To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Powiew Orientu

Anaru - Pon 20 Paź, 2008 22:22

asiek napisał/a:
Anaru bardzo ciekawa recenzja, już czuję się zachęcona. :-P

Naprawdę warto zobaczyć. Zerknijcie na oficjalną stronę - nie ma tam za dużo do czytania, ale można posłuchać muzyki, też pięknej. http://www.beforetherains.net/

BeeMeR - Pon 20 Paź, 2008 22:53

Też polecam - Before teh Rains to piękny film - i wspaniale nakręcony
Trzykrotka - Wto 21 Paź, 2008 12:13

Już się nie mogę doczekać. Po Asoce mam apetyt na więcej Santosha Shivana.

Ogłoszono już program tegorocznego Biletu do Bollywood. Dobrano naprawdę ciekawe filmy: Jodha Akbar, U Me Aur Hum, Paheli :serduszkate: , Dor, Mr and Mrs Iyer.

asiek - Wto 21 Paź, 2008 12:17

Trzykrotka napisał/a:
Mr and Mrs Iyer.

Mądry i świetnie zagrany film, polecam. :cool:

Trzykrotka - Wto 21 Paź, 2008 13:00

Wszystkie należą do tej kategorii, każdy jest w swoim rodzaju świetny i dobrze zagrany. Z informacji od organizatorów wynika, ze pokazy będą z DVD, to może być pewien mankament.
asiek - Śro 22 Paź, 2008 14:44

Obejrzałam "Before the Rains"....
Spoiler:

...Dlaczego to takie smutne ? :cry2: :cry2: :cry2: ...Wszyscy przegrani... :(

Trzykrotka - Pią 24 Paź, 2008 21:52

Właśnie skończyłam Before The Rains.
Już dawno nie widziałam tak zmysłowego filmu. Wizualnie, dźwiękowo - piękny. Krajobrazy są olśniewające - od panoram gór, plantacji herbaty, widoków dżungli, po detal: liście paproci drżące, kiedy obok nich kopia budujący drogę, ważka, gniazda remizów, żaba wskakująca do basenu, kawałek liany zostający w ręku, gdy się go chwyta w trakcie wspinaczki. Widać, że reżyser jest operatorem - cały ten świat to piękne obrazy. Filmowany jest też pięknie - od szerokich panoram po detale. Najazdów na szczegóły mamy mnóstwo: dłonie kochanków, krople potu na skórze, krew zbierająca się w zagłębieniu ciała, wielkie, zdziwione oczy dziecka.
To nie jest film, który odkrywałby Amerykę. To jeszcze jedna historia o tym, jak jedno zejście z właściwej drogi pociąga za sobą kolejne, coraz dalsze, coraz trudniejsze, tak, ze już nie ma powrotu. I o tym, jak wciąga się w to coraz więcej i więcej ludzi - z tchórzostwa czy chęci przysypania tego wszystkiego, żeby nic nie przeszkodziło w budowie drogi zanim zaczną padać deszcze.
Piękny film, pięknie, oszczędnie i w skupieniu zagrany przez całą czwórkę: Nanditę Das, Jennifer Ehle, Linusa Roache i - last but not least - Rahula Bose. W ostatnim czasie obejrzałam trzy filmy z tym aktorem, jeszcze Chameli, Mr. And Mrs Iyer . Mam ochotę na wiecej.

Aragonte - Pią 24 Paź, 2008 22:14

Totalnie opóźniona jestem, bo dzięki uprzejmości Caitri :kwiatek: zaczęłam sobie dzisiaj oglądać OSO. Na razie jestem przy części oldskulowej i chociaż za oldskulami nie przepadam, to bawię się nieźle :D Szkoda, że cały film mam szansę obejrzeć do końca dopiero w niedzielę wieczorem, dzisiaj niestety nie mogę zarwać nocy, bo masakrycznie wcześnie wstaję :(
Trzykrotka - Pią 24 Paź, 2008 22:28

Oldskulowa część jest cudności wielkiej! Zwróciłaś uwagę na przepiękne koszule, spodnie i pekaesy? No i na przecudne overacting, kiedy Om wchodzi w relacje z mamą? A Deepika! Ma 22 lata i pozuje do zdjęć w bikini, to jej debiut, a ma klasę, elegancję i sznyt wielkiej gwiazdy z dawnych lat.
Nie wiem, ile razy oglądałam OSO, po prostu kocham ten film.

BeeMeR - Sob 25 Paź, 2008 18:08

Trzykrotka napisał/a:
Nie wiem, ile razy oglądałam OSO, po prostu kocham ten film.
Ja też - czy wystarczy, jak powiem, że właśnie idą mi piosenki z OSO :mrgreen: :serce:
A Dastaan uwielbiam po prostu :serduszkate:

Anaru - Pon 27 Paź, 2008 23:56

Nowe i mniej nowe gazetowe pozycje (przeklejam z b.pl):

Cytat:
Monibuni, 27 minut temu
kolejne pozycje ktore bedzie mozna znaleść w koisku

03.11 - (Powtórka) Rozwazne i romantyczne (Kandukondain Kandukondain) - Naj
05.11 - Składanka 20 teledysków z filmów bolly - IDG wydawca Kina Domowego
05.11 - (Powtórka) Droga miłości, miłosne kłamstwa i Bicie serca - Tina
06.11 - Stworzeni do miłości (Aashiq Banaya Aapne) - Przyjaciółka
20.11 - (Powtórka) Chokher Bali (Gra namiętności) - Pani Domu
26.11 - Jak zostać gwiazdą Bollywood (Bhola in Bollywood) - Top DVD Bollywood

11.12 - Umrao Jaan (2006) - Pani Domu
29.12 - Dlaczego się zakochałem (Maine pyaar kyun kiya) - Top DVD Bollywood
28.01 - Cienie przeszłości (Murder) - Top DVD Bollywood
25.02 - Trucizna (Zeher a love story) - Top DVD Bollywood

trifle - Wto 28 Paź, 2008 00:00

Anaru napisał/a:
03.11 - (Powtórka) Rozwazne i romantyczne (Kandukondain Kandukondain) - Naj

Oooo, warto?

Anaru - Wto 28 Paź, 2008 00:03

Widziałam tylko kawałkiem, ale chyba warto :mrgreen:
W każdym razie kupiłam. :mrgreen:

Gdzieś tu już się chyba przewinęła dyskusja na ten temat...? :mysle:
Jest - BeeMeR pisała:
http://forum.northandsout...p=164205#164205

Anonymous - Wto 28 Paź, 2008 01:27

w zasadzie niekoniecznie filmowo, ale gdyby ktos byl zainteresowany (jesli strzelilam byka - dajcie znac, cooo? ;) )
http://www.allegro.pl/ite...z_hinduski.html
http://www.allegro.pl/ite...ka_kobieta.html
http://www.allegro.pl/ite...eta_w_sari.html
http://www.allegro.pl/ite...z_pendzabu.html

Wiem, ze drogo - ale obrazy sa przecudnej urody (sama w zeszlym roku sprawilam sobie Lakshmi - Anaru nie widziala, bo zostala zatrzymana, ale BeeMeR juz tak :D ) i w ramach prezentu nadaja sie idealnie. Naprawde sa warte troche wiecej - sale cena dolara juz nie ta...

Trzykrotka - Wto 28 Paź, 2008 18:24

Anaru :kwiatek: wynalazła taką ciekawostkę:

Na planie ostatniego odcinka 2 serii serialu Teraz albo nigdy
http://terazalbonigdy.ple...osci_detal.html

Admete - Wto 28 Paź, 2008 18:41

Nawet im nieźle to wychodzi :-D Ciekawe do jakiej piosenki tanczyli.
Caitriona - Wto 28 Paź, 2008 19:36

Admete napisał/a:
Ciekawe do jakiej piosenki tanczyli

Też jestem ciekawa :D Kiedy to będzie w tv? Bo serialu nie oglądam więc nie wiem kiedy transmitują.

Anaru - Wto 28 Paź, 2008 19:52

Admete napisał/a:
Nawet im nieźle to wychodzi :-D Ciekawe do jakiej piosenki tanczyli.

Caitriona napisał/a:
Też jestem ciekawa :D Kiedy to będzie w tv? Bo serialu nie oglądam więc nie wiem kiedy transmitują.

Ponoć ma być 30 listopada o 21.50 :-D , też nie oglądałam jeszcze żadnego odcinka, ale ten postaram się obejrzeć jak sobie nie zapomnę...
Układowo tańczyli podobnie chyba do "Say Shava Shava" z K3G, a jaką muzykę wykorzystają? Zobaczymy. :mrgreen:

Caitriona - Śro 29 Paź, 2008 00:11

Dzieki Anaru! :D Postaram się zapamiętać ;)
Anaru - Śro 29 Paź, 2008 00:12

Przypominajka w komórce twoim przyjacielem jest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Caitriona - Śro 29 Paź, 2008 13:11

Anaru napisał/a:
Przypominajka w komórce twoim przyjacielem jest

Niby tak, ale ja często samą komórkę gdzieś posieję i potem nie pamiętam gdzie ;)

Anonymous - Śro 29 Paź, 2008 19:05

Ja akurat ogladam dosc regularnie, wiec nie przegapie :D
Calipso - Śro 29 Paź, 2008 20:55

Mam dzisiaj wisielczy humor i nie mogłam się powstrzymać :rumieniec:
Anaru napisał/a:
postaram się obejrzeć jak sobie nie zapomnę...

Anaru napisał/a:
Przypominajka w komórce twoim przyjacielem jest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:rotfl:
Anaru,widziałaś film "Z Bollywood do Hollywood?
Jeden jedyny raz go oglądałam,a dzisiaj zauważyłam,że znów ma być na HBO.

Anaru - Śro 29 Paź, 2008 23:06

Calipso napisał/a:
Anaru,widziałaś film "Z Bollywood do Hollywood?

Widziałam, ;) I nawet kiedyś strzeliłam recenzyjkę, przekopiuję ;)

Obejrzałam właśnie przed chwilą film, który sprawił na mnie wrażenie jakiejś głupawej parodii bolly filmów :roll: . Nosi toto tytuł "Z Bollywood do Hollywood" (Americanizing Shelley) (2007) i jest produkcji USA, choć grają w nim Hindusi, a reżyserką jest główna bohaterka, takoż pochodzenia indyjskiego z wyglądu sądząc (przynajmniej wiem, czemu się obsadziła w tej roli).

Shalini Singh (Namrata Singh Gujral), piękna, prosta i oczywiście niewinna indyjska dziewczyna spod Himalajów niedługo kończy 30 lat, więc postanawia odwiedzić swego wybranego przez rodziców narzeczonego żyjącego w Ameryce. Przyjeżdża do Hollywood i odkrywa, że narzeczony cmoka właśnie namiętnie jakąś blondynkę i w ogóle okazuje się interesownym podrywaczem wschodzących gwiazdek.

Natomiast niewinna Shalini budzi zainteresowanie Roba (Brad Raider), który postanawia ją "zamerykanizować" i zrobić z niej gwiazdę. Uczy ją amerykańskiego stylu życia i nie pozostaje obojętny na jej wdzięki, a zderzenie kultur nie pozostaje bez wpływu i na niego. Shalini jako Shelley robi furorę, dalibóg nie wiem czemu, bo jej akcent jest straszny, a gra aktorska jeszcze gorsza :roll: , dość jasny i amerykański z urody Rob udaje chwilowo Sikha :roll: , cała indyjska kultura jest ukazana jako ogólnie głupawa, a Hindusi w gruncie rzeczy jako banda naiwnych prostaków. Film właściwie jest nawet sympatyczny, ale tak płytki i źle grany, że szkoda by mi było czasu na gapienie się w toto przez 1,5 godziny, gdyby nie to, że szło z kasety, a zaraz za tym filmem nagrany był dr House, na którego miałam ochotę. :mrgreen: Panienka żadną miarą na niewinną nie wygląda, jej narzeczony jest gogusiem niewiadomego pochodzenia (teoretycznie Sikh, ale zblazowany totalnie :roll: ), a na jego rywalu tez nie ma jak oka zawiesić. ;) Poderwałam głowę tylko raz tak naprawdę - w momencie gdy Shalini zwizualizowała sobie tańce z narzeczonym na łączce przy dźwiękach końcowej piosenki z MHN. :mrgreen:
Ogólnie można obejrzeć, ale jak się nie obejrzy to żadna strata. :wink:

Shelley w wersji zamerykanizowanej, udająca latynoskę i absztyfikant w piosence prawie jak bolly...
[/i]

Calipso - Czw 30 Paź, 2008 16:25

Anaru napisał/a:
Ogólnie można obejrzeć, ale jak się nie obejrzy to żadna strata. :wink:

Prawdę mówiąc,z niecierpliwością czekałam na ten film.Tymczasem już po paru pierwszych minutach wiedziałam,że nie będzie aż tak ciekawy,jak bym tego chciała.Jednak jak już zaczęłam oglądać,to wymęczyłam go do końca :wink:
No i nie mogę doczekać się jutra :excited: Nareszcie dostanę w swe łapki dvd i obejrzę(po raz kolejny) Żonę dla zuchwałych :-D