To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

Aragonte - Czw 22 Lis, 2012 15:28

Żeby nie zginęło, wrzucę parę linków :wink:

Wszystko, co PJ dodał do ekranizacji Hobbita:
http://io9.com/5931001/ev...t-++-with-proof

I jakieś forum o LOTR, gdzie znalazłam parę ciekawych dla mnie dyskusji:
http://www.lotrplaza.com/....asp?TID=244062

snowdrop - Czw 22 Lis, 2012 16:46

Bardzo dużo tego dodał. I nie wiem czy to dobrze. Zrobi się z tego drugi LOTR. A przecież Hobbit to bajka dla dzieci, śmieszna, pełna przygód i mająca swój własny klimat. Trochę bez sensu. No ale zobaczymy.
Co do wątku miłosnego, on mi tak bardzo nie przeszkadza, szczególnie że tak przystojny aktor będzie w niego zaangażowany :serce: , już bardziej dobijają mnie niepotrzebne walki jak choćby ta Galadriel z pająkami czy Gandalfa z Thrainem.
Czytam teraz od nowa Hobbita, więc będę na bieżąco. Ostatnio czytałam go chyba z 5 lat temu.

Aragonte - Czw 22 Lis, 2012 16:55

A mnie jakoś drugi LOTR nie przeszkadza :wink: Musieli dodać dramatyzmu i powagi, żeby wyglądało to przekonująco na szerokim ekranie, a nie jak bajeczka właśnie. W dodatku z 13 krasnoludami, których odróznia się głównie po kolorze bród i kapturów :-P
Zauważ poza tym, że te informacje to po części dywagacje autora, bo nie wiadomo jeszcze, co dokładnie PJ dodał.

Admete - Czw 22 Lis, 2012 17:09

A mnie akurat wątek pseudoromansowy do niczego neipotrzebny :-P Za to walki - bardzo chętnie, byleby malownicze były ;)
Aragonte - Czw 22 Lis, 2012 17:23

Będą, będą :wink:
A ten wątek romansowy, mam wrażenie, okaże się całkowicie mikry i do przełknięcia.
Ja tam bym chciała, żeby było właśnie jak najbardziej epicko, czasem mroczno, chociaż z mnóstwem zabawnych motywów :mrgreen:
Bo w sumie to Hobbit, mimo zabawnej często formy, zawiera opis dość dramatycznych wydarzeń, to tylko relacja narratora jest myląca. Wystarczyłoby zmienić odbiorcę, tzn. uczynić nim dorosłego, żeby te same wydarzenia wyglądały zupełnie inaczej.

Admete - Czw 22 Lis, 2012 17:36

Ano właśnie - i dobrze, że Jackson poszedł tym torem.
Aragonte - Czw 22 Lis, 2012 21:16

Khem - jednak uległam pokusie i kupiłam przewodnik "Hobbit - filmowe postacie i miejsca" :ops1:
Ten drugi, Sibleya, powinnam dostać na urodziny od brata, jak dobrze pójdzie :-P

Edit: jeszcze coś a propos tego nieszczęsnego romansu (?) Kili - Tauriel. Otóż ja zrozumiałam różne opinie na tym linkowanym forum tak, że wszystkie te spekulacje opierają się na jakimś pojedynczym sformułowaniu twórców, że niby Kili ścigał Tauriel czy coś w tym rodzaju. A taka akurat scenka jest jak najbardziej realna :-D Wystarczy przypomnieć sobie, jak półżywe z głodu krasnoludy błąkały się po puszczy, próbując dotrzeć do ognisk palonych przez elfy. Wtedy jakiś pościg Kiliego za Tauriel (niemrawy, bo wędrowcy umierali z głodu) był jak najbardziej realny :mrgreen:
Doczytałam się też, że ta Tauriel ma być dowódcą straży Thranduila (a może ktoś to podawał?), wobec tego być może będzie miała pewien wkład (niekoniecznie taki, jak w książce, gdzie jej odpowiednik upił się mocnym winem) w uwolnienie krasnoludów :)
Pewnie pojawi się też (jako wojowniczka) podczas Bitwy Pięciu Armii (co daje możliwości ewentualnego zasugerowania, że coś tam się kroiło - nie jestem PJ, ale widzę w tym różne możliwości :-P ) - i tyle :)

Aragonte - Sob 24 Lis, 2012 10:10

Czytaliście o aferze dotyczącej traktowania części zwierząt "zatrudnionych" na planie Hobbita?
Ja mam mieszane uczucia - może nie tak skrajne jak ci, którzy nawołują do zbojkotowania filmu i sami tym grożą, ale mieszane właśnie :-|

snowdrop - Sob 24 Lis, 2012 15:45

Nie czytałam, o co chodzi? Zginęły tam jakieś zwierzaki?
Akaterine - Sob 24 Lis, 2012 16:23

Tu jest artykuł:
http://wiadomosci.gazeta....piekunowie.html

snowdrop - Sob 24 Lis, 2012 17:04

Ups, to faktycznie brzydko, ktoś o to nie zadbał. :-|
milenaj - Sob 24 Lis, 2012 18:06

Fakt, uczucia mieszane też mam na ten temat.
A widziałam dzisiaj zwiastun na dużym ekranie. Genialnie się zapowiada.

Anonymous - Sob 24 Lis, 2012 19:16

a ja sie zastanawiam. Skoro przy produkcji LOTRa metr po metrze sciagana trawe i sciolke do zaledwie 1 sceny i potem ponownie je umieszczano, skoro usuwano z rzeki kamienie, aby konie nie pokaleczyly sobie kopyt - to odstawiliby teraz taka fuszerke? Peter Jackson pochodzi z Nowej Zelandii, gdzie takie detale sa cholernie wazne i dlatego zatrudnil ekologow jeszcze na etapie przedprodukcji, aby powiedzieli mu, czy taka i taka scena moze zostac nakrecona bez uszkadzania srodowiska naturalnego (zreszta wiele zdjec krecono w scislym rezerwacie).
Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze nagle przestalo mu zalezec (szczegolnie, ze ma znacznie wiekszy budzet). Moim zdaniem ktos probuje zarobic na produkcji - moze wyludzic odszkodowanie lub chociazby sprzedanym skandalem, ew. zdjeciami. Zastanawia mnie tez zgon tylu zwierzat i czas naglosnienia sprawy - tak jakby dla wiekszej wierzytelnosci. Przeciez juz po kolejnym zwierzaku mozna bylo wszystko zglosic prasie. Gdyby opiekunowie naprawde chceili walczyc o zwierzeta - naglosniliby to wszystko wczesniej. A tymczasem czekali, ginely kolejne zwierzeta, a oni nagle sie obudzili tuz przed premiera. Dla mnie te nici sa zbyt grube...

Akaterine - Sob 24 Lis, 2012 19:29

Też mi się tak wydaje. Poza tym to jest już teraz mocno rozdmuchane, bo przecież nikt tych zwierząt nie zamęczył na śmierć. Opiekun narzekał, że kury zostały zagryzione przez psy - no to chyba jest jego wina, że kur nie dopilnował (co z resztą zauważył też rzecznik), inne zwierzęta padły przez złą paszę - też się zdarza, bo raczej nikt celowo nie zmienił paszy, żeby zatruć zwierzęta.
Aragonte - Sob 24 Lis, 2012 19:51

Po części dlatego pisałam, że mam mieszane uczucia. Zwierząt mi szkoda, jasne, ale nie ufam bezgranicznie prasie. To, że coś tam napisano, nie oznacza jeszcze, że wszystko jest prawdą od A do Zet. Możliwe, że do jakichś zaniedbań doszło, a ktoś rozdmuchuje sprawę. I raczej jestem skłonna założyć niewinność ekipy PJ niż to, że świadomie (albo żeby zaoszczędzić kasę) zlekceważyli względy bezpieczeństwa.
Caitriona - Pon 26 Lis, 2012 20:32

Ładne zdjęcie Rysia (plus Martin i jego mokasyny) :) :

Spoiler:

Aragonte - Pon 26 Lis, 2012 20:49

Ryś wygląda super :) Widzę, że już praktycznie bezbrody :wink:
Yvain - Wto 27 Lis, 2012 16:45

Ach, ten Ryś :serce:
snowdrop - Wto 27 Lis, 2012 19:15

Ryś to jednak prawdziwy facet, buty ma porządne, strasznie nie lubię jak facet ma mokasyny. Wygląda dla mnie zniewieściale.
Anonymous - Śro 28 Lis, 2012 01:02

Martin slynie z ... hmm... niekonwencjonalnych strojow i jeszcze bardziej niekonwencjonalnych dodatkow :P )
snowdrop - Śro 28 Lis, 2012 13:16

To co on takiego nosi, zaraz sobie go wygugluje.

OMG, ale jego zdjęcie znalazłam. Zobaczcie :mrgreen:

Anonymous - Czw 29 Lis, 2012 00:42

snow - to cala sera, gdzie z Watsona zrobili jeza, a z Sherlocka wydre :P
akne - Czw 29 Lis, 2012 08:26

Zdjęcia są super :wink: Ale wiecie co mi nagle przyszło do głowy? Fani żyją takimi fotkami, filmikami, to cały dodatkowy świat i to jest fajne. Ale z drugiej strony, to chyba musi być okropnie denerwujace , gdy się o sobie czyta w jakiś gazetach czy na necie, że był źle ubrany, że nie taka fryzura itd. Normalnie nasze zachowanie i wygląd ocenia dość waskie środkowisko znanych nam osób, a tu... cały świat...
Anonymous - Czw 29 Lis, 2012 11:08

Zazwyczaj osoby, ktore ubieraja sie tak jak Martin akurat teopinie maja w nosie.
snowdrop - Czw 29 Lis, 2012 12:02

Zdjęcia premiery:
http://www.guardian.co.uk...ere-in-pictures

I jeszcze krótkie wywiady:
http://www.bbc.co.uk/news...t-arts-20523716