Filmy - Plotki i newsy filmowe
Jeannette - Pon 14 Sty, 2008 18:57
| Caitriona napisał/a: | | Dokładnie!! |
W końcu ktoś docenił Burtona! A i Marianelli cieszy, po porażce Dumy przy Oscarach należało mu się. Przyznanie 2 Oscarów Santaollali pod rząd to porażka. Miejmy nadzieję, że tym razem komisja będzie mieć więcej rozumu.
Gunia - Wto 15 Sty, 2008 13:35
| Jeannette napisał/a: | | A i Marianelli cieszy |
Mnie też, ogromnie. Bardzo lubię jego muzykę i na Oscarach trzymałam za niego kciuki. Nie wiem, jaka jest ścieżka do "Pokuty", ale w ciemno stawiam, że zasłużył.
miłosz - Śro 16 Sty, 2008 21:30
ulubione gwiazdy ameryki
Denzel Washington po raz drugi z rzędu wygrał sondaż 'Harris Poll' na ulubione gwiazdy Amerykanów. Na drugim umiejsców, również tak samo jak przed rokiem, znalazł się Tom Hanks.
Wysoki skok zanotował Johnny Depp, który z siódmej lokaty trafił na trzecią. W pierwszej piątce znalazła się jeszcze Julia Roberts i Will Smith. W pierwszej dziesiątce zabrakło w tym roku miejsca dla Clinta Eastwooda, który rok temu zajmował czwarte miejsce.
Denzela Washingtona bardziej lubią mężczyźni, demokraci i osoby z pokolenia Baby Boomers (43-61 lat). Tom Hanks jest ulubioną gwiazdą kobiet, republikanów i mieszkańców Środkowego Zachodu. Z kolei Johnny Depp cieszy się największą popularnością wśród osób w wieku 18-42 o niezależnych poglądach politycznych.
Jeannette - Sob 19 Sty, 2008 12:08
| Gunia napisał/a: | | Mnie też, ogromnie. Bardzo lubię jego muzykę i na Oscarach trzymałam za niego kciuki. Nie wiem, jaka jest ścieżka do "Pokuty", ale w ciemno stawiam, że zasłużył. |
Guniu wierz mi - zasłużył. Pokuta to nie Duma, bo można się momentami dobić tą muzyką, ale jest przepiękna.
Gunia - Sob 19 Sty, 2008 16:17
| Jeannette napisał/a: | | Gunia napisał/a: | | Mnie też, ogromnie. Bardzo lubię jego muzykę i na Oscarach trzymałam za niego kciuki. Nie wiem, jaka jest ścieżka do "Pokuty", ale w ciemno stawiam, że zasłużył. |
Guniu wierz mi - zasłużył. Pokuta to nie Duma, bo można się momentami dobić tą muzyką, ale jest przepiękna. |
Kolejny powód, żeby tłuc się w lutym do kina w jakimś cywilizowanym mieście.
miłosz - Pon 21 Sty, 2008 14:43
nominacje do złotych malin
Złote Maliny - najbardziej wstydliwe nagrody w Hollywood, przyznawane najsłabszym produkcjom, rozdane zostaną po raz 28. W tym roku o statuetkę walczyć będą takie gwiazdy, jak Adam Sandler, Lindsay Lohan i Eddie Murphy oraz filmy "Wiem kto mnie zabił" oraz "Państwo młodzi: Chuck i Larry".
Najsilniejszym kandydatem do miana najgorszej produkcji 2007 roku jest film "Wiem kto mnie zabił", który otrzymał aż 9 nominacji do Złotych Malin (najgorsza ekranowa para, najgorszy horror, najgorszy scenariusz, najgorszy reżyser, najgorszy remake/przeróbka, najgorsza aktorka drugoplanowa, dwie najgorsze aktorki, najgorszy film)
"Państwo młodzi: Chcuck i Larry" otrzymał tylko jedną nominację mniej (najgorsza ekranowa para, najgorszy scenariusz, najgorszy reżyser, dwóch najgorszych aktorów drugoplanowych, najgorsza aktorka drugoplanowa, najgorszy aktor, najgorszy film).
Tyle samo nominacji do Złotych Malin otrzymał film "Norbit" (najgorsza ekranowa para, najgorszy scenariusz, najgorszy reżyser, najgorszy aktor drugoplanowy, najgorsza aktorka drugoplanowa, dwóch najgorszych aktorów, najgorszy film)
5 nominacji do Malin uzyskał obraz "Bratz" (najgorsza ekranowa para, najgorszy remake/przeróbka, najgorszy aktor drugoplanowy, najgorsza aktorka, najgorszy film).
"Daddy Day Camp" to produkcja, która Maliny może uzyskać również w pięciu kategoriach (najgorszy scenariusz, najgorszy reżyser, najgorszy prequel/sequel, najgorszy aktor, najgorszy film).
3 nominacji otrzymał film "Sadysta" (najgorsza wymówka dla horrory, najgorszy reżyser, najgorsza aktorka).
Laureatów poznamy dzień przed rozdaniem Oscarów, tj. 23 lutego.
Admete - Pon 21 Sty, 2008 14:46
Cóż - jak robią takie dziwne filmy, to i maliny byc muszą
Admete - Wto 22 Sty, 2008 18:16
Katyń jest nominowany w kategorii najlepszy film zagraniczny:
http://wiadomosci.onet.pl/1677945,12,item.html
Vasco - Wto 22 Sty, 2008 20:27
Ta nominacja to jedna z nielicznych szans, żeby świat dowiedział się o naszej zagmatwanej historii... Może nawet jakieś wnioski wyciągną... Przesadziłem? Racja.
Gosia - Wto 22 Sty, 2008 20:46
I tak wiadomo, ze nie ma zadnych szans, ale nominacja to zawsze cos, moze ktos to tam obejrzy. Ale ja sama, choc film ogladalam i uwazam, ze naprawde warto (i trzeba) go obejrzec, nie uwazam, ze na Oskara zasluguje...
Bonduelle - Śro 23 Sty, 2008 13:32
Gosiu, zgadzam się. Według mnie w "Katyniu", co może dziwnie zabrzmieć, kulała reżyseria właśnie.
Gunia - Śro 23 Sty, 2008 19:58
| Gosia napisał/a: | | I tak wiadomo, ze nie ma zadnych szans, ale nominacja to zawsze cos, moze ktos to tam obejrzy. Ale ja sama, choc film ogladalam i uwazam, ze naprawde warto (i trzeba) go obejrzec, nie uwazam, ze na Oskara zasluguje... |
Dobrze powiedziane.
Pemberley - Pią 25 Sty, 2008 11:01
BBC zapowiedzialo rozpoczecie prac filmowych Malej Dorris na kwiecien,
( przypominam, ze w obsadzie bedzie Mateusz!!), a takze zatwierdzilo nowa ekranizacje Tess.
Jesli wszystko dobrze pojdzie, to planuja projekcje na jesien
http://www.bbc.co.uk/pres...y/21/tess.shtml
http://www.bbc.co.uk/pres...24/dorrit.shtml
Gitka - Pią 25 Sty, 2008 16:36
No Pem, ja sobie też poskaczę
Anaru - Pią 25 Sty, 2008 21:19
Bardzo ciekawy artykuł na temat kryzysu w przemyśle filmowym"Hollywood chyli się ku upadkowi?"
http://wiadomosci.gazeta....81,4865606.html
Admete - Pią 25 Sty, 2008 21:22
A tu wiadomość o filmie z udzaiałem Emily Watsom kręconym w Polsce:
http://film.onet.pl/0,0,1679902,wiadomosci.html
Caitriona - Sob 26 Sty, 2008 15:25
O! Ciekawe, ciekawe - tym bardziej ze lubię Watson.
Admete - Sob 26 Sty, 2008 21:03
Doczekałam się - nowa seria Gliny z Radziwiłłowiczem
http://film.onet.pl/0,0,1679429,wiadomosci.html
miłosz - Pon 04 Lut, 2008 18:26
Zostalam zaproszona do głosowania i przekazuję prosbę dalej:
"Pomóżmy "Katyniowi" Andrzeja Wajdy
Zapraszamy Wszystkich do internetowego głosowania na nominowany do Oscara film o masakrze w lesie katyńskim. Oscar dla filmu Andrzeja Wajdy byłby czymś więcej niż kolejnym wyrazem uznania dla wielkiego polskiego reżysera filmowego i teatralnego.
Dzięki najwyższemu filmowemu trofeum film ten mogliby obejrzeć ludzie w USA i na całym świecie, dzięki czemu dowiedzieliby się o haniebnym mordzie na polskich oficerach z rozkazu Józefa Stalina.
Nikt nie może oczywiście przesądzić o wyniku głosowania członków Amerykańskiej Akademii Filmowej, ale oto nadarza się okazja, by jednym kliknięciem na klawiaturze komputera wywindować "Katyń" w oscarowym plebiscycie czytelników, rozpisanym przez internetową stronę "New York Timesa", najbardziej opiniotwórczej gazety w USA, z którą codziennie zapoznają się miliony Amerykanów.
Wchodzimy najpierw na główną stronę "NYT" - pod adresem www.nytimes.com. Następnie wyszukujemy kategorię "Movies" ("Filmy" w jęz. polskim) w dziale "Arts" (czyli po polsku "Kultura"), którą znajdziemy w kolumnie z nazwami działów w "NYT" (po lewej stronie głównej strony internetowego wydania). Znajdujemy zdjęcie z posążkami Oscarów lekko z prawej strony i wchodzimy w widniejący pod nim napis "Interactive Awards Ballot" (by wejść na tę stronę wystarczy kliknąć w zaznaczony tutaj napis).
http://movies.nytimes.com...oscars2008.html
Mamy teraz do wyboru - możemy zaznaczyć swoje typy do Oscara w każdej kategorii lub zaznaczyć tylko nasz wybór (w naszym przypadku to "Katyn") w kategorii "Foreign Language Film" (film obcojęzyczny). Potem naciskamy "submit" ("wysłać") na dole kwestionariusza i dzięki nam pozycja "Katynia" rośnie
MiMi - Pon 04 Lut, 2008 19:29
Też dostałam i miałam właśnie zamieścić... Może "Katyń" nie wygra, ale dzięki temu głosowaniu więcej ludzi go obejrzy, a obejrzeć powinno wielu...
Gosia - Pon 04 Lut, 2008 21:34
Dzieki Milosz
Zaglosowalam na "Katyń" (FOREIGN LANGUAGE FILM) oraz na "Ratatouille" (ANIMATED FEATURE).
"Katyń" - z wiadomych wzgledow, a ten drugi film też znam.
W pozostalych kategoriach nie zaglosowalam, bo trudno mi glosowac, skoro filmow nie znam.
Anaru - Pon 04 Lut, 2008 23:39
| miłosz napisał/a: | | "Pomóżmy "Katyniowi" Andrzeja Wajdy |
No pieknie
Beaufort, Israel:
3 % Total votes: 2147
The Counterfeiters, Austria:
4 % Total votes: 2327
Katyn, Poland:
88 % Total votes: 57030
Mongol, Kazakhstan:
3 % Total votes: 1656
12, Russia: