To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie

maenka - Sob 04 Paź, 2008 12:42

Mm zdaniem ostatnia jest najgorsza. A już Neo jako Jezus Wybawiciel to kompletne przegięcie
Aragonte - Sob 04 Paź, 2008 12:51

Ja Matriksa - Reaktywację próbowałam obejrzeć parę razy. Nie dało się, usnęłam w trakcie :roll:
Ale pierwszą cześć jak najbardziej doceniam.

Calipso - Sob 04 Paź, 2008 16:57

Matrixa - Reaktywacje mam na dysku,ale jakoś ciągle nie mam natchnienia do oglądania,może kiedyś :roll:
Tamara - Sob 04 Paź, 2008 18:56

Pierwszy Matrix jest niezły - zaciekawia , co będzie dalej , ale dalsze są coraz kiepściejsze - przynajmniej ja ni czorta nie pojęłam , o co chodzi z tym czymś w finale , co się oślepionemu Matrixowi wyłania - ten król-słońce z metalowych ośmiorniczek :paddotylu: . tak to wygląda , jakby w połowie drugiej części kompletnie zabrakło pomysłu na ciąg dalszy i rozwiązanie intrygi . Łażą , bajdurzą , nie wiadomo o co chodzi :confused3: dobre są tylko efekty specjalne , chociaż unikanie lecących pocisków zdecydowanie bardziej podoba mi się w wykonaniu SRK :serce:
praedzio - Sob 04 Paź, 2008 19:00

Tamara napisał/a:
król-słońce z metalowych ośmiorniczek
:co_stracilam:
Tamara - Sob 04 Paź, 2008 19:15

No jak Neo staje na takiej jakby trampolinie na końcu , kiedy dociera do miasta maszyn , coś takiego jakby słoneczko z tych latających metalowych z mackami się z dołu wynurza , prowadzi z Neo dyskurs a potem chowa się z powrotem :roll: a Neo pada (może pada wcześniej , tego nie pamiętam . Ale wiem , że pada)
praedzio - Sob 04 Paź, 2008 20:01

Ja tylko rzuciłam takie zapytanie, bo nie oglądałam M-trójki, a i dwójkę pamiętam jak przez mgłę (kogoś zabili i ten ktoś ożył czy cuś). ;) Widzę, że wiele nie straciłam. :roll:
praedzio - Wto 04 Lis, 2008 17:28

Wygląda całkiem interesująco... :mysle:

http://hatak.pl/news/3745/LegendoftheSeeker/

praedzio - Nie 09 Lis, 2008 13:52

No i obejrzałam wczoraj pilotowy odcinek Legend of the Seeker. Z tego co wiem, serial powstał (powstaje) na podstawie powieści Terry'ego Goodkinda Pierwsze prawo magii z cyklu Miecz Prawdy. Książki nie czytałam, więc nie wiem, co uległo zmianie/skróceniu/spłyceniu, ale jako że za ekranizację wziął się Sam Raimi, który maczał palce w Xenie i Herculesie, to mogę dać głowę za to, że coś takiego miało miejsce.

Mimo wszystko, serial ogląda się przyjemnie (nowy laptop=piękny, panoramiczny obraz, bogactwo kolorów itd.) i może trochę sceny batalistyczne mnie raziły, bo stanowiły krzyżówkę Xeny z Matriksem - przynajmniej takie miałam skojarzenia, ale jak na razie - mam zamiar oglądać dalszy ciąg. Katharsis żadnego przy tym nie poczuję, ale dopieszczę się wizualnie... i być może zapoluję na książkę, bo coś mi mówi, że na tej się nie zawiodę, jakem stała wielbicielka klasycznej fantasy! Hough! :-D

Admete - Nie 09 Lis, 2008 14:23

Też mam zamiar obejrzeć :-) dziś wieczorem. Napisz mi na pw szczegóły twojego laptopika :) Cenę też ;)
praedzio - Nie 09 Lis, 2008 14:48

PW poszło. :P
A ja czekam na wrażenia po obejrzeniu serialu. :D

praedzio - Nie 09 Lis, 2008 17:47

Aaaa... Zapomniałam jeszcze o czymś. Tak sobie oglądałam tego Seekera, patrzyłam na bohatera o nazwie Darken Rahl i się zastanawiałam, skąd ja znam tego, skądinąd bardzo przystojnego, faceta? :mysle: Myslałam, myślałam, nic z tego myslenia konstruktywnego nie wynikało, aż zaprzęgłam FilmWeb do pomocy i co się okazało? Odtwórca tej roli, niejaki Craig Parker znany jest nam doskonale z... Władcy Pierścieni!!! Toż to on grał Haldira! :excited: Cóż, nie pierwszy to przypadek, kiedy kolor włosów mnie zmylił. W WP Parker nam się objawił jako platynowy blondyn, a tutaj mamy przepięknego kruczowłosego łotra przez duże Ł. :)
Aragonte - Nie 09 Lis, 2008 22:00

Praedzio, mam nadzieję, że można na Ciebie liczyć w kwestii tej ekranizacji Goodkinda? :mrgreen:
praedzio - Nie 09 Lis, 2008 23:05

No, jasne! :D
Aragonte - Nie 09 Lis, 2008 23:26

Super :kwiatek: Pewnie da się to jakoś połączyć z SPN :wink:
Dione - Pon 10 Lis, 2008 00:15

A pamiętacie taki filmik z lat dość dawnych o tytule "Flash Gordon"? Ostatnio go na Youtube wyczaiłam i prawie się ze śmiechu popłakałam. Cudny był, kiedy miało się tych kilka lat mniej ;)
Admete - Pon 10 Lis, 2008 00:56

Aragonte, Praedzio - jestem po seansie Legend of the Seeker ( dwa odcinki ) i muszę przyznać, że wizualnie rzeczywiście jest piękny ( mam tu na myśli nie tylko estetyczne rąbanie drzewa :lol: ). Bardzo mi się spodobał początkowy pościg za Spowiedniczką i jej siostrą - majstersztyk. Praedzio co ty chcesz od walk? Atrakcyjne bardzo. Moment, gdy Poszukiwacz staje sie jednością z mieczem - wyjątkowo klimatyczny. Na plus jest także muzyka. Kostiumy niezłe - zbroje rycerzy nie wyglądają na plastikowe, Poszukiwacz ma niezłe wdzianko ;-) , tylko panna ubrana na biało mi nie pasuje, ale rozumiem, że ta jej suknia jest elementem wizualnym - jak jedzie na koniu, to wszystko jej fiurga ;) Mam zamiar oglądać.
Po tym serialu widać, że WP otworzyło pewne drzwi - jestem w stanie uwierzyć, że przy odpowiednich pieniądzach dostaniem nawet Martina w TV ;-) Oczywiście serial musiałby być mroczniejszy i chciałabym, żeby wykorzystano jakieś prawdziwe wnętrza zamkowe...

Harry_the_Cat - Pon 10 Lis, 2008 00:58

A o czym to w ogóle jest?
Admete - Pon 10 Lis, 2008 01:03

Takie typowe quest - mamy wybrańca, który jak Luke Skywalker nie znał swoich rodziców, był wychowywany w nieświdomości, że jest Poszukiwaczem, kimś, kto ma walczyć ze złem. Mamy również Spowiedniczkę - to kobieta z jakiekoś zakonu, który ma chronić Poszukiwacza. Niektórzy uważają ją za czarownicę. Do kompletu jest czarownik, który chyba zostanie moim ulubieńcem ;-) To ten z końską twarzą na powyższych screenach ;-)
Caitri powinna się za kilka dni wypowiedzieć w temacie ;-)

Tu macie początek serialu:

http://www.youtube.com/watch?v=e6AYsCRDhEo

Aragonte - Pon 10 Lis, 2008 01:05

Admete, w bolly byś się białej sukienki nie czepiała :lol:
Fotki całkiem fajne, na pewno obejrzę, jak to dorwę.

Admete - Pon 10 Lis, 2008 01:06

Ja się nie czepiam - ona tam wygląda przepięknie, a ostatecznie uprać można magią ;-) Obejrzyj filmik.
Harry_the_Cat - Pon 10 Lis, 2008 01:08

Ja może też kiedyś się skuszę. Jak już wpadłam w wir seriali, to mi teraz za mało :rotfl:
Caitriona - Pon 10 Lis, 2008 01:12

Admete napisał/a:
Caitri powinna się za kilka dni wypowiedzieć w temacie

Naprawdę? Suuuuuper! :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga:
Aragonte napisał/a:
Fotki całkiem fajne, na pewno obejrzę, jak to dorwę.

Dorwiesz ;)

Aragonte - Pon 10 Lis, 2008 01:14

Admete, obejrzałam początek, z resztą poczekam, aż będę miała film w łapkach, nie chcę sobie odbierać przyjemności. Ładnie nakręcone, malowniczo - lubię ujęcia ze słońcem przenikającym przez gałęzie. Panienki faktycznie wyjątkowo praktycznie się ubrały na tę eskapadę :-P

Harry, a ja w sumie staram się nie wsiąknąć w żaden nowy serial, bo czasu mi szkoda - ale jeden mały serialik fantasy jeszcze się zmieści.

I wracam do Fingina :wink:

Admete - Pon 10 Lis, 2008 01:15

Cholercia - fotki się nie pokazują, chyba je wykasuję.