To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam IV

Akaterine - Pią 31 Maj, 2013 08:09

Mi Jason Statham kojarzy się z filmami Guy'a Ritchiego, które bardzo lubię (co mi przypomniało, że jeszcze raz muszę Revolver obejrzeć - wprawdzie już widziałam, ale nic a nic nie pamiętam).
Agn - Pią 31 Maj, 2013 10:31

AineNiRigani napisał/a:
Agn napisał/a:

Nic nie poradzę, że nie lubię. Nie wiem też, co inni w nim widzą. :? Facet kojarzy mi się z jakimiś Transporterami i innymi tworami tego typu, czego nie znoszę.

Bo to taki Bruce Willis naszych czasow, ale ja go pamietam z kilku innych, naprawde ciekawych produkcji.

Bruce'a lubię. Jasona nie. Wolę jak świat ratuje Bruce.

Caitriona - Pią 31 Maj, 2013 21:02

Akaterine napisał/a:
Mi Jason Statham kojarzy się z filmami Guy'a Ritchiego, które bardzo lubię

O, właśnie to ;)

Agn napisał/a:
Wolę jak świat ratuje Bruce

Jak dla mnie obaj robią to tak samo dobrze, lubię ich obu.

Agn - Pią 31 Maj, 2013 23:37

Mnie na tego typu facetów to starczy serca tylko na jednego, więc pozwólcie, że zostanę przy Brucie (kur... zaszportałam się przy odmianie - jak to zapisać?!).
Admete - Sob 01 Cze, 2013 18:08

Obejrzałam właśnie dwa filmy. Pierwszy to Droga życia - z zaskoczeniem stwierdziłam, że to film o pielgrzymowaniu do Santiago de Compostela. Ostatnio czytałam książkę napisaną przez polskie małżeństwo na temat tej pielgrzymki, więc doszłam do wniosku, że chętnie zobaczę film. W głównej roli występuje w nim Martin Sheen, reżyserią zajął się natomiast jego syn Emillio Estavez. Podobno pomysł na ten film powstał po prawdziwej pielgrzymce, jaka odbył martin Sheen razem ze swoim wnukiem kilka lat temu. Punktem wyjściowym jest tragiczna sytuacja - ojciec dowiaduje się, że jego syn zginął w trakcie pielgrzymowania do Santiago. Jedzie, by odebrać jego prochy i przypadkowo sam zaczyna wędrówkę. Opowieść jest prosta, opowiedziana bez patosu czy przesady. W jednej z ról można obejrzeć też Jemesa Nesbitta i jest to duża przyjemność.

Drugim filmem, który dziś obaczyłam ( bo cały dzień dziś leje ) jest jest produkcja Red lights z Ciaranem Murphy, Sigourney Weaver i Robertem de Niro. To historia pracowników uniwersytetu, którzy z sukcesem udowadniają, że zjawisk paranormalnych nie ma. Dr Matheson i dr Buckley walczą z ludzką skłonnością do wiary w cuda. Wszysko układa się dobrze aż do momentu, gdy po latach odosobnienia na scenę powraca słynne medium, mentalista - Simon Silver. Warto obejrzeć dla bardzo dobrej gry i całkiem sprawnego scenariusza.

RaczejRozwazna - Sob 01 Cze, 2013 20:11

Admete co to za książka?
Admete - Sob 01 Cze, 2013 20:13

http://forum.northandsout...art=3025#359370

Do Santiago. O pielgrzymach, Maurach, pluskwach i czerwonym winie

RaczejRozwazna - Sob 01 Cze, 2013 20:18

Dzięki. Te pluskwy na Camino to jakiś horror jest...
Admete - Sob 01 Cze, 2013 20:37

Niekoniecznie. Autorom książki tylko raz się przytrafiły.
Caitriona - Pon 03 Cze, 2013 20:12

A ja obejrzałam film Jack pogromca olbrzymów. I mi się podobało. Taka przygodowa bajka. Jest księżniczka, prosty chłopak-bohater, jest spisek. Jest akcja i nagroda na koniec. Nic odkrywczego, ale przyjemnie się ogląda. Plus Ewan McGregor, Stanley Tucci, Ian McShane, Ewen Bremner i głos Billa Nighy'a.
Akaterine - Pon 03 Cze, 2013 20:28

Obejrzałam Kwartet, na który czekałam od dawna. Reżyseria Dustin Hoffman, w rolach głównych m.in. Maggie Smith, Billy Connolly i Michael Gambon. Akcja dzieje się w domu opieki zamieszkałym przez emerytowanych muzyków, którzy co roku świętują urodziny Verdiego urządzając specjalny koncert. Typowy, ciepły i zabawny angielski film o starszych ludziach - ogląda się wspaniale :) .
Agn - Pon 03 Cze, 2013 20:54

Dzięki, Akaterine, za wrażenia! Czaję się na ten film! :D
Yvain - Czw 06 Cze, 2013 16:29

Też chętnie obejrzę :mrgreen:

Jeśli ktoś ma ochotę na całkiem sympatyczną komedię lekko romantyczną :mrgreen: lubi Reese Witherspoon, Chris Pine'a i Toma Hardy, to polecam A więc wojna (2012) Z recenzją na Filmweb się nie zgadzam pod żadnym względem, ale ja wiem czego oczekuję od tego typu filmów i nie stawiam nie wiadomo jakich poprzeczek. Trzeba też lubić takie kino :mrgreen: na przykład w ramach odmóżdżania.

milenaj - Czw 06 Cze, 2013 19:46

A ja byłam w zeszłym tygodniu na "Star Trek". Podejrzewam, że był pełen odwołań do serialu i innych filmów, ale ponieważ w swoim życiu oglądałam tylko kilka odcinków, nie zauważyłam żadnego z nich.

Nie przeszkodziło mi to świetnie się bawić. A jak Benedict pojawia się na ekranie.... :serduszkate:

Admete - Czw 06 Cze, 2013 20:33

Oglądałas zwykłą wersją czy 3D?
milenaj - Czw 06 Cze, 2013 20:36

3D i tym razem jakoś nie żałowałam. Ale oglądałam w Złotych Tarasach, bo miałam akurat niespodziewanie kilka wolnych godzin w Warszawie. Okulary jakieś wygodniejsze, oczy mnie nie bolały. Po raz pierwszy nie męczyłam się na takim seansie.
Admete - Czw 06 Cze, 2013 20:39

Ja tak tylko teoretycznie, bo u mnie nawet w zapowiedziach nie ma.
milenaj - Czw 06 Cze, 2013 20:43

Jak będą grali, to polecam. Myślę, że Ci się spodoba.
Admete - Czw 06 Cze, 2013 21:13

Tez tak myślę, ale raczej nastawiam się na kupno dvd niż kino.
Yvain - Czw 06 Cze, 2013 23:20

Kruk. Zagadka zbrodni (2012) dobrze zrobiony i zagrany thriller umieszczony w czasach Edgara Allana Poe. Grają: John Cusack, Luke Evans, Alice Eve, Brendan Gleeson, a nawet w niewielkiej roli Brendan Coyle :mrgreen: Film ciekawy, polecam.
Caitriona - Czw 06 Cze, 2013 23:38

Yvain napisał/a:
Kruk. Zagadka zbrodni (2012)

Obejrzałam li i jedynie dla Cusacka, mam do niego ogromną słabość. Cały film raczej średnio mi się podobał...

Yvain napisał/a:
A więc wojna (2012)

Mnie się to bardzo podobało. Powodem zainteresowania był Tom Hardy, ale jak zaczęłam oglądać, bardzo się wciągnęłam. Lekkie, komediowe, przewidywalne, ale sympatyczne.

Star Trek: Into Darkness - się zawiodłam, ale ja nie jestem fanką ST. Obejrzałam z ciekawości i gł. ze względu na Benedicta C. oraz Simona Pegga. Poprzednia część była lepsza, ciekawsza, miała więcej lekkości w sobie.

Obejrzałam The Last Stand z Arnoldem S. - totalna strzelanka, taki pojedynek na gł. drodze, z bardzo szybkimi samochodami, ale o dziwo, mocno się wciągnęłam :D Arnold jeszcze daje radę, ale widać, ze nie będzie to już długo trwało...

primavera - Pią 07 Cze, 2013 06:50

Admete napisał/a:
Obejrzałam właśnie dwa filmy. Pierwszy to Droga życia - z zaskoczeniem stwierdziłam, że to film o pielgrzymowaniu do Santiago de Compostela.

Oglądałam ten film już jakiś czas temu i bardzo się nim zauroczyłam. Martin Sheen jest tu wspaniały i taki nietypowy w porównaniu z innymi rolami

Admete - Pią 07 Cze, 2013 16:38

Primavero tez mi się bardzo podobał - aktor i film.
Agn - Pon 10 Cze, 2013 18:43

Sunny
Ciepła historia o spotkaniu dawnych szkolnych przyjaciółek. Niestety, przy przykrej okazji - jedna z nich umiera na raka. Ale ma jeszcze trochę czasu. Główna bohaterka zwołuje więc dawne przyjaciółki, co daje jej okazję do wspominania szkolnych czasów, jak się z dziewczynami poznała i zaprzyjaźniła. Niby sztampowe i przewidywalne, ale ja lubię takie historie. Widziałam już takie w kinematografii amerykańskiej, teraz zobaczyłam w wydaniu koreańskim. Seans ze wszech miar był miły. :mrgreen:

A po tym seansie odpaliłam po raz stu tysięczny piętnasty Diabeł ubiera się u Prady. Bo lubię ten film i uwielbiam Meryl Streep w każdym wydaniu.

primavera - Pon 10 Cze, 2013 19:56

Mnie kilka dni temu zauroczył film Nothing Personal (Nic Osobistego) , który opowiada o młodej kobiecie, która rezygnuje ze swojego dotychczasowego życia na rzecz samotnej egzystencji wśród surowych krajobrazów Connemary w Irlandii. Włóczy się rezygnując wszelakich dobrodziejstw życia i spotyka na swojej drodze samotnego Irlanczyka. Są bardzo różni od siebie, bezkompromisowi i wbrew własnej woli zaczynają się do siebie przywiązywać. Nie jest to jakieś romansidło ale psychologiczne studium dwóch osobowości, które los postawił na tej samej drodze w pewnym czasie. Polecam ten film.