To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam... II

Harry_the_Cat - Śro 04 Kwi, 2007 22:58

Vasco napisał/a:
> Ja szczerze mówiąc w ogóle nie pojmuję zachwytów nad Belucci....

Idź i nie grzesz więcej!

Ale serio.

Nie jest zła, ale na pewno nie aż tak wspaniała.... :roll:

Vasco - Śro 04 Kwi, 2007 23:00

Przykłady wspanialszych?
Harry_the_Cat - Śro 04 Kwi, 2007 23:00

Na pęczki :lol:
Caitriona - Śro 04 Kwi, 2007 23:15

Moim zdaniem Monica B. to jedna z najpiękniejszych aktorek. Jest też w sumie niezłą aktorką. Ale aby więcej o niej to proszę niech ktoś założy osobny wąteczek w 'Aktorach'.

A ja obejrzałam Między ustami a brzegiem pucharu. Najpierw sądziłam że za Chiny nie dam rady, ale potem tak mnie wzięło, że obejrzałam spokojnie, mimo koszmarnej pory, do końca. Najlepszy był Frantz alias Baron :mrgreen: cudowny był ;)

Marija - Śro 04 Kwi, 2007 23:31

Vasco napisał/a:
Przykłady wspanialszych?
No nnnieeeee :thud: . Powiem szwagru, że Monica Belucci się niektórym panom nie podoba :? ??: ...Chłopina się załamie na Święta :cool: .
Alison - Śro 04 Kwi, 2007 23:37

Marija napisał/a:
Vasco napisał/a:
Przykłady wspanialszych?
No nnnieeeee :thud: . Powiem szwagru, że Monica Belucci się niektórym panom nie podoba :? ??: ...Chłopina się załamie na Święta :cool: .

Przecie Vascowi się podoba, a Harry to kobita!

Marija - Śro 04 Kwi, 2007 23:39

Alison napisał/a:
Wiem, że Harry jest kobietem i na imię ma Kocia :wink: , a Vasco coś kręci :evil: .
Alison - Czw 05 Kwi, 2007 08:29

Marija napisał/a:
Alison napisał/a:
Wiem, że Harry jest kobietem i na imię ma Kocia :wink: , a Vasco coś kręci :evil: .

To Ty coś kręcisz, przecież kazał odejść Koci i nie grzeszyć więcej krytyką Moniki B. Czy to nie jest jednoznaczne? Pytaniem (retorycznym) o pozostałe tak kobiece przykłady podkreślił jej wyłączność co do tytułu Kobiety Kobiet. Co się czepiasz niewinnego? Przyczep się do Grobelnego! :wink:

Marija - Czw 05 Kwi, 2007 08:43

Alison napisał/a:
Przyczep się do Grobelnego! :wink:
Toż nie żyje :? ??: ...De mortuis... :roll: Może byłam śpiąca??
Agn - Czw 05 Kwi, 2007 11:59

*na paluszkach wkrada się do wątku*

Byłam na osławionych 300. Ekhm.
Zalety:
- przez półtora godziny podziwia się mężczyzn zbudowanych jak bogowie w samych porciętach (skórzanych)
- David Wenham!!! :serce:
- odbarwione kolory (ale czerwień płaszczy widoczna - świetnie to wyglądało)
- fakt, że Spartanie nie wycofywali się z pola walki za nic w świecie.
Wady:
- muzyka rodem z Troi :obrzydzenie:
- wątek gollumowy (komu się pokiereszowany Spartanin nie skojarzył z Gollumem? I jeszcze ten tekst: "Jest ukryta ścieżka", no wypisz wymaluj jeszcze hobbitów zabrakło)
- tłumaczenie (Spartiaci?! :shock: )
- nuda (non stop rąbanka, można mieć dość)
- patos (te przemowy przedbitewne :obrzydzenie: )
- zrzynanie z Gladiatora (zboże i takie tam)
- komputerowe zwierzaki (najlepszy był wilk! Pamiętacie wilkołaka z trzeciej części Harry'ego Pottera? Dołóżcie mu sierści i będzie wilk z 300! :rotfl: )
- bohaterowie mają gadki za mocno amerykańskie, szczególnie Leonidas. "Klęknąłbym, ale mi coś w kolanie strzyka". Pff!
Ogółem: nie podobało mi się. Ja rozumiem, to na bazie komiksu, a komiks ma swoje prawa, ale skoro Sin City udało się zrobić ciekawie to i tu mogli się postarać. Powtórki sobie urządzać nie będę. :?

Marija - Czw 05 Kwi, 2007 12:05

:roll: Poszłabym tych mężczyzn w porciętach pooglądać, Golluma niekoniecznie. Opinie o filmie są tak różne, że już naprawdę się pogubiłam; zwiastuny mnie zachęciły, ci, co obejrzeli, od Sasa do lasa w swoich ocenach przelatują. Słyszę, że 300 okrutny i do bani, a Labirynt Fauna o.k., potem na odwrót :? ??: . To iść czy nie iść??
(Kiedyś był taki film, oczywiście amerykański, w którym faraon Cheops wróciwszy z wyprawy wojennej, ściągając rękawiczki :shock: , rzucił dworzanom "I'm sorry" :rotfl: , jakby się z baru był spóźnił na kolację)

Harry_the_Cat - Czw 05 Kwi, 2007 12:07

no popatrz....

ja Sin City wolę nie wspominać, a 300 jak najbardziej ;)

Agn - Czw 05 Kwi, 2007 13:36

Ja jednak wolę Sin City - brutalny film, ale dobrze zrobiony. Film noir pełną gębą no i ujęcia bardzo komiksowe. Zabójczy kontrast. Może i przerost formy nad treścią, ale oglądałam z przyjemnością. 300 mnie znudziło. Od razu uprzedzam - ja LUBIĘ sceny bitewne. Np. bitwa w Helmowym Jarze w LOTR:TTT oglądam zawsze z wypiekami na twarzy.
BeeMeR - Czw 05 Kwi, 2007 13:53

Wracając do Labiryntu Fauna - z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że jest to film, który się trudno, może nawet boleśnie ogląda, ale cieszę się, że go widziałam. Ponadto muzykę ma piękną.

a 300 to trzeba będzie w damskim towarzystwie :mrgreen:
:party:

Marija - Czw 05 Kwi, 2007 14:00

BeeMeR napisał/a:
a 300 to trzeba będzie w damskim towarzystwie :mrgreen:
:party:
O, jakie by to było piękne przeżycie :mrgreen: :party: , taka babska impreza przy posągowo zbudowanych panach w skórzanych gatkach (na ekranie).
Pemberley - Czw 05 Kwi, 2007 14:54

BeeMeR napisał/a:
Wracając do Labiryntu Fauna - z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że jest to film, który się trudno, może nawet boleśnie ogląda, ale cieszę się, że go widziałam. Ponadto muzykę ma piękną.

Dzielna jestes. Ja z tego filmu nie wynioslam nic, zadnej refleksji, a przezylam nieprzyjemny czas w kinie. Dobrze, ze chociaz Tobie cos to dalo...

Czy ktos czytal te recenzje o 300?? :shock: :paddotylu: Czy jest cos o stopklatce, co powinnam wiedziec?? :shock:

Marija - Czw 05 Kwi, 2007 14:59

"300" pozostaje jak dotąd szczytowym (nomen omen) osiągnięciem kina homoerotycznego." Masz ci los :? ??: . A to dopiero. A myśmy chciały sobie przystojnych mężczyzn obejrzeć :cool: . Klapa. (może to jeszcze prima aprilis?)
Harry_the_Cat - Czw 05 Kwi, 2007 16:43

A mi sie podobało. I przy tym obstaję. :cool:
Caitriona - Czw 05 Kwi, 2007 18:09

No to Harry witaj w klubie.
Mi się tam 300 bardzo podobało. Może faktycznie ciutkę przesadzili z tym zbożem, ale nie wpływa to na ocenę całości zbytnio. Muzyka jest fanatastyczna i idealnie współgra z tym co widać na ekranie. Patosu w filmach wojennych raczej trudno uniknąć i można było założyć ze będzie. Monstrum i wilk jak dla mnie zrobione dobrze i zgodnie z wizją Millera.

Tylko dodam że Sin City podobało mi się może ciutkę bardziej (nie tylko ze zwględu na Clive'a ;) ).

Harry_the_Cat - Czw 05 Kwi, 2007 18:10

Witam, witam, Caitri ;) :lol:
Anonymous - Czw 05 Kwi, 2007 18:14

Kaziuta napisał/a:
Wczoraj z braku dostępu do Internetu obejrzałam "Zakochany Paryż". Film składa się z kilkunastu mini filmików, których kanwą jest miłość i różne jej odmiany. Uczucia mam mieszane.

Mi się ogólnie "Zakochany Paryż" bardzo podobał, choć niektóre opowiastki były dziwne. Jednak te ciekawe wszystko mi wynagradzały.

Anonymous - Czw 05 Kwi, 2007 18:19

Kaziuta napisał/a:
Wczoraj z braku dostępu do Internetu obejrzałam "Zakochany Paryż". Film składa się z kilkunastu mini filmików, których kanwą jest miłość i różne jej odmiany. Uczucia mam mieszane.

Mi się ogólnie "Zakochany Paryż" bardzo podobał, choć niektóre opowiastki były dziwne. Jednak te ciekawe wszystko mi wynagradzały.

Harry_the_Cat napisał/a:
Ja szczerze mówiąc w ogóle nie pojmuję zachwytów nad Belucci.... :roll:

Ja lubię Bellucci, ma coś w sobie. Kiedyś oglądałam jakiś program o niej i podobno powiedziała, że wg niej piękno kryje się w środku, i choć na ogół wydaje mi się to być pustym frazesem, to w tym wypadku się zgodzę, bo gdy na nią patrzę, nie jest dla mnie tylko ładną aktorką, ale ma w sobie coś więcej (kurcze, ostatnio wysłowić się nie umiem ;) ).

miłosz - Nie 08 Kwi, 2007 12:31

a mua sobie ogladnęła "Apartament" w wersji francuskiej ze z Moniccą B. i brzydkim jak nieszczęście (ale cóż to za brzydota :serce2: !!!) Vincentem Casselem. Film trzyma w napieciu, sceny tańca Moniki i Vincenta ( nie dam głowy czy to nie Aznavour w tle leci) są niesamowite; no i końcówka co najmniej intrygująca. Francuskie kino w najlepszym wydaniu o wielu obliczach miłości. Właściwie to chyba tylko Francuzi to jeszcze potrafią.... Polecam :hello:
Agn - Nie 08 Kwi, 2007 15:54

Nimloth napisał/a:
Kaziuta napisał/a:

Szlag! Ja bym Zakochany Paryż b. chciała obejrzeć, ale nie mam jak. Esz... :(

jakiś mądrala na stopklatce oficjalnie napisał/a:
Po ubiegłorocznym triumfie "Tajemnicy Brokeback Mountain" kino gejowskie przeżywa pełen rozkwit. Niedawno wszedł na nasze ekrany piękny, przejmujący melodramat o męskiej miłości, osnuty wokół wątków z komiksu Franka Millera "300".

BUAHAHAHAHHAHAHA!!! Idę do WC, bo inaczej posikam się ze śmiechu na fotelu. :rotfl:

Gosia - Nie 08 Kwi, 2007 19:17

Obejrzalam "Złodziejke".

Wiktoriańska Anglia, 1862 rok. Susan Trinder i Maud Lilly mają po osiemnaście lat, obie są sierotami, obie straciły matki w dramatycznych okolicznościach. Sue Trinder, mieszka w Londynie przy Lant Street, w domu oszusta i pasera, gdzie codziennie załatwia się brudne interesy. Panna Maud Lilly - wykształcona młoda dama - wychowuje się w Briar, posiadłości wuja, miłośnika i kolekcjonera nader specyficznego gatunku książek. Pewnego dnia losy obu dziewcząt się łączą.
Przebiegły lowelas z Londynu postanawia uwieść pannę. Nie robi tego całkiem bezinteresownie, lecz dla jej pieniedzy. W tym celu namawia Susan do współpracy - dziewczyna udając pokojówkę rozpoczyna pracę dla Maud. Plan zakłada, że pannicę po zgarnięciu fortunki zamknie się w domu wariatów.

http://www.filmweb.pl/Film?id=152990

Prawde mowiac mam mieszane uczucia.
Podobala mi sie pierwsza czesc tego filmu i male fragmenty czesci drugiej.
Ta gra uczuc miedzy dziewczynami byla cudnie oddana, ta rosnaca namietnosc, poczucie winy, wahania, powody takiego a nie innego postepowania, zawod.
A jednak pozniej te sceny w zakladzie dla oblakanych, ten dom w slumsach Londynu, ta rodzinka, te postaci Dickensowskie, ta przebieglosc, wyrachowanie i zbrodnia......
Rozumiem, ze w czesci drugiej wyjasnily sie motywy postepowania wszystkich osob, ktore okazaly sie zupelnie inne niz sie wydawalo na poczatku, i wyjasnily sie relacje miedzy bohaterami, caly ten watek kryminalny.
Ale moim zdaniem film mogl sie zamknac w jednej czesci, bez tej calej kontynuacji. Wolalabym obejrzec historie niezwyklej milosci, ktora przezwycieza inne wzgledy, niz to co w calosci mozna zobaczyc w tym filmie.
Druga czesc zniesmaczyla mnie. Wolalam ogladac te wszystkie sceny w domu Maude.
No coz, zawszec to lepiej ogladac bogactwo, niz biede, brzydotę i zbrodnie ;)