To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

Pemberley - Wto 16 Cze, 2009 14:26

Gosia sie napracowala i juz przeniosla TUTAJ Dziekuje :kwiatek:
Gitka - Wto 30 Cze, 2009 11:34

Desperate Romantics - nowa propozycja od BBC2

Nowy projekt BBC2 to sześcioczęściowy serial, Desperate Romantics. Produkcja osadzona jest w sercu burzliwego, przemysłowego Londynu. Śledzimy przygody trzech mężczyzn, którzy utworzą jeden z najważniejszych ruchów artystycznych w Wielkiej Brytanii - Bractwo prerafaelickie.

W serialu będziemy mogli zobaczyć wielu aktorów głównie młodego pokolenia: Aidan Turner (Being Human, The Clinic), Rafe Spall (A Room With A View, Hot Fuzz), Tom Hollander (John Adams, Pride And Prejudice), Samuel Barnett (Beautiful People, The History Boys), Zoe Tapper (Survivors, Demons), Amy Manson (Torchwood), Sam Crane (Church Going) oraz Jennie Jacques (The Bill).

W tle alejek, galerii oraz domów rozpusty industrialnego Londynu z dziewiętnastego wieku poznajemy życie i romanse Braci prerafaelitów - grupy rewolucyjnych artystów znanych z uprawiania wolnej miłości i tworzenia przełomowych malowideł.

Skandaliczne trójkąty miłosne stały się obiektem plotek w Londynie, gdyż takie związki często przekraczały granice klasy społeczeństwa wiktoriańskiego.

Emisja między 11 a 17 lipca na BBC2.

źródło:
http://serialebrytyjskie....,21.html?563306

praedzio - Czw 16 Lip, 2009 20:32

Oglądam sobie Uczciwą kurtyzanę i patrzę - a tam aktor grający epizodyczną rolę w Robin of Sherwood!
Mała rzecz, a cieszy... ;)

Harry_the_Cat - Wto 21 Lip, 2009 12:06

Gitka napisał/a:
Desperate Romantics - nowa propozycja od BBC2

Nowy projekt BBC2 to sześcioczęściowy serial, Desperate Romantics. Produkcja osadzona jest w sercu burzliwego, przemysłowego Londynu. Śledzimy przygody trzech mężczyzn, którzy utworzą jeden z najważniejszych ruchów artystycznych w Wielkiej Brytanii - Bractwo prerafaelickie.

W serialu będziemy mogli zobaczyć wielu aktorów głównie młodego pokolenia: Aidan Turner (Being Human, The Clinic), Rafe Spall (A Room With A View, Hot Fuzz), Tom Hollander (John Adams, Pride And Prejudice), Samuel Barnett (Beautiful People, The History Boys), Zoe Tapper (Survivors, Demons), Amy Manson (Torchwood), Sam Crane (Church Going) oraz Jennie Jacques (The Bill).

W tle alejek, galerii oraz domów rozpusty industrialnego Londynu z dziewiętnastego wieku poznajemy życie i romanse Braci prerafaelitów - grupy rewolucyjnych artystów znanych z uprawiania wolnej miłości i tworzenia przełomowych malowideł.

Skandaliczne trójkąty miłosne stały się obiektem plotek w Londynie, gdyż takie związki często przekraczały granice klasy społeczeństwa wiktoriańskiego.

Emisja między 11 a 17 lipca na BBC2.

[url=http://img5.imagesha....th.png]Obrazek[/URL]
źródło:
http://serialebrytyjskie....,21.html?563306

To dziś :) Jak nie zapomnę, to zerknę.

Harry_the_Cat - Wto 21 Lip, 2009 23:03

Obejrzałam pierwszy odcinek i uczucia mam mieszane. Nieco trąci to Impresjonistami, ale bohaterowie jakoś mniej sympatyczni się wydają. Nie zainteresowało mnie na tyle, żebym pilnowała emisji kolejnego odcinka. Ciekawe, czy to dlatego, że nie jestem zainteresowana zbytnio malarstwem Prerafaelitów, w przeciwieństwie do Impresjonistów...
Aragonte - Czw 10 Wrz, 2009 20:42

Nie widziałam, ale chętnie obejrzę, choćby dla Michelle :D
praedzio - Czw 01 Paź, 2009 12:08

Czy widział ktoś film taki oto: http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Land ? Warto się rozglądać? Ja to bym dla Tima Guinee obejrzała...
Alicja - Czw 01 Paź, 2009 15:39

robisz apetyt :-D
asiek - Czw 01 Paź, 2009 16:17

praedzio napisał/a:
Czy widział ktoś film taki oto: http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Land ? Warto się rozglądać? Ja to bym dla Tima Guinee obejrzała...

Jest na YT... :-)
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Nashira - Sob 03 Paź, 2009 23:24

oo, widze że wojenne były na tapecie jakiś czas temu, heh

Stalingrad - hmm.. podobał mi się jako całokształt. ale jakis taki jednak obły, płytki jest. Kilka scen zapadło mi w pamięć i dal tych kilku scen jestem w stanie obejrzeć ten film milion razy.

Na zachodzie bez zmian - nie przypadł mi do gustu jakoś. Moze dlatego, ze ksiązka była dla mnei ważna i film znacznie odbiegał od mojej wizji? zapewne. ale akcent - Allenstain - bezcenny ;) nie wiem, skąd to wzięli, ale tak sie nazywało moja miasto kiedyś. A tam szkoła ;) az mnie dreszcz przeszedł :D

seriale :) ja uwielbiam "Joannę d`Arc" z Lee Lee Sobieski. Scena palenia na stosie , muzyka, wizja anioła - idealnie dograna ( pomijając fakt, że w 1szej scenie wchodzi na stos w obwiązanych stopach, a za chwilę jest zbliżenie,z e jest na boso ;) - ale to juz nieistotny szczegół ;) )

Alicja - Nie 04 Paź, 2009 14:16

Nashira napisał/a:
widze że wojenne były na tapecie jakiś czas temu, heh

jeszcze są, gdy tylko dostanę jakikolwiek w swoje ręce :wink:
nie wiem czy pisałam, ale Ucieczka z Colditz była niezła, zwłaszcza że gra tam rudzielec występujący w Life :-D

praedzio - Nie 04 Paź, 2009 19:15

Alicja napisał/a:
nie wiem czy pisałam, ale Ucieczka z Colditz była niezła, zwłaszcza że gra tam rudzielec występujący w Life

Z każdego Twego słowa skapuje najczystsza prawda. :D

Alicja - Nie 04 Paź, 2009 19:22

możesz wierzyć lub nie, ale podczas pisania słów powyżej myślałam o tobie :-D
i o Lady :kwiatek:

praedzio - Nie 04 Paź, 2009 19:31

Dziękuję. ;) :cmok:
Anonymous - Sob 05 Gru, 2009 20:19

a mi Ciebie brakuje :( :przytul:
Gosia - Nie 06 Gru, 2009 09:24

Nazwisko Anne Lister coś mi mówi, ale nie wiem co :mysle:
Dzięki za info. Obsada może mogłaby być lepsza? W każdym razie będziemy miały niekonwencjonalny kostiumowiec, coś jak ekranizacje prozy Sarah Waters ;)

Dodam, że reżyserem jest James Kent
Scenariusz napisała: Jane English.

P.s. Post nie wygaśnie, bo ja mu nie dam :lol:
A Ty masz pisać na forum, bo...ot choćby dlatego, że ja Cię o to bardzo proszę :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :przytul:
Ciekawa jestem czy oglądasz "Spooks" i jak Ci się teraz ten serial podoba ;)

Calipso - Nie 06 Gru, 2009 14:37

Hmm,ciekawe.... http://rictornorton.co.uk/lister.htm
BeeMeR - Pon 07 Gru, 2009 13:01

Nie wiem, wygaśnie nie wygaśnie: :P
Mag13 napisał/a:

BBC zapowiedziała emisję późną zimą/wiosną 2010 r. filmu pod roboczym na razie tytułem The Secret Diaries Of Miss Anne Lister. W tej chwili trwają zdjęcia w dwóch posiadłościach - w Oakwell Hall i Shibden Hall. Rzecz może być ciekawa, bo o ciekawej postaci kobiecej - Anne Lister, uważanej za pierwszą "nowoczesną lesbijkę" :rumieniec: . Żyła w epoce Jane Austen (urodziła się w 1791, zmarła w 1840), po wuju odziedziczyła średniowieczną jeszcze posiadłość w Shibden Hall, będącą w posiadaniu rodziny od XVII w.), podróżowała, prowadziła samodzielne życie w hrabstwie Yorkshire jako dziedziczka. No i skandalizowała - mieszkała wspólnie z równie zasobną dziedziczką majątku Anne Walker, z którą także podróżowała (w czasie jednej z podróży do Gruzji zmarła) i z którą prawie że zawarła nawet małżeństwo. Przede wszystkim jednak pozostawiła po sobie liczący ponoć 4 miliony słów (ile to stron?) dziennik, częściowo zaszyfrowany, w którym niezwykle śmiało, chyba nawet jak na nasze czasy, opisywała swoje życie prywatne, sprawy seksualności, związków z kobietami.
Główną rolę gra Maxine Peake , znana z Little Dorrit (jako Miss Wade), poza nią m.in. Anna Madeley (znana jako Lucy Steele z RiR 2008) i Gemma Jones.
Zdjęcia kręcone są m.in. w Shibden Hall, czyli w dawnej posiadłości Anne Lister.

A sama Lister prezentowała się tak:

Piękna ta lokacja :serduszkate:
Czy ja ją mogłam widzieć w jakimś filmie / serialu? :mysle:

Gosia - Pon 07 Gru, 2009 16:11

Nie pozwolimy, by ktokolwiek (czy cokolwiek) wyzionął ducha :lol:
Dobre posunięcie z tym cytowaniem, BeeMer :mrgreen:

BeeMeR - Wto 08 Gru, 2009 07:37

Mag13 napisał/a:
Shibden Hall w ekranizacji Wichrowych wzgórz z Juliette Binoche i Ralphem Fiennesem z 1992 r.
Może, może - to moja ukochana ekranizacja WW :serce:
Gosia - Sob 12 Gru, 2009 13:39

Aristocrats (1999)

Saga arystokratycznej rodziny Lennoxów, którą można by porównać z naszymi rodzinami Czartoryskich, Potockich czy Branickich. Właściwie ten 6-odcinkowy serial opowiada o sławnych siostrach Lennox, córkach Charlesa Lennoxa, księcia Richmond. Pełnił on różne stanowiska na dworze króla Jerzego II. Miał 10 dzieci, ale film opowiada głównie o dziejach kilku z jego córek: najstarszej Caroliny, Emilii (jest narratorką), Louisy oraz Sarah.

Oczywiście każda z nich, zgodnie z wolą ojca, powinna dobrze wyjść za mąż (ich wybrankami są często lordowie lub osoby pełniące ważne stanowiska w państwie), ale ich małżeństwa nie zawsze są udane. Jedna z nich wychodzi za mąż wbrew woli rodziny, ale czy przyniesie jej to szczęście? Inna jest nieszczęśliwa z powodu obojętności męża, inna jeszcze musi cierpieć z powodu niewierności swego małżonka.

Historia jest na uboczu całej opowieści, wydaje się, jakby bohaterowie żyli w odrealnionym, bajkowym, sterylnym świecie pięknych strojów, wspaniałych wnętrz i miłosnych perypetii. Aż do 6 właściwie odcinka wiodą oni spokojne życie, zajęci osobistymi problemami, ludzie z nizin pojawiają się tu jedynie w postaci milczących służących, dopiero odcinek ostatni wprowadza niepokój związany z rewolucyjnymi nastrojami w Irlandii.

Jednak fabuła pełna małżeńskich perypetii, miłości, zdrad, obojętności czy domowego szczęścia wciąga widza. Ze zdumieniem oglądałam Aluna Armstronga, który do najprzystojniejszych aktorów nie należy, a często gra charakterystyczne postaci rodem z Dickensa, w roli amanta - i o dziwo, sprawdził się w tej roli! Zresztą aktorzy są tak dobrani do granych przez siebie bohaterów, że przywiązujemy się do nich tak bardzo, że szokiem jest, gdy nagle w ostatnim odcinku pojawiają się starsi wiekiem aktorzy, którzy zastępują tych, do których już się przez 5 odcinków przyzwyczailiśmy. Ten zabieg może o tyle razić, że w poprzednich odcinkach, mimo upływu tylu lat, postaci fizycznie tak niewiele się zmieniają.

Miniserial "Arystokraci" to, jak wspomniałam, rodzinna saga o siostrach Lennox.
Akcja toczy się od 1743 roku do końca XVIII wieku. I choć nie przepadam za kostiumowcami, które usytuowane są w tych czasach, ten film obejrzałam z wielką przyjemnością. Zawdzięczam to niezłemu aktorstwu, wciągającej fabule, bardzo dobrej muzyce. Nie jest to dzieło ambitne, ale interesująca opowieść o ludziach, którzy żyli w tak bajkowym otoczeniu, a których losy są po trosze uniwersalne.

W rolach głównych wystąpili:
Serena Gordon (Caroline), Geraldine Somerville (Lady Emily), Anne-Marie Duff (Louisa), Jodhi May (Sarah), Alun Armstrong (Henry Fox), Ben Daniels (Lord Kildare), Tom Mullion (Thomas Conolly), Andrew Havill (Charles Bunbury), George Anton (William Ogilvie), John Light (Edward Fitzgerald), Luke de Lacey (książę Walii).

Scenariusz został oparty na powieści "Aristocrats: Caroline, Emily, Louisa, and Sarah Lennox" (1995) Stelli Tillyard.

http://www.youtube.com/watch?v=qemX19ma088

Jodhi May i Andrew Havill (grał Maneta w "Impresjonistach")

W ostatnim odcinku pojawia się.... Henry Lennox! (jako Edward Fitzgerald, syn Emilii).

Dziekuję za polecenie tego filmu. Pozdrawiam, Giteczko! :hello:
Bawiłam się świętnie. Obejrzałam ten miniserial w dwa dni :mrgreen:

Admete - Sob 12 Gru, 2009 14:02

Oglądałam kiedyś fragmenty w naszej tv, zawsze żałowałam, że nie widziałam całości.
Gosia - Sob 12 Gru, 2009 14:07

Nic nie stoi na przeszkodzie :mrgreen: ;)
Admete - Sob 12 Gru, 2009 15:31

A to się uśmiecham ;)
Fibula - Sob 12 Gru, 2009 17:38

I ja :) .