To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie

praedzio - Nie 18 Sty, 2009 20:06

No, ja jeden planuję. Znalazłam angielskie literki i będę się edukować w tej materii. :P
Pemberley - Nie 18 Sty, 2009 20:41

praedzio napisał/a:
Niedawno obraz miał premierę w Niemczech, gdzie zebrał bardzo pozytywne recenzje. Przypomnijmy, że jest to film fantasy na podstawie książki niemieckiej pisarki, Cornelii Funke.

Tzn, ja jeszcze nie czytalam zadnej pozytywnej recenzji po niemiecku. Wszystkie jak dotad gonia hollywoodzki styl tego filmu wychwalajac przy okazji pod niebo pierwowzor literacki...

praedzio - Wto 20 Sty, 2009 09:14

Wczoraj wieczorem (zanim padłam po 22-giej) obejrzałam jednego Seekera i muszę przyznać, że całkiem, całkiem był ten odcinek. Że też ta babka na koniec ożyła! :shock:
Aragonte - Wto 20 Sty, 2009 09:24

Seekera, powiadasz? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
praedzio - Wto 20 Sty, 2009 09:45

In English, my dear. :P
Aragonte - Wto 20 Sty, 2009 09:56

Leniuchi nie dorobili polskich wspomagaczy? :wink:
praedzio - Wto 20 Sty, 2009 10:17

W tygodniu powinni być, te wspomagacze. ;) W każdym bądź razie przyjemnie mi się oglądało. Dziś wieczorem obejrzę dziewiąteczkę. :D
praedzio - Wto 20 Sty, 2009 22:45

Sorry, nie mogłam się powstrzymać. :ops1: No, musiałam zrobić tego screena:

Admete - Pon 26 Sty, 2009 20:46

Pojawił sie nowy miniserial - cos o templariuszach i archeologii. Trochę sie obawiam, że to będzie jak Kod Leonarda ;-)

http://pl.youtube.com/watch?v=fwXdHej3B-o

Mimo tego spróbowac mozna ;-)

Patrzcie, co znalazłam:

http://pl.youtube.com/wat...feature=related

Ciekawostka...

praedzio - Pon 26 Sty, 2009 20:55

Hm. Faktycznie - trochę "jedzie" Kodem... Pomyślimy. ;) Tymczasem oglądam sobie "Demons" z P. Glenisterem. Taki serialik dla młodzieży - brytyjski do szpiku kości. ;) Efekty specjalne momentami przyprawiają o ból zębów, ale pomysły na niektóre odcinki są całkiem niezłe, jak np. ten z aniołem porywającym dzieci. Poczekam na polskie wspomaganie do odcinka kolejnego i będę oglądać dalej.
Gosia - Pon 26 Sty, 2009 20:56

Ciekawe, choć nie wiem czy porywające. Trzeba by było zobaczyć.

A to widzialas? :mrgreen:
http://pl.youtube.com/watch?v=hfolbPBZrz4

Aragonte - Pon 26 Sty, 2009 20:57

A co polskimi jemiołuszkami do Seekera, Praedzio?
Admete - Pon 26 Sty, 2009 20:59

Ja bym sobie ten szwedzki o Templariuszach obejrzała.
Aragonte - Pon 26 Sty, 2009 21:02

Admete napisał/a:
Ja bym sobie ten szwedzki o Templariuszach obejrzała.

Ja takoż :)

praedzio - Pon 26 Sty, 2009 21:05

Aragonte napisał/a:
A co polskimi jemiołuszkami do Seekera, Praedzio?

Do najnowszego jeszcze nie mam.

Co do szwedzkiego filmu o Arnie, to sama bym chętnie obejrzała.

Admete - Pon 26 Sty, 2009 21:06

Niestety - nic z tego...
praedzio - Pon 26 Sty, 2009 21:17

Dlaczego? Zajrzalam tutaj: http://www.film.gildia.pl/filmy/arn_tempelriddaren i tam gadają, że polska premiera tego filmu nastąpi 30 stycznia tego roku - cokolwiek by to miało oznaczać. Albo trafi do kin, albo od razu na DVD.

EDIT: Hm, a tu gadają, że 7 sierpnia będzie w kinach: http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=32837

Niech się zdecydują.

Admete - Pon 26 Sty, 2009 21:47

U mnie tego i tak nie będzie, więc niech lepiej od razu wydadzą na dvd. Ostetcznie to film z 2007 roku.
praedzio - Śro 28 Sty, 2009 21:23

Tak sobie oglądam dziesiąty odcinek Seekera i w pewnym momencie parsknęłam śmiechem. Panie i panowie - Kahlan postanowiła zrzucić wielce praktyczną biel na rzecz równie praktycznej.... eeee... zobaczcie sami, o ile starczy wam odwagi... :lol:

Spoiler:

Admete - Śro 28 Sty, 2009 21:42

Czy oni może odgrywają jakieś fantazje seksualne? :rotfl: Ja mam przerwę w oglądaniu czegokolwiek. Nie wyrabiam się z niczym. Jutro kolejne zadania i sprawdziany. To się nie kończy.
Aragonte - Śro 28 Sty, 2009 21:45

Stawiam na to, że ona udaje jakąś wojowniczkę, która pojmała Poszukiwacza, aby dostać się w pobliże jakiegoś Wielkiego Zuego albo Arcyważnego Artefaktu :wink:
praedzio - Śro 28 Sty, 2009 22:21

No, Aragonte jest bliżej prawdy. ;)
W sumie odcinek był bardzo fajny i barrrrdzo dramatyczny! :shock:
Spoiler:
Zedowi przydarzyła się bardzo nieprzyjemna rzecz.
:excited:

Admete - Czw 29 Sty, 2009 14:34

Teraz juz wiem, kogo udawała Kahlan, bo obejrzałam odcinek 8 ( dopiero ). Ogólnie podobał mi się. Całkiem sporo było w nim psychologii, choć oczywiście pokazanej nieco kiczowato ;-) Te wojowniczki sa bardzo dziwne. Wydaje mi się, że zamiast złamać Richarda - wzmocniły go.
praedzio - Czw 29 Sty, 2009 14:49

Ja nie wiem - ale w pewnym momencie w tym odcinku zabrakło mi jakiejś logiki. Pogubiłam się. A poza tym końcówka ewidentnie mi się nie spodobała. :evil:
Admete - Czw 29 Sty, 2009 14:57

Cytat:
A poza tym końcówka ewidentnie mi się nie spodobała

Dlaczego nie?

Spoiler:
Tego kto dręczy, też można kochać. Życie zna takie przypadki. Pewnie, że to zwykle jest dręczenie psychiczne, ale fizyczne też się zdarza. Richard otrzymywał od tej wojowniczki cierpienie, ale też ulgę. Musiał wyrwać się z uzależnienia, w jakie go wpędziłą dawkując ból i odpoczynek. Powiedział, że nauczył się znosic ból - zabicie jej było bolesne, ale potrafił to znieść. Stał się silniejszy.