Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Ekranizacje - Duma i uprzedzenie (1995)
Tamara - Wto 15 Kwi, 2008 18:26 Masz rację Dione , to wszystko o co się czepiam Mary wynika właśnie z braku zdolności muzycznych , co gdzieś poprzednio pisałam .Copycat - Śro 16 Kwi, 2008 12:54 Witam wszystkich i na początku przepraszam, że tak od razu z pozycji roszczeniowej. Zdecydowałam się pisać pracę magisterską o fenomenie pana Darcy i jego obecności w (brytyjskiej, ale nie tylko) kulturze popularnej. Chodzi mi o histerię jaką wywołał Colin Firth i cały ten szum wokół serialu. Przeszukałam masę stron i przeczytałam dziesiątki artykułów, ale jako, że Internet jest dla mnie zbyt wielki, żeby go przetrzepać samodzielnie, jestem pewna, że i tak nie widziałam nawet połowy. Poszukuję właściwie wszystkiego co dotyczy p.Darcy, począwszy od krytycznej analizy postaci literackiej (dlaczego tak bardzo przemawia do czytelnika itd), przez analizę serialu (tu raczej wiadomo dlaczego przemawia, ale potrzebuję czegoś bardziej akademickiego niż dziesiątki komentarzy w sieci typu „Oh Colin Firth is sooo hot”), na Marku Darcym, śladach aukcji charytatywnej mokrej koszuli i innych objawach obsesji skończywszy. Sporo was tu jest, na pewno nie raz trafiliście na jakieś artykuły na ten temat albo znacie strony gdzie są jakieś materiały. Ja sama nie jestem w stanie dotrzeć do wszystkiego. Zależy mi też bardzo na wszelkich dodatkach, książkach i dokumentach o serialu, „Making of” itd. (gdyby ktoś mógł chociaż wypisać ile tego jest i co dokładnie) i generalnie na wszystkim co zostało napisane o adaptacjach Jane Austen. Byłabym wdzięczna za wszelkie linki, sugestie itd. Preferowany język: angielski (ale po polsku też przyjmę)
Gdybyście zobaczyli ten sam post na innych forach to się nie zdziwcie, zmasowaną kampanię przeprowadzam nicol81 - Śro 16 Kwi, 2008 14:23 Witamy, Copycacie
Czekamy na wnioski z pracy. Gosia - Śro 16 Kwi, 2008 18:51 Chyba najlepsza strona o Colinie jest jego strona:
http://www.firth.com/articleindex.html
Tam jst pelno odniesien do pana Darcy`ego.
Tak samo na innej jego stronie:
http://www.colinfirth24-7...ances_2008.htmlUlka - Śro 16 Kwi, 2008 22:48 No no no magisterka Witaj Niestety, nie pomogę, ale wspieram zamierzenie nicol81 - Czw 17 Kwi, 2008 13:11 Była też zdaje się książka o tworzeniu tego serialu, gdzie się Colin wypowiadał o swojej wizji pana Darciego...
W tym eseju trochę jest porównania Colina z Mateuszkiem
http://www.jasna.org/pers...tewart-beer.htm http://www.jasna.org/pers...l27no2/dole.htm
Ponadto, radziłabym zajrzeć też w fanfiki pisane z pozycji Darciego.Tamara - Czw 17 Kwi, 2008 23:30 No i skończyło się Copycat - Pią 18 Kwi, 2008 09:19
Właśnie tej książki szukam. Fanfiki omijam z premedytacją, wole nie psuć pierwowzoru.
Żadna z was nie ma tej książki?Harry_the_Cat - Pią 06 Cze, 2008 18:36 Picspam: http://ermer00.livejournal.com/2918.html#cutid1trifle - Pią 06 Cze, 2008 20:35 Jakie te zdjęcia są śliczne Tak fajnie ułożone, dobrane, świetna jakość. Lovely Darcy - Pią 06 Cze, 2008 22:36 Oj, czuję, że zaraz zdejmę z półki P&P i obejrzę sobie serial po raz osiemset czterdziesty piąty. BeeMeR - Sob 02 Sie, 2008 22:12 Zmusiłam... khem - zachęciłam wreszcie moją siostrę do obejrzenia tej wersji DiU
Teraz od trzech odcinków opływamy w zachwytach nad Darcy'm, pastorem Collinsem i wszystkimi innymi bohaterami (nawet nasza Rodzicielka się zainteresowała i wyraziła chęć obejrzenia kiedyś ). Ania się tylko dopytuje, kiedy wreszcie Darcy będzie z jeziora wychodził Tamara - Sob 02 Sie, 2008 22:46 BeeMeR za kolejną zdobytą duszyczkę Harry_the_Cat - Sob 02 Sie, 2008 23:16
BeeMeR napisał/a:
kiedy wreszcie Darcy będzie z jeziora wychodził
Anaru - Sob 02 Sie, 2008 23:16 Nie trza mnie było zmuszać, wystarczyło pokazać Darcy'ego . Uwielbiam go od czasów Valmonta, a nawet jeszcze dawniej, a jako Darcy jest śliczny...
Zresztą postacie w ogóle są cudownie dobrane i zagrane, wszystkie. Trzykrotka - Sob 02 Sie, 2008 23:45 BeeMer . Teraz kolej na Gladiatora!
Ale cudny pan Darcy w tych kamizelkach i z lokami, prawda? BeeMeR - Sob 02 Sie, 2008 23:56 Cudny, ach, ach! A jaki zgrabny!
Obie się zachwycamy na przemian i w duecie
Ala Mr Collins jest cudny tudzież!
Eeee... na Gladiatora przyjdzie czas, potem będzie kolej na następny serial - pomyślimy który - (i DiU z Keirą - porównawczo )
Spoiler:
wyznam w sekrecie, że Ania była nieco rozczarowana, że Darcy nie pływał nago Dziwnym trafem tego oczekiwała
Trzykrotka - Nie 03 Sie, 2008 00:06 Ale za to mu koszula prześwitywała i kleiła się malowniczo do szerokiej piersi. I - zważ Anaru - miał nawet jeden guziczek rozpięty pod szyją . Pan Darcy 2005 bardziej zmoczon się prezentował, może on wynagrodzi rozczarowanie.BeeMeR - Nie 03 Sie, 2008 08:49
Trzykrotka napisał/a:
Pan Darcy 2005 bardziej zmoczon się prezentował,
Wyglądając jak kurczak na deszczu sori Anaru - Nie 03 Sie, 2008 09:11 Czemu ja mam to zignorowane, skoro odignorowałam wczoraj????
BeeMeR napisał/a:
Spoiler:
wyznam w sekrecie, że Ania była nieco rozczarowana, że Darcy nie pływał nago Dziwnym trafem tego oczekiwała
Ania nie oczekiwała, bo woli prześwitujące (mokre ) koszule i rąbek tajemnicy niż pełną jawność na ekranie . Ale wcześniej czytałam, że miał tak właśnie pływać, tylko zmieniono zdanie...
Cytat:
Jednak naprawdę wielką zmianę w życiu Firtha spowodowała słynna scena z serialu BBC Duma i uprzedzenie (1995), w której wyłonił się z wód jeziora w przylepiającej się do ciała koszuli. Scenarzysta Andrew Davies ujawnił niedawno, że zgodnie z oryginalnym założeniem Darcy miał wystąpić w tej scenie nago. Firth przyznaje, że jak zwykle, gdy trzeba zrzucić ciuchy, czuł się trochę nieswojo, ale uważa, że ostatecznie scena i tak wypadła bardzo seksownie.
Ale był śliczny
On ma przepiękne oczy i te loki, do schrupania i pocieszania jest...
A jaki zgrabny... - to stwierdzenie zazwyczaj nam się razem wyrywało w tych samych momentach.
Edit - odignorowałam raz jeszcze Alicja - Nie 03 Sie, 2008 10:59 ja nie wiem czy jak kurczak, mnie on się wydał właśnie najbardziej malowniczy w zmoczonej koszulinie natykając się na pannę Elizabeth na trawniczku. Nie dość, że spotyka miłość to jeszcze w stroju niegodnymAlicja - Nie 03 Sie, 2008 11:03 i to jego zmieszanie oraz usilne próby znalezienia tematu Serenissima - Nie 03 Sie, 2008 12:07
BeeMeR napisał/a:
Zmusiłam... khem - zachęciłam wreszcie moją siostrę do obejrzenia tej wersji DiU
Ja niestety nie mam siostry i muszę się zachwycać w samotności, cieszę się więc, że trafiłam na to forum Co prawda, nękana przeze mnie mama, zgodziła się w końcu na obejrzenie serialu, ale mam wrażenie, że 6h seans nieco ją przeraża Tamara - Nie 03 Sie, 2008 12:15 Darcy 2005 na mokro -eee , porównania nie ma do '95 a na sucho takoż - sierotka nie dumny dżentelmen Harry_the_Cat - Nie 03 Sie, 2008 12:44 I zaczynamy nieśmiertelną dyskusję Mateusz czy Colin