj się nie zmieścił, grzecznie poszłam spać o północy. Musiałam wstać dzisiaj o 6 żeby załatwić ważną sprawę zdrowotną :(
Dziś już na pewno skończę DiU :-D

Alicja - Wto 26 Sie, 2008 13:35

aneby napisał/a:
Musiałam wstać dzisiaj o 6 żeby załatwić ważną sprawę zdrowotną

kręgosłupową? i jak?