To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji

Agn - Śro 23 Kwi, 2014 23:05

No dobra, potem ją taką straumatyzowaną położył do łóżka, podzielił się z nią historią o tym, jak pierwszy raz zabił człowieka, a potem nastąpił poranek... znowu było pięknie.
Serio, 21-szy odcinek naszpikowany jest przecudnymi scenami grzejącymi serce. :serce2:

Anaru - Śro 23 Kwi, 2014 23:33

Jak mam gonić, masz przewagę urlopu :P
Ja tu na razie kontynuuje 19, nie wiem czy mi się uda dzis 20 czy dopiero jutro. Ale popatrz jak podgoniłam w porównaniu do ostatnich kilku mc.

Mam ochotę na to, co oglądacie. nawet grzecznie nie czytałam spoilerów, ale gify i reakcje pomiędzy spoilerami wystarczyły, żeby zainteresować. :wink:

Agn - Śro 23 Kwi, 2014 23:35

Anaru napisał/a:
Ale popatrz jak podgoniłam w porównaniu do ostatnich kilku mc.

I jestem z ciebie bardzo dumna. :mrgreen:
Anaru napisał/a:
Mam ochotę na to, co oglądacie. nawet grzecznie nie czytałam spoilerów, ale gify i reakcje pomiędzy spoilerami wystarczyły, żeby zainteresować. :wink:

Dostaniesz, dostaniesz. Wszystko w swoim czasie. :)

Ja kończę 21-szy odcinek Faith i chyba położę się w końcu spać...
Mmmm!!! Jest jeszcze scena wieczorna, kiedy to ona każe mu się wygodnie położyć spać, po czym siada na krześle i rozpuszcza włosy. Wzrok Younga... :serce: I w końcu lądują razem w łóżeczku... żeby spać. Ale razem. Aaaaach... I zakładanie zbroi. I jak się Eun Soo do Younga po tym tuli. :serce:
Generałowi zaczyna ciążyć miecz. W związku z tym nawet swej kobiecie grzebienia nie może podać. Ech...

Czy ja już kiedyś wspominałam, że absolutnie kocham tę dramę? :serduszkate:

BeeMeR - Śro 23 Kwi, 2014 23:45

Cytat:
Dostaniesz, dostaniesz. Wszystko w swoim czasie. :)
Już ma - acz bez 15. i 16. ;)

Agn napisał/a:
Coś może przebąknęłaś :mrgreen:
Też ją lubię :serduszkate:

Anaru - Śro 23 Kwi, 2014 23:49

Agn napisał/a:

Może Ci sie kiedyś wymsknęło ;)
U mnie na razie przygotowania do wojny z Yuanem, a jednocześnie ucieczka Generała, który ewidentnie zmienił fryzurkę na bardziej cywilną ;) z ukochaną. I problemy Giczoła z rąsią.

Dobrze zrozumiałam, że knujaszek-truciaszek kolejny raz zaaplikuje ES truciznę? :zalamka: Ona sie na razie boryka u mnie z ta japońską. Było wujaszka ubić jak była możliwość, życie jest pełne straconych okazji. :roll:

Agn - Czw 24 Kwi, 2014 00:05

Anaru napisał/a:
Może Ci sie kiedyś wymsknęło ;)

Przez nieuwagę chyba. :mrgreen:
Anaru napisał/a:
Dobrze zrozumiałam, że knujaszek-truciaszek kolejny raz zaaplikuje ES truciznę?

Przecież... w 19 odcinku już jest zatruta.
Anaru napisał/a:
Ona sie na razie boryka u mnie z ta japońską.

No i ta przysparza sporo problemów.
Cytat:
Było wujaszka ubić jak była możliwość, życie jest pełne straconych okazji. :roll:

Niby tak, ale zauważ, że dziad zawsze się zabezpiecza z każdej strony. Najgenialniejszym jego pomysłem było wnerwienie Gi Cheola perfidnie przemyślnym atakiem na jego chałupę, a kiedy ten chciał go sprzątnąć, musiał go bronić Choi Young, bo drań miał antidotum dla Eun Soo. No pięknie to sobie poukładał.

Swoją drogą:
Anaru napisał/a:
knujaszek-truciaszek

:rotfl: Właśnie umyłam monitor resztką herbaty. :rotfl:

Anaru - Czw 24 Kwi, 2014 01:09

Agn napisał/a:
Przecież... w 19 odcinku już jest zatruta.

A bo zrozumiałam, że jeszcze raz jest otruta, a to byłby już chyba nadmiar szczęścia. :roll: Jeszcze sie z drugą trucizna nie uporała.

Agn napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Konfucjańska obyczajność zawiniła - przecież nie uchodzi, żeby aktorka
a/zamężna
b/ o 10 lat starsza od filmowego partnera
c/ którym jest LMH :serduszkate:
odpowiadała entuzjastycznie na jego zapały :zalamka:

Zwłaszcza, gdy:
d/ wściekle zazdrosny małż patrzy. :zalamka:

Zazdrosny mąż jest na planie? Aktor? Ktoś z obsługi? :mysle:

Mimo delikatnego przyjmowania generalskich pocałunków (no dobra, na razie jednego ;) ), to ślicznie są pokazane uczucia między nimi. O niebo bardziej mi sie podobają niż z Heirs, gdzie było albo sztywno albo nieszczęśliwie przez absolutną większość czasu. A tu cud miód i orzeszki. :serce:

Agn napisał/a:

Dobrze, że nie kremówką :mrgreen: , zawsze jest jakiś pozytyw. :mrgreen:

Własnie skończyłam 19 i zastanawiam się czy zaaplikować sobie na dobranoc kawałek 20 czy wykazać się silną wolą i poczekać do jutra, a teraz iść spać... Chyba byłoby mądrzej, ale to można skisnąć w niewiedzy. :excited: A tu takie rzeczy sie dzieją - królowa zrobiła głupotę znikając sama w tej świątyni, zwłaszcza, że oczekuje dziecka, więc nie tylko za siebie jest odpowiedzialna :roll: , a sprawa Eun Soo z przeszłości zostawiającej wiadomości mnie frapuje. :mysle:

Admete - Czw 24 Kwi, 2014 08:18

Anaru jeśli możesz to skasuj swoje puste posty, a jak nie to ja to zrobię potem.
BeeMeR - Czw 24 Kwi, 2014 08:54

Anaru napisał/a:

Agn napisał/a:

Dobrze, że nie kremówką :mrgreen: , zawsze jest jakiś pozytyw. :mrgreen:
Ja ostatnio znowu myłam klawiaturę herbatą ;) ale nie aż tak intensywnie jak niedawno kawą ;)

Anaru napisał/a:
Heirs, gdzie było albo sztywno albo nieszczęśliwie przez absolutną większość czasu
Albo szarpiąco ręce lub nerwy - a w Faith zaiste cud miód i orzeszki :serduszkate: i hugi :serduszkate:

Aniu, jestem pod wrażeniem, jak przyspieszyłaś z oglądaniem Faith :szacuneczek:

Trzykrotka - Czw 24 Kwi, 2014 10:36

Agn napisał/a:
Faith - odc. 21

Jaki to jest piękny odcinek! :serce: Moje serce bije jak oszalałe.

Cała końcówka Faith jest doskonale piękna :serduszkate: Kiedy już po uszy tkwimy nie tylko w wydarzeniach, ale przede wszystkim, całym sercem jesteśmy zaangażowani w tych bohaterów i ich uczucia - achchch... a na dodatek aktorzy są dobrani genialnie pod kątem właśnie grania emocji. Hee Sun przechodzi świetną przemianę. Na początku irytująca, potem komediowa, staje się tak cudownie wzruszająca i melo, jak tylko można sobie wyobrazić. Ta scena, którą kocham, w której ona obejmuje go od tyłu i płacze na temat rychłego rozstania, a kamera pokazuje ich twarze równocześnie - :thud: :thud: :thud:
http://www.youtube.com/watch?v=_V0YvodhFhQ

Anaru :kwiatek:
Ten mąż-zazdrośnik nie jest z branży. To podobno jakiś biznesmen. Zresztą atrakcyjny

Kiedyś zooshe opowiedziała nam historię castingu do roli Generała. Aktorka czekała ładnych parę lat na początek zdjęć, Generał zmieniał się w tym czasie - LMH był trzecim kandydatem? :mysle: Mąż wzięty z zaskoczenia pewnie poczuł się nieco niepewnie :wink:

Trzykrotka - Czw 24 Kwi, 2014 11:00

Drugi odcinek GG14Days podobal mi się o wiele bardziej niż pierwszy. Jest świetnie zrobiona ta drama. Tropów masa, sposób kręcenia świetny, ładnie poprzeplatane sceny dramatyczne z momantami wyciszenia. A bohaterami jeszcze nie nawiązałam kontaktu, ale ufam, że teraz to się stanie.
Przyznam się od razu, że to, co się wydarzyło w dwóch pierwszych odcinkach już znałam - Admete mi powiedziała na moją prośbę, jak to się wszystko zaczeło :kwiatek: . Póki co nie miałam więc jeszcze prawdziwego podskoku ze zdziwienia.
Agn :kwiatek: Gdyby Cię zbierało, żeby oglądać więcej, to śmiało :kwiatek: Ni ma sensu się męczyć czekaniem na silę. Ja postarałabym się wtedy cię doganiać.

BeeMeR - Czw 24 Kwi, 2014 12:30

Rooftop Prince

Tak sobie pomyślałam, że w połowie dramy coś o niej napiszę - nie o meandrach fabuły, bo to już obejrzy kto będzie chciał, ale obrazkowo:

Jak się spodziewałam, chłopaki się dość szybko ogarnęły wizualnie i zaczęły ubierać stosownie do standardów - no, koreańskich, dramowych standardów rzecz jasna :mrgreen: (sama nie wiem czemu wybrało mi się same garnitury ;) sweterki i dżinsy są też na porządku dziennym)

Uczą się też współczesnych zachowań, z karaoke i piciem soju włącznie, prowadzeniem samochodu w zamian za pokazową lekcję jazdy konnej, acz oczywiście zaliczają czasem wpadki, jak próba jazdy w bagażniku ;)

Pojawia się nowa postać (znana mi z Empress Ki) - treser psów, krakenów (tak, wsadził ją do budy :lol: ) i joseońskich chłopców, którzy w dużej mierze sprawiają wrażenie jakby się urwali z boysbandu a nie Joeonu :P

Tu największe Knuje dramy: ojciec, syn i jego tajna dziewczyna:

Wątek miłosny rozwija się bardzo prawidłowo, skinship jest ładnie wpisany w ich relację, od zażenowanego trzymania za nadgarstek, żeby przypadkiem nie uciekła za szybko, poprzez bardziej intymne gesty, przytulenie itp, właśnie dotarłam do wallkissa (średniej urody, jeśli mam być szczera :P acz sytuacyjnie doskonały: wiadomo, najpierw trzeba na pannę nawrzeszczeć po joseońsku (z tą dość charakterystyczną intonacją), że znikła i się za nią tęskniło :lol: )
:mrgreen:

A o wykorzystaniu w k-dramach placu zabaw (przez dorosłych), terapeutycznego działania koszykówki nocą, samotnego smęcenia nad rzeką Han tudzież skoczenia na wspólną noc do sauny żeby nie było nieskromnie to można by pokaźną rozprawkę napisać :mrgreen:

Ergo: ja się bawię dobrze, a nawet bardzo dobrze, aczkolwiek nie jest to drama najwyższych lotów, jest bardzo sympatyczna. Ma ewidentne słabości scenariuszowe jeśli idzie o łącznie scen - które same w sobie są bardzo ok, ale między nimi mamy przedziwne przeskoki czasowe, miejscowe i postaciowe, jakby koniecznie trzeba było pokazać jakąś scenę, a nie wiedziano jak ją wstawić - no i wstawiono byle jak i gdzie. To głównie z początku, ostatnio jakby mniej. Drama jest zabawna - humor czasem tendencyjny, ale do łyknięcia. Dla odprężenia polecam (zobaczymy czy to podtrzymam na koniec - ufam, że tak :mrgreen: )

Trzykrotka - Czw 24 Kwi, 2014 13:17

Super-super-super! Joseoński książę z dachu będzie u mnie po zakolczykowanym boysbandzie który ma w składzie zabandażowaną PSH :banan:

BTW: zastanawiam się, czy to efekt chirurgii plastycznej, czy te modele tak mają: ci trzej panowie mają takie usta, że nawet kiedy są poważni, wyglądają, jakby mieli się zaraz uśmiechnąć :wink: To kwestia kącików, które podjeżdżają w górę

Kim Soo Hyun

Joon Yong Hwa

I Lee Joon, psychol z Gap Donga

BeeMeR - Czw 24 Kwi, 2014 14:58

Trzykrotka napisał/a:
BTW: zastanawiam się, czy to efekt chirurgii plastycznej, czy te modele tak mają: ci trzej panowie mają takie usta, że nawet kiedy są poważni, wyglądają, jakby mieli się zaraz uśmiechnąć :wink: To kwestia kącików, które podjeżdżają w górę
Powiem szczerze, że też się nad tym zastanawiałam :lol: i nie wiem jak inni panowie, ale obadałam kiedyś dziecięco/młodzieńcze fotki KSH pod tym kątem (nie zachowałam ich więc nie podrzucę do wglądu) i wygląda na to, że on już tak miał już od najmłodszych lat - więc najwyraźniej dostał takie usta w genach ;) . Zatem może inni też :mysle:

O czekaj, takie coś znalazłam: :mrgreen:

a tu na dokładkę ;)

Ciekawa jestem, kogo zagra w następnym projekcie :mrgreen: Pewne jest, że będę chciała zobaczyć :mrgreen:

BeeMeR - Czw 24 Kwi, 2014 16:48

Monika podesłała rozmowy z córką - skończyły CH, oglądają PT - widać śliczna faza wykiełkowała u Natalki :mrgreen:

Cytat:
Personal taste, :

-Mamo o której wrócisz ?
- o 17
- to o której włączamy kolejny odcinek? :) ))

....

na święta była u nas moja mama
- To jak babcia pojedzie to zaraz włączamy tak? :) ))

....

rozmowa 2:

- mamo może się przegrywając jak będziemy oglądać?
- może, a co kopiujesz?
- ch na pendrive zgrywam, bo mi usuniesz i nie będę miała
- nie zmieści ci się, zostaw nie usunę Ci. :) ))

Oj, chyba będzie musiała niedługo zainwestować w dysk :lol:

Agn - Czw 24 Kwi, 2014 17:57

Anaru napisał/a:
Zazdrosny mąż jest na planie? Aktor? Ktoś z obsługi? :mysle:

Nie pomnę, czy na planie, ale wścieku ponoć dostał, jak zobaczył ten pocałunek. A i tak był przecież ostrożny. Ech...
Anaru napisał/a:
A tu cud miód i orzeszki. :serce:

Bo mają inne problemy. ;)
Trzykrotka napisał/a:
A bohaterami jeszcze nie nawiązałam kontaktu, ale ufam, że teraz to się stanie.

Ja póki co nawiązałam całkiem przyjemny kontakt z Dong Changiem. Może nie taki jak z generałem (nie wiem, czy cokolwiek go przebije), ale jest mi z nim całkiem raźno. :D
Trzykrotka napisał/a:
Agn :kwiatek: Gdyby Cię zbierało, żeby oglądać więcej, to śmiało :kwiatek: Ni ma sensu się męczyć czekaniem na silę. Ja postarałabym się wtedy cię doganiać.

Trzykrotko, mnie pili, ale skoro mamy oglądać razem, to ćwiczę wstrzemięźliwość. :D
BeeMeR napisał/a:
największe Knuje dramy: ojciec, syn i jego tajna dziewczyna:

Widzę, że ojca gra spec od ról cokolwiek dziwnych tatuśków gotowych przepchnąć swoje choćby czołgiem.
BeeMeR napisał/a:
Oj, chyba będzie musiała niedługo zainwestować w dysk :lol:

:rotfl: Piękne są te ich rozmowy. Aj, widać, że skrzywdziłyśmy nieludzko dziewczynkę.
Jako potwór bez serca nie odczuwam ani krzty wyrzutów sumienia. :mrgreen:

BeeMeR - Czw 24 Kwi, 2014 18:12

Agn napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
A bohaterami jeszcze nie nawiązałam kontaktu, ale ufam, że teraz to się stanie.

Ja póki co nawiązałam całkiem przyjemny kontakt z Dong Changiem. Może nie taki jak z generałem (nie wiem, czy cokolwiek go przebije), ale jest mi z nim całkiem raźno. :D
Ja nawiązałam w 3. lub 4.odcinku - więc spoko wodza - wszystko jeszcze możliwe ;)
Nie, to nie jest relacja jak z generałem czy jakimkolwiek innym bohaterem, ale zupełnie, zupełnie inna - tu nie ma co porównywać do kogoś - Dong Chan jest jedyny w swoim rodzaju :serduszkate:

Agn napisał/a:
:rotfl: Piękne są te ich rozmowy. Aj, widać, że skrzywdziłyśmy nieludzko dziewczynkę.
Jako potwór bez serca nie odczuwam ani krzty wyrzutów sumienia. :mrgreen:
Tja, jak wiesz ja jeszcze dołożyłam im BBF ;)
I stosownie opisałam mailem ;)

Agn napisał/a:
Trzykrotko, mnie pili, ale skoro mamy oglądać razem, to ćwiczę wstrzemięźliwość. :D
Ja tylko nadmienię, żę wstrzemięźliwość nadmierna jest niezdrowa :P
;)

Agn - Czw 24 Kwi, 2014 18:17

BeeMeR napisał/a:
Tja, jak wiesz ja jeszcze dołożyłam im BBF ;)

Tym bardziej nie czuję się winna. Oj, na BBF to Monika będzie miała używanie. :lol:
Cytat:
Ja tylko nadmienię, żę wstrzemięźliwość nadmierna jest niezdrowa :P

Spoko wodza, dramy wracają, mam czym zapychać czas i z kim nawiązywać romanse. Np. zaraz zabieram się za 13 odcinek Three days. :mrgreen:

BeeMeR - Czw 24 Kwi, 2014 18:53

Agn napisał/a:
Oj, na BBF to Monika będzie miała używanie. :lol:
Ja jej szczerze napisałam, że to nie dla niej :P
Jak będzie oglądała to na własne ryzyko :P

Właśnie oglądam 3 dni i nie mogę wyjść ze zdziwienia jak się zmienił Misiek przez te raptem dwa lata :shock:
Bardzo zdecydowanie sfaceciał :mrgreen: - ma dobre kilka kg więcej (a przynajmniej tak wygląda) - albo to w Księciu Poddasza wygląda wyjątkowo szczuplutko przez te obcisłe dżinsy i koszulki :mysle: Plus kolanka trzymane razem jak panna na wydaniu ;)
I w pierwszej myśli pomyślałam, że chyba w międzyczasie poprawił nos, bo tu się wydaje jakoś mniejszy ale po konsultacjach fotkowych uznałam, że mi się wydaje, bo w księciu miał jednak szczuplejszą twarz to i nos się bardziej rzucał w oczy ;) A jak był garbaty tak jest :P
Poza tym tak sobie myślę, że gdyby miał robić operację to chyba raczej przed rozpoczęciem kariery k-popowo-aktorskiej, a nie w trakcie :mysle:

Rooftop Prince

3 days

Agn - Czw 24 Kwi, 2014 21:15

3 days odc. 13

KURDE, SKOŃCZYLI W TAKIM MOMENCIE! Aaaaarghhhh!!!

BeeMeR - Czw 24 Kwi, 2014 21:42

Agn napisał/a:
KURDE, SKOŃCZYLI W TAKIM MOMENCIE! Aaaaarghhhh!!!
Spokojnie, zaraz w zwiastunie kolejnego odcinka pokazali, że wszyscy mają się dobrze :P
A potem był zwiastun YAAS który nie podobał mi się jeszcze bardziej niż poprzedni :roll:

Agn - Czw 24 Kwi, 2014 21:47

Cytat:
Spokojnie, zaraz w zwiastunie kolejnego odcinka pokazali, że wszyscy mają się dobrze :P

Wiem, ale tak się wczułam, aż mnie zaskoczyło zatrzymanie kadru i... dojpa. Jutro dowiem się, jak to rozwiążą. Bo skoro wszyscy mają się mieć dobrze, to wychodzi, że Misiek nie rzucił się jako tarcza przed prezydenta. :mysle:

Aragonte - Czw 24 Kwi, 2014 22:19

Admete zerknęła na początek Beethoven Virus :banan:
Mam nadzieję, że będę mogła z kimś powymieniać wrażenia :wink: Może nawet zrobię sobie powtórkę? Do fragmentów odcinków to i tak wracałam, zwłaszcza tych z koncertami :serce:

A ja wczoraj zakończyłam przygodę z Bad Family, tzn. obejrzałam (niezbyt dokładnie, przewijając, więc jeszcze uczciwie powtórzę ten odcinek). Całkiem ładnie wszystko podomykali, znacznie sensowniej niż w takim BBF chociażby. Wątek okołokryminalny został doprowadzony do końca, Zuy ukarany, niby-rodzina zamieniła się ze zbieraniny przypadkowych i skłóconych osób we wspierającą się gromadkę, a para kojarzona od pierwszego odcinka trafiła do ołtarza :D Ogółem sympatyczne to bardzo, choć jakby oldschoolowe i wyraźnie familijne. No i bohater KMM wreszcie nie umierał/nie ślepł/nie wyjeżdżał w siną dal, tylko dostawał w pełni szczęśliwe zakończenie :banan_czerwony: A już się obawiałam, że ma etat Seana Beana w koreańskiej kinematografii :-P

Admete - Pią 25 Kwi, 2014 06:57

Tak, zaczęłam oglądać i myślę, że mi się spodoba. Na razie tylko napoczęłam, bo nie tylko praca mi zajmuje czas, ale i rodzina. Jedni choruj a, drudzy się kształcą, pracują, więc u mnie dzieci nieustannie popołudniami i weekendami pewnie też. Na dodatek teraz będzie czas maturalny, więc bratowe w komisjach, ja sama też jeden weekend majowy w pracy i tak to się będzie kręcić. Co do BV to wydaje mi się, że tam najważniejsza będzie muzyka. Rzeczywiście genialna ścieżka dźwiękowa. Faktycznie zaczęłyśmy z Aragonte myśleć, że KMM ma etat Seana Beana ;)
BeeMeR - Pią 25 Kwi, 2014 07:49

Agn napisał/a:
tak się wczułam, aż mnie zaskoczyło zatrzymanie kadru i... dojpa. Jutro dowiem się, jak to rozwiążą. Bo skoro wszyscy mają się mieć dobrze, to wychodzi, że Misiek nie rzucił się jako tarcza przed prezydenta. :mysle:
No ja właśnie dlatego nie przepadam za "w następnym odcinku" - bo mi psują zakończenie jak tu lub odcinek, gdy spoilerują za dużo jak w INR3 bywało. Wolę jak sobie drama wymyśli własny sposób na epilogi - jak np. Koszmita - lub pokazuje bts czy ng.

Oj, za Beethoven Virus bym się wzięła, tylko kiedy... :mysle: