To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji część 2 wątku

Agn - Wto 13 Maj, 2014 20:19

Trzykrotka napisał/a:
Piszą, że to będzie pierwsza :mrgreen:

Dorzucą komedię i wątek miłosny, zobaczycie. :P
zooshe napisał/a:
Męża nie lubiłam od początku i nigdy nie polubię. Reprezentuje typowe dla mężczyzn działanie czyli ignorowanie i bagatelizowanie wszystkiego czego nie rozumieją.

Na razie to zaprezentował zwykłe niedowiarstwo i oszołomienie, że jego małżonka wygaduje jakieś brednie i nalega, by wziął udział w jej chorobie. Rozumiem go. Lubię go z córeczką.
zooshe napisał/a:
Mam ci przypomnieć, że grzybkowy Young Do był milszy niż bezgrzybkowy.

Ale wolałam go bez grzyba.
Okej, wiem, miałam nie jojczeć nt. grzybków, ale kurczę, no czasem się nie da...
Trzykrotka napisał/a:
Ale przecież mogło być i tak, prawda? :confused3:

O ja... :thud:
Trzykrotka napisał/a:
Na dobicie Siwon blond :confused3:

Dlaczego oni to sobie robią???
Aragonte napisał/a:
Coś mi się zdaje, że Seok Joo będzie chciał wystąpić - dla odmiany - jako obrońca tej aktorki...

Też o tym pomyślałam! :mysle:
Aragonte napisał/a:
Pisałam już, że nie mogę się doczekać na kolejny odcinek? :excited:

Przebąkiwałaś cosik. ;)
Aragonte napisał/a:
"W piątym odcinku gaiguoqianshan przyczepy" :lol: :lol:

Nie pojmuję, czego ty tu nie rozumiesz. ;)
Cytat:
Aragonte, Anaru - ja Wam nieodmiennie polecam City Huntera :kwiatek: :kwiatek:
Tak tylko przypominam ;)

Dołączam się do wiwatów na cześć tej dramy.
:cheerleader2: :cheerleader2: :cheerleader2:

BeeMeR - Wto 13 Maj, 2014 20:40

Ach wreszcie nareszcie udało mi się obejrzeć NL odc 2 - zaczęłam wczoraj, ale w udało się zaledwie pól, a dziś co siadałam do odcinka to ktoś dzwonił, przychodził lub budził się - generalnie właśnie wtedy ktoś czegoś chciał - a ludzie to jednak mają pierwszeństw nad dramami, jakkolwiek dobrymi :P Acz strasznie nie lubię tak rozczłonkowywać odcinka :roll:

Wredna ta sprawa gwałtu - a ofiara zmieszana z błotem - a jej reakcja - cóż, nawet nie dziwi zbytnio.

Agn - Wto 13 Maj, 2014 21:11

Ja zaś muszę się zrelaksować i zapewne wyśmiejecie wybór dramy do relaksu, ale 6 odcinek GG14D już dawno mnie wzywał.
Na początek WTF - Saet Byul nie żyje?! A potem, że to sen. Dalsze rewelacje - Dong Chan nie trzasnął bejsbolem mordercy. I jeszcze - jego bratanek był synem zamordowanej kobiety.
Nie wiedział o tym? :mysle:
Edycja: A, nie, wiedział, że bratanek jest przyszywany.

Anaru - Wto 13 Maj, 2014 21:24

Aaa :excited: , pisz, że spoiler i jakiego odcinka dotyczy! :bejsbol: Bo mi tu oczy nie zdążyły umknąć, a jestem w 5 odcinku! :-P

BeeMeR napisał/a:
Aragonte, Anaru - ja Wam nieodmiennie polecam City Huntera :kwiatek: :kwiatek:
Tak tylko przypominam ;)

Się rozumie! :mrgreen:

Agn - Wto 13 Maj, 2014 21:29

No napisałam, że 6 odcinek GG14D...

Edycja:
Uwaga! Spoiler!
Dong Chan udaje przez telefon siedzącego naprzeciwko niego policjanta. MEGA! :rotfl:

Anaru - Wto 13 Maj, 2014 21:48

Agn napisał/a:
No napisałam, że 6 odcinek GG14D...

Pech w tym, że wzrok obejmuje więcej niż jedną linijkę. :mrgreen:

Spoko, po prostu muszę oglądać szybciej :mrgreen:

Agn - Wto 13 Maj, 2014 22:13

Niestety, ale obawiam się, że zgromadzone tu damy nie hańbią się kłamstwem. Właśnie ze smakiem skończyłam szósty odcinek... i znowu cliffhanger. DAMN IT!!! Tak jest co odcinek!
Aragonte - Wto 13 Maj, 2014 22:34

Przetłumaczyłam napisy do pierwszych sześciu minut :-P trzeciego odcinka A New Leaf i z poczuciem spełnionego obowiązku idę pod prysznic :wink:
Musiałam sprawdzić parę terminów prawniczo-finansowych i wcale nie jestem pewna, czy je dobrze rozgryzłam :mysle:

Anaru - Wto 13 Maj, 2014 22:50

Aragonte napisał/a:
Przetłumaczyłam napisy do pierwszych sześciu minut trzeciego odcinka A New Leaf i z poczuciem spełnionego obowiązku idę pod prysznic

A będziesz tłumaczyć resztę odcinka? :flirtuje1:
Kurcze, czekam i czekam na to tłumaczenie NL, a tu niiiiico :cry2:

Agn napisał/a:
Właśnie ze smakiem skończyłam szósty odcinek... i znowu cliffhanger. DAMN IT!!! Tak jest co odcinek!

I dlatego tak mi się ta drama podoba :cheerleader2:
(oczywiście to nie ma nic wspólnego z głównym bohaterem, nic a nic :love_shower: )

Agn napisał/a:
Niestety, ale obawiam się, że zgromadzone tu damy nie hańbią się kłamstwem.

Eee? :co_stracilam:

Aragonte - Wto 13 Maj, 2014 23:17

Anaru napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Przetłumaczyłam napisy do pierwszych sześciu minut trzeciego odcinka A New Leaf i z poczuciem spełnionego obowiązku idę pod prysznic

Zobaczymy, nie wiem, jak mi będzie szło - na razie idzie wooooolnooooo.
Coś mi się zdaje, że polskiego tłumaczenia możemy się nie doczekać :?

Anaru - Wto 13 Maj, 2014 23:42

Odcinek 5 GG14D - spoilery jak woły oczywiście ;)

No i po kiego czorta go ratował? Warto było? :roll: Jeszcze go rozhuśtać powinien, a nie wciągać. :? Zrzuciła by mu na łeb coś ciężkiego. :evil:

Nie wiedziałam o co chodzi z tym budzeniem dziecka w środku nocy, a to dopiero w tym odcinku ;) . Tez bym chyba zabiła śmiechem w odpowiedzi na taka prośbę. :roll:
niech wraca do domu, to będzie mogła z dzieckiem pogadać, a nie budzić w środku nocy po to, żeby sobie na sumieniu ulżyć przez telefon. :roll:

Cos mi się widzi, że gdyby to było takie wszystko łatwe i morderca siedział, to nie byłoby kilku następnych odcinków, więc węszę problemy. Przypuszczalnie jeszcze dodatkowo coś z mężem, bo faceta skądeś kojarzy Dong Chang, a skoro był detektywem i to świetnym, to pewnie z pracy. Czyli jakiś szemrany gościu jest, albo coś ma za kołnierzem. :mysle: Poza tym go nie lubię, to się nie zmartwię jak ktoś mu się do tyłka przyczepi ;) . Chociaż tatusiem dla córeczki jest całkiem fajnym.

No facio normalnie Perfekcyjna Pani Domu wersja Szybki Lopez :opad_szczeny: , a już myślałam, że ma brata bliźniaka od sprzątania po brudnej robocie. :mysle: jak on to zrobił, skoro mu Dong Chan cały czas za plecami dyszał? Może jednak brat bliźniak? ;)

Ale prawo to mają całkiem jak u nas :roll: , co z twego, że facio na oczach policji i świadków porywa kobietę w aucie, że usiłuje zamordować człowieka, który mu uratował życie, że ma pewnie dziurę w brzuchu, która uratowała życie kobiecie podczas próby morderstwa, że zamordował 2 kobiety i trudno go było złapać - no spoko, koszulki nie ma, prawnik jest, więc wypuszczamy. :roll:

Oj, coś czuję, że to "niezniszczalne ttakji" będzie niezmiernie ważnym i obciążającym tatusia dowodem na coś niechlubnego ;) . O kurcze, to tatko jest prawnikiem i to chyba dość zaangażowanym w ta sprawę. Facet najwyraźniej znał jego numer. :confused3:

O kurcze, ciekawe skąd zdjęcie :shock: , zaginiony krewny czy co? :mysle:
Czyżby tatko chłopca? Bo o mamusi to już wiem. :mrgreen:
On ma taki wredny pysk, że za sam wygląd powinien dostać z 10 lat. :evil:

No proszę, jak u nas, aresztowali nie tego co należy i to za zamordowanie kobiety, która ponoć nie umarła. :roll:

A pod samochodem Ahjummy pierścionek :shock: , ten facet jest normalnie supermanem i chyba się tam teleportował, żeby podrzucić. :mysle: Chyba, że ma wspólnika. :roll: Aaaa! :olsnienie: Sprytny schowek sobie znalazł!

Ta mamusia jest straszna, dziecko właśnie widzi idola, ma do niego dwa kroki, a ta jej zabrania i każe wracać do domu. A przeznaczenie dąży do powrotu na pierwotną ścieżkę. :roll:

:omg: Prawnicy to jednak zupełnie inny gatunek :lol: , to tak odnośnie bajeczki i domniemania niewinności czarownicy. ;)

Ooo, a już myślałam, że będzie Ścigany, a tu sprawa załatwiona bejsbolem...
No to się nie dowiemy co chciał wyjawić w tajemnicy, a przynajmniej raczej nie od niego. ;)

Czy mi się wydaje czy na zdjęciu ona tez zaczęła blaknąć? :mysle:
Biorę się za nr 6. :excited:

Anaru - Wto 13 Maj, 2014 23:45

Aragonte napisał/a:
Anaru napisał/a:
Aragonte napisał/a:

No właśnie mam takie wrażenie :(
Bo 2 miał być w czwartek, 4 w sobotę, o 3 nawet nikt się nie zająknął, miejsce pod napisy na stronce przygotowane i kicha. :(

Aragonte - Śro 14 Maj, 2014 00:28

No to buuu :-|
Mam przetłumaczone pierwsze 12 minut trzeciego odcinka NL, zobaczymy, jak mi pójdzie dalej. W tym odcinku pierwszy kwadrans jest praktycznie pozbawiony KMM, więc jest to tym większe wyzwanie :-P
Ale nic nie obiecuję. Przetłumaczę tyle, ile mi się uda z tym moim mikrym angielskim.

Trzykrotka - Śro 14 Maj, 2014 00:35

Anaru napisał/a:

Bo 2 miał być w czwartek, 4 w sobotę, o 3 nawet nikt się nie zająknął, miejsce pod napisy na stronce przygotowane i kicha. :(

Np mówię, to trudna drama. I terminy prawnicze i zgryźliwe teksty KMM, który nawet z amnezją wie, jak dociupać stażystce (i że stażyści to niedoświadczone gapy, więc dociupywać można) i teksty z podtekstami czającymi się na każdym kroku.
Aragonte, wierzę w ciebie :kwiatek:

Admete - Śro 14 Maj, 2014 06:52

Będę dopingować do tłumaczenia :) A dzis środa :banan_Bablu:
BeeMeR - Śro 14 Maj, 2014 07:28

Agn napisał/a:
Ja zaś muszę się zrelaksować i zapewne wyśmiejecie wybór dramy do relaksu, ale 6 odcinek GG14D już dawno mnie wzywał.
Dlaczego miałoby to dziwić - ja się relaksuję przy filmach katastroficznych jak miliony umierają (a cierpi i biega w kółko na ekranie garstka ;) ) a Ania przy horrorach :mrgreen:

Anaru napisał/a:
Ta mamusia jest straszna, dziecko właśnie widzi idola, ma do niego dwa kroki, a ta jej zabrania i każe wracać do domu.
To jeststraszne chamstwo - przyprowadzić dziecko na koncert idola i nie pozwolić nawet zerknąć na niego :bejsbol: Ta matka się tak spieszy wszędzie, że nie ma czasu kochać córki, ani pozwolić jej realizować swoje marzenia.

Anaru napisał/a:
3 (nieparzyste) robi kto inny - a to jest trudna drama do tłumaczenia, bez dwóch zdań, więc to trochę trwa. Ja sobie dziś rano miałam zobaczyć właśnie odcinek 3, ale się wstrzymałam na wieść, że Aragonte tworzy napisy i ma już 1/4 :kwiatek:
Zamiast tego obejrzałam 1 odcinek The Greatest Love :mrgreen:
Wrażenia później, na razie tylko powiem, że mi się wielce podoba :mrgreen:

Trzykrotka - Śro 14 Maj, 2014 09:04

BeeMeR napisał/a:

Juhuuuuu! :excited: Czekam na wrażenia. Dziewiątkę właśnie pichcę i na zmianę wzruszam się i śmieję.
Z tymi napisami to ja myślę, że Aragonte poradzi sobie śpiewająco. Moja teoria jest taka, że najważniejsze przy robieniu napisów to znać dobrze jeżyk ojczysty, żeby nie tworzyć koszmarków pokroju "to ja jestem tym, który poszedł" oraz zastosować się do kilku prostych zasad opisanych tu:
http://serwistlumacza.com/content/view/24/32/

A angielszyzna jest w słownikach.
ling.pl
megaslownik.pl
pl.bab.la
i tym podobnych.

Aragonte figting! :polska:

zooshe - Śro 14 Maj, 2014 09:20

BeeMeR napisał/a:
zooshe napisał/a:
Ten film to i tak nic w porównaniu z 50 odcinkowych seugukiem Horse Doctor, przy którym to zooshe poznała co to ogrom poświęcenia i oddania dla aktora.
a skończyłaś już?

Już jakiś czas temu. Nawet powtarzam co niektóre fajniejsze fragmenty. :lol:

Cytat:

Na pewno ci się uda nie poddawaj się.
Cytat:

Zamiast tego obejrzałam 1 odcinek The Greatest Love :mrgreen:

Napisz koniecznie jak się bohater prezentuje, jako policjant z YAAS już mnie kupił.

Aragonte - Śro 14 Maj, 2014 09:44

Trzykrotka napisał/a:
Moja teoria jest taka, że najważniejsze przy robieniu napisów to znać dobrze jeżyk ojczysty, żeby nie tworzyć koszmarków pokroju "to ja jestem tym, który poszedł" oraz zastosować się do kilku prostych zasad opisanych tu:
http://serwistlumacza.com/content/view/24/32/

A angielszyzna jest w słownikach.
ling.pl
megaslownik.pl
pl.bab.la
i tym podobnych.

Na razie korzystałam z bab.la właśnie, angielskiej wiki i jeszcze jakiegoś serwisu, gdzie wyszukiwałam jakieś terminy finansowe.

W porady się wgryzę, dzięki :kwiatek:

Ten trzeci odcinek to raczej (prędzej czy później) skończę, a czy zrobię coś więcej, to będzie zależało od różnych okoliczności (w tym od ilości czasu do dyspozycji).

BeeMeR - Śro 14 Maj, 2014 09:48

TGL (The Greatest Love) odc 1.

Trzykrotka napisał/a:
Juhuuuuu! :excited:
Miałam nadzieję, że się ucieszysz - bo drama serio chwyciła mnie od pierwszego odcinka - bohater zwłaszcza :serduszkate: - a przecież nie zawsze tak jest, a tu proszę - Dokko jest już mój :serduszkate:
Od pierwszej - no, drugiej sceny mi się spodobał - tej na stacji benzynowej, gdzie się poznają z bohaterką (Ah cośtam - no dobra, sprawdziłam: Ae-Jung), a dokładniej ona poznaje z jego rozkapryszoną ręką :lol:

Potem dochodzi oczywiście i do spotkania twarzą w twarz, kilku nawet

Po których sam nie wie czemu, ale wcale nie czeka na (teleturniejowy) telefon od niej :lol:
A ona wcale a wcale nie wydała jego słodkiej tajemnicy całemu światu :rotfl:

Oczywiście nie obyło się bez zaprezentowania bohatera w prysznicowym zaciszu :mrgreen:

Na temat bohaterki jeszcze nie mam zdania - ale mnie nie drażni, a to już coś ;)

Ze znajomych Yoo In-Na oraz przeciwnik Anthony'ego z KoD - przynajmniej ich rozpoznaję ;)

Trzykrotko - napisy pierwsza klasa :kwiatek: - w pierwszym odcinku cała jedna literówka ;)

BeeMeR - Śro 14 Maj, 2014 10:05

zooshe napisał/a:
Już jakiś czas temu. Nawet powtarzam co niektóre fajniejsze fragmenty. :lol:
Parę słów na temat dramy, ze szczególnym uwzględnieniem odtwórcy głównej roli? :kwiatek:
BeeMeR napisał/a:
Napisz koniecznie jak się bohater prezentuje, jako policjant z YAAS już mnie kupił.
Dokko podoba mi się trzy razy bardziej niż policjant z YAAS ;) Ale to pewnie subiektywna opinia :mrgreen:
Trzykrotka napisał/a:
Moja teoria jest taka, że najważniejsze przy robieniu napisów to znać dobrze jeżyk ojczysty, żeby nie tworzyć koszmarków pokroju "to ja jestem tym, który poszedł"
Tak, mnie najbardziej (po ortografii i gramatyce) uderzają kalki językowe, słowa przeniesione dosłownie i zupełnie nie brzmiące po polsku.
Trzykrotka - Śro 14 Maj, 2014 10:32

BeeMeR napisał/a:
TGL (The Greatest Love) odc 1.

A ona wcale a wcale nie wydała jego słodkiej tajemnicy całemu światu :rotfl:

A najlepsze, że on się ostatni zorientował,. że jej w tym pomógł :rotfl: Cały DokKo - jak może wejść w jakąś rywalizację, zawsze wejdzie. Wzięcie udziału w teleturnieju było pokusą nie do odparcia.

BeeMeR napisał/a:

Na temat bohaterki jeszcze nie mam zdania - ale mnie nie drażni, a to już coś ;)

Też tak miałam - wizualnie niezbyt mnie zachwyciła i jej działań nie rozumiałam. Ale jak kliknęło (na koniec 2 odcinka, po mocnej scenie z jej eks-managerem) - to już jej kibicowałam do końca.

BeeMeR - Śro 14 Maj, 2014 11:16

Trzykrotko, odpowiem już tu :kwiatek:

Cytat:
A DokKo ma bardzo miękki brzuszek - będzie nawet płakał z miłości, robił różne miłe rzeczy - ale ani na chwilę nie przestanie być aroganckim DokKo - to jest po prostu kreacja - perła. Napisany jest świetnie, a aktor na dodatek zagrał go koncertowo. Wyczytałam na dramabeans że Żabul miał grać tę rolę. Chwała Bogu, że nie mógł - cameo z reklamą lodówek wystarczy.
Czekam z niecierpliwością na dalszy rozwój wypadków :banan:
Jak Żabula lubię, dobrze, że był zajęty czym innym :P Dokko mi się podoba taki jaki jest :serce: Poza tym Żabul to chłopiec, a Cha Seung-Won to facet, to też działa na plus :mrgreen:
Widzę wprawdzie, że aktor nie jest klasycznie urodziwy, ale ma to coś, co jest o niebo lepsze niż klasyczna uroda :mrgreen: No i zgrabny jest - acz szczypiór.

Zapomniałam nadmienić, że dresik Hyun Bina z SG nie umknął mej uwadze :lol:
Acz HB nosił go z większym wdziękiem niż tutejszy dziadunio :P

zooshe - Śro 14 Maj, 2014 11:37

BeeMeR napisał/a:
Parę słów na temat dramy, ze szczególnym uwzględnieniem odtwórcy głównej roli? :kwiatek:

Jak najdzie mnie wena.

BeeMeR napisał/a:
Dokko podoba mi się trzy razy bardziej niż policjant z YAAS ;) Ale to pewnie subiektywna opinia :mrgreen:

Czuję się zachęcona. Niestety linki na emediabuzz nie działają. :(

Aragonte - Śro 14 Maj, 2014 11:45

Ej no, coś się dzieje na emediabuzz??? Środa dzisiaj, musi działać :wink: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: