To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

praedzio - Pią 12 Lut, 2010 13:29

Mnie właściwie żaden język nie przeszkadza. Kiedyś nie potrafiłam z tych samych powodów, co Ania oglądać kina azjatyckiego. Nie wiem czemu, ale facet, który mówi coś w rodzaju "dziń-dziań-dzioń" i wymachuje spluwą, jakoś nie brzmi wiarygodnie. :mysle:
Ania1956 - Pią 12 Lut, 2010 14:12

praedzio napisał/a:
Mnie właściwie żaden język nie przeszkadza. Kiedyś nie potrafiłam z tych samych powodów, co Ania oglądać kina azjatyckiego. Nie wiem czemu, ale facet, który mówi coś w rodzaju "dziń-dziań-dzioń" i wymachuje spluwą, jakoś nie brzmi wiarygodnie. :mysle:

Język jest dla mnie jak najbardziej wiarygodny, tylko (chyba zazdrość :ops1: ) skupiam się na wymowie.... Kiedys chciałam bardzo nauczyć się j.francuskiego, ale okazało sie że jestem beztalenciem językowym i nic z tego nie wyszło. Nie mam dobrej pamięci i kłopoty z ułożeniem języka mnie dobiły. Spasowałam. :(

Sofijufka - Pią 12 Lut, 2010 14:18

Mnie przeszkadza włoski język w dubbingach filmów amerykańskich, np w "Casablance"
Alicja - Pią 12 Lut, 2010 19:23

lubię kostiumowe filmy francuskie. Film taki jak np. Szuani ( Chouans) byłby mało wiarygodny w języku angielskim. A tak mamy całkiem dobry film :-D
francuski jest językiem w którym, oprócz włoskiego , można wspaniale oddać emocje. Jeśli kogoś "popędzisz" w języku francuskim to ma się aż ochotę szybciej przebierać nogami :wink: denerwuje mnie tylko tłumaczenie. Wolę napisy i słuchanie w oryginale

Admete - Pią 12 Lut, 2010 20:52

Sofijufka napisał/a:
a dlaczego? Takie "Kamienie śmierci" były niezłe...

Oooo...Straszne to było. No mówię, francuskiego kina rozrywowego nie umiem oglądac. Te piękne, biuściate aktorki, piękne - ach! I piękny bohater się w nich zakocha ;) I wszyscy mówią po francusku ;) I ta niby takemnica oraz to niby kino sensacyjne, niby zagadka kryminalna - wszystko po to, żeby aktorka mogłą seksownie się pokazać tu i tam ;)

Admete - Pią 19 Lut, 2010 16:32

BBC zrobiło jakiś czas temu miniserial dokumentalny na temat czasów wiktoriańskich - zapowiada sie ciekawie:
http://primetime.unrealit...ans-on-bbc-one/

Caitriona - Pią 19 Lut, 2010 18:06

Admete napisał/a:
BBC zrobiło jakiś czas temu miniserial dokumentalny na temat czasów wiktoriańskich

O, może być fajna rzecz. Jak rozumiem, zaczęło się od miłości do malarstwa :)

Admete - Pią 19 Lut, 2010 20:57

Sprawdzisz sama ;)
Caitriona - Pią 19 Lut, 2010 22:24

Admete napisał/a:
Sprawdzisz sama

Super :banan_czerwony: dzięki ;)

Aragonte - Pią 19 Lut, 2010 23:24

Caitriona napisał/a:
Admete napisał/a:
Sprawdzisz sama

Super :banan_czerwony: dzięki ;)

To może ja też sprawdzę? :mrgreen:

Caitriona - Sob 20 Lut, 2010 16:24

Sprawdzisz ;)
praedzio - Nie 06 Cze, 2010 10:53

Obejrzałam wczoraj dwa odcinki Moll Flanders z Alex Kingston i Danielem Craigiem. Niby film Andrew Daviesa a jakoś mnie zniesmaczył. :roll: Pooglądam dalej, ale tylko ze względu na Craiga, którego b. lubię.
Caitriona - Śro 30 Cze, 2010 11:29

Słyszałyście coś o filmie Glorious 39? Ma niezłą obsadę: Bill Nighy, Julie Christie, Jeremy Northam, David Tennant, Hugh Bonneville i Ramola Garai w roli głównej.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Bre0cZbEGgM

Admete - Śro 30 Cze, 2010 13:20

Faktycznie chyba dość ciekawy.
Fibula - Śro 30 Cze, 2010 17:51

Warto obejrzeć.
Alicja - Śro 30 Cze, 2010 19:56

koleżanka oglądała, mówiła, że bardzo dobry, że nikt nie jest tym kim się wydaje i nawe własnej rodzinie nie można wierzyć, II wojna św.,sekrety, kłamstwa, ten klimat :-D
Admete - Śro 30 Cze, 2010 20:27

A gdzie koleżanka oglądała?
trifle - Śro 30 Cze, 2010 21:18

Caitriona napisał/a:
Słyszałyście coś o filmie Glorious 39? Ma niezłą obsadę: Bill Nighy, Julie Christie, Jeremy Northam, David Tennant, Hugh Bonneville i Ramola Garai w roli głównej.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Bre0cZbEGgM

Ja oglądałam, ale nie zrobił na mnie wrażenia. To film, który - chyba - opiera się głównie na zbudowaniu nastroju. Ja z niego zupełnie nic nie wyniosłam, za dużo tam chaosu, nie przepadam za czymś takim.

Alicja - Czw 01 Lip, 2010 21:36

Admete napisał/a:
A gdzie koleżanka oglądała?

w domu, na laptopku :wink:

praedzio - Śro 21 Lip, 2010 21:14

Szykuje się niezłe widowisko. :D

http://www.youtube.com/watch?v=GSa6AhEWebA

Chyba zapoluję na książkę. :mysle:

milenaj - Śro 21 Lip, 2010 21:24

Książkę czytałam. Wciąga bardzo, a Rufus Sewell jest dodatkowym argumentem, by z filmem też się zaznajomić.
Admete - Śro 21 Lip, 2010 21:24

I to już niedługo :)
Fibula - Śro 21 Lip, 2010 22:30

Serial może być lepszy od książki. Nie wiem, jak oryginał, ale polski przekład jest marny, kłania się również brak korekty. Ale fabuła rzeczywiście jest wciągająca.
Caitriona - Śro 21 Lip, 2010 22:38

praedzio napisał/a:
Szykuje się niezłe widowisko.

Podoba mi się :D A książki nie czytałam.

Admete - Pią 23 Lip, 2010 00:01

Ksiązka mi się tak średnio podoba, ale film może być dobry.