To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Duma i uprzedzenie (1995)

BeeMeR - Nie 03 Sie, 2008 13:31

Alicja napisał/a:
mnie on się wydał właśnie najbardziej malowniczy w zmoczonej koszulinie natykając się na pannę Elizabeth na trawniczku. Nie dość, że spotyka miłość to jeszcze w stroju niegodnym
Tak, ale w wersji z 1995 - bo w tej z 2005 to mnie naprawdę kojarzy się z kurczakiem :roll:
*niech mi wybaczą wszystkie wielbicielki*

Madelaine - Nie 03 Sie, 2008 15:50

Serenissima napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
Zmusiłam... khem - zachęciłam wreszcie moją siostrę do obejrzenia tej wersji DiU :mrgreen:

Ja niestety nie mam siostry i muszę się zachwycać w samotności, cieszę się więc, że trafiłam na to forum :) Co prawda, nękana przeze mnie mama, zgodziła się w końcu na obejrzenie serialu, ale mam wrażenie, że 6h seans nieco ją przeraża :)

ja też nie mam siostry, ale przekabaciłam mamę :-D jest taką samą fanką DiU jak ja, więc mamy o czym gadać :-D nawet tato obejrzał serial, ale jemu wystarczył jeden raz i nie może się nadziwić jak my z mamą oglądamy go po raz setny :mrgreen: teraz znowu rozpoczęłam werbowanie mojej koleżanki i dałam jej książkę do przeczytania :lol: później do akcji wkroczy Colinek i reszta sama się zrobi :banan:

Serenissima - Nie 03 Sie, 2008 17:39

Moja mama dała się namówić na dawkowaną przyjemność - jeden odcinek dziennie. Zaczynamy dziś, ale właśnie liczę, że czar Colina sprawi, że oglądnie tak jak ja zwykle - wszystkie odcinki na raz :D Już nie mogę się doczekać :colinweloveu:
Caitriona - Nie 03 Sie, 2008 21:14

Trzymamy kciuki, zeby Twojej mamie Colin i cały serial przypadł do gustu :D
Alicja - Pon 04 Sie, 2008 08:20

BeeMeR napisał/a:
Tak, ale w wersji z 1995 - bo w tej z 2005 to mnie naprawdę kojarzy się z kurczakiem

ależ oczywiście, że tak!!!

ja to dopiero jestem nienormalna, namawiam pracowników do DiU`95

BeeMeR - Pon 04 Sie, 2008 09:21

Cytat:
Polecenie służbowe? :mrgreen:
anika - Pon 04 Sie, 2008 11:09

Alicja, zadziwiasz mnie.
Ja wolę delektowac się sama.
Ale może byc ciekawie

Madelaine - Pon 04 Sie, 2008 11:25

BeeMeR napisał/a:
Cytat:
Polecenie służbowe? :mrgreen:

najlepiej nie przyjmuj nikogo do pracy zanim nie wykaże się znajomością twórczości Austen :wink:

Sofijufka - Pon 04 Sie, 2008 12:05

w ostateczności TEGO serialu :mrgreen:
Alicja - Pon 04 Sie, 2008 13:06

anika napisał/a:
Alicja, zadziwiasz mnie.
Ja wolę delektowac się sama.

ależ nie wspólnie, tylko każdy z osobna w swoim domku
BeeMeR napisał/a:
Polecenie służbowe?

niezłe, zastanowię się :wink:
osobiście wolę z mężem ( który oglądając ze mną do 1 w nocy N&S twierdził, że interesują go tylko losy pracowników w fabryce, ocierają oczy przy scenie - look back at me) albo sama

Serenissima - Pon 04 Sie, 2008 20:42

Caitriona napisał/a:
Trzymamy kciuki, zeby Twojej mamie Colin i cały serial przypadł do gustu

Dziękuję - myślę, że pomogło :) Co prawda, nie udało się oglądnąć wszystkich 6 odcinków, ale gdy skończył się pierwszy, mama zawiedziona zapytała " To już koniec? To może jednak włącz jeszcze kolejne odcinki." Jakże więc mogłam odmówić ? :mrgreen:

BeeMeR - Pon 04 Sie, 2008 20:52

Serenissima napisał/a:
To już koniec? To może jednak włącz jeszcze kolejne odcinki
To samo miałyśmy ochotę powiedzieć, kiedy dziś skończyłyśmy oglądać serial. :mrgreen:
Śliczny jest :serce: Serial i pan Darcy (i pan Collins :-P ) i nawet pan Bingley :mrgreen:

Serenissima - Pon 04 Sie, 2008 21:08

Oj tak... Colin w tym serialu jest absolutnie fantastyczny! :serduszkate: Serial również :) Ja jak skończę go oglądać, to od razu mam chęć zacząć od początku :D Zresztą kiedy kupiłam płytę, żeby pierwszy raz obejrzeć, to zaplanowałam 2 odcinki w jeden wieczór. Ale... jak już zaczęłam to nie mogłam się oderwać - musiałam obejrzeć wszystkie, co trwało do po 3 w nocy. A gdy zobaczyłam końcowy pocałunek, to też pomysłam: To juz koniec? :D
Anonymous - Nie 17 Sie, 2008 20:54

Namówiłam mamę jesteśy już po dwóch odcinkach. obie zachwycone. uśmiałyśmy się z Pana Colinsa. A ja po raz pierwszy(taniec z Lizzie na balu) zachwyciłąm się naprawdę i szczerze Colinem jako Darcy`m.
genialny to serial

Ulka - Pon 18 Sie, 2008 00:18

No widzę, że jest faza na oglądanie D&U z rodziną:) Moja siostra przedwczoraj zdecydowała się na seans serialu. Najpierw miały być dwa odcinki, potem trzy... w rezultacie obejrzała do końca :mrgreen: i jest zachwycona panem Darcym :wink: już wypatrzyła go na plakacie "Mamma mia" i chce iść do kina. Po cichu się przyznam, że ja nie miałam tyle siły i nie wytrwałam przed telewizorem przez cały czas 6 odcinków... No cóż, ale ja oglądałam to już n razy :mrgreen:
damamama - Pon 18 Sie, 2008 13:30

Mój mąż jak widzi książkę lub film to pyta z żartem czy coś się zmieniło w fabule lub treści :mrgreen:
Anonymous - Pon 18 Sie, 2008 20:05

faza trwa nadal-trzeci odcinek Pan Colin i Lady Katarzyna wymiatają. I Jeżu ja głupieję jak nigdy się w Colinie nie kochałąm tak teraz...zaczynam ulegać jego wpływom. Chyba przestanę to oglądać...
Trzykrotka - Wto 19 Sie, 2008 15:12

No co Ty, Kaśku, przecież to największa przyjemność; tak sobie ulegać bezkarnie wpływom :serduszkate: :serduszkate: :serduszkate: Colin w tej roli skasował już tyle kobiecych serc....
damamama - Wto 19 Sie, 2008 15:15

Z wiekiem uczucia stają się głębsze i doceniamy to co kiedyś lekceważyliśmy. :mrgreen:
Anonymous - Wto 19 Sie, 2008 16:43

i może do tych skasowanych serc doliczyć moje i Rodzicielki Mej która myślałam, że się rozpłynie na widok uśmiechniętego Darcy`ego w ostatniej scenie, teraz sobie rozmawiamy na ten temat przekrzykując się w zachwytach.
Tamara - Wto 19 Sie, 2008 17:46

:colinweloveu: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nic nie dorówna sile tego serialu...

Anonymous - Wto 19 Sie, 2008 21:20

Święte słowa Tamaro! Potrzebowałam dwóch lat aby do tego dojść, ale lepiej późnio i co się odwlecze...
asiek - Wto 19 Sie, 2008 21:49

damamama napisał/a:
Mój mąż jak widzi książkę lub film to pyta z żartem czy coś się zmieniło w fabule lub treści

Doooobre .... :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Tamara napisał/a:
Nic nie dorówna sile tego serialu...

Prawda ?...Ledwie mi mignął kawałek serialu, podczas zabawy w pilota i kanały, a już mnie rączki zaczęły świerzbić, aby zrobić sobie powtórkę z całości. :-P

JoannaS - Śro 20 Sie, 2008 07:54

Duma to jeden z moich "dyżurnych" filmów. Co jakiś czas oglądam i za każdym razem z olbrzymią przyjemnością. :-D
Poza tym podrzucam czasem rodzinie do oglądnięcia.

Tamara - Śro 20 Sie, 2008 10:46

Może należałoby do listy uzależnień oprócz alkoholizmu , pracoholizmu , seksoholizmu :ops1: , nikotynizmu , dołączyć jeszcze dumoholizm ? Zgłaszam się jako pierwsza chora i odmawiam leczenia :excited: