Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Dramy, czyli urok Azji
BeeMeR - Śro 23 Kwi, 2014 16:31 DD14G odc 16
skończyłam finałowy odcinek - to jest już koniec....
Bardzo mi się odcinek podobał - tempo odpowiednie, ładnie wyzamykano pozostałe wątki i rozwiązano nierozwiązane dotąd zagadki, bajka została opowiedziana do końca. Generalnie świetna drama
Acz miałam wrażenie jakby brakowało ostatniej sceny pokazującej jak się stało to, co się najwyraźniej stało Bo wszystko ok (powiedzmy), tylko jak?
Admete
Spoiler:
to jaka jest Twoja wersja zdarzeń?
Bo ta to nie jestem pewna czy mnie satysfakcjonuje *chlip*
Admete - Śro 23 Kwi, 2014 17:18 Niestety jest taka, że mam focha i nie oglądam końcówki.
Spoiler:
I na dodatek, wiedziałam, że taka będzie, wiedziałam. Przeczuwałam, że ta baśń, której zmienionej wersji nie posłuchaliśmy we wcześniejszych odcinkach, pojawi się w zamknięciu.Powinnam scenariusze do dram pisać Uważam, że takie zakończenie jest na siłę. Jak już tak bardzo wymęczyli bohaterów, to mogli zakończyć normalniej.
Agn - Śro 23 Kwi, 2014 17:21 *chowa się pod dywanem i nie patrzy na najnowsze posty* Nie chcę wiedzieć... *mantruje się* I wcale nie mam ochoty rzucić się na dalsze odcinki dramy... *wmawia to sobie dalej*
Oooo, pojawił się nowy odcinek 3 days! BeeMeR - Śro 23 Kwi, 2014 17:44
Agn napisał/a:
Oooo, pojawił się nowy odcinek 3 days!
A owszem i już go mam
Admete - dobrze, że się wspoilerowałaś
Spoiler:
bo nasze niezadowolenie jest zbyt znaczące, a wiadomo kto się nam w dramie najbardziej podobał
Ja tez nie miałam najmniejszych wątpliwości, że bajką się zaczęło i bajką się skończyć musi - zbyt znacząco została niedopowiedziana do końca - ani chybi musiała jeszcze znaleźć się w finale. Co do zakończenia to nie mogło być słodkie, to nie taka drama, i ja bym to przyjęła, gdyby mi sensownie pokazali jak do cholery to się niby stało. Bo stał z nieprzytomnym dzieckiem na środku rzeki i co - wyszedł? wrócił? Coś mi tu zgrzyta i to mocno.
A poza tym to chlip.
Zooshe będzie załamana.
zooshe - Śro 23 Kwi, 2014 17:49 GG14D - finał
Całość wykończyła mnie psychicznie nie mówiąc, że ryczałam jak bóbr przez cały odcinek.
Spoiler:
Zakończenia oczywiście nie przyjmuję do wiadomości.
W mojej wersji rycerz przeżył.
Admete - Śro 23 Kwi, 2014 17:50 No właśnie:
Spoiler:
niedopowiedzenie, niedopowiedzeniem, ale za bardzo to namotane. Jakoś czuję niedosyt. Utwierdzam się w przekonaniu, że koreańskie dramy maja słabe zakończenia i serial trzeba kończyć na przedostatnim odcinku, a nawet dwa ostatnie odpuszczać
BeeMeR - Śro 23 Kwi, 2014 17:57
Spoiler:
w mojej wersji rycerz też przeżył, bo nie dostałam twardych dowodów na to, że miałoby być inaczej
To, że go oświeciło dowodem nie jest
co nie zmienia faktu, że jak robili zdjęcie rodzinne to już nie miałam wątpliwości, że to forma pożegnania
zooshe - Śro 23 Kwi, 2014 18:02
Spoiler:
Ale to zdjęcie było robione, kiedy DC myślał że ma iść do więzienia.
Gdzieś wyczytałam że ma być jeszcze odcinek specjalny. Nie udało mi się wyśledzić źródła takiej informacji, ale czepiam się tego jak tonący brzytwy.
zooshe - Śro 23 Kwi, 2014 18:06 W sieci internauci także komentują zakończenie.
Spoiler:
BeeMeR - Śro 23 Kwi, 2014 18:12
zooshe napisał/a:
Gdzieś wyczytałam że ma być jeszcze odcinek specjalny.
tja, znając ostatnie trendy będzie to skrót całości - co np. w przypadku Heirs jeszcze dawało radę, bo było ciekawie inaczej zmontowane, ale w przypadku Koszmity było absolutnie niestrawne
zooshe napisał/a:
W sieci internauci także komentują zakończenie.
zooshe - Śro 23 Kwi, 2014 18:50 Jeszcze odnoście zakończenia.
Spoiler:
Kiedy słychać plus wody DC trzyma SB na rękach. Nie popełnia się samobójstwa z dzieckiem na rekach. Dlatego myślę, ze ten plusk zrobiła ajumma.
Druga sprawa. Nie pamiętam zbyt dobrze, ale kiedy DC czytał książkę SB to działo się to w pokoju, a w ostatniej scenie są na zewnątrz. Może więc czyta jej książkę później.
No i ostania rzecz jaki cel miałby DC w zabiciu siebie? Oprócz samej przepowiedni ajummy jaki inny powód mógłby mieć. Może ktoś inny umarł a o tym nie wiemy np. mogli zabić ojca SB.
Admete - Śro 23 Kwi, 2014 19:09 Jednym słowem do kitu i trza napisać do scenarzysty Agn - Śro 23 Kwi, 2014 19:11 *gapi się w sufit i starannie nic nie widzi*
Może lepiej włączę sobie jakąś dramę, bo widzę wpisy i potwornie mnie kusi, żeby podejrzeć spoilerki...BeeMeR - Śro 23 Kwi, 2014 19:19
Agn napisał/a:
widzę wpisy i potwornie mnie kusi, żeby podejrzeć spoilerki...
Ani mi się waż
Spoiler:
Ja też byłam przekonana, że to plusknęła do wody ajumma - po dziecko.
A jak niby samobójstwo mogłoby być jakimkolwiek dobrym rozwiązaniem? Nie zgadzam się z takim przekazem dramy absolutnie - ew. gdyby plusnął ktoś, z kim Dong Chan mógłby walczyć na koniec i zginąć w walce, to jeszcze-jeszcze, ale samobój nigdy.
No a przy zakończeniu odcinka 15 byłam pewna, że nagrywają wypowiedź synka prezydenckiego - cóż za niedopatrzenie
Już nie mówiąc o tym, że jeśli na początku mąż patrzył na topienie DC, to trudno, żeby nie widział samobójstwa żony niewiele dalej, sukinkot... zwłaszcza że DC się do niej wydzierał.
zooshe - Śro 23 Kwi, 2014 19:25
Admete napisał/a:
Jednym słowem do kitu i trza napisać do scenarzysty
Jeśli chodzi o scenarzystkę, internauci wypowiadają się jednoznacznie.
Ja nie byłabym tak subtelna:
Agn napisał/a:
*gapi się w sufit i starannie nic nie widzi*
Może lepiej włączę sobie jakąś dramę, bo widzę wpisy i potwornie mnie kusi, żeby podejrzeć spoilerki...
Agn mimo wszystko drama jest naprawdę świetna tylko to zakończenie no żesz....
I to co zawsze podejrzewałam. Oto jak powstają grzybki.
Agn - Śro 23 Kwi, 2014 19:40
zooshe napisał/a:
a nie byłabym tak subtelna:
Widzę, że CH jest źródłem najlepszych komentarzy. Aragonte - Śro 23 Kwi, 2014 20:03 Podejrzałam spoilery, jak to ja, i nie wiem, czy chcę oglądać God's Gift
No dobra, idę leczyć ogólnożyciową chandrę Bad Family - może wreszcie je dokończę i zabiorę się za coś innego. Albo i nie Admete - Śro 23 Kwi, 2014 21:02 Zabierz się, zabierz. Nie ma się co smutkować w samotności. Proponowałabym My Love From Another Star. Jakby co to służę. Myślę, że powinna ci sie spodobać.Agn - Śro 23 Kwi, 2014 21:08 Koniecznie. Koszmit jest nieprzedramatyzowany, lekki, przyjemny, przezabawny. Admete - Śro 23 Kwi, 2014 21:11 Zdecydowanie przyjemna jest ta drama. I ja ją sobie w wakacje powtórzę.BeeMeR - Śro 23 Kwi, 2014 21:12 Ja też polecam Koszmita
I City Huntera, nieodmiennie Anaru - Śro 23 Kwi, 2014 21:58 Uhm,, ale się tajemniczo naspoilerowało
Chyba trza będzie sie dobrać jak skończę wiadomo co. Swoją szosą jestem w 19 odcinku (to dla tych, co to nie wierzyli, że jeszcze kiedyś skończę )Agn - Śro 23 Kwi, 2014 22:15 Phi? Ja właśnie skończyłam 20-ty. Goń mnie!
I nie czytaj tego poniżej.
No i był specjalny wudalchi. Aaaaach, jak on się nad nią pochylił... o rany... *wachluje się* Generał ma niechlujnie obcięte włosy (czyli pewnie to, co zdążył zapuścić LMH minus doczepiany kucyk). Wygląda tak rozkosznie, że mam ochotę zanurzyć łapki w jego czuprynie i potarmosić.
Była też przykra akcja z królową.
Ach, no i Eun Soo znowu otruta przez knujaszka. Przyjechał też ten buc z Yuanu, który chciał naszą bohaterkę publicznie zdekapitować. Ja mu dam! Nie tykaj kobiety generała, bo ci ręka uschnie!
Trzykrotka, jak tam drugi odcinek GG14D?Agn - Śro 23 Kwi, 2014 22:26 PS Ach, bo ciągle zapominam. Pamiętacie sławetne "imja"? W każdym tłumaczeniu podaje się inną wersję tłumaczenia tego słówka. Za każdym razem "ty", ale rozwinięcie coraz to inne. A to "coś jakby moje serce", a to "bardziej intymne ty" tudzież "tak może zwracać się do żony tylko mąż" etc. Wedle mojego DVD (Aragonte ) tłumaczenie jest jeszcze inne i powiem szczerze - chyba najbardziej mi pasuje do faktycznego użycia tego słowa przez generała. Otóż: "You (in respectful but slightly intimate way)". I to by mi się zgadzało. Generał raczej nie będzie mówił do kobiety "moje serce", skoro nic takiego go z nią nie łączy (jak wiemy zaczyna tak do niej mówić bardzo wcześnie), nie ma też podstaw, by zwracać się do niej jak mąż do żony. Ponieważ łączy ich jednak jakaś historia, może pozwolić sobie na pewną zażyłość, ale tylko do pewnego stopnia, przy czym zachowuje pełen szacunek do jej osoby. To by się najbardziej zgadzało z tym, co widzimy na ekranie.
Acz trzeba przyznać - "imja" w jego ustach brzmi pięknie. Agn - Śro 23 Kwi, 2014 22:41 Faith - odc. 21
Jaki to jest piękny odcinek! Moje serce bije jak oszalałe. Najpierw powtórka z końcówki 20-tki, czyli specjalny rekrut i najbezpieczniejsze miejsce w pałacu (hiehie). Potem przecudne oświadczyny, kiedy to kolana mi zmiękły na amen... I by już kompletnie mnie rozpuścić w morzu wzruszenia - "Powiedz do mnie jeszcze raz generale". Jakoś tak... gorąco się zrobiło. Burza idzie?
Niestety, później nastąpił koszmarny atak na pałac, polała się krew i czar prysł. *wzdycha*