To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Admete - Pią 10 Lut, 2017 09:17

Akaterine napisał/a:
Nie zdarzyło mi się, żeby sprawny dysk powodował takie zamulenie systemu, no chyba że to był błąd systemu, ale to wystarczy zrobić reinstalację.

Odinstalowano mnóstwo asusowych dodatkowych programów, które włączały się od razu,a nie były do niczego potrzebne i obciążały system. A stary dysk był po prostu wolny. Jeśli chodzi o pierwszą reinstalację to w innym serwisie mnie olali i nie zrobili tego pierwszego serwis packa. Komputer się na nim zawieszał. System nie chciał działać. A jak ten pierwszy wprowadzili mi teraz "ręcznie", to reszta się zainstalowała bez problemu. Komputer jest prawie nieużywany. Podobno nawet kurzu w środku nie miał. Jakbym zliczyła ile go wykorzystywałam łącznie, to na te sześć lat byłoby pewnie pół roku ;) Jako dodatkowy sprzęt w razie "w" wytrzyma. Ogólnie był pechowy od samego początku. Powinnam go była zwrócić, ale niby mu się nic takiego nie działo. Stąd moje uprzedzenie do laptopów i niechęć do ich użytkowania. Nie ma jak stacjonarny. Teraz mam W10 Pro ( kolejny komputer HP ). I mam pytanie, jak dawniej coś usuwałam z plików, to komp pytał mnie czy aby na pewno. A teraz niektóre pliki od razu mi ładuje do kosza. Chyba są na to jakieś ustawienie, ale nie wiem, gdzie.

Agn - Śro 15 Lut, 2017 19:21

Pytanie - czy ktos uzywal programu Gimp?
BeeMeR - Śro 15 Lut, 2017 19:32

Agn napisał/a:
czy ktos uzywal programu Gimp?
Zdarzyło mi się, ale dawno. To do gifów, prawda?
Agn - Śro 15 Lut, 2017 19:43

No właśnie nie wiem, czy tylko do jakichś gifów czy ogólnie do grafiki typu obróbka zdjęć i takie tam. :mysle:
praedzio - Śro 15 Lut, 2017 19:43

Niekoniecznie.
Akaterine - Śro 15 Lut, 2017 19:50

Ja sporo korzystam z Gimpa :) .
Agn - Śro 15 Lut, 2017 19:54

Czyli do gifów.
Hmmm...
Ok, to może z innej mańki - potrzebuję programu równie miłego w obsłudze jak Photoshop, którego można dorwać legalnie za darmo i który nie będzie Photofiltrem, bo tego ostatniego nienawidzę.

Caitriona - Śro 15 Lut, 2017 21:00

Ja tam gimpem nie zrobiłam ani jednego gifa, ale swoje avki wszystkie :wink:
Admete - Śro 15 Lut, 2017 21:03

Mozna gdzieś avki dostać? Brakuje mi nowych.
Caitriona - Śro 15 Lut, 2017 21:17

Chodzi o moje? To niestety nie... Komp mi siadł i nie mam jak oddać do naprawy. Dobrze że interenet w telefonie mam :wink:
Akaterine - Śro 15 Lut, 2017 21:28

Agn napisał/a:
Ok, to może z innej mańki - potrzebuję programu równie miłego w obsłudze jak Photoshop, którego można dorwać legalnie za darmo i który nie będzie Photofiltrem, bo tego ostatniego nienawidzę.

No to właśnie Gimp. To taki darmowy photoshop.

Agn - Śro 15 Lut, 2017 21:49

To teraz pytanie od jemioła - a pójdzie ten Gimp pod windowsem? Bo nie chce mi się przechodzić na linuxa dla jednego programu. :mysle:
Akaterine - Śro 15 Lut, 2017 22:17

Tak, Gimp jest też w wersji na windowsa:
https://www.gimp.org/downloads/

Anaru - Śro 15 Lut, 2017 22:54

Agn napisał/a:
i który nie będzie Photofiltrem, bo tego ostatniego nienawidzę.

Nie współpracuje? Stara wersja była cudownie łatwa i przewygodna w użyciu, a ta ostatnia to jest taka mądra i nieintuicyjna, że tez się zniechęciłam. :?

Agn - Śro 15 Lut, 2017 22:59

No właśnie nie mogę się z tym ustrojstwem dogadać. Co bym nie chciała zrobić, to się funkcji naszukać. Zeźliłam się i stwierdziłam, że poszukam czegoś innego.
Akaterine, dzięki! :)

Admete - Czw 16 Lut, 2017 07:33

Tak ogólnie jakies ładne avki...
BeeMeR - Czw 16 Lut, 2017 08:27

Anaru napisał/a:
Agn napisał/a:
i który nie będzie Photofiltrem, bo tego ostatniego nienawidzę.

Nie współpracuje? Stara wersja była cudownie łatwa i przewygodna w użyciu, a ta ostatnia to jest taka mądra i nieintuicyjna, że tez się zniechęciłam. :?
To szczęściem mam starsza wersję i nie chciałam aktualizacji :mrgreen:
Aragonte - Sob 18 Lut, 2017 23:11

Czy ktoś korzystał z płatnej wersji Avasta? Zainstalowałam sobie kolejny raz darmową, ale w sumie zastanawiam się nad czymś konkretniejszym i o szerszej ochronie. Ten płatny Avast byłby dobry? Ktoś ma jakieś opinie?

A tak w ogóle to Skype mnie straszył, że ktoś niby korzystał z mego konta i kazał weryfikować i zmieniać hasło :? Mam nadzieję, że nic się poważnego nie zadziało :?

ita - Nie 19 Lut, 2017 02:51

Avasta nie znam. Jeśli chodzi o coś konkretnego i płatnego to znam i mogę polecić Antywirus ESET NOD32.
Admete - Nie 19 Lut, 2017 07:07

Ja mam Kasperskiego, Eseta tez używałam.
Agn - Nie 19 Lut, 2017 07:29

Nie lubię avasta, przyznam szczerze, więc nie korzystam. Osobiście co roku kupuję G DATA ANTIVIRUS. Bardzo polecam. :)
Aragonte - Nie 19 Lut, 2017 15:01

Net mi wrócił, pytanie na jak długo, ale korzystam.
Admete napisał/a:
Ja mam Kasperskiego, Eseta tez używałam.

Czy Kasperski dogada się z Win10? I jakie są koszty tak mniej więcej?

Admete - Nie 19 Lut, 2017 15:04

Mój się dogaduje z W10 ;) Do 100 zł na jeden komputer, są też na dwa i wtedy wychodzi niewiele więcej. Mówię o Internet Security ( taki mam ), a zwykły antywirus 60 zł.

http://www.x-kom.pl/szukaj?q=kaspersky

Aragonte - Nie 19 Lut, 2017 15:22

No dobra, to na razie spróbuję oddać do naprawy laptopa. A potem kupię Kasperskiego, być może na oba komputery.
Admete - Nie 19 Lut, 2017 15:53

Tylko jak się zainstaluje na jeden, to od razu trzeba tez na drugi.