To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie

Aragonte - Czw 01 Sty, 2009 18:20

Obejrzałam dzisiaj z autentyczną przyjemnością (większą niż dostarczana przez The Legend of the Seeker, przyznaję się bez bicia :wink: ) Ring of the Nibelungs, w polskiej wersji znany jako Klątwa pierścienia. Jak ja się cieszę, że udało mi się go kupić! :banan_czerwony: Widziałam go kiedyś w TV i od tego czasu czekałam na wydanie DVD. Sprawnie zrobione, niezłe efekty, niezły Zygfryd :mrgreen: Wojownicza Brunhilda też mi się bardzo podobała. Wymyślałam strasznie pod adresem głupiej Krimhildy :wsciekla: mimo że wiedziałam, że inaczej to nie mogło się potoczyć.
Wiecie co... to naprawdę niezłe kino fantasy! Szukałam czegoś, czego mogłabym się przyczepić i w sumie to nie potrafię tego znaleźć :mysle:

Tu strona filmu na filmweb.pl: http://www.filmweb.pl/f11...ia,2004/galeria

Parę słów o obsadzie.
Aktora grającego Zygfryda nie kojarzę, ale odtwórca króla Gunthera (Samuel West) wydawał mi się znajomy. I słusznie, bo wystąpił... w Howards End, jako mr Bast :D Przybranym ojcem Zygfryda, kowalem, jest nie byle kto, bo Max von Sydow. Pewną ciekawostką jest udział Roberta Pattinsona (gra młodszego brata króla Gunthera, Giselhera). Ale największą niespodzianką był dla mnie odtwórca roli Hagena, czyli Zuego nr 1. Toż to... Julian Sands! :shock:
Wyjątkowo do siebie podobny, jak widać na zdjęciu poniżej :lol:
A tu cała gromadka:
Zygfryd i Brunhilda:

Jakby co, to zamienię te fotki na linki :wink: Wydawały mi się dość małe, dlatego wkleiłam je w takiej formie.

Anonymous - Pią 02 Sty, 2009 14:44

Oglalam - bylam zachwycona. W sumie chyba mnie to juz nie dziwi :D
Aragonte - Pią 02 Sty, 2009 14:52

AineNiRigani napisał/a:

O Merlinie mówisz?

Anonymous - Sob 03 Sty, 2009 01:34

Aragonte napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:

O Merlinie mówisz?

Nie bluźnij !!!

Aragonte - Sob 03 Sty, 2009 13:01

AineNiRigani napisał/a:
Aragonte napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:

O Merlinie mówisz?

Nie bluźnij !!!

:-P No tak, wpadła, rzuca aluzjami i każde zgadywać, co ma na myśli, foch :wink:

snowdrop - Sob 03 Sty, 2009 17:28

Dzisiaj usłyszałam, że Hobbit powstanie dopiero w 2012. Mieli zacząć kręcić tej zimy, ale z jakieś przyczyny przesunęli termin kręcenia filmu o 2 lata. :( :cry2:
Anonymous - Sob 03 Sty, 2009 23:38

Aragonte napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:
Aragonte napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:

O Merlinie mówisz?

Nie bluźnij !!!

:-P No tak, wpadła, rzuca aluzjami i każde zgadywać, co ma na myśli, foch :wink:

a bo goscia mialam - nie wypada siedziec przed kompem i pisac szerokorozbudowane wiadomosci.
To bylo, rzecz jasna, o Nibelungach, ktorymi bylam zachwycona...

Aragonte - Sob 03 Sty, 2009 23:40

AineNiRigani napisał/a:
a bo goscia mialam - nie wypada siedziec przed kompem i pisac szerokorozbudowane wiadomosci.
To bylo, rzecz jasna, o Nibelungach, ktorymi bylam zachwycona...

A chcesz ich znowu sobie obejrzeć? :wink:

Anonymous - Sob 03 Sty, 2009 23:44

a jusci !!! Ty zawsze wiesz, co dla mnie najlepsze - zreszta Twoj gust jeszcze nigdy mnie nie zawiodl - stad napisalam, ze moj zachwyt nad filmem, ktory Ci sie podobal po prostu mnie nie dziwi :D
Aragonte - Sob 03 Sty, 2009 23:56

AineNiRigani napisał/a:
a jusci !!! Ty zawsze wiesz, co dla mnie najlepsze - zreszta Twoj gust jeszcze nigdy mnie nie zawiodl - stad napisalam, ze moj zachwyt nad filmem, ktory Ci sie podobal po prostu mnie nie dziwi :D

Nie przeniknęłam tego skrótu myślowego :lol:

I wiesz, może zachwyt to za duże słowo, ale naprawdę trudno było mi się do czegoś przyczepić przy oglądaniu tego filmu, a to rzadko mi się zdarza... No dobra, może scena miłosna na początku mogła być krótsza :-P
I cieszę się, że mam dobrą wersję tej legendy :D Od razu sięgnęłam na półkę po Eddę Starszą i zirytowałam się, bo moje wydanie BN ma trochę niezadrukowanych kartek :evil: Chyba będę musiała to kupić. No i Eddę Młodszą też. Ale najpierw zaopatrzę się w to. Kiedyś czytałam, o ile pamiętam.

Anonymous - Nie 04 Sty, 2009 00:40

zachwyt byl u mnie - jakos taki metafizyczny okres mialam i trafilam na to w telepudle zupelnie przypadkiem. Potem ogladalam wersje niema z muzyka wagnerowska - tez miala swoj urok...
Aragonte - Nie 04 Sty, 2009 01:06

Rzuć jakiegoś linka do tej wersji niemej z Wagnerem, nie kojarzę tego :-D
Anonymous - Nie 04 Sty, 2009 01:21

Chodziło mi o tą wersje: http://www.filmweb.pl/f14...7+Zygfryda,1924 w rezyserii Langa.
Moze jestem nieobiektywna, bo uwielbiam ekranizacje eposow, ale naprawde mialo to urok - z muzyka wlacznie. Doceniłam Wagnera.

praedzio - Czw 08 Sty, 2009 19:14

Tak naszło mnie na wspominki. Poczytałam sobie poniższy artykulik na temat serialu Millennium i... chyba zacznę się za nim rozglądać.

http://www.pinezka.pl/content/view/2168/221/

Oglądałam to wieki temu na TV 4, kiedy to kanał ten miał w zwyczaju puszczać świetne seriale SF. Szkoda, że zarzucił tę praktykę. :-|

Admete - Czw 08 Sty, 2009 19:52

Jakby coś to nie musisz się za bardzo rozglądać ;-)
praedzio - Czw 08 Sty, 2009 20:07

Oooooo.... Admete..... :mrgreen:
ale ci przecież nagrywajło padło

Widzisz, a ja świnka jestem, bo wciąż na pocztę nie mogę trafić, coby ci JDM dostarczyć. :ops1:

Caitriona - Czw 08 Sty, 2009 22:22

Admete napisał/a:
Cóż jak na razie troszczę się o rozrywkę Caitri, a sama nie widziałam nawet trzech minut Merlina

Za co Ci Caitri dozgonnie wdzięczna będzie :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

praedzio - Wto 13 Sty, 2009 16:46

Zajawka nowego Seekera:

http://link.brightcove.co...bctid6647987001

Wraca mój mhrrroczny ulubieniec! :banan_Bablu:

Caitriona - Wto 13 Sty, 2009 22:41

praedzio napisał/a:
Zajawka nowego Seekera:

Kurczę, nawet się nie wiedziałam że mi tak tęskno do Seekera, obejrzałam zajawkę i już bym chciała cały odcinek ;) zapowiada sie nieźle.

Tamara - Pią 16 Sty, 2009 16:40

Filmem SF wszechczasów został wybrany "Łowca androidów" Ridleya Scotta , a na II miejscu wylądowało "Imperium kontratakuje" . Źródła nie podam , bo czytałam we wczorajszej gazecie , której juz nie mam , a więcej nie zapamiętałam :ops1:
praedzio - Nie 18 Sty, 2009 17:13

Plotki nt. ekranizacji powieści Cornelii Funke:

Cytat:
"Atramentowe serce" miało zadebiutować w zeszłym roku, lecz przesunięto premierę na 2009 z uwagi na chęć dopracowania obrazu. Niedawno obraz miał premierę w Niemczech, gdzie zebrał bardzo pozytywne recenzje. Przypomnijmy, że jest to film fantasy na podstawie książki niemieckiej pisarki, Cornelii Funke.

Główny bohater filmu grany przez Brendana Frasera ma zdolności ożywiania bohaterów książek, kiedy czyta je na głos swojej córeczce. Kiedy zostaje porwany przez jednego z fantastycznych bohaterów powieści, jego córka i jej przyjaciele postanawiają go uwolnić.

O sequelach powiedziała sama autorka książek. Według niej scenariusze "Inkspell" oraz "Inkdeath" są już napisane, a reżyser i obsada potwierdzili, że mają podpisane kontrakty na trzy filmy.

Wiadomo, że to, czy powstaną kolejne części zależy od wyniku Box Office w Stanach Zjednoczonych. W innym wypadku obraz podzieli losy "Eragona" oraz "Złotego Kompasu", gdzie ekranizacje zakończono na pierwszym tomie.

Reżyseruje twórca genialnego "K-Paxa", Iain Softley. Główne role grają: Brendan Fraser, Andy Serkis, Eliza Bennett, Paul Bettany, Jim Broadbent, Helen Mirren oraz Sienna Guillory.

Premiera filmu w Stanach w marcu, a my go obejrzemy na początku kwietnia.

Jestem ciekawa tej ekranizacji. :excited:

Admete - Nie 18 Sty, 2009 19:49

Dobra obsada. Ciekawa jestem bardzo, jak im wyszło. A na mnie Seeker czeka ;-) Dwa odcinki.
praedzio - Nie 18 Sty, 2009 19:56

Na mnie teeeeż! :mrgreen: Szkoda, że na polskie wspomaganie muszę poczekać. :-|
Aragonte - Nie 18 Sty, 2009 20:01

Admete napisał/a:
Dobra obsada. Ciekawa jestem bardzo, jak im wyszło. A na mnie Seeker czeka ;-) Dwa odcinki.

Ooo, już dwa odcinki były?
Ja sobie też poczekam na wspomaganie :roll:
SPN też odraczam na czas niejaki...

Admete - Nie 18 Sty, 2009 20:02

Dwa, sama się zdziwiłam. Chyba nie dam rady dziś obejrzeć. Może odrobinę.