To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam IV

Trzykrotka - Czw 23 Wrz, 2010 21:09

O, Baista jak żywy :banan:
Ilu Ty mi już niekoniecznych seansów zaoszczędziłaś :kwiatek:

BeeMeR - Pią 24 Wrz, 2010 10:45

Cóż, proces sprzątania na dysku trwa, dziś pod nóż poszła

Księga ocalenia (2010)

Świat po katastrofie, niebo się rozdarło, słońce narozrabiało, większość ludzkości wyginęła, reszta żeruje na pozostałościach cywilizacji. Eli (Denzel Washington) wędruje od 30 lat z misją zaniesienia Bardzo Ważnej Książki gdzieś na zachód. Po drodze masakruje maczetą bardzo dużo niedobrych ludzi, oczywiście w obronie własnej oraz napotkanej ślicznej Solary (Mila Kunis). I tak sobie wędrują przez świat w sepii, a głównym wrogiem jest zniszczony, etatowy zły (Gary Oldman).
Końcówka jest wariacją na temat 451 stopni Fahrenheita, mało przekonywającą niestety.
Spoiler:
Bo niby w jaki sposób Biblia odłożona na półkę mogłaby ocalić ludzkość? :mysle: :roll:

BeeMeR - Pią 24 Wrz, 2010 16:48

The Baker (2007)

Radosna muzyczka, zaczynająca film rychło przechodzi w strzelaninę - poniekąd też radosną i zadziwiająco niecelną jak na dwóch zawodowych zabójców ;)

Jeden z rzeczonych zabójców (Damian Lewis) chcąc zmienić dotychczasowy tryb życia ucieka do przeuroczej wioski :love_shower:

Z równie uroczymi mieszkańcami :banan:

Wszyscy mają swoje tajemnice, o których pozostali wiedzą, młody piekarz też szybko zostaje rozpracowany - nawet lepiej niż ten się spodziewa :mrgreen:

Film jest przeuroczy, lekki i radosny dokładnie tak jak lubię :banan:
Aż do końca z absurdalnym pojedynkiem. Polecam na poprawę humoru :cheerleader2:

Trzykrotka - Pią 24 Wrz, 2010 22:59

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Cenzura skasowała zdjęcie! To już spora rekomendacja, prawda? :lol:
BeeMeR - Sob 25 Wrz, 2010 12:20

Zupełnie nie wiem, czemu skasowane zdjęcie jak bohaterowie odpoczywają po ciężkich zmaganiach w kuchni ;)
Caitriona - Sob 25 Wrz, 2010 16:11

BeeMeR napisał/a:
The Baker (2007)

Mnie się ten film szalenie podobał. Czarny humor, Damian, klimatyczne małe miasteczko: super :D :D

Agn - Sob 25 Wrz, 2010 17:16

Czarny humor i poprawiający nastrój film? No to się chyba rozejrzę, bo potrzebuję czegoś takiego. Brzmi uroczo (i zapewne właśnie taki ten film jest).
praedzio - Sob 25 Wrz, 2010 17:37

Caitriona napisał/a:
Mnie się ten film szalenie podobał. Czarny humor, Damian, klimatyczne małe miasteczko: super
I niczym wisienka na torcie - wybuchająca owca. :lol:

Lubię Damiana w komediowych rolach. :mrgreen:

Caitriona - Sob 25 Wrz, 2010 17:48

praedzio napisał/a:
I niczym wisienka na torcie - wybuchająca owca

Tak! :D :D

Agn, ja polecam! :D :D

praedzio - Sob 25 Wrz, 2010 17:52

I ja! :mrgreen:
BeeMeR - Sob 25 Wrz, 2010 18:08

I ja tez jak już pisałam :mrgreen:
Wybuchająca owca - cudności :rotfl:

Alicja - Sob 25 Wrz, 2010 22:00

muszę zobaczyc Damiana w akcji, tej kuchennej też :mrgreen:
praedzio - Sob 25 Wrz, 2010 22:15

Pisałyśmy trochę o tym filmie w wątku Damianowym. ;)
Alicja - Sob 25 Wrz, 2010 22:16

muszę poszukać :mysle:
trifle - Sob 25 Wrz, 2010 22:26

A ja się załapałam dzisiaj na kawałek "Masz wiadomość", zaczęłam oglądać "Diabeł ubiera się u Prady" (tak na fali Ugly Betty), ale się znudziłam i trafiłam na MW. Absolutnie uwielbiam ten film. Uwielbiam. Mówiłam? Uwielbiam :serce2:
Alicja - Sob 25 Wrz, 2010 22:27

ja też, niezmiennie od lat :-D Meg wygląda tu jeszcze jak Meg :wink: a sam film ma niesamowicie ciepły klimat i jest zabwnie wzruszający
- Sob 25 Wrz, 2010 22:53

a ja oglądnęłam wczoraj (po raz setny) Notting Hill... i po raz kolejny się uśmiałam :mrgreen: znam każdą scenę, prawie każdy dialog, a nadal mnie bawi... no i Hugh jest taki "angielski" :wink: plus oczywiście maraton świetnych postaci drugoplanowych...
matko ale to nieskładnie napisałam :-P

Anonymous - Sob 25 Wrz, 2010 23:09

aś napisał/a:
Notting Hill.

to mi się z Hołownią kojarzy.
Jak jutro będzie padać zamelinuję sie w łóżku(co za urozmaicenie) i oglądnę... :wink:
i "Był sobie chłopca" też :mrgreen:

Gunia - Sob 25 Wrz, 2010 23:15

aś napisał/a:
plus oczywiście maraton świetnych postaci drugoplanowych...

Spike rządzi! :lol: Jak zobaczyłam tego aktora w poważnej roli, to go nie poznałam przez cały film. :lol:

BeeMeR - Nie 26 Wrz, 2010 18:08

Sherlock

Miniserial BBC, przez niektórych już widziany i polecany. Ja też obejrzałam i polecam :mrgreen:
Malowniczo filmowany Londyn oraz jego ciemne zaułki :love_shower:

A przede wszystkim intrygująco przedstawione oraz wspaniale zagrane postaci głównych i pobocznych bohaterów :mrgreen:
Do tego pasująca muzyczka i ciekawe zagadki kryminalne - czegoż chcieć więcej, prócz dalszego ciągu oczywiście? :mrgreen:

Diabeł ubiera się u Prady

Szło ostatnio, tośmy obejrzeli. Szalenie podobała mi się Meryl Streep w swojej roli, podobał mi się też Stanley Tucci oraz Emily Blunt, zaś za Anne Hathaway nie przepadam i ten film nic tu nie zmienił :P
Film - cóż nieco przewidywalny, nieco naciągany ale ciekawy :)

trifle - Nie 26 Wrz, 2010 19:21

BeeMeR napisał/a:
Miniserial BBC, przez niektórych już widziany i polecany. Ja też obejrzałam i polecam
Malowniczo filmowany Londyn oraz jego ciemne zaułki

BeeMeR napisał/a:
czegoż chcieć więcej, prócz dalszego ciągu oczywiście?

True true true! :-D

Meryl Streep rządzi w Diable. Wygląda świetnie i rewelacyjnie operuje głosem - w ogóle go nie podnosi, a wszyscy się boją ;) Rośnie mój podziw dla niej, bo czego ona nie potrafi zagrać?
A Stanley Tucci to mój ulubieniec :D To geniusz ról drugoplanowych.

Agn - Nie 26 Wrz, 2010 19:53

Nie wiem, czy istnieje coś, czego Meryl nie potrafi zagrać. Głęboko powątpiewam w taką teorię.
Anonymous - Nie 26 Wrz, 2010 20:04

Agn napisał/a:
Głęboko powątpiewam w taką teorię.

Nie jesteś sama.

Meryl jest genialna i ten stylista czy ktoś(co to się stroi jak stróż w Boże Ciało) też jest świetny, zresztą pisałam o nim chyba przy okazji Julii&Julii?

Agn - Nie 26 Wrz, 2010 20:09

Ten stylista to jest właśnie Stanley Tucci. Grał w J&J męża Julii Child / Meryl Streep. :)
Yvain - Nie 26 Wrz, 2010 20:10

Niesamowita kobieta :mrgreen: mnie zauroczyła od "Łowcy jeleni", a potem to już konsekwentnie wyłapywałam z nią filmy :wink: