To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji

Trzykrotka - Wto 01 Kwi, 2014 08:39

Ba! O mordestwach może tak... ale ona wyraźnie czuła się nieswojo, kiedy jej ten właśnie niedostatek Anthony zarzucił :lol:
BeeMeR - Wto 01 Kwi, 2014 09:21

Trzykrotka napisał/a:
ona wyraźnie czuła się nieswojo, kiedy jej ten właśnie niedostatek Anthony zarzucił :lol:
I ćwiczyła :lol:

Ja jestem po Emergency odc. 18-19
Drama już wyraźnie zmierza ku końcowi bo już druga strona zdecydowała się gonić króliczka jak tylko pierwsza dotychczas zdecydowana odpuściła i zrobiła się trochę niedostępna.

Para ponownie zaczyna się dogadywać i rozumieć znacznie lepiej, bo już żadne nie jest skupione wyłącznie na sobie i swoich odczuciach, zaś wątki drugoplanowych postaci dość pobieżnie zostały potraktowane - ale niby nie o nich chodzi.
Była też słodziarska interakcja z podrzuconym siostrzeńcem:

a bohater drugi (który to watek para-miłosny jest dla mnie najbardziej na siłę) pojechał smęcić pod innym drzewem niż zazwyczaj wykorzystywane przez dramy ;)

Na koniec tylko wcisnęli scenę, w którą uwierzyć mi trudno, nie w to, że po procentowym wieczorze wylądowali razem w łóżku, ale że odkrywszy to oboje wrzeszczą jak opętani :zalamka: Żeby to dwie niewinne lilije były to bym zrozumiała, ale ex-małżonkowie, którzy to już oboje zgodnie chcą wrócić do siebie i najpierw jedno kusiło drugie, a potem na obyrtkę? :roll:

zooshe - Wto 01 Kwi, 2014 09:51

Są już napisy do 9 odc. DD14D :banan_czerwony:
Admete - Wto 01 Kwi, 2014 10:51

Ano niedostatek był jak widac znaczny i scenarzystka musiała potrenować ;) Mnie się akurat ich watek podoba.
Trzykrotka - Wto 01 Kwi, 2014 11:28

W ogóle sypnęło napisami. Ja się już cieszę na wieczorną SLA :banan:
zooshe - Wto 01 Kwi, 2014 11:34

Odcinek 9 w którym Dong Chan śpiewa i gra na gitarze.
Na widok czego zooshe dostaje śliniawki i wydaje z siebie nieartykułowane dźwięki. :slina: Jak on pięknie śpiewa. :serduszkate:

Poza tym czas goni, do porwania zostało kilka godzin, a do zabójstwa 8 dni.
Tajemnica goni tajemnice i każdy jest wmieszany w sprawę. Pogubiłam się zupełnie w domysłach i w tropach. Nagle okazuje się że w sprawę zamieszanych jest więcej osób niż przypuszczałam.

Spoiler:
Policjant a zarazem były chłopak bohaterki, który niszczący dowody, bogaty ajussi mieszkający u DC, który najwyrażniej jest związany z gwiazdą k-popu Snakem i sam piosenkarz, który trzyma u siebie zdjęcie zabitej dziewczyny DC.
WTF!!!

Ja przez tą dramę zawału dostanę.

I na koniec jakże przecudna scena w której Saey Byul oświadcza się DC. :serce:
Spoiler:

Jeśli ktoś jeszcze raz powie że DC mógłby zrobić dziewczynce jakąś krzywdę, znajdę i wydrapię oczy. :bejsbol:

Znalazłam piosenkę. :excited:
http://www.mediafire.com/...agic+Castle.mp3

BeeMeR - Wto 01 Kwi, 2014 12:23

zooshe napisał/a:
Jak on pięknie śpiewa. :serduszkate:
Bo oni w ogóle zdolni są - przynajmniej spory odsetek: ładnie śpiewają, pięknie grają fantastycznie patrzą na swoje filmowe panie :serduszkate:

GG14D odc 5
Aaa, to jest właśnie taki rodzaj sensacji który lubię. :excited: (3 dni też ma takie momenty :mrgreen: )
Tu są takie zakrętasy akcji, że mucha nie siada :banan:
I śliczne wzajemne opatrywanie ran potem :serce:
Z przekomarzaniem się "jestem sexy" "jesteś brzydki" :twisted:
Coraz bardziej mi się podoba też relacja ze staruszkiem :mrgreen:
Morderca też jest niezły :twisted:
Generalnie jestem coraz bardziej zachwycona - a jak wiecie lubię być zachwycona :love_shower:

zooshe napisał/a:
Znalazłam piosenkę. :excited:
ładna :kwiatek:
Admete - Wto 01 Kwi, 2014 13:13

Stan zachwycenia jest bardzo wskazany ;) Też lubię tę dramę. Rozumiesz teraz nasze wcześniejsze zachwyty ;) Niech mi ktoś powie - czy tylko my się nią zachwycamy, czy w Korei także? Bo z doświadczenia bollywodzkiego wiem, że tubylcy często mają inaczej.
Agn - Wto 01 Kwi, 2014 19:28

Prima aprilis w wydaniu DramaFever: http://www.dramafever.com...les-with-emoji/
Włączcie sobie filmik! :rotfl:

Admete - Wto 01 Kwi, 2014 19:40

Zooshe masz tak śliczny avek, że ja swój chyba porzucę. Masz jeszcze jakieś ładne?
zooshe - Wto 01 Kwi, 2014 21:06

Agn napisał/a:
Prima aprilis w wydaniu DramaFever: http://www.dramafever.com...les-with-emoji/
Włączcie sobie filmik! :rotfl:

:rotfl:

Admete napisał/a:
Zooshe masz tak śliczny avek, że ja swój chyba porzucę. Masz jeszcze jakieś ładne?

Coś się znajdzie. Daj mi tylko chwilę. Widziałaś już 9?. Co myślisz o tej akcji z policjantem?

zooshe - Wto 01 Kwi, 2014 22:10

Admete napisał/a:
Stan zachwycenia jest bardzo wskazany ;) Też lubię tę dramę. Rozumiesz teraz nasze wcześniejsze zachwyty ;) Niech mi ktoś powie - czy tylko my się nią zachwycamy, czy w Korei także? Bo z doświadczenia bollywodzkiego wiem, że tubylcy często mają inaczej.

Drama nie ma powalającej oglądalności. Dla porównania 3days o podobnej tematyce nawet produkowane przez tą samą stacje ma znacznie lepsze ratingi? Co jest przykre bo 3 days nawet się nie umywa do GG.

A powracając do wokalnych talentów Cho Seung Woo. Aktor grywa w musicalach więc głos musi mieć dobry. Na YT są fragmenty jego Jekyll and Hyde.
https://www.youtube.com/watch?v=dJVjo8I_JgI

Admete - Śro 02 Kwi, 2014 07:08

Podobał mi się odcinek 9, zwłaszcza końcówka. DC był taki załamany i jednocześnie pewien tego, że musi bronic córki ahjummny. Zauważyłaś, że ta jego ukochana ma takie charakterystyczne szpilki we włosach? Dużo rzeczy zaczyna się zazębiać. Walka w deszczu świetna, tylko nie wiem, czy ten fragment akurat był potrzebny. Policjant i rekawiczka :shock:
Agn - Śro 02 Kwi, 2014 07:12

zooshe napisał/a:
3 days nawet się nie umywa do GG.

Ej, no, przestańcie tak! To rzecz gustu jest!

Wczoraj wieczorem połknęłam sobie 4 odcinek Secret love affair - mhmmm, co za klimat! I po raz drugi wpuściła go do swego domu. Acz teraz przy asyście małżonka. Ciekawe, co będzie dalej...

BeeMeR - Śro 02 Kwi, 2014 07:42

Admete napisał/a:
Niech mi ktoś powie - czy tylko my się nią zachwycamy, czy w Korei także?
Nie wiem, drama ma przyzwoite wyniki, ponad 10%, ale daleko jej do typowych romansowych hiciorów. No i w rankingu wyraźnie oglądalność GG14 dni rośnie, a 3 dni trochę spada.

zooshe napisał/a:
Ja bym tak nie powiedziała, każda jest zupełnie inna, ma inną narrację, budowanie napięcia, pokazywanie wzajemnych relacji i spraw z przeszłości, bohaterów - Mnie się obie dramy ogląda dobrze, przy czym 14 dni bardzo dobrze ;)
A bohaterów tj. agenta i Dong Chana też nie można porównywać, bo to zupełnie ina bajka jest. Ja się zachwycam Dong Chanem bez szkody dla agenta Hana, który ma moją sympatię również :mrgreen:
Kang Hyun Minem :serduszkate: też się zachwycałam bez szkody dla Anthony'ego, którego postać bardzo lubię :mrgreen:

Rankiem obejrzałam GG14D odc.6
Ładnie namierzyli współsprawcę :shock: :oklaski:
Acz ta drama zostawia czasem mylne tropy na końcu odcinka (kolejny punkt, za który ją lubię :mrgreen: ) więc obaczymy co dalej :mrgreen:

Trzykrotka - Śro 02 Kwi, 2014 08:26

Agn napisał/a:

Wczoraj wieczorem połknęłam sobie 4 odcinek Secret love affair - mhmmm, co za klimat! I po raz drugi wpuściła go do swego domu. Acz teraz przy asyście małżonka. Ciekawe, co będzie dalej...

Wczoraj puściłam sobie 4 odcinek przez słuchawki. Rany! :thud: To, jak pod wspólne sceny głównej paery podłozyli tę piękną muzykę fortepianową wbiło mnie w kanapę.
Strasznie mi się podoba budowanie tego czegoś, co jest pomiędzy tą dwójką. I że sie zmieniają. On przechodzi z trybu "chłopiec" w tryb "mężczyzna" - coraz mniej jąkania się i powykrzywianych dziwnie rąk, coraz więcej zdecydowanego stawiania pytań i wypowiadania własnego zdania. Łącznie z tym, że woli z nimi nie mieszkać (ewidentnie nie umie tego przetrawić). Ja pokazują w jaśniejszych strojach i z rozpuszczonymi włosami, rozgorączkowaną, wyobrażającą go sobie z dziewczyną w łóżku. Całującą go - jeśli nawet w ramach "kary."
Powolutku to się toczy, ale w napięciu. I na szczęście, póki co, mniej jest szkoły.
A ta szkoła to zgniłe miejsce, swoją drogą...

Edit: z bloga outsideseoul, którego czasem podczytuję:

Secret Love Affair mozna porównac do seguka. Jest Królowa, która walczy o władzę z Księżniczką, młody Uczony, jak ryba wyjęta z wody i wszechpotężny Król, który robi wszystko, na co ma ochotę: czy to romans z ulubioną kelnerką, czy konfiskata paszportu córki. Zgadnijcie, kim w tym wszystkim jest Hye Won? Eunuchem. Nie ma pracy zbyt brudnej, by jej nie wykonała, żadnego sekretu zbyt strasznego, żeby go nie zdradziła. Każdy jej ufa, nikt się nie boi. Ona sama jest jałowa i zimna, niezdolna do bliskości fizycznej i uczuciowej, póki nie zostanie uwolniona i otwarta na seksualność przez ekstremalną namiętność Sun Jae.

zooshe - Śro 02 Kwi, 2014 09:32

Admete napisał/a:
Podobał mi się odcinek 9, zwłaszcza końcówka. DC był taki załamany i jednocześnie pewien tego, że musi bronic córki ahjummny. Zauważyłaś, że ta jego ukochana ma takie charakterystyczne szpilki we włosach?

Szpilka swoja drogą a zauważyłaś że jego ukochana to córka tej ajummy z 1 odcinka, która przepowiedziała bohaterce że straci coś najcenniejszego?! :shock:

Admete napisał/a:
Dużo rzeczy zaczyna się zazębiać. Walka w deszczu świetna, tylko nie wiem, czy ten fragment akurat był potrzebny.

Ja się dziwię czemu ich obojga wtedy nie zabił.

Admete napisał/a:
Policjant i rekawiczka :shock:

Jaki to był szok. Teraz zwolnienie ze służby DC i ich wzajemne relacje nabierają innej barwy.
Myślę że zabójstwa sprzed 10 lat nie dokonał Dong Ho tylko ktoś na tyle wpływowy, że zarówno policjant jak i początkujący adwokat zostali zmuszeni do zamknięcia sprawy i szybkiego skazania Dong Ho.
Dalej ten ajussi mieszkający u DC, jego syn popełnił samobójstwo nie wiadomo ko końca dlaczego (może znał prawdziwego mordercę).

A jeszcze jedna rzecz w którymś z odcinków prezydent mówi, że jego syn wraca do Korei po raz pierwszy od 10 lat i zastanie tu na 14 dni. Mega podejrzane.

Agn napisał/a:
zooshe napisał/a:

Ej, no, przestańcie tak! To rzecz gustu jest!

No dobrze niech ci będzie.

BeeMeR napisał/a:
Nie wiem, drama ma przyzwoite wyniki, ponad 10%, ale daleko jej do typowych romansowych hiciorów. No i w rankingu wyraźnie oglądalność GG14 dni rośnie, a 3 dni trochę spada.

Dramie 2 razy udało się przekroczyć magiczne 10%, acz faktycznie tendencja jest wzrostowa. Oczywiście o popularności dramy (jak to ładnie wytłumaczył Anthony Kim) decydują także takie czynniki jak dzień tygodnia emisji i pasmo godzinowe. :wink:

Admete - Śro 02 Kwi, 2014 10:56

Cytat:
Szpilka swoja drogą a zauważyłaś że jego ukochana to córka tej ajummy z 1 odcinka, która przepowiedziała bohaterce że straci coś najcenniejszego?!

No własnie nie miałam pewności, dzięki za zwrócenie uwagi. Też mnie zastanowiła ta informacja o starszym bracie wokalisty i jego śmierci. Na pewno coś wiedział. Dziś odcinek 10. Czekam na dalsze zakręty akcji.

zooshe - Śro 02 Kwi, 2014 12:09

Admete napisał/a:
Dziś odcinek 10. Czekam na dalsze zakręty akcji.

Odcinek już jest napisy także. BTW ładny avek. :mrgreen:

GG14D – 10 odc spoilery oczywiście.
Kolejny świetny odcinek było trochę do śmiechu i trochę do płaczu.

Ajumma w końcu skapła się czyim bratem jest DC a jej mąż jeszcze dołożył oliwy do ognia mówiąc że to DC go szantażował. W efekcie bohaterka zaczyna wątpić w DC i to w momencie kiedy ten zdecydował się jej wyznać całą prawdę.

Policjant nieco się rehabilituje w moich oczach, tłumacząc bohaterce powody dla których DC zaangażował się w śledztwo i Mówi bohaterce aby trzymała się blisko DC, który ją ochroni. Potem dostaje tajemniczy telefon, z którego najwyraźniej nie jest zadowolony i odmawia rozmówcy dalszej współpracy.

Na szczęście wątek z brakiem zaufania do DC nie ciągnie się długo i ma finał w świetnej scenie konfrontacji DC z bratem w więzieniu. Jezu jak on tam gra, aż serce ściska. To chyba do tej pory jedna z najbardziej przejmujących scen w tym serialu. :serce:

Potem DC stawia czoło demonom przeszłości i w retrospekcjach przypomina sobie tamtą noc zabójstwa sprzed 10 lat. Śledztwo wartko idzie na przód a tropy zaczynają się zazębiać, prowadząc do jednego 4 chłopaków na zdjęciu.

Swoją drogą przy okazji wizyty w domu „Candy” myślałam że się posikam ze śmiechu. :rotfl:

A na koniec jak zwykle zresztą kolejny wielki WTF. Pomimo całej szarpaniny przeznaczenie wydaje się być nieuchronne. Min Ah jednak poroni a Saet Byeol zostanie porwana.

I jak to doczekać do kolejnego odcinka.?!

I na koniec gify. :lol:
Spoiler:

BeeMeR - Śro 02 Kwi, 2014 13:14

Ad SLA - ciekawe to sageukowe porównanie :mysle: :mysle:
(nawiasem przy wpisaniu w google hasła "sageuk" na pierwszym miejscu jako zobrazowanie pojawia mi się Siwon w stosownym stroju zapraszający na łódkę z Hyan Dan story :mrgreen: Niemożliwe ;) )
Jeśli idzie o porównania, to w 5 odcinku ponownie mi się skojarzyło, że Sun Jae z dziewczyną to się bardziej jak szczeniaki zachowują, i to jednego miotu (wcześniej miałam wrażenie, że dzieci przedszkolne), na pewno nie jak chłopak z dziewczyną w konwencjonalnym znaczeniu - przynajmniej on w nie kobiety, ani nawet dziewczyny czy partnera nie widzi :roll:
A muzyka obrazuje zdarzenia i emocje przepięknie :serduszkate:

Admete - Śro 02 Kwi, 2014 18:56

Bardzo dobry 10 odcinek GG. Powiem wam, że już dawno się tak nie wciągnęłam w akcje. Naprawdę kibicuje bohaterom. Rozmowa z bratem w więzieniu szarpie nerwy. Strasznie mi zal Dong Chana...I końcówka znów z cliffhangerem jak się patrzy.Nie chcę, żeby mi ubili na końcu kogokolwiek z mojej ulubionej trójki, ale mam dziwne wrażenie, że kogoś poświęcą. Tym bardziej, że śmierć tej dziewczyny Dong Chana jest nadal bardzo podejrzana i zaczynam na serio rozważać historię, w której starszy brat chroni młodszego...Byłabym jednak niepocieszona, gdyby to się tak skończyło.
zooshe - Śro 02 Kwi, 2014 21:23

Admete napisał/a:
Bardzo dobry 10 odcinek GG. Powiem wam, że już dawno się tak nie wciągnęłam w akcje.

Czuję dokładnie to samo. Naprawdę nie wiem jak dociągnę do kolejnego odcinka.

Admete napisał/a:
Rozmowa z bratem w więzieniu szarpie nerwy.

Scena bardzo sugestywna. Aż czuje się tą całą nagromadzoną złość i żal w sercu DC.

Admete napisał/a:
Nie chcę, żeby mi ubili na końcu kogokolwiek z mojej ulubionej trójki, ale mam dziwne wrażenie, że kogoś poświęcą.

Nie tylko nie to. Za bardzo się z nimi zżyłam. Jeśli doświęcą DC to chyba przywdzieję żałobę.

Admete napisał/a:
Tym bardziej, że śmierć tej dziewczyny Dong Chana jest nadal bardzo podejrzana i zaczynam na serio rozważać historię, w której starszy brat chroni młodszego...Byłabym jednak niepocieszona, gdyby to się tak skończyło.

Ale chroni w jakim sensie? Chyba nie sugerujesz że to zrobił DC a brat wziął na siebie winę. Ja myślę że Dong Ho widział całe zdarzenie i morderca zagroził że jeśli się nie przyzna to skrzywdzi DC lub jego syna. Innej możliwości nie widzę.

Też bym chciała aby DC poczytał mi do snu. :serduszkate:

:rotfl:

Admete - Śro 02 Kwi, 2014 21:38

Ciekawe, czy usłyszymy, jak Dong Chan zmienił baśń, która przeczytał Saet-Byeol. Mam wrażenie, że wpisał tam siebie. I tak - sądzę, że jedno z możliwych rozwiązań to takie, w którym DC jednak zabił swoją ukochaną i tego nie pamięta. W końcu po coś w scenariuszu umieszczono te jego zaniki pamięci. I na końcu go zabiją, żeby odkupił winy. Mam jednak nadzieję, że się całkowicie mylę. Kto pisze do serialu scenariusz? Nie mogę nigdzie znaleźć.

Znalazłam:

http://wiki.d-addicts.com/Choi_Ran_(writer)

Ma na koncie jeszcze jeden serial:

http://wiki.d-addicts.com/Iljimae

Hmmm...w komentarzach do tej dramy ludzie narzekają na zakończenie. Mam dziwne wrażenie, że my tez będziemy narzekać ;)

zooshe - Śro 02 Kwi, 2014 21:59

Admete napisał/a:
I tak - sądzę, że jedno z możliwych rozwiązań to takie, w którym DC jednak zabił swoją ukochaną i tego nie pamięta. W końcu po coś w scenariuszu umieszczono te jego zaniki pamięci. I na końcu go zabiją, żeby odkupił winy. Mam jednak nadzieję, że się całkowicie mylę.

Teoretycznie wszystko jest możliwe, a jego zaniki pamięci po alkoholu są mocno podejrzane, jednak biorąc pod uwagę całość jest to mało prawdopodobne.

Zauważ że Dong Ho został oskarżony o zabicie kilku kobiet. Nawet jeśli Dong Chan zobaczył że dziewczyna go zdradza z którymś z chłopaków ze zdjęcia i w szale ją zamordował. To nie miał powodu zabijać poprzednich kobiet. Musi być więc drugi inny morderca.

Admete napisał/a:
Kto pisze do serialu scenariusz? Nie mogę nigdzie znaleźć.
....
Ma na koncie jeszcze jeden serial:

http://wiki.d-addicts.com/Iljimae

Można by się kiedyś zainteresować. Może jak skończę oglądać Konowała. :mysle:

Z doniesień z innego forum wiadomo, ze GG14D będzie tłumaczona. :banan: Ciekawe tylko ile czasu im to zajmie.

A jeśli chodzi o ratingi oglądalności to w ostatnim tygodniu na pierwszym miejscu była Empress Ki. :confused3: Tak więc tyle jeśli chodzi o rankingi popularności.

Wpadka z planu podczas kręcenia piosenki Magic Castle. :serduszkate:
http://www.youtube.com/watch?v=iWdZpOuMNGs

Wiedziałam że aktor dobrze śpiewa (oboje rodziców także śpiewało zawodowo) ale z graniem na gitarze to myślałam że markuje.

BeeMeR - Śro 02 Kwi, 2014 23:29

GG14D skończyłam odc.8
Rewelacyjnie mi się ogląda tą dramę, zwłaszcza późno w nocy ;)
Ten gość z tatuażem też jest niezły, jaki poprzedni źli.
Aczkolwiek gdzieś mi się kołacze myśl, że nagromadzenie osób pragnących skrzywdzić dziewczynkę jest co najmniej zastanawiające ;)